Aromatisch wijntje past prima bij een stamppot…
Maar blijft ook een kwestie van eigen smaak
Gepubliceerd: 28 juli 2023
Bijna alle stamppotten hebben gemeenschappelijk dat het gaat om een romig mondgevoel. Over het algemeen sluiten daarom fijn aromatische witte wijnen – zoals chardonnay, pinot blanc of pinot gris – met niet te hoge zuren en een licht romig mondgevoel hier goed bij aan. Wat betreft rode wijnen, zijn wijnen uit nieuwe wereldlanden – zoals shiraz en malbec – ook redelijk veilige keuzes en tevens geven deze wijnen een warm gevoel.
Er is geen wijn die bij alle stamppotten past, we moeten kijken naar de smaken die met de puree worden gecombineerd. Zo zijn wortelen zoeter van smaak dan boerenkool of andijvie. Neem nou andijviestamppot. De andijvie gaat er doorgaans rauw in. Met een spekje erbij creëer je herfstsmaken op je bord met een groene ondertoon. Hierbij smaakt een warme, zachte, rode wijn – bijvoorbeeld cabernet franc of gamay. Deze wijnen zijn vaak sappig en hebben ook een groene ondertoon.
Boerenkoolstamppot met rookworst is boers en stevig van smaak, eigenlijk wel vergelijkbaar met de stamppot van deze week: de snijbonen met de varkenssaucijs en honing-mosterd saus. Klassieke rode wijnen uit de Rhône zijn mooie begeleiders van deze stevige kost. Ze zijn veelal landelijk, soepel, gul in fruit en vaak met een kruidigheid van laurier. Een alternatief hiervoor zijn de kruidige, fruitige wijnen uit Australië of Zuid-Afrika van shiraz of een malbec uit Argentinië.
Kijken we naar hutspot of wortelstamppot: zoek een goede begeleider in het wit. Een aromatische wijn, niet te droog, maar wel vol van smaak. Denk bijvoorbeeld aan een Spaanse verdejo of een Oostenrijkse grüner veltliner. Combineer je de stamppot met zwaarder rundvlees, of heb je behoefte aan rood? Ga dan voor soepel en vol zoals een shiraz.
Tot slot zuurkoolstamppot. De naam zegt het al, deze stamppot heeft wat zuren in de smaak. Zuurkool heeft zijn oorsprong in de Duitse en Oost-Franse keuken, waar deze al in wijn wordt ingemaakt. Denk voor de ideale wijn dan ook in deze richting. Een niet te droge riesling uit Duitsland of de Elzas. Voor rood kun je denken aan pinot noir of spätburgunder uit dezelfde streken.
bron: chefsculinair.nl