HomeAdverteerdersColofon Nieuwsbrief ontvangen
Inschrijven Flessenpost uit Egmond
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Egmond. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link

Deel

Atlas vol informatie over geografische verspreiding kanker

Hier langs de kust relatief hoog aantal gevallen van huidkanker

Atlas vol informatie over geografische verspreiding kanker

Als straks het voorjaar weer begint met een heerlijk zonnetje is het wellicht toch verstandig even na te denken over hoeveel en hoelang je in dat zonnetje wilt zitten. Er is deze week namelijk een atlas uitgekomen met daarin informatie over de verspreiding van de diverse typen kanker. En daar komen we langs de kust niet zo goed vanaf: het aantal gevallen van huidkanker (type melanoom) is namelijk nogal hoog ten opzichte van de rest van het land.

In de Nederlandse Kankeratlas is de impact te zien van kanker per regio in Nederland. Deze interactieve digitale atlas toont patronen van hoe vaak bepaalde kankersoorten voorkomen (incidentie), gebaseerd op waar mensen woonden toen ze de diagnose kanker kregen. Dit is in kaart gebracht voor de 24 meest voorkomende kankers in Nederland en voor al deze kankersoorten samen.

Deze ‘kankeratlas’ heeft veel losgemaakt in de media deze week. Er zijn schrikbarend hoge aantallen huidkanker langs de kust. En schrikbarend is dan weliswaar relatief (gemeten per 100.000 inwoners) maar het geeft wel een trend aan. De omgeving van de gemeente Bergen is diep donkerrood.

Voor het oosten van het land zijn opvallend weinig gevallen, maar daar geldt weer dat er ook relatief weinig mensen meedoen aan het bevolkingsonderzoek. En dan krijg je al snel een vertekend beeld.

De onderzoekers (Integraal Kankercentrum Nederland) pleitten er deze week overigens voor om ‘vooral niet in paniek te raken, maar wel in ogenschouw te nemen dat het niet zo heel goed gaat’ met betrekking tot bepaald typen kanker en de geografische verspreiding ervan.

Oorzaken zijn niet altijd even eenduidig aan te geven. Wat betreft de huiskanker en de grotere verspreiding hier langs de kust is wel een aannemelijke verklaring voor te vinden. Wij zitten nu eenmaal sneller en langer in de zon, omdat we er de gelegenheid voor hebben met duin, strand en open poldergebieden zo vlak om ons heen en veel grondgebonden huizen (dus met een eigen erf). In een grote stad wil je misschien wel zonnen, maar daar is toch aanzienlijk minder gelegenheid.

Zo eenvoudig ligt het echter niet voor alle cijfers die uit het onderzoek komen: een verklaring voor het grote aantal gevallen van baarmoederhalskanker op Texel is niet goed te geven.

Het lijkt dus verstandig om – zeker hier langs de kust –  toch wat meer aandacht te geven aan de kracht van de zon en de steeds intensiever wordende uv-straling (oorzaak van huidkanker). Veel smeren en op tijd weer in de schaduw luidt dan het advies.

Kijk HIER hoe het zit met de verspreiding van de 24 kankersoorten die zijn onderzocht.

Meer 'Lifestyle':

Column Wills: waarom ziet hij niet hoe belangrijk zij voor mij is?

20 januari 2023

Beste Wills: Ik heb 2 zoons en ben 20 jaar geleden weduwnaar geworden. Toen ik daarna wilde trouwen met een vrouw die ik al langer kende, hebben mijn zoons mij gevraagd dat niet te doen. Toch gedaan en onlangs is me duidelijk gemaakt hoezeer mijn jongste zoon daaronder geleden heeft. Ik houd van haar en het doet me pijn dat hij niet ziet hoe belangrijk ze voor mij en onze familie was en is. Wat kan ik nu doen? Beste Vader: Niet zo veel. Het is waar dat jij de baas bent over je eigen leven, zelf je partnerkeuze maakt en niet je kinderen. Maar er is nog een waarheid: jouw keuze is een klap in het gezicht van je (getraumatiseerde) zoon geweest en heeft jullie relatie beschadigd. Als hij zich toen niet gehoord voelde of tekortgedaan zal: ‘Zo erg was het niet toen’, of ‘Je moet het loslaten nu’, als zout in de wonde zijn en het vuur doen oplaaien. Neem verantwoordelijkheid voor jouw deel- ook voor je eigen geweten- en zeg hem: “Ik heb dit niet goed ingeschat en het spijt me dat ik jou daarmee zoveel pijn mee gedaan heb.” Stel dat de jongste mij indertijd voorgelegd had: kan ik mijn vader vragen niet met háár te trouwen. Ik zou hem op het hart gedrukt hebben doe dat jezelf niet aan jongen. Vraag het hem niet. Het is een verloren strijd. Je kunt je vader niet kortwieken en je gemoedsrust daarmee verstrengelen is vragen om drama en teleurstellingen. Fast forward. Het kan jaren duren voordat je voelt hoe diep verscholen en hoe groot de impact van gestapelde pijn is geweest op je mindset en lichamelijke gesteldheid. Nu je volwassen bent kun je patronen herkennen, die niet willen herhalen en zelf de keuze maken: accepteer ik dit, maak ik mij los om autonoom te leven óf blaas ik de hele zaak op. Ben je uit op gerechtigheid? “Cry havoc and let slip the dogs of war’. (Shakespeare). Begrijpelijk maar wat nou als wrok, verraad en verlaten worden je bezig blijven houden. Zou je dan -met hulp- naar de optelsom van al je ervaringen willen kijken en jezelf beter willen begrijpen? Het leven wordt makkelijker als we leren een spijtbetuiging te accepteren die we nooit gekregen hebben. Vraag maar aan chatGPT. Over Wills EFT Relatietherapeut, systeemtherapeut, trainer provocatieve coaching en mediator. Amsterdam, Heiloo, Texel Wil je ook relatietherapie? Kijk op www.betersamen.nl wat ik voor jou of jullie kan betekenen.

PWN laat overtollige jonge bomen verplaatsen naar andere terreinen

13 januari 2023

Meer bomen is goed voor alles en iedereen

Van berk en beuk tot vlier en wilg: eind vorig jaar heeft PWN samen met Meer Bomen Nu. ruim zesduizend overtollige jonge bomen en struiken uit het Noordhollands Duinreservaat gehaald en gratis weggegeven.

Column Wills: hulpbehoevende vriendin

13 januari 2023

Beste Wills: Twee jaar geleden kreeg mijn vriendin een herseninfarct. Ze is hersteld, al zijn er restverschijnselen: snel overbelast, vergeetachtig en slecht zicht links. Werken en autorijden gaat niet meer en ze is deels afhankelijk van mij. We kenden elkaar pas anderhalf jaar en woonden nog maar kort samen. Ik hou van haar, maar word ongeduldig, zelfs geïrriteerd als we iets moeten afzeggen omdat ze moe is, haar spullen zoekmaakt, of haar pincode vergeet. Zij verwijt mij gebrek aan emotionele beschikbaarheid, die ik wel had tijdens haar herstel. Mag ik teleurgesteld zijn? Heeft ze door hoeveel ik doe? Ik ben er zelf toch ook nog? Beste Mantelvriend: Ziekte is een indringer, zowel in het lichaam als in de relatie, die hierdoor onder een vergrootglas komt te liggen. “Mag ik dan bij jou”, zingt Claudia de Breij: de behoefte aan geborgenheid neemt toe, terwijl het vermogen open te staan voor de ander afneemt omdat je allebei geconfronteerd worden met je eigen behoeftigheid en kwetsbaarheid. Jullie waren nog in de verkenningsfase toen het noodlot toesloeg waardoor je versneld voor de keuze bent gesteld om er een verbintenis voor het leven van te maken, of om – in de ogen van de buitenwereld – iemand te worden die zijn zieke vriendin in de steek liet. Je kunt moeilijk boos op haar zijn want zij heeft hier ook niet om gevraagd. Bij ziekte is er, anders dan bij vreemdgaan, geen ander om je frustratie en woede op te richten. Je lijkt te worstelen met deze ambivalentie: boos omdat ook jouw toekomstperspectief overhoop ligt en je daar schuldig over voelen omdat zij zo hard getroffen is en overduidelijk lijdt. Of mensen bij elkaar blijven als een van beiden een (ernstige) aandoening krijgt hangt ervan af. Als jij niet verder wil met haar, zou niemand je daarom moeten veroordelen; het gevoel van verplichting of medelijden is een wankele basis. Je zegt van haar te houden en wellicht heb je, zoals meer mantelzorgers, behoefte aan ruimte, energie en aandacht om woorden te geven aan emoties en over en weer zorgen te delen. ‘Van harte welkom’, zal mijn antwoord zijn op jullie vraag: Mogen we dan bij jou, Wills? Over Wills Wills is werkzaam vanuit Amsterdam, Heiloo en Texel als EFT relatietherapeut, systeemtherapeut i.o, trainer provocatieve coaching, en mediator. Kennismaken? Wil je ook relatietherapie? Kijk op www.beter-samen.nl. wat ik voor jou of jullie kan betekenen. Hartelijke groet, Wills

Column Wills: mijn soulmate vinden in 2023

6 januari 2023

Beste Wills: Mijn relatie is onlangs vriendschappelijk geëindigd en ik zou zo graag in 2023 eindelijk mijn ‘soulmate’ vinden, en niet ‘de volgende’.

Wie wordt Egmonder (v/m) van het Jaar 2022?

6 januari 2023

Laatste kans voor het aanmelden van genomineerden

Flessenpost uit Egmond wil graag een nieuw initiatief starten: de verkiezing Egmonder van het Jaar.

Introductie vitaliteitsprogramma voor ouderen

6 januari 2023

Start nieuwe samenwerking zwembad De Beeck en Bodyvit in januari

Iedereen gezond en fit. Dat is niet alleen de doelstelling van sportschool BodyVit in sportcentrum De Beeck, maar ook van Holland Sport en zwembad De Beeck.

Hardlopen of wandelen: wat is beter en is rennen slecht voor je gewrichten?

30 december 2022

In ieder geval: een beetje bewegen is beter dan helemaal niet bewegen

We moeten meer bewegen, zo is het devies. Maar is hardlopen dan wel zo verstandig? Of is deze vorm van sporten funest voor je gewrichten en kun je beter een lange wandeling maken?

Waarom goede voornemens meteen in januari?

30 december 2022

Met alle recepties en dergelijke voor de boeg...

Het is uiteraard heel traditioneel: goede voornemens voor het nieuwe jaar. Meteen te beginnen in januari. Maar is dat nou wel zo handig? Als je weet dat er nog een flink aantal nieuwjaarsrecepties, -bijeenkomsten en -party's zitten aan te komen in die eerste maand.

IVN wandeling in de Wimmenummerduinen

23 december 2022

Even de benen strekken op Nieuwjaarsdag

De maandelijkse wandeling in het noordelijke Egmonds duingebied is deze keer op 1 januari 2023. Een mooi open duingebied, dat deels over smalle paadjes en mul zand gaat (pittig dus). Langs het Starrevlak (zie foto) en de vogelkijkhut “de Vlieger” maken we een flinke slinger door het gebied. U dient zelf voor een toegangskaart voor het Noord-Hollands Duinreservaat te zorgen ( www.pwn.nl/duinkaartkopen ). De wandeling duurt ongeveer twee uur. Een bijdrage (richtlijn € 3,00 per persoon te betalen met gepast geld) wordt op prijs gesteld. Vertrek is om 10.30 uur bij het PWN-informatiebord aan het einde van het Nachtegalenpad in Egmond aan den Hoef. U wordt verzocht zich van te voren aan te melden via e-mail: [email protected] Opgeven tot de dag ervoor.

Is koud weer gezonder dan warm weer?

16 december 2022

Met mooi en helder vriezend winterweer trekken we er graag op uit om te genieten van die 'gezonde frisse lucht'. Nu we net een weekje behoorlijk koud maar fraai winterweer achter de rug hebben rijst misschien de vraag: is koud weer eigenlijk gezonder dan warm weer?

Moeilijke tijden voor fysiotherapeuten

16 december 2022

Steeds vaker is er de overweging om te stoppen

Het is deze week uitgebreid aan de orde geweest: de branchevereniging van Fysiotherapeuten luidt de noodklok. De tarieven vanuit de zorgverzekeraars kunnen gewoon niet uit met de kosten die een fysiotherapeut gemiddeld moet maken.

Wilde konijnen uitgezet in het Noordhollands Duinreservaat

9 december 2022

Pilot om er meer terug te krijgen in het duin

Drinkwaterbedrijf en natuurbeheerder PWN is bezig met een pilot om meer konijnen terug te krijgen in het duin. Binnen de pilot werden drie groepen van rond de tien wilde konijnen uitgezet in het Noordhollands Duinreservaat in een gebied in Castricum. Deze week lieten boswachter Véronique van Meurs en ecoloog Myrthe Fonck de laatste groep konijnen van dit jaar vrij.

Watertappunten PWN tijdelijk afgesloten

9 december 2022

Even zelf water meenemen

Elke winter gaat PWN aan de slag met hun ruim 120 openbare watertappunten in Noord-Holland. De monteurs sluiten de tappunten om bevriezing aan de leidingen en lekkage te voorkomen. Daarnaast halen zij op sommige plekken ook tijdelijk tappunten weg, zodat vandalen geen kans krijgen. De laatste tappunten worden momenteel afgesloten of weggehaald. De afgesloten tappunten zijn te herkennen aan een rood tekstbordje. Vergeet dus niet om vanaf nu zelf water mee te nemen als je gaat wandelen of sporten!

Organisatie Nieuwjaarsduik Egmond opgestart

2 december 2022

De inschrijving is geopend!

De kaartverkoop voor Nieuwjaarsduik Egmond, één van de meest gezellige van Nederland, is gestart. Na 2 jaar afwezigheid is de organisatie weer volop bezig om er een fantastische ervaring van te maken.

Zoek deze winter de warmte bij PostaanZee

2 december 2022

Zet thuis de kachel laag en kom gezellig!

Warmte bij Postaanzee Hoe houd ik het warm deze winter? De energieprijzen gaan komende winter bij veel mensen voor problemen zorgen. Gelukkig kun je, dankzij het BuurtBespaarBudget, bij PostaanZee de warmte opzoeken. Zet de kachel thuis uit en kom op werkdagen van 9.30 tot 16.30 uur naar PostaanZee om op te warmen. We hebben het NHD, tijdschriften, goede boeken, puzzels, activiteiten en gratis Wifi. Voor de koffie/thee/chocomelk en deelname vragen wij een vrijwillige bijdrage. Ook een aantal avonden kan je bij ons terecht. Maandagavond kan je luisteren bij Theater Toemaar, woensdagavond kan je meedoen met Dunes&Dragons, vrijdagavond doen ze een bordspel en twee keer in de maand op zondagmiddag hebben we eten of bingo. Wil je meer weten hoe je kunt besparen op de energierekening? Bij PostaanZee liggen voorbeelden hoe je met eenvoudige producten al energie kunt besparen. Doe mee met de bespaaractie! Laat je gegevens achter en wie weet win jij de energiebespaarbox of een ander bespaarproduct waarmee je zelf aan de slag kunt.

Het waren twee fantastische dagen….

28 november 2022

Deelnemers Fjoertoer genieten van weer en entourage

Het had niet beter gekund: het weer was perfect om te wandelen, de mensen hadden er weer zin in en ook langs het parcours hadden ze (zeker op de zaterdag) weer om het vuur van de Fjoertoer weer flink op te stoken.

Wintertijd: dieren in het duin slapen er geen uurtje minder om

25 november 2022

Duin open van zonsopgang tot zonsondergang

Het is herfst en de dagen worden korter. De wintertijd is ingegaan en het is ’s avonds een uur korter licht. Tenminste dat geldt voor ons. Voor dieren zit dat anders, die houden zich aan het ritme van de zon. Dat betekent dat we vanaf zonsopkomst het duin in kunnen en dat de duinen bij zonsondergang sluiten. Daarna zijn de duinen het domein van de dieren. Maar waarom is dat eigenlijk? En welke tijd bedoelen we met zonsopgang en zonsondergang?

Feestdagen op komst? Dieetstress? Wees bewust van wat je eet

2 december 2022

Tips om minder te 'snaaien'

Elk jaar lijken ze eerder te verschijnen in de supermarkt: de befaamde zakken pepernoten. En elk jaar lijk ik ook méér zakken pepernoten te kunnen verslinden. Dit jaar pak ik het anders aan en ga ik minder snoepen tijdens (en voorafgaand aan) de feestdagen. Vraag je je, net als ik, af hoe je Sinterklaas gaat overleven zonder teveel te snoepen?

Glasvezelnetwerk vordert gestaag, maar gaat nog even duren

25 november 2022

Zo'n anderhalf jaar in totaal

E-fiber is in de gemeente bezig met de aanleg van het glasvezelnetwerk. Dit doen zij wijk voor wijk. Enkele dagen voordat ze beginnen in een straat ontvangt u als bewoner van hen een brief. De werkzaamheden zullen voor beperkte overlast zorgen, maar dit duurt volgens E-fiber vaak niet langer dan drie dagen.

Sinterklaas-stress bij je kind: wat doe je er aan?

18 november 2022

Kinderen vinden niet alles leuk en gewoon

Ouders kennen het: de Sinterklaas-stress. Je kind hoeft niet eens bang te zijn voor Sinterklaas om er stress van te ervaren. Kinderen zijn opgewonden, drukker dan normaal, kunnen zich niet concentreren of zijn juist sneller boos. Hoe uit de Sinterklaas-stress zich bij kinderen en wat kun je eraan doen?

Wat vieren we eigenlijk met Sint Maarten?

11 november 2022

Wat zit er achter het 'snoep ophalen' ?

Vanavond is het weer zover: het is Sint Maarten. we kennen allemaal het fenomeen dat kinderen langs komen om te zingen en snoep op te halen, maar waar komt het eigenlijk vandaan?

PostaanZee krijgt steeds meer jonge ‘aanwas’

11 november 2022

Twee avonden voor jongsenioren

Ontmoetingcentrum Postaanzee, gevestigd in het hart van Egmond aan Zee, brengt heel veel mensen samen. Dat gebeurt op een hele ongedwongen manier. Gedurende de week heeft Postaanzee dan ook veel te bieden op allerlei gebied. Tot voor kort waren de bezoekers vooral senioren. Maar daar is sinds kort verandering in gekomen omdat er op 2 avonden, de woensdag en de vrijdag, nu jongvolwassenen komen gamen. Dat is zeker bijzonder gezien Postaanzee alcoholvrij is. Op woensdag wordt het bekende rollenspel Dungeons and Dragons gespeeld. Dat is gebaseerd op een fantasiewereld met magische wezens waarin de spelers een van de helden zijn. Het gaat hier niet om winnen of verliezen maar om samen een verhaal te maken. Het is een spel voor jong en oud. Op de vrijdagavond zijn dat de boardgames. Maar dat zijn niet de spelen zoals mens-erger-je-niet of anders maar het zijn spellen met iets complexere elementen en strategieën die ook wel langer kunnen duren. Er is een whatsapp groep ontstaan tussen de deelnemers zodat ze elkaar kunnen bevragen een spel met te nemen. Sinds de start van deze avonden zien we het aantal deelnemers toenemen, en ook ontstaan er vriendschappen die buiten Postaanzee doorgang vinden. Postaanzee is heel blij met deze ontwikkeling omdat dit duidelijk maakt dat de behoefte om elkaar te ontmoeten een bredere leeftijdsgroep betreft. Nieuwsgierig geworden…. Kom dan langs. Elke Woensdag en vrijdagavond gaat om 19:00 de deur open bij Postaanzee en de start is om 19.30 uur. Dungeons and Dragons wordt gespeeld met meerdere spelleiders. Iedereen is welkom, zowel ervaren spelers als complete beginners. Koffie/ thee en deelname is op basis van een vrijwillige bijdrage. Laat je uitdagen en kom het eens ervaren. Tot ziens bij Postaanzee

Groente- en fruitmarkt in Egmond-Binnen maakt mooie start

4 november 2022

Kersverse onderneming met groeiambities

Deze week was Groente- en Fruitmarkt Egmond voor het eerst actief. Vanaf het Luilaantje bestiert Mark van den Berg zijn kersverse onderneming.

Waarom je juist in de herfst moet gaan fietsen

4 november 2022

Lekker bewegen maakt je weerbaarder

Herfst: het wordt kouder, er komt meer wind en de kans op regen neemt toe. Toch is het een prachtig seizoen om er lekker op uit te trekken met de fiets.

‘Tegelwippen’ blijkt groot succes in vergroening tuinen

11 november 2022

In Bergen ruim 7600 tegels 'gewipt'

In de afgelopen zeven maanden hebben meer dan 2,8 miljoen tegels ruimte gemaakt voor groen: een nieuw record voor het NK Tegelwippen.

Werkgevers met werknemers met financiële problemen

4 november 2022

Er zijn mogelijkheden om te helpen

Steeds meer ondernemers krijgen ermee te maken: ze hebben niet alleen zelf financiële problemen, maar ook hun werknemers kampen met geldzorgen. En dat kan ook invloed hebben op de werkvloer. Hoe kun je hier als werkgever het beste mee omgaan? Steeds meer Nederlanders hebben moeite om de eindjes financieel aan elkaar te knopen. Werknemers met geldzorgen vormen dan ook een steeds omvangrijker probleem op de werkvloer. Geldzorgen leiden vaak tot mentale en fysieke gezondheidsproblemen. Ook kan een verlies aan concentratie tot fouten en ongelukken leiden. Daarnaast ontstaat er een verhoogd risico op fraude en diefstal. Uit onderzoek van Deloitte – in samenwerking met VNO-NCW en SchuldenlabNL – blijkt dat vier op de vijf werkgevers met het probleem te maken krijgt. Ga het gesprek aan Heb jij mensen in dienst die financiële zorgen hebben, of vermoed je dit? De eerste stap is om het probleem te herkennen en in gesprek te gaan. Op de website van Nibud vind je verschillende handige tools, zoals een gesprekshandreiking en een signaalkaart. Hierin staan tips over hoe je geldzorgen bij een werknemer herkent en hoe je het gesprek hierover aan kunt gaan. Ook kun je veel informatie vinden op de website Financieelfittewerknemers.nl.

Vraag nu nog de energietoeslag aan!

4 november 2022

Tot eind november de kans op steun

Als u vermoedt dat er in uw omgeving mensen zijn die recht hebben op deze toeslag, maak ze dan attent op de regeling

Geen zonsverduistering gezien, wel fraai plaatje

28 oktober 2022

Lijkt eerder een winterlandschap

De maan schoof op dinsdag 25 oktober, voor korte tijd tussen de zon en de aarde door. Hierdoor leek het net alsof een hap uit de zon werd genomen. De gedeeltelijke zonsverduistering begon om 11:08 uur en eindigde om 13:03 uur. Het was, door de bewolking, niet overal in Nederland goed zichtbaar.

Welke invloed heeft wintertijd op je gestel?

28 oktober 2022

Wintertijd is eigenlijk de 'normale' tijd

Wintertijd is eigenlijk onze normale tijd. In de jaren 70 is het concept zomertijd ingevoerd. Dit gebeurde vanuit economische redenen. Er zou in de zomertijd (die op de laatste zondag van maart weer ingaat) zo minder gebruik worden gemaakt van elektriciteit, wat kosten zou besparen. Inmiddels is dat economisch voordeel er niet meer, maar hebben we nog steeds zomer- en wintertijd.

Wandelen voor 80+’ers rond Slotpark

21 oktober 2022

Afscheid van Nicole Dissel-Weijling

Inmiddels is het al enkele jaren een bekend fenomeen in Egmond a/d Hoef; wekelijks wandelen meerdere 70- en 80-plussers hun ronde in het dorp. Nicole van der Maale begeleidt hen hierbij en daagt deelnemers uit tot het doen oefeningen onderweg, afgewisseld met de nodige gezelligheid. Nicole neemt het stokje hierbij over van de vorige begeleidster, Nicole Weijling-Dissel, die nog even flink in het zonnetje gezet werd door de Maatschappelijk Sportregisseur van de gemeente Bergen. "Nicole heeft dit mooie initiatief opgezet en uitgebouwd tot wat het nu is, we zijn er heel blij mee dat we hetgeen zij zo neergezet heeft voort kunnen zetten zodat senioren in Egmond hiervan blijven profiteren." Dankzij de samenwerking tussen de maatschappelijk sportregisseur van Sport-Z en Nicole kunnen de oudere inwoners van Egmond vanaf 80 jaar elke vrijdagochtend gratis meelopen met de wandelgroep. Centraal staat het rondje van 800 meter rond de Slotkapel in Egmond a/d Hoef, maar er wordt ook vaak een andere wandelroute gekozen. Onderweg doen de deelnemers oefeningen wat zorgt voor een sterker lichaam, meer balans en een stabiel looppatroon. De oefeningen worden uiteraard aangepast naar ieders conditie, waar de één misschien even rust moet nemen zal de ander aangespoord worden de hele route in beweging te blijven. Natuurlijk staat ook gezelligheid en het elkaar ontmoeten op het programma, waarbij ook veel tips op het gebied van een gezonde leefstijl worden gedeeld. Jongere geïnteresseerden in de 70+ groep zijn ook welkom, zij betalen € 5,- per keer (eerste les gratis). Wie interesse heeft om mee te doen kan contact opnemen met Nicole om een eerste les in te plannen en locatie en tijd af te stemmen, via 06-55810815.

Inzameling levensmiddelen bij De Schulp voor mensen die het alleen niet meer redden

17 oktober 2022

Van het dorp voor het dorp

Dorpshuis De Schulp in Egmond-Binnen en de Caritas afdeling Egmond-Binnen hebben samen het initiatief genomen om dorpsgenoten die moeite hebben om rond te komen, te steunen. Daarvoor kunnen mensen die dit kunnen missen, vanaf de laatste week van oktober in de Schulp LEVENSMIDDELEN en/of HYGIËNEARTIKELEN doneren. Zet het neer op de speciaal daarvoor bedoelde tafel in het voorportaal. Ook Caritas Egmond-Binnen zal een bijdrage leveren. Alvast van harte bedankt! Dus: schroom niet, kom langs en neem wat u nodig heeft of breng wat u kunt missen! Openingstijden van De Schulp: iedere werkdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Gevraagd: chauffeurs voor de PlusBus

14 oktober 2022

Stichting Welzijn Bergen zoekt vrijwilligers

Omschrijving De Plusbus is er voor ouderen die zelf niet goed in staat zijn om een uitstapje te maken. Zo worden uitjes gemaakt naar een museum, markten, bezienswaardigheden , dorpenritten ,winkelcentra en nog veel meer. Voor deze uitjes zoekt Stichting Welzijn Bergen chauffeurs. Werktijden In overleg Werkzaamheden Een vrijwilliger die het leuk vindt om op stap te gaan met senioren. U bent er , samen met een gastvrouw, voor ze in de PlusBus en je haalt ze op en brengt ze weer veilig terug naar huis. U bent sociaal vaardig en helpt indien nodig de gasten in en uit de PlusBus. Draait u voor een dag of een halve dag rijden uw hand niet om? Dan zoeken wij u. Wij zoeken Een enthousiast, meedenkend persoon. U bent sociaal vaardig en vindt het leuk om een groep mensen een leuke dag te bezorgen. U heeft affiniteit met ouderen, bent klantgericht en gastvrij. Ervaring in het rijden met een personenbusje is een pré. Wij bieden Een enthousiast team vrijwilligers, samenwerkingsovereenkomst, en een prettige werkomgeving. Als chauffeur mag u kosteloos mee met de uitjes die u begeleidt. Meer informatie Voor inlichtingen kunt u contact opnemen met Elfrith Schumacher via [email protected] of via telefoonnummer 072-5821450 ( tussen 9-12 uur) Ook kunt u een kijkje nemen op onze website www.welzijnbergen.nl

Geraffineerde WhatsApp fraude blijft bron van zorg

14 oktober 2022

Te triest voor woorden, maar komt vaak voor

Als zijn vrouw er geen lucht van had gekregen dat Geert* uit ergen achter haar rug geld aan zijn zoon Friso* over aan het maken was, dan was hij waarschijnlijk voor een groter bedrag het schip in gegaan. Nu bleef de schade beperkt tot 750 euro. "Ik heb nota bene altijd mijn kost in de financiële sfeer verdiend," zegt Geert. "Ik heb altijd gezegd dat ik mij niet door fraude laat benadelen, maar je ziet hoe gewiekst ze te werk gaan." Zijn zoon benadert hem via Whatsapp met een nieuw nummer en vraagt of hij kan helpen om twee rekeningen over te maken voor een totaal aan 1500 euro. "Ik hoor het mijn zoon zo zeggen. En de Whatsappjes waren precies in zijn schrijfstijl," lacht Geert nog. "Hij heeft een verantwoordelijke baan en is een fantastische kerel. Maar hij is ook een ontzettende rommelkont. Hij had het zomaar kunnen zijn." Geert staat op het punt om een rondje te rennen en wil zijn zoon snel verder helpen. "Ik heb zijn moeder er niet bij betrokken, want die zou mij voor gek verklaren dat ik hem weer uit de brand help," zegt hij. Via een Tikkie maakt de vader twee keer 750 euro over, maar hij heeft geluk. De tweede betaling komt niet door het systeem. De ongeduldige dader probeert Geert snel te verleiden om het bedrag nog eens over te maken, wanneer zijn vrouw binnen komt. "Ze zag dat ik aan het hannesen was. Ik probeerde Friso te bellen. Uiteindelijk biechtte ik het verhaal op en ze zei doodleuk 'Zijn het geen oplichters?'. Ik kon mezelf wel toen voor het hoofd slaan. Oen dat ik ben." Geert neemt meteen contact op met zijn bank, die het geld herleidt naar de BUNQ bank. Het geld is dan al doorgeloodst en niet meer te traceren. "Daar voel ik mij behoorlijk in het hemd mee gezet. Tegenwoordig lijkt niemand meer telefonisch bereikbaar te zijn, je krijgt een bandje, alles moet online. En dat vertrouw ik dus niet," zegt Geert. "Volgens mij moet het mogelijk zijn om systemen in te bouwen om dit soort zaken te voorkomen. Een opnamelimiet of een wachttijd van een dag bij grotere bedragen." Geert doet aangifte bij de politie: "Ik kreeg een berichtje dat de zaak was overgeheveld naar rayon Alkmaar, die me later verwittigde, dat ze niks meer voor mij konden betekenen." Hij is door het voorval argwanend geworden als het om online geldzaken gaat. Hij is zelfs gestopt met internetbankieren op de telefoon. "Ik heb nooit anders dan met cijfertjes gewerkt, dus een bepaalde schaamte is er zeker wel. Je leest over deze vorm van fraude en je praat erover, maar ik heb er geen moment over nagedacht dat het mij zou kunnen gebeuren. Vandaar dat ik nu niks en niemand meer vertrouw." Wilfred van Mulligen, specialist Digitalisering & Cybercrime bij politie-eenheid Noord-Holland: "Op WhatsApp komt deze vorm van fraude vaak voor. Criminelen doen zich voor als een bekende en zeggen dat ze dringend financiële hulp nodig hebben Daarbij komt het voor dat ze eerst informatie hebben ingewonnen via openbare bronnen op het internet over de persoon die ze zeggen te zijn. Of over zijn of haar familie. De echte bekende in kwestie is zich van geen kwaad bewust. Vraagt een bekende jou via WhatsApp om geld over te maken? Wees dan alert en neem eerst telefonisch contact op met degene die de hulpvraag stelt." Burgemeester Lars Voskuil van de gemeente Bergen is blij dat slachtoffers in zijn gemeente hun verhaal met anderen willen delen: "De omvang van cybercrime neemt toe en daders worden steeds gewiekster. Slachtoffer worden kan grote gevolgen hebben, zowel financieel als emotioneel. Toch lees je maar weinig verhalen van slachtoffers, terwijl het erg veel voorkomt. Slachtoffer worden niet iets is om je voor te schamen, je kunt er anderen mee helpen. Door deze verhalen te delen kunnen we de kans om slachtoffer van cybercriminaliteit te worden zo klein mogelijk te maken." Doe ook je verhaal Wil je na het lezen van dit artikel ook jouw ervaring (anoniem) delen om anderen te behoeden voor de gevolgen van internetcriminaliteit? Bezoek dan www.hetslachtofferspreekt.nl voor meer informatie. Je kunt je ervaring mailen naar [email protected] Wij gaan vertrouwelijk om met je gedeelde informatie. Onze communicatieadviseur neemt eerst contact met je op en bekijkt samen met jou hoe we dankzij jouw verhaal anderen kunnen behoeden voor cybercriminaliteit.

Innovatieve oplossingen nodig tegen krapte op de arbeidsmarkt

7 oktober 2022

Handen ineen slaan om het tij te keren

Overal hoor je dezelfde geluiden: geen personeel, we moeten eerder dicht, minder open of helemaal dicht. Ook in de Egmonden hoor je die geluiden steeds vaker.

Inschrijven Flessenpost uit Egmond
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Egmond. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug