Deel

Alcohol in de zon: kan wel, maar met mate

Door de alcohol vergeten we andere dingen, zoals op tijd smeren

Alcohol in de zon: kan wel, maar met mate

We weten allemaal dat teveel zonnebaden niet goed is voor je huid. Maar weet je ook dat het wetenschappelijk is aangetoond dat ook alcoholgebruik de kans op huidkanker kan vergroten? Dat zit zo: als mensen alcohol drinken, vergeten ze sneller om zichzelf op tijd in te smeren en brengen ze meer tijd door in de zon. Hierdoor verbranden ze sneller. Maar daar is wel wat aan te doen uiteraard.

Dit is niet het enige waar je op moet letten; het gebruik van alcohol verkort namelijk ook de tijd die je veilig in de zon kunt doorbrengen. Onderzoekers hebben ontdekt dat er met alcohol in je bloed, minder uv-licht nodig is om je huid te verbranden. Als je drinkt, neemt de hoeveelheid caroteen in je lichaam af, en laat dat nou juist het stofje in ons lichaam zijn dat ons beschermt tegen die felle zonnestralen.

Gebruik alcohol dus met mate in de zon, vergeet vooral niet te smeren met zonnebrandcrème (zet gewoon de wekker op je telefoon) en je zomer kan nu al niet meer stuk.

Foto: Lekker genieten van de zon met een drankje kan prima, zoals hier op het terras bij Nieuw Westert. Maar vergeet daardoor niet dat diezelfde zon je behoorlijk wat ellende kan bezorgen. Smeer op tijd en ga af en toe in de schaduw.

Meer 'Lifestyle':

Column Wills; sexting

18 juni 2021

Beste Wills: Een half jaar geleden ben ik erachter gekomen dat mijn man een sexting affaire had. Het was me opgevallen dat hij opeens zijn telefoon overal mee naar toe nam, betrapt reageerde als ik hem berichtjes zag lezen en ’s avonds veel ommetjes ging maken. Uiteindelijk heb ik berichtjes op zijn telefoon gelezen en was vooral verbaasd dat hij tot zoiets in staat was. Later werd ik er misselijk van want zijn sexting partner communiceerde alleen in geile complimentjes en had zogenaamd altijd zin in seks. We zijn in therapie gegaan en dat heeft ons emotioneel en gelukkig ook seksueel weer samengebracht. Dat sterkt mijn hoop dat het op den duur weer hetzelfde wordt tussen ons, maar tegelijkertijd vraag ik me af of ik mezelf voor de gek aan het houden ben. Beste Misselijk: Jullie huwelijk is niet voorbij, maar jullie liefde zal nooit meer hetzelfde zijn. Je heb nieuwe kanten van je man gezien en dat verandert je gevoel voor hem, wat logisch is. Maar het is niet logisch om zijn affaire als het eindpunt van jullie huwelijk te zien. Je hebt dingen over hem geleerd die je liever niet had willen weten; dat hij in staat is dingen voor jou te verbergen en verliefd te worden op iets imaginairs. Je hebt ook geleerd dat hij onhandig is in het verbergen van geheimen en dat hij, nu hij betrapt is, jullie huwelijk wil redden. Ook dat telt. De affaire heeft jullie huwelijk opengebroken en zal jullie liefde veranderen net zoals jouw reactie hierop zijn liefde voor jou zal beïnvloeden. Je houdt jezelf niet voor de gek als je openingen ziet in deze ontwikkelingen en - ongeacht je pijn- blijft koersen op een liefdevol huwelijk met deze man wiens o zo kwetsbare kanten je nu van heel dichtbij hebt gezien. Wees vooral maar heel eerlijk tegen jezelf en tegen hem als je de huidige chaos in jullie relatie onder de loep neemt en met hem bespreekt hoe ‘ze leefden nog lang en gelukkig’ er voor jullie uit zou kunnen zien. l Ons fragile levenspad gaat niet altijd over tulpen (wat een prachtige docu 7 juni op 2DOC) en zit vol hobbels, verrassingen en teleurstellingen waar je feitelijk maar weinig controle over hebt. Dat wist je al, dat was altijd al zo, maar je bent je er nu beter bewust van. Vertrouw op jezelf, je hebt al zoveel ups en downs, sleur en rollercoasters doorstaan en hebt vast en zeker vaker het beste uit een slechte situatie weten te halen. Je bent tenslotte Elizabeth Taylor in ‘Who’s afraid of Virginia Wolf

Waarom ben ik zo moe na de vakantie?

18 juni 2021

Vakantie is vaak geen oplaadmoment meer

Veel mensen gebruiken de vakantie als oplaadmoment. Sommigen kiezen ervoor om helemaal offline te gaan en telefoon, tablet en andere apparatuur thuis te laten. Anderen zijn beperkt bereikbaar. Maar waarom eigenlijk?

Waarom is bewegen gezond voor ons?

11 juni 2021

Meer ontspanning en beter slapen

Bij een gezonde leefstijl hoort gezond bewegen. Met gezond bewegen wordt bedoeld dat u minstens vijf dagen per week een halfuur per dag actief beweegt. Bijvoorbeeld fietsen, stevig wandelen, zwemmen, dansen, tuinieren of intensief huishoudelijk werk. Door voldoende te bewegen kunt u beter ontspannen en slapen, heeft u minder kans op overgewicht en krijgt u sterkere spieren en botten.

Wat er niet aan komt, hoeft er ook niet af

11 juni 2021

Kwestie van gewoon een beetje opletten

Enorme zin in vakantie, maar zie je overtollige vakantiekilo’s als souvenir niet zitten? Hier zijn wat handige tips. Want wat er niet aan komt, hoeft er straks ook niet af..!

Trainingstocht met kajak eindigt in zoekactie

4 juni 2021

... en meteen weer naar een volgende actie

Woensdagmiddag krijgt de bemanning van KNRM station Egmond en de Egmondse Reddingsbrigade (ERB) alarm voor een vaartuig in problemen ter hoogte van Bergen aan Zee.

Omgaan met toenemende uv-straling nog niet zo ingeburgerd

4 juni 2021

We onderschatten de gevaren behoorlijk, vooral voor kinderen

Nu is de zon er eindelijk dus dan willen we ook gelijk volop genieten. Maar diezelfde zon heeft tegenwoordig een veel sterkere uv-straling dan enkele tientallen jaren geleden. En het wordt steeds heftiger. Dat gevaar ziet niet iedereen. Bovendien, het komt ook steeds vaker voor in werkomgeving.

Mooi weer, Egmond leeft weer

4 juni 2021

Maar een beetje rustiger varen mag wel...

Het weer was er naar deze week. En nog, want de komende week belooft het fraaie aan weer te houden. Dat betekent veel vertier: wandelen, op de fiets, op de motor of met een bootje. Want dat kan hier nu eenmaal ook prima. Maar waarom die bootjes dan vervolgens 'op het water stuiterend' door de Hoevervaart moeten met de muziekboxen vol open, is voor niemand helemaal duidelijk.

Gevangen op het strand

27 mei 2021

Vaartuigen moeten elkaar helpen om los te komen

Donderdagmiddag even na drie uur krijgen de KNRM stations Egmond & IJmuiden alarm voor een vissersvaartuig met een totale black out, het vaartuig is inmiddels gestrand ter hoogte van Egmond-Binnen. Vanuit Egmond vertrekt de reddingboot Adriaan Hendrik en is een kleine 20 minuten na het alarm ter plaatse. De situatie is inmiddels iets gecompliceerder : een collega visser heeft bij het overgeven van de sleeplijn het vistuig in de schroef gekregen en is eveneens stuurloos. Vanaf de Adriaan Hendrik wordt een slijplijn uitgebracht waarmee men het tweede vaartuig vrij probeert te houden van de eerste. Een klein uur na het alarm is de reddingboot Dorus Rijkers (station IJmuiden) ter plaatse. Uiteindelijk lukt het de collega visser om vrij te komen van het vistuig, het vaartuig vaart richting open water en de Adriaan Hendrik neemt de sleepverbinding over. Het vaartuig zit toch vaster als verwacht en de sleepverbinding breekt. Hierop neemt een tweede collega visser de sleepverbinding over van de Adriaan Hendrik en trekt niet veel later het scheepje los van het strand. De sleep zet onder begeleiding van Kustwacht vaartuig Visarend koers richting de haven van IJmuiden en de beide reddingboten keren retour station.

De zomer komt er aan, maar zijn we er klaar voor?

28 mei 2021

Voor je het weet hangen de vellen er bij neer...

Het betere weer komt er aan, nog even geduld. Het licht buiten is weer aan. Eindelijk. Want na een lange winter, waarbij we ook nog eens met z’n allen verplicht thuis moesten blijven, kunnen we wel wat zonne-energie gebruiken. Maar voordat we ons massaal blootstellen aan die zon is het raadzaam onze huid voor te bereiden. En nee, daarvoor hoef je niet naar de tropen of onder de zonnebank.

Zaterdag 29 mei 2021: groenmarkt Groei & Bloei

28 mei 2021

Kwekersclub Groei & Bloei toont stekjes en zaden

Eindelijk is het dan zo ver en kunnen we iets organiseren in de buitenlucht waar heel veel mensen al heel lang naar snakken!! Zaterdag 29 mei is het dan zover. Onze vijftien kwekers van de kwekersclub hebben prachtige stekjes en zaden opgekweekt. De plantjes zijn te koop voor de prijs van € 1,00 per stuk in de P4 potjes en afhankelijk van de grootte en kwaliteit van de planten voor meer dan € 2,00 voor de overige planten. Het evenement vindt plaats in de tuin van de familie Röling van 10.00 tot 15.00 uur, Kennemerstraatweg 662 te Heiloo. Er is een zeer grote verscheidenheid aan plantjes te koop. Van Salvia’s, Digitalis, Physalis, Helianthussen (aardperen) tot Dahlia’s, varens en kruiden. Dus komt dat zien (en kopen). De markt gaat om 10.00 uur open en we sluiten om 15.00 uur. Bij onze pr-kraam kunt u weer mooie tuinspulletjes en handig tuingereedschap vinden en tevens is er per 15 mei een zomeractie van Groei & Bloei van start. Als nieuw lid ontvangt u als cadeautje een prachtige en handige zaag. Daarnaast is er een flinke reductie op het jaarabonnement als u nu lid wordt. N.B. U kunt alleen contant betalen. Neem zelf een doosje of tasje mee, houd afstand en volg de route. https://midden-kennemerland.groei.nl/

Ook Egmondse online Escape Games doen het goed

21 mei 2021

De zoektocht naar vertier wordt alleen maar groter

Het creatieve brein van Samira Houtenbos van Escape room Egmond staat nooit stil. dat is maar goed ook, want nadat de coronacrisis ook haar bedrijf trof, ging ze niet bij de pakken neerzitten, maar ontwikkelde online Escape Games.

Meimaand bloeimaand, dus ook bijmaand

21 mei 2021

Vorig jaar al maakte Bergen als bijvriendelijke gemeente duidelijk meer te willen doen aan de leefomstandigheden voor de bijen. Dat kunnen we zelf ook doen.

Leeghwaterroute en pontjesroute vernieuwd

21 mei 2021

Het fietsseizoen komt er weer aan, dus...

Nu langzaamaan de wereld wat vrijer wordt en het weer beter: wat is er leuker dan in je eigen omgeving een interessante fietsroute te volgen? Heerlijk rustgevend en nog informatief ook. Fietsliefhebbers kunnen genieten van twee vernieuwde fietsroutes, die nu op de voor- en achterkant van één kaart verkrijgbaar zijn: de Land van Leeghwaterroute en de Pontjesroute. Onderweg kom je alles te weten over het ontstaan van de verschillende landschappen die je passeert.

Jonge zwanen in de Slotgracht

21 mei 2021

Jaarlijkse traditie...

Het is een inmiddels jaarlijkse traditie: een zwanenkoppel broedt tegen de muren van de ruïne van de slotgracht en dan zijn er 'ineens' jonge zwanen.

Varen op de vaart op HemelVAARTsdag

14 mei 2021

En er waren er meer die er zo over dachten

Tja, wat doe je als het op Hemelvaartsdag een beetje lekker weer is? Dan ga je varen op de vaart. Dat is wat meer mensen deden afgelopen donderdag. Het was er goed weer voor, zo'n HemelVAARTsdag...

De zomer is gezonder voor ons dan de winter

14 mei 2021

Onderzoek: minder hartaanvallen

In de zomer lijkt alles beter. De vogels fluiten, het is al lekker vroeg licht, de zon zorgt voor een beetje extra vitamine d en een fijne gloed op je gezicht. Maar… de zomer brengt nog een aantal voordelen met zich mee die goed zijn voor je gezondheid

Mens sana in corpore sano

14 mei 2021

Een gezonde geest in een gezond lichaam

Als echte 'kantoorwerker' heb je het waarschijnlijk ook druk. En stel je waarschijnlijk ook af en toe dingen uit. Zoals ... sporten. De zomerperiode komt er aan en dus zal het wellicht wat minder druk worden op je werk. Het ideale moment om eens wat meer aan jezelf te denken. Tot je 40ste zorgt je lichaam voor jou, na je 40ste moet jij voor je lichaam zorgen!

Wat geven we moeder dit jaar?

7 mei 2021

Bos bloemen het populairst, maar ja, wat geef je anders...?

Een geurtje is ook altijd een goed Moederdag cadeau. Je hoeft ook niet onzeker te zijn of je moeder de geur wel lekker vindt, die vindt ze altijd lekker. Het komt immers van jou? Handiger is natuurlijk wel om een paar dagen voor Moederdag op slinkse wijze er achter te komen wat haar favoriete parfum is.

Moederdag ‘gewoon’ Amerikaans verschijnsel

7 mei 2021

In Nederland wordt sinds 1925 Moederdag gevierd

In 1914 besloot president Woodrow Wilson dat elke tweede zondag in mei voortaan Mother's Day zou zijn, een nationale feestdag. De feestdag heeft zich in zijn huidige vorm vanuit de Verenigde Staten over de rest van de westerse wereld verspreid. In Nederland begon de traditie rond 1925.

Hoe kun je jezelf lostrekken van negativiteit?

30 april 2021

Je gedachten bepalen in hoge mate hoe je je voelt

Nee, je bent niet de enige die regelmatig wordt meegesleept in een negatieve gedachtenspiraal. Negativiteit is verslavend, en daarom blijven zoveel mensen erin hangen. Hoe kun je jezelf lostrekken van die negativiteit?

Meimaand voor velen wandelmaand

30 april 2021

Rustgevend, goed voor lijf en leden

Met normaal gesproken veel wandeltochten is mei traditioneel een maand waarin veel wandelaars de stoute schoenen aantrekken. Het weer wordt wat beter, de temperaturen lopen op en daarmee kun je er even helemaal uit zijn. Weg van de stress van alledag.

Schoonmaakactie op strand bij Egmond

30 april 2021

Houd het strand schoon!

Morgen, zaterdag 1 mei, kunnen vrijwilligers weer meelopen met een schoonmaaktour op het strand. Deze start in Egmond aan Zee is om 11.11 uur bij Nautilus aan Zee en van daaruit gaat het richting Hargen aan Zee. Ploggen: een combinatie van joggen (of wandelen) en plastic afval opruimen. Hoewel de hoeveelheid aangespoeld afval de afgelopen twintig sterk is gedaald, is de schoonmaaktour nodig. Dit omdat de stranden nog regelmatig bezaaid zijn met achtergelaten plastic, peuken en ander zwerfafval. Meedoen? Plogsack.com/events

Leefstijlcoach staat (nog) niet hoog op het lijstje

23 april 2021

Gezonde leefstijl na jaar lang corona-lockdown

Je zou denken dat het een voor de hand liggen de gedachte is; als we zo meteen weer 'normaal' mogen doen - wat dat ook moge zijn - dan zoeken we snel naar iemand die ons kan helpen om van die coronakilo's af te komen. Toch? Niet dus.

Heerlijk die hartverwarmende energie

23 april 2021

Wat een paar dagen lekker weer al niet met je doet

Na bijna een jaar in lockdown te hebben doorgebracht, begint onze energie weer wat op peil te komen ons vuur. De heerlijke voorjaarszon laadt ons op. Deze zomerse energie geeft ons een beter gevoel en een gemoedstoestand die aanzienlijk positiever is dan in de 'donkere dagen voor kerst'. Het vooruitzicht dat straks na de zomer.... Zomer is de tijd om ten volle te leven, plezier te hebben, verbinding te voelen. De zonneschijn van de zomer nodigt ons uit naar buiten te gaan, en actiever te zijn door beweging en spel. De zomer is een krachtig moment om je af te stemmen op de energie van ons hart. Deze energie wordt onze ‘binnenzon’, of Heilig Vuur genoemd, en bevindt zich in het hartcentrum. Wanneer het Heilige Vuur stabiel brandt, ervaren we pure vreugde, compassie, en vredig geluk.

Wat doet wandelen met je lichaam?

16 april 2021

Wandelen activeert de grote spieren in je lichaam, zoals je rug- en beenspieren. Daardoor gaat je lichaam flink aan het werk. En hard werken, betekent calorieën verbranden! Hoeveel calorieën je precies tijdens een wandeling verbrandt, hangt af van het wandeltempo en je lichaamsgewicht. Wandelen vermindert bovendien de stress en bevordert creativiteit.

De zon is heilzaam (maar let wel op!)

16 april 2021

Er zijn goede redenen om te genieten van de zon

Je ontbijt elke ochtend, slaapt voldoende en gaat op de fiets naar je werk. Dat klinkt als een goed recept voor meer energie. Maar je vergeet toch echt één ding: de zon! Een gezond portie zonlicht geeft ons niet alleen een fijn gevoel, maar geeft ook je lichaam en geest op een natuurlijke manier een flinke opkikker. Geniet daarom vaker van de zon (wel verstandig!) en ontdek deze voordelen.

Gerda Bommer-Diemeer (85): 1000e Flessenpost abonnee!

9 april 2021

Wie zegt dat ouderen niet digitaal vaardig zijn?

Ze was zeer verrast. Niet omdat wij op de stoep stonden, dat was afgesproken, maar wel dat juist zij de 1000e abonnee was die zich had aangemeld voor Flessenpost uit Egmond. Een mooi boeket en een bon voor nog een boeket van Nelis Baltus vielen Gerda Bommer-Diemeer uit Egmond-Binnen ten deel.

Voorjaarskolder is een universeel verschijnsel

9 april 2021

Ook mensen kunnen gekke dingen doen als het voorjaar komt

We kennen hier allemaal de beelden van koeien die na een lange winter eindelijk weer de wei in mogen: springend en stuiterend rennen ze naar buiten. Eindelijk weer fatsoenlijk eten, denken die beesten dan waarschijnlijk. Springende lammeren, vogels die beginnen aan hun nest, zoals de zwanen in de Slotgracht, het voorjaar nadert. Echter, mensen kunnen ook behoorlijk vreemde dingen doen. En dan gaat het even niet over Rutte...

Het weer heeft meer invloed dan je denkt

9 april 2021

Plotselinge veranderingen maken je lichaam kwetsbaar

De Chinese geneeskunde ziet emoties, klimaat en manieren van leven als bron van ziekteveroorzakende stress. Plotselinge veranderingen in het weer kunnen het lichaam kwetsbaar maken voor wind, warmte, vochtigheid, droogte en kou. Dit geldt ook voor aanhoudende blootstelling aan de elementen. Bijvoorbeeld uren werken in een ruimte met airco of warme vochtige keukens kunnen een verstoring van de Qi circulatie geven. Dit geldt ook voor intense, voortdurende of onderdrukte emoties zoals woede, gepeins, verdriet of angst. Te hard werken, teveel zintuiglijke prikkels, langdurig zitten, teveel verkeerde voedingsmiddelen en teveel seks geven uitputtingverschijnselen en veranderingen aan het interne klimaat van het lichaam. Bijvoorbeeld te hard werken kan hitte/warmte verschijnselen (ontstekingen) geven. Teveel zuivel en suiker vochtigheid (oedeem). Teveel zintuiglijke prikkels en veel snelle veranderingen wind (bijvoorbeeld in de vorm van pijn). Te weinig water drinken en te gekruid eten droogte (droge stoelgang, obstipatie). Herhaalde blootstelling aan koude weersomstandigheden en te koude voedingsmiddelen (te veel rauwkost, ijs, koude frisdranken) kunnen kou-verschijnselen geven (allergie, reumatische aandoeningen).

Volgende doelgroep in Egmondse vaccinaties aan de beurt

2 april 2021

Zestigplussers tot 65 jaar worden opgeroepen

In de strijd tegen corona komt een volgende groep Egmonders aan de beurt om gevaccineerd te worden. Woensdag 30 maart konden Noord-Hollandse huisartsen hun bestelling doen. Dat deden ook de Egmondse huisartsen en de hoop is dat die vaccins over een week of anderhalf binnenkomen. Er is inmiddels al wat vertraging gemeld. 'We gaan nu de betreffende mensen uitnodigen om te komen, die afspraken te plannen en dan hopen we dat we over ongeveer twee, drie weken de eerste prikken kunnen zetten', aldus Michiel Zwartkruis van de huisartsenpraktijk in Egmond aan Zee.

Lekker eten helpt tegen stress

2 april 2021

Dat wilde ik nou altijd al horen...

Sta je stijf van de stress en kun je alleen maar denken aan de reep chocolade in je keukenkastje? Neem gerust een stukje, want lekker eten kan zorgen voor minder stress. Zolang je maar niet elke dag een hele reep naar binnen werkt. Zoveel stress kan een mens nooit hebben...

We zijn niet per se ongelukkiger geworden ziet CBS, maar toch…

2 april 2021

GGD Hollands Noorden ziet de psychische druk juist toenemen

Het persoonlijk welzijn van de Nederlandse bevolking is afgelopen jaar nauwelijks veranderd. In 2020 had 66,2 procent van de volwassenen een hoog persoonlijk welzijn. Dat is zelfs iets meer dan een jaar eerder; toen was dat 64,7 procent. De tevredenheid met het sociale leven is wel iets afgenomen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS van het onderzoek sociale samenhang en welzijn. Opmerkelijk: een onderzoek van GGD Hollands Noorden wijst uit dat de psychische druk juist toeneemt. Flink zelfs.

Het weer heeft invloed op je stemming

26 maart 2021

Van opgewekt tot lusteloos of agressief

We kennen vast allemaal wel het gevoel dat je bij mooi weer hebt: even lekker naar buiten, een frisse neus halen of op een terrasje zitten. Je voelt je gelijk beter. Echter, nog los van het feit dat de terrassen nog steeds dicht zijn, het weer heeft zeker invloed op je stemming, maar die invloed is niet altijd positief.

Iedereen baalt van lockdown

26 maart 2021

Maar we moeten nog even volhouden

Hoe vaak hebben we het al gehoord: 'Er is licht aan het eind van de tunnel'. Maar je krijgt langzaamaan het gevoel dat we gewoon in een ellenlange goed verlichte tunnel rijden... Toch moeten we nog even door. Ook als dat moeite kost en we ons wat somber voelen. Daar is best iets aan te doen, zeggen ze bij rijksoverheid.nl.

Inschrijven Flessenpost uit Egmond
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Egmond. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug