Deel

Aromatisch wijntje past prima bij een stamppot…

Maar blijft ook een kwestie van eigen smaak

Aromatisch wijntje past prima bij een stamppot…

Bijna alle stamppotten hebben gemeenschappelijk dat het gaat om een romig mondgevoel. Over het algemeen sluiten daarom fijn aromatische witte wijnen – zoals chardonnay, pinot blanc of pinot gris – met niet te hoge zuren en een licht romig mondgevoel hier goed bij aan. Wat betreft rode wijnen, zijn wijnen uit nieuwe wereldlanden – zoals shiraz en malbec – ook redelijk veilige keuzes en tevens geven deze wijnen een warm gevoel.

Er is geen wijn die bij alle stamppotten past, we moeten kijken naar de smaken die met de puree worden gecombineerd. Zo zijn wortelen zoeter van smaak dan boerenkool of andijvie. Neem nou andijviestamppot. De andijvie gaat er doorgaans rauw in. Met een spekje erbij creëer je herfstsmaken op je bord met een groene ondertoon. Hierbij smaakt een warme, zachte, rode wijn – bijvoorbeeld cabernet franc of gamay. Deze wijnen zijn vaak sappig en hebben ook een groene ondertoon.

Boerenkoolstamppot met rookworst is boers en stevig van smaak, eigenlijk wel vergelijkbaar met de stamppot van deze week: de snijbonen met de varkenssaucijs en honing-mosterd saus. Klassieke rode wijnen uit de Rhône zijn mooie begeleiders van deze stevige kost. Ze zijn veelal landelijk, soepel, gul in fruit en vaak met een kruidigheid van laurier. Een alternatief hiervoor zijn de kruidige, fruitige wijnen uit Australië of Zuid-Afrika van shiraz of een malbec uit Argentinië.

Kijken we naar hutspot of wortelstamppot: zoek een goede begeleider in het wit. Een aromatische wijn, niet te droog, maar wel vol van smaak. Denk bijvoorbeeld aan een Spaanse verdejo of een Oostenrijkse grüner veltliner. Combineer je de stamppot met zwaarder rundvlees, of heb je behoefte aan rood? Ga dan voor soepel en vol zoals een shiraz.

Tot slot zuurkoolstamppot. De naam zegt het al, deze stamppot heeft wat zuren in de smaak. Zuurkool heeft zijn oorsprong in de Duitse en Oost-Franse keuken, waar deze al in wijn wordt ingemaakt. Denk voor de ideale wijn dan ook in deze richting. Een niet te droge riesling uit Duitsland of de Elzas. Voor rood kun je denken aan pinot noir of spätburgunder uit dezelfde streken.

bron: chefsculinair.nl

Meer 'Food & wine':

Lasagne met spinazie, tomaat en zalm

15 september 2023

Toch nog een beetje zomers gevoel

Makkelijke verse lasagne met laagjes romige spinazie, plakjes tomaat en zalm, een heerlijke combinatie van pasta, groenten en vis

Nagenieten met een fruitige verrassing

8 september 2023

Om je cocktail op te leuken

Fruitige verrassing in een ijsblokje Een verfrissend drankje in de tuin of nagenieten van een zomerse dag met een cocktail in de hand, we doen niets liever! Maak jouw zomerse drinkfestijn nu nog sprankelender met grappige, fruitige ijsblokjes! To do Neem een ijsblokjeshouder. Leg in elk vakje een mooie framboos, een blauw bes, een aardbeitje of ander fruit. Vul de vakjes met water en zet de houder in de vriezer.

Gebakken aardappeltjes met courgette en gehakt

8 september 2023

Snelle en lekkere maaltijd voor een mooie nazomerdag

Gebakken aardappeltjes kunnen altijd en al helemaal op een mooie nazomerdag! Gewoon, in de pan met kruiden, courgette en ui. Sausje van yoghurt, knoflook en peterselie erbij en iedereen kan aanschuiven.

Salade met geroosterde bloemkool

1 september 2023

Een heerlijke salade die je niet elke dag voor je neus krijgt

Er zijn salades en er zijn salades. Heeft u deze al eens geprobeerd? Zeker de moeite waard! Benodigdheden: 1 rode ui Scheutje witte wijnazijn 50 gr feta 2 handjes sla 1 blik kikkererwten (à 140 gr) 1 rode puntpaprika Geroosterde bloemkool: 400 gr bloemkool 1 scheutje olijfolie 1 snuf komijnpoeder 1 teen knoflook 1 snuf paprikapoeder 1 snuf peper en zout 0.5 eetlepel maïzena Avocado dressing: 1 avocado 3 eetlepels yoghurt 1 limoen 1 snuf peper en zout 1 eetlepel agavesiroop Bereiding Verwarm de oven voor op 200° graden. Snijd de rode ui in dunne ringetjes en doe deze in een kommetje. Besprenkel de ui royaal met de witte wijnazijn. Laat dit staan en ga verder met de rest. Op deze manier verliest de ui zijn scherpe smaak en krijgt hij een mooie roze kleur. Laat de kikkererwten uitlekken. Vang het vocht (aquafaba) eventueel op en gebruik het voor een ander veganistisch gerecht. Begin vervolgens met de bloemkool. Snijd deze in roosjes en meng samen met de uitgelekte kikkererwten en met de olijfolie (je kunt ook de kikkererwten apart roosteren). Voeg vervolgens alle kruiden en de maïzena toe en meng goed door elkaar. Verdeel de bloemkool en de kikkererwten over een bakplaat met bakpapier en rooster ze ca. 20 minuten. Schep halverwege een keer om. Ga ondertussen aan de slag met de avocadodressing. Rasp de limoen en pers deze uit. Doe het vruchtvlees van de avocado samen met de yoghurt, limoensap- en rasp, peper, zout en agavesiroop in een foodprocessor en pureer fijn. Snijd de puntpaprika in ringetjes. Meng deze door de sla samen met de geroosterde kikkererwten en bloemkool. Verdeel de feta en de rode ui over de salade en serveer lauwwarm of koud. Tips: vervang de feta door een plantaardige variant en je hebt een vegan gerecht.

Espresso Martini: voor de echte liefhebber

1 september 2023

Deze houd je wel wakker

Ben jij een liefhebber van koffie en cocktails? Dan is deze Espresso Martini jouw cocktail! Laat de espresso maar alvast pruttelen en pak je shaker er maar bij!

Alles is ‘salted caramel’ tegenwoordig: daarom nu ook deze cocktail

15 september 2023

Om de zomer af te leren...

Proef deze super lekkere salted caramel cocktail met koffie en Licor 43 Orachata. Met amandelmelk, kaneel, fudge en zeezout heb je dit heerlijke drankje in no-time zelf gemaakt.

Soepel rood wijntje past perfect bij het orzo-gerecht van deze week

25 augustus 2023

Zomers gevoel

Bij het gerecht van deze week, het eenpansgerecht met orzo, doperwten en prei, past een soepel rood wijntje prima. geeft toch net even dat zomerse gevoel, ook al is het weer niet (meer) zo zomers.

Orzo met doperwten en prei

25 augustus 2023

In een pan en binnen een half uur klaar

Orzo met doperwten en prei – Voor dit recept met orzo, doperwten, prei en spekjes heb je maar één pan nodig. Een super makkelijk recept dat binnen 30 minuten op tafel staat.

Het wordt weer (een beetje) zomer, dus een lekker fruitig, koel wit wijntje dan maar?

18 augustus 2023

De zon schijnt, de temperatuur is aangenaam en het leven speelt zich grotendeels buiten af. Heerlijk genieten en hierbij past natuurlijk een lekker glas frisse witte wijn.

Romige pasta met tuinbonen en zongedroogde tomaat

18 augustus 2023

Snel, simpel en smakelijk

Een romige spaghetti die 100% plantaardig is, gemaakt met peulvruchten en een heerlijke smaak heeft door de Italiaanse kruiden en zongedroogde tomaat. Niet alleen heel gemakkelijk, het staat ook nog eens in 20 minuten op tafel! Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet daarna af en voeg een scheutje olie toe zodat het niet blijft plakken. Zet opzij tot de saus klaar is. Verhit voor de saus een scheutje olijfolie in een koekenpan en fruit daarin de ui en knoflook 2-3 minuten op middelhoog vuur. Doe de gebakken ui en knoflook in een blender. Spoel de bonen goed af en voeg toe. Schenk het water en de sojamelk erbij en verkruimel er een half blokje groentebouillon in. Voeg ook de edelgistvlokken, het citroensap en de Italiaanse kruiden toe en mix alles tot een dikke romige saus. Verdun de saus indien nodig met wat meer groentebouillon of water. Haal de tuinbonen uit de diepvries en verwarm ze kort in wat kokend water tot ze beetgaar zijn. Hak in de tussentijd de zongedroogde tomaat fijn. Giet de saus bij de spaghetti in de pan en voeg de tuinbonen en zongedroogde tomaat toe. Verwarm een paar minuten op middelhoog vuur. Breng op smaak met peper en zout. Serveer de spaghetti meteen of vries het tot wel 2-3 maanden in. Garneer eventueel met wat verse peterselie en/of pistachenoten.

Wat drink je bij een aardappelgerecht?

11 augustus 2023

Genieten van de maaltijd met een heerlijk soepel wijntje erbij

In het gerecht van deze week speelt de aardappel niet de hoofdrol, maar is natuurlijk wel een essentieel deel van het Hollands pannetje. Toch is het altijd oppassen geblazen dat de wijn en de bijgerechten elkaar geen afbreuk doen. Heeft u een maaltijd waarbij de aardappel toch/nog prominenter aanwezig is, zoals de Gratin Dauphinois, kies dan voor een wijn met niet te veel tannine, zoals de Bourgognes van Joillot. Serveert u een aardappelsalade, dan is een geurige Sauvignon, b.v. de Sancerre van Sauterau, een goede keus. Een aardappelgerecht met een wat uitgesproken smaak is de selderiepuree. Uitstekend bij geroosterd vlees van de grill. Hierbij zijn de Barberesco's van Albino Rocca zeker niet te versmaden.

Echt Hollands pannetje met jachtsaus

11 augustus 2023

zonder pakjes en zakjes

Maak zelf dit pannetje met aardappel, verse sperziebonen en kip in een lekkere kruidige zelfgemaakte jachtsaus, zonder pakjes of zakjes dus. Een makkelijke AGV maaltijd voor doordeweeks waar iedereen van mee smult.

Voor de vakantiegangers: bijzondere lokale drankjes

4 augustus 2023

Becherovka: Typisch Boheems kruidenbittertje

Het proeven van de lokale keuken is een van de beste manieren om een land te kennen. Dat geldt niet alleen voor de lokale gerechten, maar natuurlijk ook voor de dranken. Zo’n beetje elk land in de wereld heeft een eigen nationale drank die soms al eeuwenlang in ketels en vaten wordt gebrouwen of gedestilleerd. En dat is meestal een drank met een bijzondere geschiedenis en smaak.

Aardappel plaattaart uit de oven, heerlijk en net weer even wat anders

4 augustus 2023

Geen zin in stamppot, maar ook geen zin in (alweer) een of andere salade?

Aardappel plaattaart uit de oven – Een hartige taart, maar dan net even anders. In plaats van een bodem van bladerdeeg hebben we een bodem van aardappel en kaas gemaakt. Daarop wat gehakt, prei en kruiden en smullen maar.

Zomerstamppot snijbonen en saucijs met honing-mosterd saus

28 juli 2023

Het is even wat minder zomerweer, maar daarom niet getreurd. Tijd om weer eens een lekkere stamppot te maken. Deze stamppot snijbonen met saucijs en een heerlijke honing-mosterd saus is prima te verteren.

Heusy’s haringparty bij de ‘Hendrik’

18 juli 2023

Bewoners Prins Hendrik verwend met Hollandse nieuwe

Hij is zijn afkomst niet vergeten. Michel Heusy heeft nu een fraaie visspeciaalzaak in Bergen en woont daar ook, maar ooit, veertig jaar geleden, stond de geboren Derper nog met zijn haringkar in de Egmonden.

Drink een heerlijk frisse, kruidige Gewürztraminer bij de kip teriyaki

21 juli 2023

Smaken die opwegen tegen die van het gerecht

Het gerecht van deze week heeft een gecombineerde smaak van zoetig, zoutig en pikant. Combineer dit gerecht daarom bijvoorbeeld met een witte wijn uit de Elzas, zoals een Pinot Blanc of Gewürztraminer. Vooral Gewürztraminer is een aanrader als verse gember aanwezig is. Schenk dan een riesling uit Duitsland of een Gewürztraminer uit de Elzas

Genieten van de kip teriyaki

21 juli 2023

Niet zo moeilijk als het lijkt

Geniet van de heerlijke smaak van kip teriyaki: malse stukjes kip (of vega) in een zoete en hartige teriyakisaus, geserveerd met gestoomde broccoli en rijst. Top het af met knapperige sesamzaadjes en verse bosuien voor een leuke touch. Een snel en smaakvol gerecht

Een variant op de traditionele piña colada: een bowl met gebakken ananas

14 juli 2023

Wat een aangename tropische verrassing!

Deze bevroren variant van de piña colada bowl met gebakken ananas ín een uitgeholde ananas is gegarandeerd een succes! Door de ananasblokjes kort te bakken met rum en suiker worden ze gekarameliseerd voor een extra zoete smaak. Laat de zon maar tevoorschijn komen en geniet van deze zomerse cocktail!

Een zomerse salade met komkommernoedels en garnalen

14 juli 2023

Snel, smakelijk en simpel

De zomer is in volle gang en dat betekent dat er volop heerlijke zomerse seizoensgroenten en -fruit verkrijgbaar zijn. In de maand juli is de Nederlandse natuur op zijn best en biedt een hele hoop smaakvolle ingrediënten.

Misschien bij het eten even geen bier?

7 juli 2023

Kiwi smoothie met avocado

Vier dagen feesten en het leven vieren tijdens het Zomerfestival. Dan mag je bij het eten wel even pas op de plaats maken. Dus een wat gezonder drankje deze week... Een echte boost voor de 'day after'

Wat gaan we eten tijdens de kermisdagen?

7 juli 2023

Stamppot aardappelen, sla en tonijn

Natuurlijk gaat er wel een oliebolletje in tijdens het Zomerfestival Egmond aan den Hoef (kermis in de volksmond). Maar daarmee alleen kom je die vier dagen niet door. Er moet echt iets substantieels naar binnen anders ga je de zondag niet heelhuids halen.

Zelf freakshakes maken… wat een feest!

30 juni 2023

Varieer zelf naar eigen smaak

Iedereen heeft vast wel eens een milkshake gedronken en in Amerika kom je ze vaak tegen op de kaart bij een diner! Afgelopen jaar explodeerde echter het internet met de Freak shakes die over heel de wereld opdoken. Dat is namelijk een milkshake die bijna net zo hard opgetuigd wordt als een kerstboom en die tevens dan ook een ware caloriebom wordt. Niet voor elke dag dus, maar wel een feestje om eens een keer zelf Freakshakes te maken tijdens een feestje of filmavond.

Griekse ijskoffie als zomers drankje

23 juni 2023

Je denkt er niet meteen aan bij warm weer, maar het is echt heerlijk...

Koffie is sowieso verkwikkend, maar deze ijskoffie – uit een cocktail shaker – is het ultieme recept op een broeierige en warme dag. Dankzij de Café Frappe heeft de Griekse koffie cultuur veel status en aanzien gekregen.

Tijdens warme dagen het hoofd koel houden

16 juni 2023

Zo kom je wel aan 8 glazen water per dag

Tijdens warme dagen moeten we natuurlijk wel ons hoofd koel houden! En hoe beter dan lichaam en geest af te koelen met een verkoelend drankje, zoals een homemade ijsthee of ijskoffie? Maar laten we de sprankelende limonades en alcoholvrije cocktails ook niet vergeten! Zo kom je wel aan die minstens 8 glazen water per dag!

Vegan pastasalade met gegrilde paprika en venkel

30 juni 2023

Net even anders, minstens zo smakelijk

De zomer in je bol én op je bord. Ontdek je nieuwe favoriete zomergerechten en haal de zon in je keuken, weer of geen weer. Van overvolle salades tot rokerige pulled pork van de barbecue en spannende cocktails.

Gegrilde slakropjes met ei, zure rode ui en ansjovismayonaise

23 juni 2023

Hartig en zuur bij elkaar

Inderdaad, je leest het goed: gegrilde slakropjes. Dat kan en het is nog lekker ook.

Zomerstamppot, je verzint het niet

16 juni 2023

Minder werk en wel gezond

Bij stamppot denk je misschien meteen aan de winter. Toegegeven, als het dertig graden is, hebben wij er ook niet bepaald trek in. Maar bij koeler weer, staat een stamppot met zomerse ingrediënten garant voor een lichte en voedzame maaltijd. Die bovendien nog snel klaar is ook en dat is dan wel weer lekker bij warm weer...

Brons voor Zuivelhoeve by Kaashuis Tromp Egmond aan de Hoef bij Nationale Competitie Foodspecialiteitenwinkel 2023

16 juni 2023

Prestatie van formaat

Wekenlang hebben gepassioneerde ondernemers uit heel Nederland hun liefde voor eten en vakmanschap in de strijd gegooid tijdens de Nationale Competitie Foodspecialiteiten 2023. De winnaars van deze zenuwslopende competitie werden gisteravond bekend gemaakt tijdens een viering van het 25-jarig bestaan van de Certificering. Competitie Tijdens de competitie strijden winkels voor een titel in de volgende categorieën: • Nederlands Beste Foodspecialiteitenwinkel • Nederlands Beste Foodspecialist Kaas van de Boerderij • Nederlands Beste Foodspecialist Noten Egmond aan den Hoef De Zuivelhoeve in Egmond aan den Hoef is al een populaire plek voor noten, maar staat nu – terecht – op een podium voor heel Nederland. Wat de noten van de Zuivelhoeve in Egmond aan de Hoef zo bijzonder maakt? Eigenaar Luuk Koopman : “Onze winkel biedt een breed en diep assortiment, waarbij kwaliteit centraal staat. Onze noten worden vers gebrand, gekruid, gemengd en ingepakt door ons hardwerkende team en we doen er alles aan om onze producten te blijven perfectioneren.” Naast deze 3e plaats in de categorie Noten, werden in de overige categorieën net geen podiumplaats behaalt, bij de boerderijkazen werd de 5e plek bemachtigd. De hoofdcategorie Nederlands Beste Foodspecialist werd een 6e Plek bereikt. “In alle 3 de categorieën hoog scoren betekent dat mijn winkel tot de beste van Nederland behoort. Deze prijs is dan ook een groot compliment voor het team! Zonder hun zou dit immers nooit gelukt zijn” Zuivelhoeve Winkelbedrijven Zuivelhoeve Winkelbedrijven heeft van alle genomineerden in verschillende categorieën twee van de elf plaatsen in de finale weten te bemachtigen. Diane Roerink, oprichtster Zuivelhoeve Winkelbedrijven: “wij zijn trost op de nominaties van onze frachisenemers. Het certificeren in de Nationale Competitie betekent dat je als ondernemer jezelf uitdaagt en uitblinkt in je vakgebied. Het feit dat onze ondernemers tot de besten van Nederland behoren, is al een overwinning op zichzelf”. Elke ondernemer werd nauwkeurig beoordeeld op visie, onderscheidend vermogen, assortiment, productkennis & hygiëne. Met de competitie uit het hele land is dat nogal een zware taak. Na een zenuwslopende avond, geleid door Gaston Starreveld, was het oordeel 5 juni eindelijk gevestigd: de Zuivelhoeve Egmond aan de Hoef behaalde brons binnen de categorie ‘Beste Foodspecialist Noten 2023’. Diane Roerink: “Wij zijn ontzettend trots dat Zuivelhoeve by Kaashuis Tromp uit Egmond den derde plek heeft behaald bij de competitie Beste Foodspecialist Noten 2023. Na een intensieve verbouwing van zijn winkel is het voor Luuk (ondernemer bij Zuivelhoeve Egmond aan de Hoef) en zijn team een kroon op hun inzet en vakmanschap!”.

Gebakken zalm met mangosalade: zalig zomers

9 juni 2023

Heerlijkheid om je vingers bij af te likken

Met de zomerse dagen achter de rug (en voor de boeg?) willen we nog wel even kunnen nagenieten met een heerlijk zomers gerecht: gebakken zalm met mangosalade.

Column Jack de Feyter: Geluk

9 juni 2023

Meestal past lokale wijn uitstekend bij lokale gerechten

Met deze vertelling verblijven we nog een keer in de Minervois, waar hij lang geleden woonde. Het is het jaar nadat hij er de druivenpluk deed en inmiddels is hij weer woonachtig in het grijze Holland. De kranten maken melding van hoog water in de Rijn en de CAO-onderhandelingen in de metaal zijn weer eens vastgelopen. Nog één keer moet hij terug naar Frankrijk om wat zaken af te ronden en samen met een vriend, tuk op een weekje er tussenuit, vangen ze de reis aan naar het zonnige zuiden. Bij de Cave Coöperative in Pepieux staat nog steeds tien liter wijn in depot, omdat de druivenpluk niet alleen met centjes wordt beloond, maar ook met twee liter wijn per gewerkte dag. Eenmaal gearriveerd, is de eerste gang naar het restant van de wijn en daarmee rijdt ons duo spoorslags naar zijn huisje, bovenop een berg. Dan begint een weekje cocooning zonder weerga. Na alle lange kilometers in de auto hebben ze geen zin om opnieuw in dat stuk blik te kruipen. Overdag genieten ze van het heldere uitzicht op de besneeuwde pieken van de Pyreneeën en s’avonds kijken ze uit over de donkere vallei, waar lichtjes de plek verraden van de dorpjes beneden hen. De hangmat tussen boom en muur is zo weer opgehangen en ze verdoen hun dagen met praten&lezen dat het een lieve lust is. In zijn inmiddels overwoekerde tuintje bij de bron vinden ze nog wat prei en worteltjes en een gewas dat de Fransen blet noemen, een soort uit de hand gelopen spinazie. Daarvan eten ze elke dag en iedere dag maakt zijn vriend daar een ander sausje bij zodat ze toch heel gevarieerd eten. Ook de wijn past er prima bij, een persing van voornamelijk garignan. Meestal past lokale wijn uitstekend bij lokale gerechten. Van oudsher is dit door de bevolking op elkaar afgestemd. Als hij persé van zijn berg af moet om beneden iets te regelen, weet hij niet hoe snel hij terug moet gaan: terug naar de gesprekken, het uitzicht vanuit de hangmat en de smulwijn. Jack de Feyter www.nul72.nl

Afblussen met een frisse cocktail

2 juni 2023

Mooi contrast met de borrelhapjes

Wat dan wel lekker is bij de toch pittig smakende borrelhapjes is een wat frisse, zoete fruitcocktail.

Zomerse hapjes voor op de BBQ

2 juni 2023

Want het wordt mooi weer. Toch?

Met de steeds gunstiger weersvooruitzichten zijn er vast 'waaghalzen' die het aandurven om een borrel met BBQ te organiseren. Dan is dit een lekker hapje dat zeker niet mag ontbreken.

Zelfgemaakte tonijnburger: wat wil je nog meer?

26 mei 2023

Met een lang Pinksterweekend voor de deur

Dit recept is voor heerlijke tonijnburgers. Zelfgemaakt met tonijn uit blik. Bak ze goudbruin en serveer op een broodje met sriracha mayonaise, rucola, tomaat en avocado. Smakelijk!

Terug