Deel

Beef teryaki met broccoli en rijst

Prima om eens een sake mee uit te proberen

Beef teryaki met broccoli en rijst

Je kunt met sake veel verschillende kanten op. Deze Japanse rijstwijn past perfect bij allerlei gerechten. Het is een goede match voor visgerechten, sushi en sashimi, maar ook voor gerechten met vlees of groenten. Bovendien kan het ook worden gebruikt in marinades en sauzen voor een unieke smaak. We kiezen voor deze week als gerecht de beef teryaki met broccoli en rijst.

Ingrediënten (4 personen):

300 g sushirijst

420 ml water

375 g ribeye

30 g verse gember

100 ml sojasaus

100 ml mirin

100 ml cooking sake

3 el kristalsuiker

500 g broccoli

2 el arachideolie

3 bosuitjes

1 el sesamzaad

Bereiding:

Spoel de rijst 3 of 4 keer in koud water, totdat het water minder troebel is. Zo voorkom je papperige rijst. Laat de rijst dan 30 min. in de vergiet rusten. Doe in een pan met dikke bodem en laat in het water in 10 min. weken. Doe vervolgens de deksel op de pan en breng op middelhoog vuur aan de kook in ca. 5 min. Zet het vuur laag en kook 12-13 min. met de deksel op de pan. Zet het vuur uit en laat de rijst met de deksel 10 min. stomen.

Laat ondertussen de ribeye uit de verpakking onder vershoudfolie op een bord op kamertemperatuur komen. Dit duurt 30 min.

Schil ondertussen de gember en snijd in dunne plakken. Doe met de sojasaus, mirin, sake en suiker in een pan en breng aan de kook. Laat de saus op laag vuur in ca. 8 min. inkoken. Roer regelmatig zodat de saus niet verbrandt. Zet het vuur uit en giet de teriyakisaus door de zeef in een hittebestendige kom, de saus mag wat dun zijn.

Snijd de broccoli in roosjes, schil de stronk en snijd in plakjes van 1 cm. Verdeel over de stoommand, zet op een pan met kokend water en stoom in 5 min. beetgaar. Je kunt ook een stoompan gebruiken. Haal uit de stoommand of -pan (pas op voor hete stoom!) en spoel onder koud water om het kookproces te stoppen.

Verhit de olie op laag vuur in een grote koekenpan. Bestrooi de ribeye met peper en eventueel zout. Zet het vuur hoog en leg het vlees in de pan. Bak voor rood totaal 1-2 min., medium 2-3 min. en doorbakken 4-5 min. Keer halverwege. Gebruik hiervoor de tang; door met een vork in het vlees te prikken verliest het zijn vleessappen en wordt het vlees minder mals. Bak de laatste minuut de helft van de teriyakisaus (tare) mee. Blijf het vlees met de tang omkeren, zodat het in de saus karamelliseert. Haal uit de pan en laat losjes afgedekt met aluminiumfolie 10 min. rusten.

Snijd de bosuitjes in dunne ringen. Snijd de ribeye in plakken en garneer met de bosui, sesamzaadjes en eventueel extra teriyakisaus. Serveer met de rijst en broccoli.

Bron ah.nl

Meer 'Food & wine':

Soepele witte wijn bij de maaltijd van deze week

13 september 2024

Wat zoetere stamppot, dus fis en fruitig mag wel

Bijna alle stamppotten hebben gemeenschappelijk dat ze een romig mondgevoel hebben. Over het algemeen sluiten daarom fijn aromatische witte wijnen - zoals chardonnay, pinot blanc of pinot gris - met niet te hoge zuren en een licht romig mondgevoel hier goed bij aan. Er is natuurlijk niet een specifieke wijn die bij alle stamppotten past, het gaat erom, wat er in de stamppot zit aan groenten met name. Zo zijn wortelen zoeter van smaak dan boerenkool of andijvie. Boerenkoolstamppot met rookworst is boers en stevig van smaak. Klassieke rode wijnen uit de Rhône zijn mooie begeleiders van deze oerhollandse kost. Een alternatief hiervoor zijn de kruidige, fruitige wijnen uit Australië of Zuid-Afrika van shiraz of een malbec uit Argentinië. Kijken we naar hutspot of wortelstamppot: wortel is van zichzelf een vrij zoete, niet te zware groente. Zoek een goede begeleider dan ook in het wit. Een aromatische wijn, niet te droog, maar wel vol van smaak. Denk bijvoorbeeld aan een Spaanse verdejo of een Oostenrijkse grüner veltliner. De zoete aardappelen van deze week zijn ook wat zoeter van smaak, net als de wortelen (de naam zegt het al) en daarom past daar een fijne witte wijn perfect bij. Tot slot zuurkoolstamppot. De naam zegt het al, deze stamppot heeft wat zuren in de smaak. Zuurkool heeft zijn oorsprong in de Duitse en Oost-Franse keuken, waar deze al in wijn wordt ingemaakt. Denk voor de ideale wijn dan ook in deze richting. Een niet te droge riesling uit Duitsland of de Elzas. Voor rood kun je denken aan pinot noir of spätburgunder uit dezelfde streken. Bron: chefsculinair.nl

Zoete-aardappelstamppot met prei, geitenkaas en walnoten

13 september 2024

Het weer is omgeslagen, dus stamppottijd!

Nu het weer zo lelijk is, is het weer tijd om al die zomerse gerechten achter ons te laten en ons te begrijpen aan die heerlijke herfststamppotten.

Misschien een rosé’tje bij de salade?

6 september 2024

Past lekker bij de druiven die al in de salade zitten

Voor bij de salade van deze week past wellicht een mooie fruitige lichte rosé. Aangezien er toch al lekkere druiven in de salade zitten...

Meteorologische herfst is begonnen: salade met druiven en noten

6 september 2024

Tijd voor andere gerechten, maar niet te hard van stapel lopen

De warme dagen maken plaats voor een aangename nazomer. Deze dagen zijn perfect voor warmere gerechten met o.a. peer, aardappel, broccoli en druiven. Maar aangezien het nog prima vertoeven is buiten, toch maar gekozen voor een salade.

Blijven drinken op warme dagen…

30 augustus 2024

...en niet alleen maar alcoholische drankjes...

Drinken met warm weer is zo ontzettend belangrijk. Een laag vochtgehalte is niet alleen slecht voor je huid, maar voor je algehele gezondheid. Je lichaamstemperatuur loopt op, je doorbloeding verslechtert en je kunt zelfs een hitteberoerte krijgen. Je snapt het al: blijven drinken op warme dagen.

Klassieke gazpacho: ideaal voor een warme dag

30 augustus 2024

Laten we hopen op nog veel meer warme dagen

Deze perfecte koude Spaanse soep, ofwel gazpacho, bereid je in een paar minuten en is gemaakt van o.a. tomaat, komkommer en knoflook. Ideaal op een warme dag!

Bij deze tonijnstamppot past prima een heerlijke alcoholvrije cocktail

23 augustus 2024

Maar je kunt het natuurlijk ook bij water houden

Veel water drinken is belangrijk bij warm weer, maar maak ook eens een zomers drankje, zoals: – Zelfgemaakte ice tea met verse munt en citroen. – Fruitige smoothies met bijvoorbeeld banaan, aardbei en ananas. – Mocktails, zoals een mojito zonder alcohol met limoen, munt en bruiswater.

Wat eten we vandaag? Stamppot…

23 augustus 2024

Echt alleen voor de winter

Nee hoor, stamppot is echt niet alleen voor de winter, dat bewijst deze zomerstamppot wel.

En voor het zomergevoel: witte sangria met zomerfruit

16 augustus 2024

Verfrissend, fruitig, maar rustig aan ermee...

Deze variant op de klassieke sangria komt uit Noord-Spanje. In plaats van rode wijn gebruik je witte wijn, wat zorgt voor een frissere smaak. Samen met het zoete fruit zoals mango en perzik past deze cocktail helemaal bij zomerse sferen.

Dit keer eens een ontbijtje: baked oats met aardbeien

16 augustus 2024

Zo'n ontbijtje wil je elke dag wel

Je dag lekker beginnen doe je met deze baked oats met aardbeien. Zo'n ontbijtje wil je elke dag wel. Makkelijk gemaakt en makkelijk genieten.

Mango Lassi: een ijskoude mangosmoothie

9 augustus 2024

Genieten in tropische sferen

Koud water, ijsthee of een cola met ijsblokjes: als we 's zomers dorst hebben of verkoeling zoeken, drinken we die liever dan een kop warme thee. Maar pas op: Koude dranken zijn extra belastend voor de bloedsomloop en het lichaam kan zo nog warmer worden. Daarom hier een heel ander drankje...

BBQ-hotdogs met mangosalsa en coleslaw

9 augustus 2024

Even niet zo moeilijk doen nu

Het weer is er (eindelijk) naar: de BBQ kan aan. En je kunt er ook nog buiten bij blijven staan zonder weg te hoeven duiken voor een bui. Tenminste... Maar zolang het droog is, maak van deze BBQ-hotdog een heerlijk feestje!

Een biertje bij de pittige schotel van deze week

2 augustus 2024

Keus te over...

Het is aan de voorkeur van de drinker om te bepalen of het blussen of juist het accentueren van smaken de voorkeur heeft. Zoetige, moutige bieren kunnen de smaak van pittig eten blussen, terwijl hoppige en bittere bieren juist de pittige smaak kunnen accentueren.

Smokey aardappelstoof met paprika en chorizo

2 augustus 2024

En weinig afwas...

Deze aardappelstoof met paprika en chorizo wordt extra 'smokey' door de gerookte paprikapoeder. Het zorgt voor een zoete, licht pittige smaak. Een ander pluspunt: het is een eenpansgerecht, dat betekent minder rommel in de keuken!

Wijn met Caesar salade combineren

26 juli 2024

Een frisse fruitige witte wijn past perfect. Maar waarom zou je geen rode kunnen nemen?

Een Caesar salade bestaat uit onder andere kip, kaas, spek, ansjovis en een dressing van mayonaise. Daar past een volle, rijpe witte wijn bij. Deze week even geen ansjovis of spek, maar dat wil niet zeggen dat de frisse fruitige witte wijn niet net zo goed bij deze versie van de bbq Caesar Salade past.

Zon of niet: tijd voor de BBQ met deze heerlijke BBQ caesar salade

26 juli 2024

Ook onder een luifel kun je bbq'en

Of de zon schijnt of niet, de BBQ kan aan! Of je nu zin hebt in een mooi stuk vlees, lekkere spiesjes of een heerlijk groentegerecht: de barbecue is een geweldige manier om je eten extra smaak te geven. En het is nog gezellig ook. Deze bbq Caesar Salade brengt heel wat gezelligheid met zich mee!

En daar drinken we dan een fruitige rode wijn bij…

19 juli 2024

Smaak van de wijn moet tegen de pasta op kunnen

Het gerecht van deze week combineert volgens xd kenners perfect met een fruitige rode wijn. Je zou eigenlijk denken dat bij pasta veelal witte wijn wordt gedronken, maar in dit geval...

Pasta puttanesca met burrata, een Italiaanse klassieker

19 juli 2024

Als de zomer niet naar ons komt, dan doen we het zo wel

Pasta puttanesca is een Italiaanse klassieker. De pasta wordt bereid met tomaten, olijven, ansjovis en kappertjes. Als er -zoals in deze versie- dan óók nog burrata bij gaat... Dan is het al helemaal een zomers feestje. Eet smakelijk!

Wat smaakt nou beter bij de fish and chips dan Engels bier?

12 juli 2024

De Engelsen staan in de finale dus meteen menu aanpassen?

Wat is er beter dan een klassieke Engelse maaltijd? Die maaltijd vergezeld met een perfect gebrouwen Engels bier. De moutige tonen van een brown ale of de bitterheid van een pale ale vormen de perfecte aanvulling op gerechten zoals sappige burgers of knapperige fish and chips.

Typisch Engelse gerechten om je vingers bij af te likken…

12 juli 2024

Er zitten ook goede kanten aan de Engelsen...

Van pubfood tot oogverblindende toetjes: de Britten weten wel hoe ze iets lekkers op tafel kunnen toveren. Ontdek snel welke typisch Engelse gerechten je echt eens moet proberen!

Welke wijn drink je bij de tonijn?

5 juli 2024

Japanese style zoals sashimi of een mooie tonijntartaar. Een gekoelde sake kan altijd. Maar wil je toch liever druivenwijn? Kies dan voor een witte droge, zoals Chablis, Muscadet-sur-lie of Grüner Veltliner. Bij toevoegingen als limoen en koriander past een fruitige droge Riesling, Sauvignon Blanc, of een gekoelde lichtrode. Wasabi betekent oppassen! Iets weelderigs met een zoetje gaat dan het best, denk bijvoorbeeld aan een volle Grenache Blanc, of Gewurztraminer. Gegrilde tonijn Licht gegrilde tonijn is heerlijk met een lichte rode wijn, zoals een rode Loire Chinon of Bourgueil, of een soepele Bourgogne. Een droge Zuid-Franse of Spaanse rosé kan ook goed. Is het allemaal wat pittiger, probeer dan eens een fruitige Nieuwe Wereld-Pinot Noir. En bij een steak van de BBQ drink je steviger rood, zoals Barbera of Syrah. Tonijn uit blik Tonijn uit blik is best lekker, maar mist de verfijning van vers. Het olie- of waterbadje is bepalend voor de smaak en de wijn erbij. Zwemmend in olie mag de wijn uiteraard wat voller dan in water. Kies voor een simpele frisse witte (Verdejo, Sauvignon Blanc), of een droge Provençaalse rosé zoals Bandol.

Tunamelt met gebakken aardappeltjes

5 juli 2024

Receptcategorie: voorraadkast leegmaken

Blikje tonijn in de voorraadkast? Maak dan eens deze snelle tunamelt met gebakken aardappeltjes naar recept van London Loy! Liever vega? Gebruik dan plantaardige tonijn.

Verfrissend drankje bij de pittige taco’s

28 juni 2024

Bij de toch wel pittige taco's van deze week past uiteraard een heelijk verfrissend drankje. Elke Taqeria in Mexico heeft op zijn minst een paar smaken Jarritos frisdank om je taco mee weg te spoelen. Jarrito komt van het woord “kan” in het Spaans en verwijst naar de Mexicaanse traditie van het drinken van water en andere dranken uit kannen. In Jarritos worden enkel natuurlijke fruitsmaken gebruikt en ze zijn iets bruisender dan de traditionele frisdranken die in Nederland worden verkocht. Als je op zoek bent naar een heerlijk verfrissend koolzuurhoudend drankje, dan zijn Jarritos de perfecte dorstlesser.

Taco’s met groenten en bbq-saus

28 juni 2024

Als alternatief voor het vlees op de BBQ

Nu het weer een beetje op zomer begint te lijken komt ook de BBQ weer van zolder. Maar voor wie niet direct gecharmeerd is van grote stukken geroosterd vlees zijn er alternatieven: wat te denken van deze taco's met groeten en een heerlijke bbq-saus?

En daar doen we dan een glaasje sake bij…

21 juni 2024

Dan ben je helemaal 'into Japan'

Wanneer je er voor kiest om het recept van deze week te maken, de asperges Japanse stijl, dan is dat uiteraard de gelegenheid om er een glaasje sake bij te drinken. Als je dan toch op de Japanse toer gaat...

Asperges, het kan nog net, maar dan wel even helemaal anders…

21 juni 2024

...namelijk in Japanse stijl

Het witte goud, het is er nog net de tijd voor. Tot eind juni is het officieel aspergetijd (maar wat zou het als je ze een week later koopt?). Profiteer dus nog even van deze heerlijke groente. En echt je eens iets anders willen: deze week een recept voor asperges Japanse stijl.

Bij de mosterd dille zalm past een witte wijn prima

14 juni 2024

Genieten met een hoofdletter G

Het is niet zo ingewikkeld om een lekkere wijn te zoeken bij een stamppot als die van deze week. De mosterd dille zalm maakt het al meteen iets makkelijker.

Preistamppot met mosterd dille zalm

14 juni 2024

Heerlijke smeuïge stamppot met geroerbakte prei en zalm uit de oven met een mosterd dille marinade

Je zou eigenlijk liever wat bbq-gerechten willen publiceren, maar het is eerlijk gezegd meer weer voor stamppot. Dus dat doen we dan maar. Gelukkig, de keuze is ook daar de reuze. Deze week dus een preistamppot met zalm.

Wat drink je bij een pittig gerecht?

7 juni 2024

Een beetje zoete wijn is dan erg verfrissend

Bij pittig eten kun je het beste een wijn drinken met weinig alcohol, die weinig bitter en heel fruitig is en eventueel een beetje zoet. Lekker bij pittig eten zijn pinot gris, riesling en pinot noir.

Pittige aardappelsalade met mais en gegrilde paprika

7 juni 2024

Zomerse gerechten dwingen mooi weer af

Een keer iets anders dan de standaard aardappelsalade serveren? Geef je salade extra pit met een beetje chipotle. En extra fijn: dit bijgerecht staat al met 20 min. op de tuintafel.

Cranberry kir bij de hamburger

31 mei 2024

Bubbels bij de snack waren toch lekker..?

Deze cocktail van mousserende wijn maak je net even wat spannender met cranberrysap en bosvruchten. Proost!

Burger met komkommer, paprika en whipped feta

31 mei 2024

Fastfood, maar dan toch anders

Laat de grill maar sissen, want deze burger met komkommer, paprika en whipped feta wil je echt proberen! Helemaal top: kies zelf welke burger je het lekkerst vindt.

Een frisse witte of fruitige rosé wijn voor bij de gevulde kipfilet

24 mei 2024

Kip is het meest gegeten stukje vlees in Nederland

Gebruikt u niet al te veel specerijen en sauzen dan serveert u kip in de basis het beste met een lichte en fruitige witte Chardonnay, Pinot Grigio, Riesling of Viognier, bij voorkeur zonder houtrijping. Of een heerlijke fruitige Rosé.

Gevulde kipfilet: binnen een half uur zit je te smullen

24 mei 2024

Deze gevulde kipfilet is om te smullen! Een smeuïg mengsel van MonChou, pesto en olie maakt de kipfilets extra lekker. Na het bakken vul je ze met het pestomengsel en de ham eromheen gerold. Laat het nog enkele minuten in de oven bakken om de smaken helemaal tot zijn recht te laten komen.

Terug