Als we het dan toch over sake hebben…
Sterke opmars van zo ongeveer alles wat met Japan te maken heeft
Gepubliceerd: 10 mei 2024
Sake is de traditionele Japanse wijn die volgens de liefhebbers stukken lekkerder is dan de van druiven gemaakte wijnsoorten. De officiële naam is Seishu (‘heldere alcohol’) of Nihonshu (‘Japanse alcohol’).
In principe serveer je sake koud, tussen de 7 en 10 graden. Gebruik hiervoor wijnglazen en houd in gedachte dat hoe sterker de smaak, des te groter het glas moet zijn. Hierdoor kan de sake ademen en komt de smaak alleen maar beter tot zijn recht. Sommige sake wijnen worden op kamertemperatuur geserveerd, maar de meeste kwaliteitswijnen worden toch echt koel (7-10 graden) geserveerd.
Sake heeft een brede variatie in smaak: Van aardse smaken tot tonen van fruit, specerijen en granen. Sake kan ook een wat bittere of ziltige smaak hebben. Nadat een fles sake is geopend is het mogelijk om de rest van de sake in een koelkast te bewaren, maar het wordt aangeraden om hem binnen zeven dagen te consumeren. Nadat een fles sake is geopend begint de sake te oxideren en dit bederft de smaak. Ook dat is dus niet anders dan bij de ‘gewone’ wijnen van druivensoorten.
Eigenlijk is de sake dus minstens net zo verrassend en gevarieerd als de meer ’traditionele wijnen’, zoals de Franse en Italiaanse wijnen. Sake is echter een wijn waar maar vier ingrediënten in zitten en geen toevoegingen. Sake kent ook bubbel-varianten: daarbij merk je meteen dat er aanzienlijk minder bubbel in zit dan bij de gangbare champagne-achtige drankjes. Dan komt de smaak wel snel wat beter tot zijn recht. Over smaak valt echter niet (of juist) te twisten: sake heeft daarentegen zoveel variaties dat er vast een tussen zit die prima is voor een gezellige avond of bij een etentje. Daar hoef je dan echt niet per se Japans bij te eten. De verschillende smaken pasen ook prima bij meer gangbare Hollandse maaltijden.
Foto (redactie): De mousserende sake smaakt prima en bevat wat minder bubbels dan de gangbare champagne-achtige ‘bubbels’.