Deel

Alvast even proefdraaien voor de komende maand?

Probeer deze bijzondere 'kabeljauw-met-druiven' ovenschotel eens

Alvast even proefdraaien voor de komende maand?

Natuurlijk is het nog niet zo ver, maar langzaamaan beginnen de diverse stemmingen voor allerlei muzieklijstjes ok al door te sijpelen en dan weet je: de feestmaand komt er aan. Wil je daarom alvast even proefdraaien? Dat scheelt veel stress als je straks voor je schoonfamilie moet koken… Maak deze ‘kabeljauw-met-druiven’ ovenschotel eens. Heerlijk, verrassend en best makkelijk.

Ingrediënten (4 personen):

Bereiding:

Ontvel de tomaten door ze in te kruisen en in kokend water te leggen. Beboter een ovenschaal. Bestrooi de kabeljauw met peper en zout. Leg de kabeljauw in de schaal. Maak een mengsel van de klein gesneden tomaten en de knoflookboter. Leg de gehalveerde druiven op de kabeljauw en doe daarna het mengsel van Boursin en tomaten over de kabeljauw met druiven. Zet de schaal 30 minuten in de voorverwarmde oven, 180 graden. Lekker met peultjes en gekookte aardappels.

Meer 'Food & wine':

Stoofperensmoothie met speculaas

2 december 2022

Waar je een stoofpeertje al niet voor kan gebruiken...

Als er één item niet mag ontbreken in deze tijd dan is dat voor veel mensen toch wel het stoofpeertje. Stoofpeertjes zijn lekker kruidig van smaak, zien er mooi uit en smaken echt heerlijk bij een stukje vlees. Wat je wellicht nog niet wist, is dat je er ook hele andere dingen mee kunt maken. Ze smaken bijvoorbeeld erg goed in een smoothie.

Proefdraaien voor het kerstdiner 3: Boeuf Bourguignon

2 december 2022

Langzame garing voor het beste resultaat

Boeuf Bourguignon is een wereldwijd geliefde klassieker en perfect voor tijdens een uitgebreid familiediner! Dit gerecht is supermakkelijk te maken en je hebt er geen omkijken meer naar als het vlees ligt te pruttelen in de slowcooker.

De delicate smaak van kwartel vraagt ook om een delicaat drankje

25 november 2022

Een zachte soepele witte Chardonnay bijvoorbeeld

Het delicate vlees van een kwartel vraagt ook om een evenredige wijn die de smaak van dit kleine gevogelte niet overdondert. Ga dan ook voor een zachte en soepele witte Chardonnay, Rhône, Viognier, Pinot Grigio, Sauvignon Blanc of Muscat of een soepele rosé.

Verder oefenen voor het kerstdiner: kwartel met champagnesaus

25 november 2022

Je hoeft echt niet te wachten tot Kerstmis om dit te maken...

Of je nu al het hele jaar uitkijkt naar de feestdagen of liever meteen doorspoelt naar januari: om lekker te eten hoeft er niet altijd een speciale gelegenheid te zijn. Kwartels zijn familie van de fazant en worden gezien als een echte delicatesse. Kruid ze met zoute spek, tijm én een overheerlijke champagnesaus voor een feestelijk tintje.

Wat drinken we bij de kabeljauw?

18 november 2022

Frisse en fruitige witte wijn bij deze magere vis

Kabeljauw is een magere vis. Daarbij past een lichte wijn met frisse zuren het best. Dat zijn meestal witte wijnen, maar een droge rosé of een soepele, fruitrijke rode wijn combineren vaak ook prima.

Warme chocolademelk de luxe: wauw!

11 november 2022

Met topping van Oreo-koekjes en karamel

Deze warme chocolademelk de luxe is de ultieme verwennerij: pure chocolade, veel melk en slagroom en een topping van Oreo-koekjes en karamelsaus. Wauw!

Groente- en fruitmarkt in Egmond-Binnen maakt mooie start

4 november 2022

Kersverse onderneming met groeiambities

Deze week was Groente- en Fruitmarkt Egmond voor het eerst actief. Vanaf het Luilaantje bestiert Mark van den Berg zijn kersverse onderneming.

Herfstkoffie: maak eens een pittige coffee dalgona

4 november 2022

Net even pittiger, maar lekker....!

Pumpkin spice Je kent vast de bekende pumpkin spice lattes wel. Geheel daarop geinspireerd hebben we nu een receptje voor je voor een pumpkin spice dalgona koffie. Geloof ons, het is super simpel én zo lekker dat je eraan verslaafd gaat raken! Misschien is het wel verstandig om hem decaf te maken… Zo maak je het: 1. Gebruik twee eetlepels oploskoffie of espresso, twee eetlepels tafelsuiker, een kwart theelepel pompoentaart kruiden en twee eetlepels heet water en doe alles bij elkaar in een kommetje. 2. Mix alle ingrediënten ongeveer 3 tot 4 minuten met een handmixer totdat het mengsel schuimig wordt, vergelijkbaar met de textuur van opgeklopt eiwit. Je kan natuurlijk ook gewoon je spierballen gebruiken, maar hou dan wel rekening met een langere tijd voor het opkloppen. 3. Ben je klaar met opkloppen? Dan kan je ook nog een eetlepel pompoen uit blik (voorbewerkte pompoenpuree) toevoegen voor een extra smaaksensatie! Blend de pompoen er snel doorheen zodat je de luchtige textuur van de koffie niet kwijtraakt. 4. Vul een glas met ijsklontjes en een melksoort naar keuze (bijvoorbeeld havermelk of amandelmelk) en schep het opgeklopte mengsel er bovenop. Doe er een rietje bij en je hebt een heerlijk herfstig drankje!

Pompoenschotel. Even heerlijk genieten van de herfst

4 november 2022

Terwijl de regen striemt en de wind tekeergaat, duik jij de keuken in en zet je de smakelijkste herfstrecept op tafel! Haal een dampende schotel uit de oven en geniet samen van een warm herfstmoment. Met een pompoen-ovenschotel bijvoorbeeld

Hertenbiefstuk met pastinaakpuree, paddenstoelen en Portsaus

28 oktober 2022

Het is wildtijd tenslotte, toch?

Het is wildtijd en wat is er dan lekkerder om eens helemaal uit je dak te gaan om te genieten van bijvoorbeeld een lekkere malse hertenbiefstuk?

Het is wildtijd, dus wat drinken we er dan bij?

28 oktober 2022

Afhankelijk van hoe het wild wordt bereid kan een witte wijn ook prima

Nu het weer langzaamaan wildtijd is, kunnen we weer eens genieten van bijvoorbeeld een malse hertenbiefstuk. Maar wat drink je dan bij zo'n gerecht? Een Pinot Noir misschien?

Ravioli met tomaat, aubergine en burrata

11 november 2022

Snel, sneller, snelst: past wel in deze 'nazomer'

Snelle recepten die in 15 min. klaar zijn: het kan! Gelukkig, want het is best een uitdaging om snel een makkelijke maaltijd op tafel te zetten. Zeker in combinatie met sporten, kinderen wegbrengen of gewoon omdat je vlug iets wilt eten. Met dit recept lukt het in een kwartiertje.

Herfst: zomerse drankjes worden ingeruild voor de smaken van het najaar

21 oktober 2022

Binnen blijven en zelf cocktails maken; dan na een wandeling genieten!

Herfst! De dagen worden korter, de nachten langer. De bladeren vallen van de bomen en laten we eerlijk zijn: je kunt niet veel anders dan binnen blijven en cocktails maken! We ruilen onze zomerse fruitige drankjes in voor de smaken van het najaar: kaneel, warme glühwein en Irish coffee.

Plaattaart met rode biet, druiven, brie en pastinaaksalade

21 oktober 2022

Het is herfst dus we gaan helemaal los

Zodra de blaadjes van de bomen vallen, krijgen we spontaan trek in knusse herfstgerechten. Met dit recept zet je een heerlijke en niet alledaagse schotel op tafel.

Wijn bij een pestogerecht: doe maar een frisse witte

14 oktober 2022

Combineert heerlijk met pasta pesto

Pesto wie kent het niet, maar wist je eigenlijk dat de betekenis van pesto gewoon stampen is. Pesto komt van het Italiaanse woord ‘pestare’ dat stampen betekent. Voor een pesto met een volle smaak wordt hij het liefst bereid en gestampt in een vijzel. Maar je kan uitgemak natuurlijk ook een keukenmachine pakken, dit is veel sneller, echter gaat het wel ten kosten van de smaken.

Comfort food om van te likkebaarden

14 oktober 2022

Om bij weg te zwijmelen

Ziek in bed, met liefdesverdriet op de bank of last van een flinke baaldag omdat het regent? Dan zijn de ultieme comfort foods de redder in nood! Niet moeilijk om te maken, geen uren in de keuken maar wel optimaal genieten.

Lekkere Portugese Alvarinho: perfect bij de mosselen

7 oktober 2022

Fris zuurtje past prima bij schaal- en schelpdieren

Alvarinho, oftewel Vinho Verde uit het noorden van Portugal. Gemaakt door wijnmaker Rui Madeira van Quinta do Regueiro. Mooi goudkleurig in het glas. Ook de geur is meteen uitnodigend. Qua smaak is deze Alvarinho zacht en rond. Hij heeft frisse zuren, maar is tegelijkertijd lekker vol. Past heel goed bij schaal- en schelpdieren.

Het is mosseltijd, dus wat doen we ermee?

7 oktober 2022

Mosselen met Ponzu

Verrassende combinatie van zilte mosselen met ponzu-dressing. Ponzu is een soort sojadressing uit Japan. Supercombi. Een gerecht dat in 10 minuten op tafel staat.

Wijn uit de Balkan bij de Kulpus Kalja

30 september 2022

n bijna elk Europees land wordt wel wijn gemaakt. Ook op de Balkan wordt veel wijn gemaakt én ook gedronken. Eén van de grootste wijnlanden op de Balkan is Servië. Servische wijnen zijn niet erg bekend in Nederland, maar krijgen steeds meer bekendheid. Al in het voormalige Joegoslavië en zelfs in de Middeleeuwen werd er al wijn gemaakt op de Balkan. Wat vroeger vooral voor eigen gebruik Servische wijnen werden gemaakt, is dat tegenwoordig niet meer zo! Slechts een paar procent, waarschijnlijk 5%, wordt geëxporteerd naar het buitenland. De rest van de Servische wijn wordt vooral binnen Servië gedronken.

Stoofvlees met witte kool (Kulpus Kalja)

30 september 2022

Oude tijden herleven

Sommige gerechten doen je denken aan ‘vroeger’… Gestoofd rundvlees met witte kool is er zo één. Zodra je het ruikt, komen er veel herinneringen naar boven en kun je mijmeren over de tijd dat je hiervan met zijn allen smulde.

Brouwerij Egmond in finale van NHN Business Awards

23 september 2022

Donderdag 27 oktober volgt de 'pitch'

Brouwerij Egmond is erin geslaagd om de finale te bereiken van de NHN Business Awards in de categorie MKB Klein.

Lekker herfstdrankje, zowel warm als koud

23 september 2022

Pittige koffie met pompoenkruiden en slagroom

Iced Pumpkin Spice Latte is een herfstfavoriet die espresso, melk, pompoen en pompoentaartkruiden combineert voor een rijke pompoen-gekruide drank! Garneer het met wat slagroom voor de perfecte finishing touch. Dit drankje is een onweerstaanbare traktatie, ongeacht de tijd van het jaar!

Rodebieten-stamppot met ui en rookworst

23 september 2022

Smakelijke hap voor net iets minder geld

In een tijd waarin de broekriem nog eens flink aangehaald moet worden, is het goed te bedenken dat ook voor een kleiner bedrag je nog altijd heerlijk kunt eten. Rodebieten-stamppot met ui en rookworst bijvoorbeeld.

Wat drinken we bij de Indiase dahl?

16 september 2022

Uiteenlopende smaken in de Indiase gerechten

Welke wijn drink je bij Indiase dahl? De smaken in een dahl uit India zijn heel divers! Zeker met de koriander erbij heb je hele mooie smaken die goed uitgesproken zijn! Hierbij kan een mooie witte wijn, die de smaken van de gember en de koriander goed kan dragen

‘Feel good’ voedsel nodig (want het regent weer eens)?

16 september 2022

Alternatieven voor chocola en slagroomtaart

De vakanties zijn nu wel weer voorbij en het weer slaat ook nog eens om: bij elkaar genoeg om je humeur te bederven. Maar een beetje feel goed voedsel doet wonderen!

Warm herfstdrankje. Nu al? Ja hoor…

9 september 2022

De meteorologische herfst is toch begonnen?

Warm herfstdrankje met cranberry, kaneel & sinaasappel. Samengevat: herfst in een glas. Zonder alcohol. Proost!

Wat eten we vandaag? Stamppot!

9 september 2022

Maar dan wel wel met een kuiltje jus

Ook in warmere tijden is de stamppot populair: het is snel, meestal voedzaam (hangt ervan af natuurlijk) en voor veel mensen met haast dus de ideale maaltijd.

Top 5 gezonde drankjes

2 september 2022

Er is meer dan water; maar ook meer dan bier...

Voldoende vocht binnen krijgen is belangrijk. Naast dat je via je voedsel vocht binnenkrijgt, is het ook verstandig voldoende te drinken. Dit betekent niet dat je alleen maar water hoeft te drinken, ook andere drankjes zijn prima om je vochtbalans op peil te houden. Welke gezonde drankjes dit zijn? Je leest het hier!

Gezond eten hoeft niet moeilijk te zijn

2 september 2022

Na de vakantie weer even pas op de plaats

Veel mensen willen graag gezond eten, maar weten niet zo goed wat ze dan moeten maken. Gezonde recepten hoeven echter niet moeilijk of minder lekker te zijn. Wil je in een mum van tijd gezond en lekker eten? Vol met groenten, vezels, vitamines en voedzame ingrediënten?

Wat drinken we bij de springrolls?

26 augustus 2022

Beetje afhankelijk van de ingrediënten die erin zitten

Een goed gevulde loempia met knapperige groenten vraagt om een frisse, geurige wijn. Eentje met een soepele structuur sluit goed aan bij het knapperige, vette korstje dat de loempia krijgt door het bakken in olie. Denk aan Pinot Blanc, Rueda, droge Muscat, fruitige Côtes de Gascogne, sappige Spaanse Rosado of een jonge Tempranillo. Cava, Prosecco of een milde Crémant zijn er ook lekker erbij.

Geen zin, geen tijd, te warm en toch lekker eten?

26 augustus 2022

Gezonde snelle hap

Snelle recepten zijn altijd handig wanneer je niet veel tijd hebt, maar wel een gezonde en zelfgemaakte maaltijd op tafel wilt hebben. Zoals deze springrolls.

Zomerwijntje: wat frisser en minder zwaar

19 augustus 2022

Maar wat is een lekker zomerwijn?

Warme zomers staan steeds meer synoniem voor een verhoogde consumptie van roséwijnen. De laatste jaren lijkt die trend alle records te breken want nooit voorheen was de vraag naar roséwijnen zo hoog. Maar er zijn uiteraard nog tal van andere trends die aan de zomer gelinkt worden: nerveuze witte wijnen barstensvol fruit en een stevige scheut zuren maken hun opwachting op de terrasjes; licht gekoelde, makkelijk drinkende rode wijnen sieren zomerse gerechten; jongeren grijpen steeds meer naar wijnen met beduidend minder alcohol; de kraantjes van de bag-in-boxes blijven lopen, en sommigen durven al eens een zak wijn op tafel te toveren! Geen twijfel mogelijk: tijdens de zomer genieten we op een totaal andere manier van wijn. De zwaardere wijnen blijven in de kelder steken en ruimen de baan voor tal van frivole exemplaren.

Even bijkomen met een frisse veldsla-stamppot

19 augustus 2022

Perfecte stamppot met weinig moeite

We zijn nu wel weer even klaar met die extreme warmte. Toch? Al was het maar omdat je op het laatst te beroerd bent om ook maar iets aan het eten te doen. We kunnen met deze stamppot met veldsla en feta echter een beetje van allebei doen: toch lekker eten en weinig moeite doen.

Gemberthee werkt prima om af te koelen

12 augustus 2022

Bij heel warm weer een beetje oppassen met alcohol

Gemberthee maak je extra lekker met veel limoen, citroen of een extra tak verfrissende munt. Het beste drankje wanneer je je niet zo lekker voelt door de hittegolf. Werkt beter dan een alcoholisch drankje.

Inschrijven Flessenpost uit Egmond
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Egmond. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug