HomeAdverteerdersColofon Nieuwsbrief ontvangen
Inschrijven Flessenpost uit Egmond
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Egmond. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link

Deel

‘Zijn we te lang in Egmond gebleven’, vroeg hij zich af

Aan Tafel met... Peter van den Berg

‘Zijn we te lang in Egmond gebleven’, vroeg hij zich af

Zijn we te lang in Egmond gebleven, vroeg Jacobus Craandijk zich af toen hij in 1875 langs de Herenweg van Egmond naar Bergen wandelde. In Egmond woonde in de zeventiende eeuw de koning van de geest René Descartes, resideerden de Heren van Egmond honderden jaren op het grootste kasteel dat ooit in Nederland werd gebouwd en stond een van de oudste benedictijnerkloosters van de lage landen, aldus Craandijk in zijn boekje Wandelingen door Nederland.

Na de verwoesting van Het Slot op de Hoef en de Abdij in Egmond-Binnen door Diederik van Sonoy in 1573, raakte Egmond echter als belangrijk politiek en cultureel centrum in de vergetelheid. De negentiende-eeuwer Craandijk wist dat René Descartes een aantal jaren in Egmond had gewoond, evenals zijn collega-schrijver Conrad Busken Huet. Maar wat voor deze schrijvers van toen nog vanzelfsprekend was, is anno 2022 voor velen een verassing. Toch is er in Nederland over René Descartes en zijn opvattingen regelmatig gepubliceerd en merkt Theo Verbeek in zijn boek De Nederlanders en Descartes op dat de jaren die Descartes in Egmond doorbracht tot de meest vruchtbare van zijn hele leven behoorden! Over die periode gaat Peter van der Berg boeiend vertellen tijdens een Aan tafel met….

Aan tafel met Peter van der Berg over René Descartes in Egmond
PostaanZee
Donderdag 8 juni
Aanvang 13.30 u
Voor het bijwonen en koffie / thee vraagt PostaanZee een vrijwillige bijdrage

Meer 'Agenda':

IVN-natuurwandeling in de Wimmenummerduinen

26 mei 2023

Op zondag 4 juni 2023

Zondag 4 juni wandelen de IVN-gidsen in de duinen ten noorden van Egmond aan Zee en Egmond aan den Hoef. Lopend door verschillende delen van het duin, het Starrevlak met de vogelkijkhut, over rulle zandpaden (redelijke conditie vereist dus) kunnen de deelnemers zich laten verrassen door de plantengroei. Zijn er al rietorchissen (zie foto’s Marjo Janssen en Piet Singer))? De gidsen hebben in ieder geval weer veel te vertellen. U dient zelf voor een toegangskaart voor het Noord-Hollands Duinreservaat te zorgen ( www.pwn.nl/duinkaartkopen ). De wandeling duurt ongeveer twee uur. Een bijdrage (richtlijn € 3,00 per persoon te betalen met gepast geld) wordt op prijs gesteld. We vertrekken om 10.30 uur bij het PWN-informatiebord bij het parkeerterrein aan het einde van het Nachtegalenpad in Egmond aan den Hoef. U wordt verzocht zich uiterlijk één dag van tevoren aan te melden via e-mail: [email protected]

Beyond Lisboa: Portugese muziek in Vredeskerkje

26 mei 2023

De klank van de fado

Donderdag 1 juni ademt het Vredeskerkje Portugal. De fado uit het land zelf natuurlijk én de muziek uit landen die vroeger ook tot het Portugese 'Gemene Best' hoorden, zoals Brazilië, Kaap Verdië, Angola. Ook invloeden uit India komen langs. Het kersverse Miraz Trio treedt voor de pauze op, met de fado's. Opvallend daarin is, naast de klank van de harp, de rol van de sinds kort in Nederland wonende gitariste Joana Almeida. Zij is ook de verbindende schakel naar het ensemble Cacha Mundinho, waarin ze ook de zang voor haar rekening neemt en met haar musici de zwoele klanken uit voorheen aan Portugal gerelateerde landen laat horen. Alles onder de naam 'Beyond Lisboa'. Aanvang 20.00, zaal open 19.30 uur. Informatie en kaarten via kunstgetij.nl.

Kunstmarkt op de boulevard in Egmond aan Zee

26 mei 2023

Mooi uitstapje voor de Pinksterdagen

Zondag 28 mei 2023 pinksterzondag, start de kunstmarkt in Egmond aan Zee van dit jaar. Bijna 40 kunstenaars, zullen verassen met vele uithoeken van kunst. Een zeer ruim assortiment zal gepresenteerd worden. De markt is van 11:00 tot 17:00. Kunstenaars van uit het hele land, maar ook lokale artiesten, presenteren hun werk. De kunstenaars staan zelf bij hun kraam zo dat u in discussie kunt gaan waarom en hoe ze het kunstwerk hebben gemaakt. Wees welkom voor de markt, de omgeving, en mogelijk een terrasje. Graag tot ziens op de kunstmarkt. Voor overige informatie 06 21271563,of via de mail.

Cees Oud en Marit Verver in Hoeve Overslot

26 mei 2023

Franse chansons en Portugese fado's met passie

Op zondagmiddag 28 mei spelen Cees Oud en Marit Verver in het oude Hoeve Overslot. Marit zingt de Franse chansons met passie en Cees begeleidt haar op virtuoze wijze op de accordeon. Dit weekend is het de beurt aan accordeonvirtuoos Cees Oud samen met chansonnière Marit Verwer om in Hoeve Overslot hun 'kleinkunsten' ten gehore te brengen. Cees Oud is een echte artiest op de accordeon. Hij speelde in de VIPS en de Alpino’s, en werkte mee aan diverse theaterproducties. Met veel succes brengt hij samen met zangeres Marit Verwer het publiek in Franse en Portugese vervoering. In hun programma 'Chansons d’Accordeon' neemt het duo je mee in de prachtige wereld van chansons en Fado’s, van de Nederlandse kust tot aan die van Portugal. Voor alle optredens in Overslot geldt: · Deur open vanaf 15.00 uur kom op tijd want vol=vol! · De voorstelling is van 16.00 tot 18.00 uur met een pauze

IVN-wandeling op de Westert en de Bleek

19 mei 2023

Woensdag 31 mei om 19 uur

Op woensdag 31 mei gaan IVN-gidsen van 19.00-21.00 uur weer met u zwerven door het PWN-duingebied. De Bleek en de Westert behoren tot de oude duinen en zijn eeuwenlang door de mens in gebruik geweest. Voor landbouw, het weiden van vee, het bleken van linnen en voor de bollenteelt. Dat heeft geleid tot het kenmerkende open ‘nollen’ landschap. Door juist beheer houdt PWN deze waardevolle restanten van de oude duinen in stand. De gidsen vertellen u van alles over de cultuurhistorie, landschap en beheer, flora en fauna. Er kunnen maximaal 12 mensen mee, die zelf voor een duinkaart dienen te zorgen. Aanmelden is noodzakelijk via mail: [email protected]. Er wordt een bijdrage gevraagd van 3 euro p/p. Door de aanwezigheid van teken wordt dicht schoeisel en bedekkende kleding aanbevolen. Vertrek: 19.00 uur, parkeerterrein PWN, Oude Schulpweg, Egmond-Binnen (naast restaurant Nieuw Westert). Foto (Greeth Heijne): Schotse Hooglanders op de Westert

Denis en Lizzy in Soigné

19 mei 2023

Romantische duetten afgewisseld door nummers met pit

Voor het laatste concert van het seizoen in muziekcafé Soigné op 28 mei presenteert Stichting Hafre Productions Đenis en Lizzy. Đenis & Lizzy zijn sterk in romantische duetten, maar ook in liedjes met een stevige mening en pit. Wat hen bezighoudt komt terug in hun Goudeerlijke muziek. What you see is what you get, and the feelings are real. Zij hebben ervaring op gebied van musical en theater en dit hoor je terug in hun samenzang. Ook komt de Bosnische roots van Đenis terug binnen hun repetoire. Momenteel zijn zij bezig met het schrijven van eigen muziek en zullen dit dan ook ten gehore brengen. Het concert is van 16.00 tot 18.00 uur, de entree is gratis, in de pauze gaat de pet rond. Muziekcafé Soigné is te vinden aan de Sint Adelbertusweg 31 te Egmond-Binnen. Reserveren op [email protected] is i.v.m. beperkt aantal stoelen noodzakelijk.

Avondvierdaagse Egmond vanaf maandag 5 juni

19 mei 2023

Voorinschrijven is mogelijk

Op maandag 5 juni 2023 start alweer de tweeënveertigste editie van de avondvierdaagse vanuit Egmond aan den Hoef. De wandelaars kunnen kiezen tussen vijf en tien kilometer. De routes zijn verdeeld over 5 dagen. Naar eigen keuze kan een ‘rustdag’ worden ingelast.

Derde ophaaldag voor grote rommelmarkt Eensgezindheid

19 mei 2023

Komende zaterdag nog ophalen, 3 juni is de rommelmarkt

Rommelmarkt Eensgezindheid EGMOND-BINNEN - De voorbereidingen voor de 53ste grote rommelmarkt van Muziekvereniging Eensgezindheid die op 3 juni plaatsvindt in Egmond-Binnen zijn in volle gang. De derde en laatste grote inzamelactie vindt plaats op 20 mei. Deze dag kunnen inwoners van de gemeente Bergen en Heiloo hun spullen die bij ons een tweede kans kunnen krijgen beschikbaar stellen aan de ophaaldienst van de vereniging. Alles wat nog bruikbaar is is welkom. Meubilair, potten en pannen, fietsen, glas en aardewerk, boeken, speelgoed, gereedschap, ijzerwaren, lampen, koel- vrieskasten, computerapparatuur, radio- tv’s , kunst en antiek, tuingereedschap, fotoapparatuur, etc. etc. Ook draagbare (gebruikte) kleding en schoenen zijn welkom. Een e-mail of belletje naar [email protected], 06-53429869 of 072-5061324 is genoeg om er voor te zorgen dat de spullen worden opgehaald. Tillen en sjouwen doen de medewerkers van de rommelmarkt. De rommelmarkt is bestemd om de kosten van de muziekopleiding te kunnen bekostigen, de instrumenten te kunnen vernieuwen en uniformen te kunnen aanschaffen.

SeaSideStringers in Soigné

19 mei 2023

Semi-akoestisch optreden met (deels) eigen werk

Stichting Hafre Productions organiseert op zondag 21 mei een optreden van de Heilooer popgroep SeaSidetringerS in muziekcafé Soigné. Het zal een semi akoestisch optreden worden met twee sets eigen werk van 16.00 tot 18.00 uur. Soigné bevindt zich aan de Sint Adelbertusweg 31 te Egmond-Binnen. De entree is gratis, in de pauze gaat de pet rond. In verband met het beperkt aantal zitplaatsen is reserveren op [email protected] noodzakelijk.

Bob Dylan tribute in Hoeve Overslot

19 mei 2023

'Soms zelfs beter dan Dylan zelf...'

Op zondagmiddag 21 mei spelen Bert van Baar en Bert Claasen uitsluitend nummers van Bob Dylan, de man die de nobelprijs voor literatuur heeft gewonnen met zijn oeuvre. Bert van Baar zingt de nummers beter dan Dylan zelf, en hij wordt ook nog eens begeleid door topgitarist Bert Claasen, die onlangs zijn 40-jarig jubileum vierde op podium Victorie waar hij zijn album Hotel Albert presenteerde. Voor alle optredens in Overslot geldt: · Deur open vanaf 15.00 uur kom op tijd want vol=vol! · De voorstelling is van 16.00 tot 18.00 uur met een pauze

Intrigerende vormen bij galerie De Kapberg

12 mei 2023

Tot en met 25 juni te zien

In mei en juni kunnen bezoekers van de Kapberg zich weer laten verrassen door gevarieerde en fascinerende kunst die is bijeengebracht in een tentoonstelling met werk van keramist Wil van Blokland, schilder Ludo Winkelman en sieradenvormgever Peggy Bannenberg.

Korren blijft een leuke belevenis

12 mei 2023

Op21 mei gaat IVN weer korren in Bergen aan Zee. Korren gebeurt met een groot net dat in zee wordt geplaatst en door de deelnemers vanaf de vloedlijn enkele honderden meters door de branding wordt getrokken. Na het binnenhalen kun je kijken in 'een soort aquarium'. Visjes spartelen, krabbetjes kruipen en garnalen glibberen alle kanten uit. De IVN-gidsen geven hierbij enthousiast uitleg. Al snel kijk je een platvisje diep in de ogen en kun je garnalen in de hand houden. Je kunt je verwonderen over de slimheid van een zeepok die vastzit op een zwaardschede. De pok sluit zich bij eb om uitdroging en predatie te voorkomen. Komt het water op, dan gaat hij open en steekt zijn zes paar dunne lange pootjes uit om daarmee plankton te verschalken. Elke vangst is weer anders en roept andere verhalen op.  Er is altijd veel plezier. Korren is een excursie met een grote “belevingsfactor”. De start is om 10 uur vanuit het IVN gebouw "Parnassia" in Bergen aan Zee. Het duurt ongeveer 1,5-2 uur en kost 3,00 euro per volwassene (kinderen zijn gratis). Na afloop is er gelegenheid tot limonade/koffie/thee tegen een geringe vergoeding en het bekijken van de vele interessante zaken in Parnassia. Parnassia is te bereiken vanaf Bergen, de eerste rotonde in Bergen aan Zee rechtdoor, eerste weg links en de bordjes “IVN Parnassia” volgen. Kijk ook op www.ivn.nl/nkl of Facebook @ivnnoordkennemerland

Reddingbootdag bij KNRM Station Egmond aan Zee

12 mei 2023

Zaterdag 13 mei van 10 tot 16 uur

Op zaterdag 13 mei 2023 van 10 tot 16 uur houdt de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) haar landelijke open dag op de reddingstations. Reddingbootdag is dé dag om actief kennis te maken met het reddingwerk op het water, de professionele vrijwilligers en het materieel van de KNRM. Beleef het mee in Egmond aan Zee.

Tijdelijk extra mogelijkheid om baantjes te zwemmen in De Beeck

12 mei 2023

Op veler verzoek...

Banenzwemmen in het Bergense zwembad De Beeck is mogelijk op maandag tot en met vrijdag van 12.00 tot 14.00 uur, op maandag, woensdag en vrijdag van 07.00 tot 09.00 uur en op dinsdagavond van 19.00 tot 21.00 uur. Van donderdag 11 mei tot en met donderdag 20 juli is het bad tijdelijk extra geopend voor banenzwemmers op donderdagavond van 19.00 tot 21.00 uur. "We krijgen regelmatig vragen naar extra mogelijkheden voor banenzwemmen in de avonduren. Nu de Reddingsbrigade in de zomermaanden op het strand te vinden is, is er ruimte in het bad die we graag aanbieden om aan deze vraag tegemoet te komen," aldus Bert Vos, namens Holland Sport teamleider van De Beeck. "Tijdens het banenzwemmen kan je lekker op je eigen tempo zwemmen in ons 25-meterbad. Je kunt hier aan je conditie werken of gewoon rustig zwemmen zonder vast te zitten aan een lidmaatschap." De extra avond is beschikbaar tot en met donderdag 20 juli. Praktische informatie Banenzwemmen bij De Beeck kost € 5,35 voor losse entree en € 53,50 voor een 12-badenkaart. Deze 12-badenkaart is niet persoonsgebonden. Meer informatie is te vinden op de website van De Beeck, www.debeeck.nl.

Buurtrommelmarkt in Egmond aan Zee

26 mei 2023

Op zondag 28 mei

Op zondag 28 mei is er een Buurtrommelmarkt in Egmond aan Zee van 10.00 tot 15.00 uur. De straten die in het ‘vierkant’ Wilhelminastraat, Kerkstraat, Prins Hendrikstraat, Prins Clausstraat, Plantsoenstraat, Troelstraweg, Willem Dreesweg en Watertorenweg liggen doen mee. De bewoners die meedoen zullen hun ‘koopwaar’ in hun voortuinen uitstallen. Wie weet welke pareltjes er uit de schuren of van zolder komen…..

Hollands Vocaal Ensemble zingt over de lente en de liefde

12 mei 2023

Lutherse Kerk Alkmaar, 21 mei

Op zondag 21 mei zal het Hollands Vocaal Ensemble een a-capella concert uitvoeren in Alkmaar. Met "Songs of springtime" bewijst het koor - dat dit jaar 40 jaar bestaat - dat het springlevend is. De 28 geschoolde zangers zullen onder leiding van dirigent Moritz Kellner zowel oude als moderne, bekende en minder bekende muziek zingen. Ook enkele Scandinavische (volks)liederen behoren tot het repertoire. Een greep uit de lijst van componisten: Vaughan Williams, David Lang, Albert de Klerk, Carlo Gesualdo, Louis Andriessen, Ernest Moeran en een primeur in Nederland: Caspar Othmayr. Zondag 21 mei om 15.30 uur Lutherse kerk, Oudegracht 187 Alkmaar. Kaarten € 15 euro aan de kassa, € 12 euro in de voorverkoop. Bestellen en meer informatie op de website: www.h-v-e.nl

Dauwtrappen in de natuur… met aansluitend ontbijt

12 mei 2023

Oude traditie om juist vroeg op te staan op Hemelvaartsdag

Er zijn mensen die de vrije Hemelvaartsdag gebruiken om eens lekker uit te slapen. Sommigen staan juist voor dag en dauw op om te gaan dauwtrappen. Hoe oud de traditie van dauwtrappen precies is, is niet bekend. Vermoed wordt dat het gebruik teruggaat tot de Germaanse tijd. Volgens het volksgeloof uit die tijd had de dauw vooral op bepaalde dagen een magische en genezende kracht. Het dauwtrappen was waarschijnlijk één van die Mei-feesten van de Germanen. De opkomst van het nieuwe leven in de natuur werd gevierd. Op donderdag 18 mei wordt een dauwtrapwandeling gehouden vanuit “Parnassia” in Bergen aan Zee. IVN Natuurgidsen Joop Bons en Irene Voorberg gaan op zoek naar vroege vogels, voorjaars-planten, mooie doorkijkjes en wat de natuur op dit „vroege” uur nog meer voor moois heeft te bieden. Misschien wandelen we wel vergezeld door een nachtegaal of blauwborst? Aan het eind van de wandeling komen we terug bij “Parnassia” en gaan we in de Heemtuin (bij slecht weer uiteraard binnen) ontbijten met krentenbollen en chocolademelk. De start is om 7 uur bij het gebouwtje “Parnassia” in het Parnassiapark Bergen aan Zee. “Parnassia” is te bereiken vanaf Bergen, de eerste rotonde in Bergen aan Zee rechtdoor, eerste weg links en de bordjes “IVN Parnassia” volgen. Dan bij het terreintje met geiten rechtsaf. De kosten zijn 7,50 euro pp. incl. ontbijt (er is helaas geen PIN betaling mogelijk). Een duinkaart is verplicht en is verkrijgbaar bij een automaat aan de ingang van het duingebied.

Hemelpop in JOEB!

12 mei 2023

Met regionale bands

Of er nog wat met Hemelvaart te doen is? Naar JOEB natuurlijk! Donderdag 18 mei is Hemelpop in JOEB, en we hebben een drietal leuke bands op de rol staan! We hebben Blackthorn, Nomansland en Solid State, alle 3 bands uit de omgeving Egmond/Alkmaar. Het belooft weer een gezellige avond te worden, dus zorg dat je erbij bent. Het beste van alles? Entree is gratis! Joeb opent zijn deuren vanaf 20:00 uur.

Hoever Dorpsfeest innoveert met Kunstroute en Historische Vossenjacht

12 mei 2023

Aantal publiekstrekkers blijft overeind, maar vernieuwing is belangrijk

Met de introductie van een Kunstroute en een Historische vossenjacht blijft de organisatie van het Hoever Dorpsfeest het jaarlijkse evenement vernieuwen. Nieuw maakt nieuwsgierig en dat is - naast veel vrijwilligers - wat er nodig is om zo'n dorpsfeest overeind te houden. Op 10 en 11 juni is het zover.

Stille omgang ter herdenking van het ‘Mirakel van Bergen’ op herhaling

12 mei 2023

Langs betekenisvolle plaatsen in Bergen

Afgelopen jaar is in Bergen het Mirakel herdacht dat teruggaat tot de Elisabethsvloed van 29 mei 1421. Het werd een jaar vol activiteiten, voorbereid door een werkgroep uit diverse geledingen van Bergen. Eén van de activiteiten was de Stille Omgang, die een lange historie kent, en die we op 29 mei 2022 met meer dan 30 mensen liepen. Het werd een prachtige stille wandeling, in de vroege morgen, langs diverse betekenisvolle plaatsen van Bergen, en werd afgesloten met een heerlijk gezamenlijk ontbijt. Deze inspirerende ervaring willen we ook dit jaar weer beleven. De Stille Omgang 2023 vindt plaats op zondag 21 mei, beginnend om 6 uur in de morgen bij de Ruïnekerk, en weer afgesloten met een ontbijt. Mensen van alle gezindten zijn van harte uitgenodigd om hieraan deel te nemen. U hoeft zich niet op te geven. We zien u graag op 21 mei, om 6 uur bij de Ruïnekerk.

Emile den Tex met Tex-a-go in Hoeve Overslot

12 mei 2023

Covers van onder meer Van Morrison

Op zondagmiddag 14 mei speelt Emile den Tex met Tex-a-go in de mooie oude hoeve. Emile zingt en speelt eigen werk en covers van o.a. Van Morrison begeleid door een groep van topmuzikanten. Voor alle optredens in Overslot geldt: · Deur open vanaf 15.00 uur kom op tijd want vol=vol! · De voorstelling is van 16.00 tot 18.00 uur met een pauze

Bijeenkomst over nieuw entreebeeld in Egmond aan Zee

5 mei 2023

Donderdag 11 mei vanaf 19.30 uur is er een brainstorm/infoavond

Het bestuur van de ondernemersvereniging (BIZ Egmond aan Zee) en dorpsvereniging De Parel in Egmond aan Zee willen zich inzetten voor een typisch Egmonds beeld bij de entree van Egmond aan Zee. Samen met de bewoners uit Egmond aan zee, met medewerking van jongerencentrum de Wal, willen we, onder begeleiding van Gejut en andere professionele kunstenaars uit de regio, een passend ontvangst realiseren bij de entree van Egmond aan Zee.

Aan tafel met… Zr. Dione; het verhaal van een missie in Indonesië

5 mei 2023

Donderdag 11 mei om 13.30 uur

Zr. Dione neemt u mee naar Indonesia, naar Kalimantan (Borneo) waar haar missie of zending begon. Zr. Dionne Appelman, in 1961 ingetreden bij de Zusters Augustinessen van Heemstede. Na haar professie in 1964 werkte ze in verschillende ziekenhuizen als verpleegster o.a. in Alkmaar Eindhoven en Haarlem. Toen de vraag gesteld werd of ze de zusters in Indonesia wilde helpen bij de administratie daar heeft ze ja gezegd. Toch wel ietwat bevreemdend dat ze gevraagd werd voor de administratie temeer daar ze altijd gewerkt heeft als verpleegster. Ze ging er open op af vol verwachting wat deze taak zou bevatten. De administratie mondde uit in econoom worden van een groeiende congregatie zusters. Daarnaast mocht ze ook op andere terreinen haar talenten inzetten. Ze maakte kennis met de taal en de cultuur. Heel boeiend. Ook de natuur bracht haar voortdurend in verwondering. Wat een geschenk om dit alles te mogen zien en ervaren. Natuurlijk moest er ook gewerkt worden. Daarover gaat ze haar toehoorders vertellen. Ook laat ze zien welke obstakels er waren om van kampong naar kampong te moeten reizen. Tijdens deze Aan tafel met…..wordt het ontstaan van de Congregatie verteld .Stof te over om te komen luisteren en zien op donderdag 11 mei 2023 van 13.30u-15.00u

The Vaders op Moederdag in Soigne

5 mei 2023

Hoe toepasselijk...

Op verzoek van de Stichting Hafre Productions, die zich al ruim 40 jaar inzet voor kunst en cultuur in de Egmonden, zal op 14 mei (Moedersdag) een optreden plaatsvinden van The Vaders in Soigné. The Vaders zijn 4 echte Mannen uit Langedijk met akoestische verwennerij uit een zeer uitgebreide set vol 60's hits! Soigné bevindt zich aan de Sint Adelbertusweg 31 te Egmond-Binnen, het concert is van 16.00 tot 18.00 uur, de entree is gratis in de pauze gaat de pet rond. Aanmelden op [email protected] is noodzakelijk!

The Wall in Soigné: stoelen aan de kant en voetjes van de vloer

5 mei 2023

Gouwe ouwe in een nieuw jasje...

Zondagmiddag 7 mei treedt, op verzoek van Stichting Hafre Productions, The Wall op met een huiskamerconcert in Soigné aan de Sint Adelbertusweg 31 te Egmond-Binnen. The Wall is een vijfkoppige band uit Alkmaar en omstreken. Bezetting; Zangeres en ukelele, slaggitarist en zanger, sologitarist en zanger, percussionist en bassist en backing vocals. Begin deze eeuw zijn ze bij elkaar gekomen en brengen muziek uit alle windstreken en genres. Daarbij verpakken ze onder andere good oldies in een nieuwe jas. De leden zitten in meerdere bands en brengen al die ervaring in The Wall samen. Nummers van grote muziekvrouwen als Eva Cassidy, Amy Winehouse, Pink en Aretha Franklin staan op het repertoire. Natuurlijk brengen ze ook nummers van muzikanten mannen als Marc Cohn, Wilson Picket of van bands als Pokey la Farge of Steeldrivers. Tijdens de huiskamer concerten wordt er nogal eens gevraagd of er mag worden gedanst. Tja. Wat kan je daar nou op zeggen. Stoelen aan de kant dus. Dansende mensen zijn blije mensen. Het concert is van 16.00 tot 18.00 uur, de entree is gratis, in de pauze gaan we met de pet rond. In verband met het beperkt aantal plaatsen dient er gereserveerd te worden op [email protected].

Concert Friso Vonder op bijzondere plek

5 mei 2023

'Ik zou wel eens willen weten'

Friso Vonder zal in 2023 een reeks intieme concerten vertonen in De Verborgen Salon in Bergen. 12 mei is de eerste, 12 juli is de tweede en tijdens de kunst 10 daagse is er op vrijdag 20 oktober een speciale Kunst10Daagse editie. De titel van de concertreeks is "Ik zou wel eens willen weten" waarin thema's voorbij komen als eenzaamheid, liefde, geboorte en dood en onze zoektocht naar geluk. Het concert zal bestaand uit een reeks eigen liederen en verhalen van en door Friso afgewisseld met bekend Nederlandstalig repertoire uit de kleinkunstwereld. Ook zullen de liederen bijgestaan worden door artistieke interpretaties van lokale kunstenaars/muzikanten. Peter Asbeek Brusse zal Friso muzikaal begeleiden met gitaar en contrabas en ook zelf parels van eigen repertoire vertolken. Het publiek zal tijdens het concert deelgenoot worden door de mogelijkheid te hebben actief mee te zingen al is het maar in het hart... De concertreeks is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Bergen en het Adriaan Roland Holst Fonds. LOCATIE: De Verborgen Salon / Westerweg 73 Bergen TIJD: 20:00 TOT 22:00 TICKETS: www.verborgensalon.nl

Koop nu alvast je tickets voor Kaeskoppenstad

26 mei 2023

Ook nu gebruikt de organisatie tijdsloten

Het is bijna zover. In het weekend van 3 en 4 juni kun je zelf beleven hoe Alkmaar er in de 16e eeuw, na de overwinning op de Spanjaarden, uitzag: Dan is het in de oude binnenstad weer Kaeskoppenstad! Wil je zeker weten dat je op het door jou gekozen tijdstip Kaeskoppenstad kunt bezoeken, koop dan nu je tickets online. Al maanden wordt er door vele vrijwilligers druk getimmerd, genaaid en geoefend om ervoor te zorgen dat Kaeskoppenstad 2023 nóg leuker is dan vorige jaren. In het prachtige historische decor van grachten, bruggen en gevels brengen honder-den vrijwilligers de stad terug naar de 16e eeuw. Vergeet even je beslommeringen van alledag en verwonder je over het verleden. Kies een tijdslot voor je bezoek Om te voorkomen dat het in de smalle straten van Kaeskoppenstad té druk wordt, werken we ook dit jaar met tijdsloten tussen 12.00 en 17.00 uur. Als je er zeker van wil zijn dat je op het door jou gekozen tijdstip door de poort Kaeskoppenstad kunt binnengaan, boek dan nu alvast je favoriete tijdstip. Je kunt dan rechtstreeks doorlopen naar de ingang aan de Voordam. Ben je eenmaal binnen, dan ben je verder natuurlijk de hele middag welkom in Kaeskoppenstad. Op tijd bestellen is ook voordelig: In de voorverkoop betaal je voor een ticket slechts € 4,75, aan de kassa in het Waaggebouw tijdens het evenement € 6,-. Voor kinderen tot en met 12 jaar kost een kaartje maar € 1,50 . Onze vrijwilligers staan te trappelen om er een geweldig evenement van te maken. En we kunnen nog wel wat hulp gebruiken, bij het uitdelen van de kleding voor de figuranten en voor de catering. En ook kappers zijn van harte welkom. Tickets zijn te koop op www.kaeskoppenstad.nl . Wil je meedoen als vrijwilliger, meld je dan aan op [email protected] .

Een traktatie uit Zweden

28 april 2023

Bevrijdingsconcert met een mannenkoor uit Kullavik

Het mannenkoor van de Zweedse Lutherse kerk in Kalluvik komt een paar dagen naar Nederland en op 5 mei – Bevrijdingsdag - zijn ze in Egmond aan Zee. Het programma zal bestaan uit Zweedse liederen gezongen door het mannenkoor, liederen van het eigen kerkkoor en samenzang.

Volop voorjaar in de Wimmenummerduinen

28 april 2023

IVN-natuurwandeling op zondag 7 mei 2023

IVN-natuurwandeling in de Wimmenummerduinen op zondag 7 mei 2023 Wij zijn weer benieuwd wat we op deze zondag (7 mei) in de Wimmenummerduinen zullen aantreffen. Komen we de grote Canadese ganzen al tegen met hun kroost (zie foto RdR)? Of de meerkoeten met hun kleintjes in een van de plassen? Zien we al veel insecten (bijen, vlinders)? We gaan er wel vanuit, dat we lopen met een aangename lentetemperatuur. Hoewel, de ijsheiligen (11 t/m 14 mei) komen er aan. De gidsen hebben in ieder geval weer veel te vertellen. U dient zelf voor een toegangskaart voor het Noord-Hollands Duinreservaat te zorgen ( www.pwn.nl/duinkaartkopen ). De wandeling duurt ongeveer twee uur. Een bijdrage (richtlijn € 3,00 per persoon te betalen met gepast geld) wordt op prijs gesteld. We vertrekken om 10.30 uur bij het PWN-informatiebord bij het parkeerterrein aan het einde van het Nachtegalenpad in Egmond aan den Hoef. U wordt verzocht zich uiterlijk één dag van tevoren aan te melden via e-mail: [email protected]

Crisis in Nederland; Het kind van de rekening

28 april 2023

1 mei Bijeenkomst bij Het Zeehuis in Bergen aan Zee met Hans Spekman

Op maandag 1 mei 2023 organiseert Natuurvriendenhuis Het Zeehuis te Bergen aan Zee voor de eerste keer een 1 mei- bijeenkomst. Het thema is armoede in Nederland en de gevolgen voor kinderen. Spreker is Hans Spekman, directeur van het Jeugdeducatiefonds, dat zich inzet voor kinderen met achterstanden. Hans Spekman was onder meer van 2012 tot 2017 voorzitter van de Partij van de Arbeid en voor deze partij vanaf 2006 lid van de Tweede Kamer. De bijeenkomst begint om 20.00 uur in Natuurvriendenhuis Het Zeehuis, Verspyckweg 5, 1865 BJ Bergen aan Zee. Zaal open om 19.30 uur. De bijeenkomst wordt feestelijk afgesloten door het Alkmaars Straat Orkest. Wegens beperkte ruimte is aanmelding vooraf wenselijk via [email protected] Voor meer informatie: Friso Teerink, coördinator activiteiten, T. 0622440147 Illustratie: [email protected]

Lunchlezing bij HHNK over hoe we droge voeten houden

28 april 2023

Spreker is historicus Henk Looijesteijn

Historicus Henk Looijesteijn geeft een gratis lunchlezing bij Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. De lezing heet 'Droge voeten door de eeuwen heen'. Van oudsher hebben de waterschappen in Noord-Holland als voornaamste taak: hoe houden we droge voeten? In een laaggelegen land gaat dat niet vanzelf. In het kader van de Nationale Molen- en Gemalendag (13 en 14 mei) vertelt Henk Looijesteijn welke oplossingen in de loop der tijden werden bedacht om de Noord-Hollanders droge voeten te laten houden. Aan de hand van monumenten uit het bezit van het hoogheemraadschap geeft Henk Looijesteijn een overzicht van de ontwikkeling van bemalingstechnologie van de middeleeuwen tot de 21ste eeuw. Dr. Henk Looijesteijn (Breezand 1973) is historicus. Hij studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en het Europees Universitair Instituut. Hij is fellow bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis te Amsterdam en voorzitter van de vereniging Ondernemers in Geschiedenis. Gratis toegang De lunchlezing vindt plaats op dinsdag 9 mei 2023 in het hoofdkantoor van het hoogheemraadschap, Stationsplein 136, 1703 WC Heerhugowaard. Aanvang 12:30 uur, einde 13.00 uur. Gratis toegang. In verband met beperkte parkeergelegenheid raden we aan om met het OV te komen. Bezoekers kunnen zich aanmelden voor de lezing op hhnk.nl en Lunchlezing - Henk Looijesteijn - Droge voeten door de eeuwen heen Survey (surveymonkey.com).

Optreden van Lenny Kuhr op 4 mei in het Vredeskerkje

28 april 2023

Met 'Het lied gaat door'

Het lied gaat door. En Lenny Kuhr ook. De zangeres/gitariste zegt het zo: "Een liedje vertolkt het onbenoembare, op oneindig veel manieren." En zo is ze altijd aan het optreden, het liefst in niet al te grote zalen, het allerliefst in kerkjes, samen met Mischa Koop op de bas en Reinier Voet op allerlei gitaren. In haar programma zingt ze veel van haar eigen liedjes over de verwondering in het bestaan, over de liefde, nieuw en oud, naast werk van Spinvis, Stef Bos en anderen. Net als andere jaren op 4 mei begint het programma begint om 16.00 uur, zodat iedereen de ågelegenheid heeft om 's avonds naar een herdenking ergens te gaan. Het concert is de jaarlijkse samenwerking met de Vrienden van het Vredeskerkje. Zaal open 15.30 uur, kaarten via kunstgetij.nl.

Je eigen Moment of Fame: Speelminuten in Adelbert 1 te koop!

5 mei 2023

Tijdens de allerlaatste Adelbert Veiling

Zaterdag 13 mei vindt de laatste Adelbert Veiling plaats in Cafe Tervoort in Egmond-Binnen. Adelbert heeft net als veel sportverenigingen nog steeds financieel te maken met de naweeën van corona en grote stijgingen van energiekosten. Het geld is dus heel welkom ook zo vlak voor de complete voetbalfusie. Ook is de veilingavond altijd een van de hoogtepunten van het jaar voor de club en het is natuurlijk een heel gezellige avond.

Riddles in muziekcafé Soigne

21 april 2023

Ierse liedjes met alle ellende die een mens maar kan overkomen

Zondagmiddag 23 april speelt van 16.00 tot 18.00 de band Riddles is muziekcafé Soigné aan de Sint Adelbertusweg 31 te Egmond-Binnen. Ergens in de loop van 2017 vonden een aantal muzikanten elkaar om Ierse muziek te gaan maken. Fris van de lever, want geen van hen had enige ervaring op dat gebied. Het eerste echte optreden vond plaats in Het Oude Gemaal in Heerhugowaard. Sindsdien heeft Riddles getourd door West Friesland e.o. De vijf mannen van Riddles brengen om precies te zijn driehonderdenvijfenzeventig jaar levenservaring met zich mee en voor een groot deel is dat inclusief muzikale ervaring. Nog steeds zijn zij op vele fronten actief, van fanfare tot dweilorkest, van oude stijl jazz tot coverband. De invloeden daarvan zijn terug te horen in de muziek van Riddles.Ierse liedjes vertellen een verhaal, geënt op de Ierse geschiedenis. Over oorlog, armoede, heimwee, zeevaart, maar natuurlijk ook over helden, liefde en legendes. Ierse liedjes bevatten dan ook alle ellende die een mens maar kan overkomen, treurigheid ten top, maar op de een of andere manier roepen zij juist een sfeer van vrolijkheid op.Concerten van Riddles worden dan ook al gauw een feestje.

Inschrijven Flessenpost uit Egmond
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Egmond. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug