Atlas vol informatie over geografische verspreiding kanker
Hier langs de kust relatief hoog aantal gevallen van huidkanker
Gepubliceerd: 20 januari 2023
Als straks het voorjaar weer begint met een heerlijk zonnetje is het wellicht toch verstandig even na te denken over hoeveel en hoelang je in dat zonnetje wilt zitten. Er is deze week namelijk een atlas uitgekomen met daarin informatie over de verspreiding van de diverse typen kanker. En daar komen we langs de kust niet zo goed vanaf: het aantal gevallen van huidkanker (type melanoom) is namelijk nogal hoog ten opzichte van de rest van het land.
In de Nederlandse Kankeratlas is de impact te zien van kanker per regio in Nederland. Deze interactieve digitale atlas toont patronen van hoe vaak bepaalde kankersoorten voorkomen (incidentie), gebaseerd op waar mensen woonden toen ze de diagnose kanker kregen. Dit is in kaart gebracht voor de 24 meest voorkomende kankers in Nederland en voor al deze kankersoorten samen.
Deze ‘kankeratlas’ heeft veel losgemaakt in de media deze week. Er zijn schrikbarend hoge aantallen huidkanker langs de kust. En schrikbarend is dan weliswaar relatief (gemeten per 100.000 inwoners) maar het geeft wel een trend aan. De omgeving van de gemeente Bergen is diep donkerrood.
Voor het oosten van het land zijn opvallend weinig gevallen, maar daar geldt weer dat er ook relatief weinig mensen meedoen aan het bevolkingsonderzoek. En dan krijg je al snel een vertekend beeld.
De onderzoekers (Integraal Kankercentrum Nederland) pleitten er deze week overigens voor om ‘vooral niet in paniek te raken, maar wel in ogenschouw te nemen dat het niet zo heel goed gaat’ met betrekking tot bepaald typen kanker en de geografische verspreiding ervan.
Oorzaken zijn niet altijd even eenduidig aan te geven. Wat betreft de huiskanker en de grotere verspreiding hier langs de kust is wel een aannemelijke verklaring voor te vinden. Wij zitten nu eenmaal sneller en langer in de zon, omdat we er de gelegenheid voor hebben met duin, strand en open poldergebieden zo vlak om ons heen en veel grondgebonden huizen (dus met een eigen erf). In een grote stad wil je misschien wel zonnen, maar daar is toch aanzienlijk minder gelegenheid.
Zo eenvoudig ligt het echter niet voor alle cijfers die uit het onderzoek komen: een verklaring voor het grote aantal gevallen van baarmoederhalskanker op Texel is niet goed te geven.
Het lijkt dus verstandig om – zeker hier langs de kust – toch wat meer aandacht te geven aan de kracht van de zon en de steeds intensiever wordende uv-straling (oorzaak van huidkanker). Veel smeren en op tijd weer in de schaduw luidt dan het advies.
Kijk HIER hoe het zit met de verspreiding van de 24 kankersoorten die zijn onderzocht.