Begin het jaar (en de dag) goed met een bord shakshuka
Gezond en ook nog heel smakelijk
Gepubliceerd: 3 januari 2025
Het is weer een nieuw jaar en de meesten moeten er toch weer even aan geloven: alles even minder. Minder en gezonder eten, minder drinken, meer bewegen, we kennen het allemaal. Dat houden we niet vol natuurlijk, maar voor de periode dat we het wel volhouden is het wel belangrijk dat het nog een beetje leuk is. Dus graag wat lekkere en aparte gerechten, zodat je niet het gevoel krijgt dat je alleen maar van alles wordt ontzegd. Want dan halen we 4 januari niet eens met dit voornemen. Toch? Dus het wordt shakshuka.
Shakshuka wordt in heel Noord-Afrika en Midden-Oosten gegeten, met elke streek een eigen variatie. De basis is tomaat -vers in het seizoen of anders uit blik- en ei. Shakshuka kan mild zijn, maar ook pittig. Het wordt traditioneel gegeten als ontbijt. Dat hoeft hier natuurlijk niet.
Voor 4 personen:
1 biologische ui
2 tenen biologische knoflook
2 biologische puntpaprika’s
15 g verse platte peterselie
2 el olijfolie
0,5 el paprikapoeder
1 el komijnzaad
800 g gepelde biologisch tomaten (in blik)
4 biologische eieren
4 volkoren pita’s
15 g verse koriander
Bereiding:
Snipper de ui. Snijd de knoflook fijn. Verwijder de steelaanzet van de paprika’s, snijd in de lengte doormidden en verwijder de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in dunne reepjes. Snijd de peterselie fijn.
Verwarm de olie in de grote koekenpan (of hapjespan) op middelhoog vuur. Fruit de ui 5 min. onder regelmatig omscheppen. Bak de knoflook, paprika, peterselie, paprikapoeder en het komijnzaad 2 min. mee.
Doe de gepelde tomaten bij het ui- paprikamengsel. Plet ze iets met een lepel tegen de zijkant van de pan. Schep om, breng op smaak met peper en zout en breng aan de kook. Laat 10 min. zacht koken. Verwarm de oven voor op 200 °C.
Maak een kuiltje in het tomatenmengsel met de achterkant van een lepel en breek er voorzichtig een ei boven. Herhaal dit met de rest van de eieren. Bestrooi elk ei licht met peper. Leg de deksel op de pan en laat het mengsel 5-7 min. zacht koken, tot het eiwit net is gestold.
Verwarm de pita’s in de oven volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd ondertussen de koriander fijn. Bestrooi de shakshuka met de koriander en serveer het gerecht met de pita’s.
Bron: ah.nl