Deel

10 juli 1974

Wat gebeurde er 50 jaar terug in Egmond?

10 juli 1974

Wij nemen je mee naar 50 jaar terug in de tijd. Wat speelde er zoal in de dagen in de Egmonden? Wij tonen enkele pagina’s en selecteren de belangrijkste en leukste artikelen en mededelingen uit de editie van 10 juli 1974.

Met onder andere: Uitstel voor Plan Huis ter Duin, Nico Kleverlaan verongelukt, het Belcanto concert was prachtig, het is kermis in de Hoef, 150 kinderen doen mee aan een vossenjacht, het is zomervakantie dus veel activiteiten in Egmond aan Zee en nog veel meer ….

Kijk hier naar eerdere edities:
https://flessenpostuitegmond.nl/3-juli-1974/
https://flessenpostuitegmond.nl/26-juni-1974/
https://flessenpostuitegmond.nl/19-juni-1974/
https://flessenpostuitegmond.nl/12-juni-1974/
https://flessenpostuitegmond.nl/5-juni-1974/
https://flessenpostuitegmond.nl/29-mei-1974/
https://flessenpostuitegmond.nl/22-mei-1974/
https://flessenpostuitegmond.nl/15-mei-1974/
https://flessenpostuitegmond.nl/8-mei-1974/
https://flessenpostuitegmond.nl/1-mei-1974/
https://flessenpostuitegmond.nl/24-april-1974/
https://flessenpostuitegmond.nl/17-april-1974/
https://flessenpostuitegmond.nl/10-april-1974/
https://flessenpostuitegmond.nl/3-april-1974/

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

10 juli 1974 10 juli 1974 10 juli 1974 10 juli 1974 10 juli 1974 10 juli 1974 10 juli 1974 10 juli 1974 10 juli 1974 10 juli 1974 10 juli 1974 10 juli 1974 10 juli 1974 10 juli 1974 10 juli 1974 10 juli 1974 10 juli 1974 10 juli 1974 10 juli 1974

Meer 'Rechter kolom':

‘Ik heb nog wel wat aan liefde en zorg te geven’

13 september 2024

Yvonne Kaandorp vertelt er over

Hospice Egmond is in februari 2021 van start gegaan. Het heeft zich inmiddels dubbel en dwars bewezen als een noodzakelijke en goed draaiende organisatie, voor een kleinschalige, huiselijke opvang en verzorging voor mensen in de laatste levensfase. Voor de gasten is er 24-uurs professionele verpleegkundige zorg, maar voor de verdere ondersteuning en het op rolletjes laten lopen van de huishouding komen er zo’n tachtig vrijwilligers in touw. Via natuurlijk verloop komen er ook af en toe weer nieuwe vrijwilligers, allemaal gemotiveerd om met zorgzaamheid, respect en liefde een radertje in het geheel te zijn. ‘Dankbaar werk’ zeggen ze. Flessenpost uit Egmond stelt graag elke maand zo’n vrijwilliger voor. Dit keer: Yvonne Kaandorp.

18 september 1974

13 september 2024

Wij gaan met je 50 jaar terug in de tijd. Wat speelde er zoal in die dagen in de Egmonden? Wij tonen enkele pagina’s en selecteren de belangrijkste en leukste artikelen en mededelingen uit de editie van 18 september 1974.

Kabinet-Schoof kiest voor de kortetermijnbelangen van de landbouwsector

13 september 2024

Ten koste van een duurzame toekomst voor samenleving en milieu

Hoewel de huidige Landbouwminister Wiersma (BBB) en de boerenorganisaties beweren dat agrariërs als hardwerkende ondernemers het slachtoffer zijn van stemmingmakerij en een nalatige overheid, is het duidelijk dat de landbouwsector een grote verantwoordelijkheid draagt voor de huidige ecologische crisis. Al decennialang verzetten boeren zich tegen maatregelen die de natuur moeten beschermen, zoals het beperken van het mestoverschot. Dit heeft geleid tot een toename van de stikstofuitstoot, met alle gevolgen van dien: verzuring van bodem en water, verlies aan biodiversiteit en de vorming van schadelijke fijnstofdeeltjes in de lucht. Om deze problemen aan te pakken, is een drastische omslag naar duurzame landbouwmethoden noodzakelijk, zoals kringloop- en biologische landbouw. Voor een dergelijke verduurzaming van de landbouw is overheidsbeleid nodig waarbij een balans tussen economische, sociale en ecologische belangen centraal staat. Juist in deze tijd van noodzakelijke verduurzaming schrapt minister Wiersma het NPLG (Nationaal Programma Landelijk Gebied). Een stap in de verkeerde richting, aangezien het NPLG was opgezet om in de provincies de problemen rond stikstof, natuur en waterkwaliteit gebiedsgericht aan te pakken. Door dit programma te schrappen, kiest het kabinet-Schoof onomwonden voor de kortetermijnbelangen van de landbouwsector, ten koste van een duurzame toekomst voor samenleving en milieu. André Vermeulen.

Laatbloeiers

13 september 2024

Verwacht je niet in september

Je loopt een rondje in de omgevng en dan zie je ineens (nog) bloeiende bollenvelden. In september. Dat is niet het eerste wat in je opkomt als je denkt aan september. Hachee, rode kool en draadjesvlees komt eerder naar boven.

‘Dakota-ramp’ 1996 in KNRM-podcast

6 september 2024

Een personeelsuitje eindigt in een onvoorstelbare ramp

Het indrukwekkende verhaal van de Dakotaramp in de podcastserie 'Redders op Zee' van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). 25 september 1996. Op die dag eindigt een personeelsuitje in een onvoorstelbare ramp. 32 mensen vliegen in een oude Dakota van Texel naar Schiphol. Wanneer de linkermotor uitvalt, moet het vliegtuig een noodlanding maken waarbij het op de zandplaat Lutjeswaard stort. Niemand van de 32 inzittenden overleeft de crash. In deze aflevering hoor je het aangrijpende verhaal van Sidny van Zon, schipper bij KNRM Texel De Koog en Oudeschild, die als een van de eersten ter plaatse was, en Jelle de Jong, vrijwillige redder bij KNRM Harlingen. Beiden vertellen hoe ze, in plaats van mensen te redden, niets anders kunnen doen dan de slachtoffers bergen. In de podcast wordt de omvang van de ramp en de impact hiervan op de redders duidelijk. Bijna 30 jaar later staat het verhaal nog op het netvlies van de bemanningsleden gebrand. De podcast is vanaf maandag 9 september om 06.00 uur te beluisteren.

Watermeter opnemen is ware uitdaging

13 september 2024

Bewoners: 'Laat Kennemer Wonen iets doen aan het onderhoud van de putten'

Bewoners van het Dorus Rijkersplein in Egmond aan Zee zaten echt in de put. Al jaren klagen de veelal oudere bewoners over het slechte onderhoud van de waterput. Er liggen zware stenen deksels op de putten. De meeste ringen waar je de deksels aan kunt optillen ontbreken. Daardoor is het een gevaarlijk karweitje, omdat je tenen en vingers kunt breken. Bovendien zijn de plankjes waar je op kunt staan bij de meeste putten vermolmd, waardoor je er doorheen kunt zakken. Woningbouwvereniging Kennemer Wonen is verantwoordelijk voor het onderhoud aan de put zelf. Maar zij gaven aan dat zij dit probleem pas bij de duurzaamheidswerkzaamheden willen oplossen. Die worden steeds uitgesteld. De afgelopen jaren hielp een medewerker van Kennemer Wonen met het aflezen van de waterstanden. Totdat vorig jaar de zware steen op haar teen viel, en zij een blessure opliep. Een andere medewerker zegde dit jaar toe dat alle bewoners vóór eind augustus de juiste waterstand in de brievenbus zouden krijgen. Ondanks herhaalde vragen en beloftes gebeurde dit niet. Daardoor klommen we zelf maar in de put, met gevaar voor eigen tenen en vingers. Bovengekomen bleken we toch te laat te zijn met het indienen van de juiste waterstand. Dan wordt de waterstand geschat, waardoor er hogere kosten berekend kunnen worden, die je dan maar weer moet terugdraaien. Wij zitten diep in de put! Laat Kennemer Wonen iets doen aan het onderhoud van de putten: houten deksels, nieuwe ringen, stevige plankjes! Of liever nog: verplaats de watermeters naar de woning of de kelder.

Piet Zwaan en het rad

6 september 2024

Het licht van de lucht en het rad

Het licht van de lucht en het rad weerkaatst op de galerij van de Eisenhower flat en gaan bijna gelijktijdig uit. Filmpje van Piet Zwaan van bijna 1 minuut.

‘Oldtimers’ verwijderd

6 september 2024

Ruimte maken voor straatwerk

Ze stonden (jaren)lang op het erf achter Hoeve Overslot. Nu de bestratingswerkzaamheden daar moesten beginnen, moesten deze 'oldtimers' weg. Er kwam een kraan aan te pas om ze te verplaatsen en vervolgens stonden ze kort op de parkeerstrook langs de Hoeverweg, naast het terrein van de kermisactiviteiten.

Stemmen voor Rabo ClubSupport

6 september 2024

Het kan nog tot en met dinsdag 24 september

Ieder jaar brengt de Rabobank veel clubs plezier met hun stemcampagne. Clubs en buurthuizen kunnen zich aanmelden en leden van de bank kunnen hun stem uitbrengen op hun favoriete club. Hoe meer stemmen, des te hoger het eindbedrag dat die club krijgt. Er kan gestemd worden tot en met dinsdag 24 september. Om te mogen stemmen moet je wel lid te zijn/of worden van de Rabobank.

Schafttijd

6 september 2024

Ganzen doen zich te goed

Het zijn er niet twee of drie, maar tientallen. Ganzen die zich te goed doen aan het verse gras in het weiland langs de Hoeverweg. Niet iedereen is er altijd even blij mee, maar ja, ook een gans moet nu eenmaal eten en aangezien er weinig natuurlijke vijanden zijn in dit gebied, kunnen ze in grote(re) aantallen voorkomen.

Paardenbijter

6 september 2024

Prachtige grote libelle

Zoals wel vaker hier gememoreerd: je hoeft geen achtertuin te hebben ter grootte van een voetbalveld met specifiek beheerde natuur daarin. Gewoon een achtertuintje in een nieuwbouwwijk geeft soms verrassende bezoekers. Zoals deze paardenbijter.

De een zijn dood…

6 september 2024

Ook een jonge meeuw moet eten

In de rubriek wel en wee dit keer het wel van een meeuw en het wee van een schar. Tja, zo zit het nu eenmaal: wat voor de een wee is, is voor de ander wel. Deze jonge meeuw verschalkte een scharretje. Of hij die zelf had gevangen of dat hij die had weggekaapt bij een visser werd niet duidelijk, maar zelf opeten lukte wel.

11 september 1974

6 september 2024

Wat gebeurde er 50 jaar terug in Egmond?

Wij gaan met je 50 jaar terug in de tijd. Wat speelde er zoal in die dagen in de Egmonden? Wij tonen enkele pagina’s en selecteren de belangrijkste en leukste artikelen en mededelingen uit de editie van 11 september 1974.

Johannes van Riessen stelt zich voor

30 augustus 2024

Met ingang van 1 september ben ik uw nieuwe pastoor

Met ingang van 1 september ben ik uw nieuwe pastoor. Mijn naam is Johannes van Riessen en ik werk sinds 2020 in de oudkatholieke parochie van Krommenie, waar ik sinds 2021 de pastorie bewoon. Daarnaast heb ik 23 jaar als docent Nederlands voor de klas gestaan. Deze zomer heb ik afscheid genomen van College Hageveld in Heemstede, waar ik 17 jaar gewerkt heb. En nu is het tijd voor een nieuwe stap.

De familie Vallentgoed

30 augustus 2024

Van 1890 tot 2024

De familie Vallentgoed komt uit Edam in Nederland. Grootvader Louis begon met reizen in 1890 met een Kop van Jut. In 1899 was hij een van de oprichters van de kermis vakbond ‘Ons Belang’.

4 september 1974

30 augustus 2024

Wat gebeurde er 50 jaar terug in Egmond?

Wij gaan met je 50 jaar terug in de tijd. Wat speelde er zoal in die dagen in de Egmonden? Wij tonen enkele pagina’s en selecteren de belangrijkste en leukste artikelen en mededelingen uit de editie van 4 september 1974.

De Aftermovie van Egmond op z’n Kop 2024

30 augustus 2024

Op naar editie 50!

De organisatie laat weten: Mede dankzij jullie hebben we deze 49e editie onvergetelijk kunnen maken! Wij als Comité hopen dat u ook genoten heeft van dit weekend en hopen u weer te verwelkomen bij de 50e editie van Egmond op z'n Kop. De datum van de 50e editie is: vrijdag 8, zaterdag 9 en zondag 10 augustus 2025. Heel erg bedankt en hopelijk tot volgend jaar! Groet, Egmond op z'n Kop Comité Filmpje van 3.36 minuten gemaakt door Stan Bras.

Professie Broeder Geerard

30 augustus 2024

Vol dank en een andere naam!

Via deze weg wil ik iedereen bedanken! Jullie massale aanwezigheid, felicitaties, kaartjes en berichtjes waren hartverwarmend. Deze stap heb ik mede kunnen maken omdat de abdij een plaats is die door veel mensen bezield wordt op welke manier ook. Toen ik daar op de grond lag en de woorden van dat lange gebed over mij heen gingen wist ik dat ik die deelde met veel van de aanwezigen en mensen die meekeken.

Wat moet je doen wanneer je een gestrand dier vindt?

23 augustus 2024

SOS Dolfijn stelde richtlijnen op

Er staat een stevige wind langs de kust die mogelijk zelfs stormachtig wordt. Dit kan er voor zorgen dat kalfjes hun moeder kwijtraken of dat verzwakte, ziekte bruinvissen, dolfijnen of andere walvisachtigen aanspoelen op de kust. Maar wat moet je doen wanneer je een gestrand dier vind? SOS Dolfijn stelde de volgende richtlijnen op.

Het Egmondse klimduin

23 augustus 2024

Het kleine zusje van grote broer Schoorl

Egmond heeft inmiddels zijn eigen klimduin of zandverstuiving. Het is maar hoe je het wilt noemen. Aan de Van Oldenborghweg (tussen de Egmonderstraatweg en de Tijdverdrijfslaan) heeft PWN wat ruimte gemaakt. Het zal niet tot toestanden gaan leiden zoals in duin bij Bergen waar fietsers verplicht moeten afstappen en zo nu en dan in een flinke zandbak belanden. Maar toch…. Egmond doet nu, weliswaar bescheiden, ook mee! Meer weten over de heer Johannes van Oldenborgh? Dit schreven wij eerder over hem: https://flessenpostuitegmond.nl/de-van-oldenborghweg/

Zonnebloem afdeling de “Egmonden” zoekt een penningmeester

23 augustus 2024

Ben jij die vrijwilliger die zij zoeken?

Zonnebloem afdeling de "Egmonden" organiseert al meer dan veertig jaar huisbezoeken. Jaarlijks worden aangepaste uitjes en activiteiten georganiseerd door een heel hecht team van vrijwilligers.

28 augustus 1974

23 augustus 2024

Wat gebeurde er 50 jaar terug in Egmond?

Wij gaan met je 50 jaar terug in de tijd. Wat speelde er zoal in die dagen in de Egmonden? Wij tonen enkele pagina’s en selecteren de belangrijkste en leukste artikelen en mededelingen uit de editie van 28 augustus 1974.

Wie wordt de opvolger van Tygo?

23 augustus 2024

Nieuwe kinderburgemeester gezocht

Als kinderburgemeester vertegenwoordig je de kinderen uit de gemeente Bergen. Je geeft door wat kinderen belangrijk vinden en helpt bij evenementen. De kinderburgemeester heeft deze rol voor een jaar.

Joop wint op zijn sloffen…

23 augustus 2024

Creatief eerbetoon

Het standbeeld van de Egmondse hardloper en eerste winnaar van de 'Halve van Egmond', Joop Smit, had er voor even een fraai detail bij. Waarschijnlijk om te benadrukken dat Joop erg goed was en op zijn sloffen kon winnen had iemand bedacht hem daadwerkelijk een slof aan te trekken.

Podcastserie: Vliegtuigcrash in de Noordzee

27 augustus 2024

Met onder andere Stefan de Boer

Aankomende maandag verschijnt het huiveringwekkende verhaal van een vliegtuigcrash op de Noordzee in de podcastserie 'Redders op Zee' van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). Op 8 mei 2013 crashte een klein vliegtuig tijdens een routinevlucht in de Noordzee. Aan boord waren luchtfotograaf Herman en piloot Brien, die het ongeluk helaas niet overleefde. Bijna 2,5 uur dobberde de onderkoelde Herman rond in de ijskoude Noordzee, met amper zicht op een redding.

Zo is er volop zeedistel ….

16 augustus 2024

.... en zo is het zo goed als weg!

We liepen afgelopen dinsdagavond een rondje richting Egmond aan Zee langs de Sportlaan en via de Boulevard via de Voorstraat weer terug. Ik had al een paar keer foto's gemaakt van de bijna bloeiende, de een meer dan de ander, zeedistels. Iets verder dan Kerdijk rechts langs het fietspad. Wat schetste mijn verbazing? Bijna de hele rand was "gerooid". Wat is er gebeurd? Een van de mogelijke verklaringen: sommige bloemisten hebben er een handje van deze kwetsbare planten als gratis opvulsel (neemt ook veel ruimte in) in boeketten te gebruiken voor meer gewin. Hoe het ook zij, ze zijn weg. Behalve op mijn foto's, maar dat is helaas een hele kleine pleister op de wonden.

Lisa Sentveld uit Egmond-Binnen schreef kinderboek

16 augustus 2024

Suus het schaap ligt in de winkel

Kinderboek Suus het Schaap is geschreven door de in Egmond-Binnen geboren en getogen Lisa Sentveld. Zij deed dit tijdens haar zwangerschap. De 36 pagina's dikke uitgave is leuk als voorleesboekje of als eerste boekje om te lezen!

Vriend van Egmond op z’n Kop worden?

16 augustus 2024

Meld je aan bij de keet op het Brinkie

Tijdens Egmond op z’n Kop introduceert het organisatiecomité een nieuwe manier van sponsoring: Vrienden van Egmond op z’n Kop. Wilt u dit worden? Kom dan naar de keet op het Brinkie. Met een sponsoring van € 50,- wordt u een echte Egmond op z’n Kop-kameraad! Vervolgens zal uw naam zichtbaar zijn op het 'Vrienden van Egmond op z’n Kop' doek wat tijdens het hele evenement in het dorp Egmond-Binnen zichtbaar zal zijn.

CDA-voorman Henri Bontenbal was ‘Kloostergast’ bij de Abdij van Egmond

16 augustus 2024

Soms strijd tussen geloof en wetenschap

CDA-leider Henri Bontenbal groeide op in een gereformeerd (reformatorisch) gezin in Rotterdam, maar noemt zichzelf 'protestant met een katholiek hart'. Hij komt graag in kloosters waar hij hoopt aangeraakt te worden door het hogere. Bontenbal is te gast bij de benedictijnen in de Sint Adelbertabdij in Egmond, waar hij het strakke gebedsritme volgt: zes keer per dag neemt hij plaats in de kerkbanken. Met de monniken praat hij over hun geloof en zijn verlangen. Als wetenschapper heeft hij het soms lastig. Hij wil graag geloven, maar zijn verstand zit hem in de weg.

21 augustus 1974

16 augustus 2024

Wat gebeurde er 50 jaar terug in Egmond?

Wij gaan met je 50 jaar terug in de tijd. Wat speelde er zoal in die dagen in de Egmonden? Wij tonen enkele pagina’s en selecteren de belangrijkste en leukste artikelen en mededelingen uit de editie van 21 augustus 1974.

Gratis Taxatiedag munten, bankbiljetten, postzegels en ansichtkaarten

12 augustus 2024

Donderdag 22 augustus in Castricum

Waar zijn de munten van pa eigenlijk gebleven? Moesten die gulden biljetten niet ingeleverd worden bij de bank? Zijn die oude ansichtkaarten nog wat waard? Herkenbaar?

Timmerderp had ideale omstandigheden

9 augustus 2024

Kinderen genoten met volle teugen

Na de Bindertjes en de Hoevertjes was het deze week de beurt aan de Derpertjes. Onder ideale weersomstandigheden vond het Timmerdorp plaats van maandag 5 tot en met donderdag 8 augustus. De locatie was traditioneel in de duinvallei achter het voormalige gemeentehuis. Met het thema CAMPING wisten de deelnemertjes wel raad. Maar wat wil je dan ook op met zulk mooi weer op zo’n prachtige plek in het duin!

Geiten langs de Bloedweg

9 augustus 2024

Niet voeren alstublieft

Dat er dieren in het duin ‘loslopen’ om daar te grazen is niet nieuw. Schotse Hooglanders, Koniks paarden, Exmoor pony's en (soms) schapen helpen PWN om het Noordhollands Duinreservaat ‘open‘ te houden. Sinds deze week worden langs de Bloedweg ook Hollandse landgeiten ingezet. Die had ik niet eerder gezien …..

Kledingbank start publieksactie om geld in te zamelen

6 september 2024

'Zonder hulp redden we het niet langer'

Eind van dit jaar bestaat Kledingbank Noord-Holland Noord alweer vijf jaar. Al die jaren hebben wij honderden gezinnen mogen helpen tijdens periodes van armoede. Vijf jaar lang hebben wij de mooiste samenwerkingen mogen meemaken en zijn wij bedolven onder de particuliere donaties die wekelijks meer dan 100 zakken kleding doneren. Ondanks deze mooie ontwikkelingen is er één groot probleem; Kledingbank Noord-Holland Noord moet 31 december a.s. stoppen omdat er geen ander pand is! Dit betekent dat er 1100 leden op straat staan! Na jarenlang overleg met de gemeentes Bergen, Heiloo en Alkmaar en vele gesprekken met wethouders, beleidsmedewerkers en partijleden hebben de drie gemeentes afzonderlijk besloten dat er geen subsidie vrij wordt gemaakt voor de Kledingbank. Daarnaast is er in geen enkele gemeente een pand waar de Kledingbank zou kunnen intrekken. Ondanks de vele goede gesprekken die er zijn geweest met verschillende ambtenaren is er besloten om de Kledingbank in de kou te laten staan. Alle drie de gemeentes besluiten om het armoedebudget anders in te delen. Helaas betekent dat dat wij de verkoopprijzen van onze kleding aan de minima moeten verhogen, een doelgroep die dat helemaal niet kan betalen, of dat wij per direct moeten sluiten. Een ander pand kunnen wij niet zelf betalen, helemaal niet met de huurprijzen van tegenwoordig. Nu hebben wij een pand op het oog in Heiloo; goed bereikbaar met het OV, goede ruimte om onze kleding te stallen en een centraal punt voor onze particuliere donateurs. Een nieuw pand biedt vele mogelijkheden, zo kunnen wij de ‘oude’ collectie tijdens verkoopdagen verkopen, maar kunnen wij ook open dagen organiseren voor een ieder die langs wil komen. Zo kunnen wij geld ophalen om de huur van het pand de komende jaren te betalen, maar kunnen wij ook onze samenwerkingen uitbreiden met andere maatschappelijke stichtingen uit de omgeving. Maar zo ver zijn wij nog niet; een nieuwe locatie lijkt verder weg dan ooit. Om een ‘doorstart’ te kunnen maken en de gemeentes te laten zien dat wij meer dan belangrijk zijn in tijden van armoede, hebben wij jullie nodig! Daarom starten wij per vandaag een crowdfunding om de huur en inrichting van een nieuw pand te kunnen bekostigen. Ons doel is om in elk geval de huur voor twee jaar bij elkaar te krijgen, zodat er wat rust ontstaat in onze stichting na jarenlange hoop op hulp van de gemeentes. Maar ook zodat we genoeg tijd hebben om de prijzen te verhogen, verkoopdagen op te starten en nog bekender te worden. Ons doelbedrag van de crowdfunding is €74.500,- Mocht er geld overblijven, waar wij uiteraard op hopen, dan kopen wij hiervan nieuwe sokken, ondergoed en winterjassen voor de kinderen en volwassenen. Mocht je niets kunnen missen, dan zoeken wij ten tijde van verhuizing en een nieuw pand ook mensen die ons kunnen helpen met klussen, opruimen, schoonmaken en verhuizen. Wij hopen dat wij onze deuren niet hoeven te sluiten en dat wij iedereen in armoede weer een beetje hoop kunnen bieden. Want zeg nou zelf; je moet er toch niet aan denken dat je je geen warme kleding kunt veroorloven en dat je daar straks nergens meer voor terecht kan als je de eindjes aan elkaar moet knopen? De inzamelingsactie: https://www.doneeractie.nl/actie/93957

Terug