Deel

Beweeg & Boetseer sessie in De Sanderij

Maandagmiddag 17 juni, maar aanmelden kan nog

Beweeg & Boetseer sessie in De Sanderij

Na het succes van voorgaande workshops ‘Beweeg en Boetseer SAMEN’ staat er weer een nieuwe workshop gepland. Op maandagmiddag 17 juni organiseren Sies Vrasdonk (beeldend kunstenaar) en de buurtsportcoaches van de gemeente Bergen de workshop ‘Beweeg & Boetseer SAMEN’ in het gezellige wijksteunpunt De Sanderij in Schoorl (Sanderij 7, 1871 ER Schoorl).

Inwoners van de gemeente Bergen zijn welkom van 13.00 tot 16.00 uur. Dit evenement staat volledig in het teken van samenkomen, verbinding leggen en nieuwe contacten opdoen. Deelname is gratis en aanmelden kan via www.sportenbewegeninbergen.nl.

Workshop boetseren en Mind-Walk
Sies Vrasdonk is de drijvende kracht achter Stichting Los Zand en verzorgt de boetseerworkshop, zij houdt zich bezig met cultuureducatie wat haar missie en passie is. “Klei is Fantastisch! Je kan er van alles mee maken, want het is makkelijk te vormen. De afgelopen 3 edities hebben we verschillende mooie creaties gemaakt, elke keer weer met een ander thema. Voor deze editie hebben we weer een nieuw thema bedacht en die maken we de 17e bekend. Mooi, vrolijk, een beetje gek, alles is mogelijk,” vertelt Sies. Geniet van een creatieve workshop met boetseren onder het genot van een kopje koffie of thee en een praatje.

Na de workshop boetseren volgt een Mind-Walk onder begeleiding van Lilian Bensdorp.
Lilian neemt je mee met de Mind-Walk training om je nog meer bewust te maken van je lichaam, emoties en geest. Dit doet zij op een ontspannen manier, met humor en alle rust en tijd om je echt te laten voelen wat Mind-Walk voor je kan betekenen!

Meditatief wandelen, gecombineerd met invloeden uit de tai chi, yoga, mindfulness training, ontspanningsoefeningen, ademhalingsoefeningen en meditatie. Er wordt gebruikt gemaakt van leuke vernieuwende materialen om oefeningen mee uit te voeren. Het is een veilige, effectieve manier om je gezondheid en fitheid te verbeteren. Het is zowel geschikt voor beginnende als gevorderde wandelaars van alle conditieniveaus. Draag comfortabele kleding en neem een vest mee..

Tijden
Vanaf 12.40 uur ben je welkom. De workshop boetseren start om 13.00 uur en zal tot ongeveer 14.15 uur duren. Om 14.30 start de workshop Mind-Walk. Na de workshops is er gelegenheid om samen een kopje koffie te drinken, ervaringen te delen en te ontspannen.

Aanmelden en meer informatie
Deelname is gratis, aanmelden kan via www.sportenbewegeninbergen.nl. Bij vragen kun je contact opnemen met de buurtsportcoaches van de gemeente Bergen, Elles Kraakman en Eefke de Vos, via [email protected] / 06-29319401.

Meer 'Agenda':

Zomeravondconcert van Muziekvereniging Eensgezindheid op ‘Het Brinkie’

12 juli 2024

Op donderdag 18 juli om 19.30 uur

Extra activiteiten op de braderie

12 juli 2024

Programma woensdag 17 juli

In de maanden juni, juli en augustus wordt in het centrum van Egmond aan Zee elke woensdag een gezellige Zomerbraderie georganiseerd. Van 16.00 tot 21.30 uur vind je een grote verscheidenheid aan kramen. Het hele dorp is gevuld met muziek, marktkramen en vooral veel gezelligheid. Op woensdag 17 juli zijn er onder andere de onderstaande extra activiteiten:

Nieuwe tentoonstelling Huis van Hilde: Atlantikwall bunkers sinds de oorlog

12 juli 2024

Van schuilplaats tot schatkamer

De nieuwe tentoonstelling ‘Van schuilplaats tot schatkamer. Atlantikwall bunkers sinds de oorlog’ is tot en met 23 februari 2025 te zien in archeologiemuseum Huis van Hilde. Behouden, slopen of hergebruiken? De bunkers van de Atlantikwall tekenen al 80 jaar de kust en het duingebied van Noord-Holland. Wat gebeurde er na de oorlog met deze betonnen herinneringen? Het Noord-Hollands Archief en Huis van Hilde laten in de nieuwe tentoonstelling ‘Van schuilplaats tot schatkamer. Atlantikwall bunkers sinds de oorlog’ het naoorlogse gebruik van de bunkers zien. Tot en met 23 februari 2025 is de tentoonstelling te zien in archeologiemuseum Huis van Hilde.

4Latin en Marinet Koeman in het Vredeskerkje

12 juli 2024

Op donderdag 18 juli om 20.00 uur

4Latin en Marinet Koeman nemen je mee op een zonnige reis door de exotische klanken van de Zuid-Amerikaanse muziek, waar het ritme van de bossanova, de samba en de energie van de calypso samenkomen. Muziek die zich kenmerkt door dansbare vrolijkheid, maar ook vaak door een melancholische ondertoon. Onze bijzondere gast bij dit concert is zangeres Marinet Koeman. Met haar expressieve en ook vaak gevoelige stem is zij in staat om het publiek te betoveren en geeft zij een extra dimensie aan onze muzikale reis. Een bijzonder moment zal plaatsvinden wanneer zij een ontroerend duet ten gehore brengt samen met haar 21-jarige zoon. Wouter van 4Latin en Marinet delen achtergrondverhalen over de culturele context van de muziek en de inspiratie achter de nummers. Een unieke kans om de muziek op een dieper niveau te begrijpen. De bezetting van 4Latin is: Wouter Bekkering – tenorsaxofoon, John Ligtenberg – gitaar, Frans Groen – contrabas, René Smit – slagwerk. Vredeskerkje, Bergen aan Zee Donderdag 18 juli 2024, 20:00 (zaal open 19:30) Entree: € 15,- incl. drankje. Vrienden Vredeskerkje € 12,50 incl. drankje

Zomeravondconcert van Muziekvereniging Eensgezindheid op ‘Het Brinkie’

12 juli 2024

Op donderdag 18 juli om 19.30 uur

Ter afsluiting van het seizoen geeft Muziekvereniging Eensgezindheid een zomeravondconcert in de dorpskern van Egmond-Binnen. Hier zullen zowel het opleidingsorkest als het fanfareorkest stukken ten gehore brengen. Denk aan Europapa, Selections from The Greatest Showman en Fandango Fantasy. Het opreden is op donderdag 18 juli vanaf 19.30 uur op ‘Het Brinkie' aan de Herenweg.

Extra activiteiten op de braderie

12 juli 2024

Programma woensdag 17 juli

In de maanden juni, juli en augustus wordt in het centrum van Egmond aan Zee elke woensdag een gezellige Zomerbraderie georganiseerd. Van 16.00 tot 21.30 uur vind je een grote verscheidenheid aan kramen. Het hele dorp is gevuld met muziek, marktkramen en vooral veel gezelligheid. Op woensdag 17 juli zijn er onder andere de onderstaande extra activiteiten:

Vernieuwde stadscollectie ‘Allemaal Alkmaar’ officieel van start

12 juli 2024

Nieuwe verhalen in eeuwenoude stadscollectie

De geheel vernieuwde tentoonstelling van de stadscollectie van Alkmaar is op 5 juli geopend door burgemeester Anja Schouten en kinderburgemeester Malaika Mughal Uribe met hulp van verschillende Alkmaarse iconen. De tentoonstelling Allemaal Alkmaar vertelt de eigenzinnige verhalen van toen en nu. Met de onthulling van een metershoge muurschildering in de wijk Overdie en een gratis openingsweekend op 6 en 7 juli werd Allemaal Alkmaar feestelijk ingeluid. Vier eeuwen topstukken Allemaal Alkmaar is de vaste tentoonstelling van de stadscollectie van Alkmaar. Een stadscollectie van meer dan vier eeuwen oud die tot op de dag van vandaag wordt aangevuld. De collectie bestaat uit topstukken van 16de- en 17de-eeuwse schilders als Caesar van Everdingen en Maarten van Heemskerck, een unieke verzameling zilverwerk, voorwerpen van getalenteerde Alkmaarse vrouwen als Maria Tesselschade en portretten van rijk geklede schutters. Dankzij de nieuwe thematische indeling is het mogelijk om meer objecten en kunstwerken te laten zien en de verhalen van voorgaande exposities in het museum te vertellen. Voor de succesvolle tentoonstelling Plantage Alkmaar (2022) reisde kunstenaar Dimitri Madimin (1975) naar het Surinaamse Alkmaar om portretten van bewoners van de voormalige plantage te maken. Foto’s en een film van deze ‘laatste verhaaldragers’ zijn te zien binnen het thema ‘Alkmaar en Slavernij’ in de tentoonstelling. De geheel vernieuwde tentoonstelling is mogelijk gemaakt dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij.

Vlinderdag met IVN-gidsen

12 juli 2024

Op zondag 14 juli in bezoekerscentrum De Duinheide

IVN Noord-Kennemerland organiseert een Vlinderdag als onderdeel van de Zomerdag van het PWN. In het PWN bezoekerscentrum ‘De Duinheide’ voorheen de “Schaapskooi” is voor jong en oud is er van alles te doen. Vlinder-knutsels maken, figuurzagen, schminken en voorlezen. Theater Poppenkus is aanwezig, er is informatie over vlinders, libellen, waterdiertjes en andere insecten gegeven. Maar ook is een imker aanwezig, zijn er excursies met een IVN-natuurgids, is er informatie van de boswachter en nog veel meer. Er zijn kraampjes met handgemaakte producten en er is lekkers en drinken te koop. De toegang is gratis, voor de excursies en het knutselen vragen we een kleine bijdrage; betaling graag contant of via een QR-code. Waar: PWN-bezoekerscentrum “de Duinheide” (voorheen de Schaapskooi), Zeeweg 2 in Bergen. Parkeren: PWN-parkeerterrein aan de Uilenvangersweg; wegens wateroverlast is De Duinheide lopend bereikbaar via het fietspad langs de Zeeweg. We hopen op een mooie zonnige dag, kom dan ook zoveel mogelijk op de fiets.

Poëzie en muziek in de Slotkapel

5 juli 2024

Op zondag 7 juli om 20.00 uur Ina Eilander

Opnieuw worden in het kader van de serie “Het luchtig Slot” ook in 2024 weer vijf prachtige avonden vol muziek en poëzie verzorgd in de Slotkapel in Egmond aan den Hoef. De eerste avond is op zondag 7 juli en de samenstelling en presentatie is deze avond in handen van Ina Eilander met als thema ‘Op Vleugels van de Hoop’.

Vier het 10-jarig jubileum van Alkmaar Sport met een Outdoor Sportdag bij Outdoorpark Alkmaar

5 juli 2024

Nu de vakantie langzaamaan in zicht komt...

Vier het 10-jarig jubileum van Alkmaar Sport met een spectaculaire Outdoor Sportdag bij Outdoorpark Alkmaar! Op zaterdag 20 juli opent Outdoorpark Alkmaar samen met de sportregisseurs de deuren voor een dag vol avontuur en plezier. Van 10.00 tot 13.00 uur kunnen kinderen van 6 tot 14 jaar voor slechts € 3,- onbeperkt klimmen en klauteren op het avontuurlijke park. En als dat nog niet genoeg is, kunnen bezoekers voor € 2,- extra ook nog eens heerlijk zwemmen in zwembad Hoornse Vaart. Meer informatie is te vinden via www.alkmaarsport.nl/actie-juli. 10-strippenkaart Met de speciale 10-jarige strippenkaart daagt Outdoorpark Alkmaar je uit om alle opdrachten te behalen. Heb je alles afgevinkt? Dan maak je kans op een Obstacle Run Clinic voor maar liefst 10 personen! Tom Leering, coördinator bij Outdoorpark Alkmaar is enthousiast over de Outdoor Sportdag en de 10-strippenkaart: "We willen kinderen de kans geven om op een speelse manier verschillende obstakels te laten ontdekken. De Outdoor Sportdag is het perfecte moment om samen te genieten van alles wat het park te bieden heeft." Sportieve clinics Daarnaast organiseert Alkmaar Sport in samenwerking met lokale trainers drie clinics (Flag Football, Archery Tag en Dans) die helemaal in het teken staan van avontuur en ontdekken. Voor maar € 1,- kun je meedoen aan een clinic (je hebt wel een entreekaartje voor het park nodig). Aanmelden kan via Alkmaar Actief. Let op: heb je geen zwemdiploma? Zorg dan dat je als ouder toezicht houdt bij de waterkant. 10 jaar Alkmaar Sport In het jubileumjaar 2024 viert Alkmaar Sport haar 10-jarig bestaan. Gedurende het jaar worden leuke, sportieve en inspirerende activiteiten georganiseerd, waar iedereen aan kan deelnemen. Bovendien worden 10 speciale jubileumacties uitgelicht, waar men kan profiteren van éxtra voordeel of prijzen. Bij de activiteiten én in de Alkmaarse sportcomplexen wordt het hele jaar geld ingezameld voor de kinderafdeling van Noordwest Ziekenhuisgroep.

Bouwvak BBQ voor Egmondse ondernemers

5 juli 2024

Op vrijdag 26 juli, aanmelden verplicht

Op initiatief van Brouwerij Egmond, Smiley Sports en Groot Visuals vindt er op 26 juli een zogenaamde Bouwvak BBQ plaats bij de Brouwerij Egmond aan de Weg over de Bisschop 1B in Egmond aan den Hoef.

De drie Egmondse dorpen timmeren er weer op los

5 juli 2024

Wanneer gaan deze van start?

De grote zomervakantie voor basisschool leerlingen is niet ver meer weg. Bijna tijd dus voor de traditionele timmerdorpen. Onderstaand het overzicht.   

Extra activiteiten op de braderie

5 juli 2024

Programma woensdag 10 juli

In de maanden juni, juli en augustus wordt in het centrum van Egmond aan Zee elke woensdag een gezellige Zomerbraderie georganiseerd. Van 16.00 tot 21.30 uur vind je een grote verscheidenheid aan kramen. Het hele dorp is gevuld met muziek, marktkramen en vooral veel gezelligheid. Op woensdag 10 juli zijn er onder andere de onderstaande extra activiteiten:

Zomeravondconcerten in de Oud-Katholieke Kerk

5 juli 2024

Maandag 8 juli om 20.30 uur: Jochem Schuurman

De organisatie van de Zomeravondconcerten is er weer in geslaagd om bekende en minder bekende musici aan te trekken om op alle maandagen in de maanden juli en augustus een orgelconcert te verzorgen. De concerten worden gegeven in de oud-katholieke Sinte Agneskerk aan de Voorstraat in Egmond aan Zee. Toegang gratis, collecte na afloop. Aanvang concerten 20.30 uur.

Aan tafel met… Peter van den Berg en Cornelis Hellingwerff

5 juli 2024

Op donderdag 11 juli van 13.30 tot 15.00 uur

De Egmonden hebben een rijke geschiedenis. Egmonder Peter J.H. van den Berg weet er ontzettend veel van. Peter vertelt tijdens deze ‘Aan tafel met…’ in PostaanZee over Cornelis Hellingwerff. Deze amateurhistoricus (1796-1857) werd geboren en begraven in Egmond-Binnen en deed tijdens zijn leven veel onderzoek naar de Egmondse geschiedenis. Zijn publicaties en kaarten zijn nog altijd van grote waarde. Een verborgen handschrift, biedt een unieke kijk op de geschiedenis van Egmond. Cornelis Hellingwerff liet het achter in de archieven van de Universiteit van Leiden. Peter van den Berg laat je tijdens deze ‘Aan tafel met…’ kennismaken met deze unieke geschiedenis! Wanneer Je bent van harte welkom tijdens deze Aan tafel met… op donderdag 11 juli van 13.30 tot 15.00 uur in PostaanZee, Voorstraat 82A, Egmond aan Zee. De toegang is gratis. Aanmelden is niet nodig. Schuif aan! Aan tafel met… Aan tafel met… geeft mensen uit het dorp de gelegenheid om hun verhaal of kennis te delen met anderen. Dit kan een interessant beroep zijn, een leuke hobby, een onderwerp dat je na aan het hart ligt of iets interessants dat je hebt (mee)gemaakt. De tafel in PostaanZee biedt zo een podium voor interessante workshops, verrassende presentaties en boeiende verhalen. Als je zelf eens een “Aan tafel met…” wilt verzorgen kunt je je aanmelden bij de medewerker van de bibliotheek.

Eigenzinnige verhalen van toen en nu in Stedelijk Museum Alkmaar

28 juni 2024

Geheel vernieuwde vaste tentoonstelling 'Allemaal Alkmaar' vanaf 6 juli te zien

De stadscollectie van Alkmaar is vanaf 6 juli geheel vernieuwd te zien in de vaste tentoonstelling Allemaal Alkmaar in Stedelijk Museum Alkmaar. De tentoonstelling vertelt de bezoeker de eigenzinnige verhalen van toen en nu. Met de onthulling van een metershoge muurschildering en een gratis openingsweekend op 6 en 7 juli wordt Allemaal Alkmaar feestelijk ingeluid. Vier eeuwen topstukken Allemaal Alkmaar is de geheel vernieuwde tentoonstelling van een historisch rijke stad. Een stadscollectie van meer dan vier eeuwen oud die tot op de dag van vandaag wordt aangevuld. De collectie bestaat uit topstukken van 16de- en 17de-eeuwse schilders als Caesar van Everdingen en Maarten van Heemskerck, een unieke verzameling zilverwerk, voorwerpen van getalenteerde Alkmaarse vrouwen als Maria Tesselschade en portretten van rijk rijk geklede schutters. De tentoonstelling is permanent maar staat niet stil: elk half jaar wordt een nieuw verhaal toegevoegd door een Alkmaarder van nu onder de noemer Allemaal Alkmaarders. De eerste Alkmaarder die zijn stem laten horen is Alexandro Rodriguez, bekend van het boek Rijk door een krantenwijk. Leerlingen van VONK Heerhugowaard laten met het winnende ontwerp van de museumles CuratorLab - een dagboek dat het verhaal verteld van een tot slaafgemaakte jongen - hun blik op de stadscollectie zien. TelmoMiel portretteert Maria Tesselschade Het nieuwste collectiestuk van Allemaal Alkmaar start op 27 juni in de Alkmaarse wijk Overdie. Een metershoge muurschildering van kunstenaarsduo TelmoMiel wordt als onderdeel van het landelijke project Museum Murals toegevoegd aan de stadscollectie. TelmoMiel schildert het portret van Maria Tesselschade, een beroemde inwoner van Alkmaar waar (nog) geen portret van bestaat. Haar persoonlijke bezittingen zijn een vast onderdeel van Allemaal Alkmaar, dit portret is de hedendaagse aanvulling van deze beroemde vrouw uit Alkmaar. De flat 'de Vooruitgang' in de Alkmaarse wijk Overdie wordt door wooncorporatie Woonwaard geheel opgeknapt, bewoners hebben inspraak gehad in de keuze voor het uiteindelijke ontwerp. De onthulling van het metershoge kunstwerk wordt met de bewoners gevierd op vrijdag 5 juli met een buurtpicknick op festival Move the City. Museum Murals is een initiatief van het Mauritshuis en wordt mogelijk gemaakt door de deelnemers van de VriendenLoterij. Museum Murals In Museum Murals worden street artists geïnspireerd door de werken uit twintig museumcollecties. Door schilderijen, objecten en betoverende verhalen. Met als resultaat: twintig levensgrote muurschilderingen. Streetart brengt kunst naar daar waar we leven, werken en spelen. Verspreid door heel Nederland maken de Museum Murals de omgeving mooier. Midden in een woonwijk, op een oude fabrieksmuur of langs het spoor. Ontdek alle muurschilderingen op museummurals.nl. Interactieve spelmomenten Kinderen en (groot)ouders gaan via creatieve en interactieve spelmomenten aan de slag met de collectie en leren die op een nieuwe manier kennen. Er zijn 5 spelmomenten toegevoegd die de nieuwsgierigheid en creativiteit stimuleren, ontwikkeld in samenwerking met mediabureau IJsfontein. De werken komen onder de handen van jonge bezoekers tot leven en nodigen uit om de verhalen rondom de objecten te ontdekken. Direct bij binnenkomst loopt de bezoeker tegen een bewegende collage van 4 bij 5 meter met meesterwerken aan, die reageert op beweging van de persoon die voor het doek staat. In de monsterwerkplaats van Van der Heck kunnen kinderen hun eigen digitale monsters maken die op de muur rondvliegen. Met een quiz over de schutterij van Alkmaar, het optillen van een echte kanonskogel en een puzzel die helpt het verhaal van Jacob trekt bij Laban weg van de Alkmaars meester Cornelis Buys te lezen komen de verhalen van de kunstwerken tot leven. Door de ogen van jongeren 10 jonge museummedewerkers zijn de ogen van de jonge bezoeker. Aan collectiestukken die hen aanspreken voegen ze een extra laag toe. Dit doen ze door hun eigen hedendaagse content te creëren bij werken. Bekijk een interview met alle katten van Alkmaar of duik in de keuken voor de lekkerste kaasrecepten. De nieuwe content is te bekijken in de tentoonstelling met een smartphone. Allemaal Alkmaar is in het openingsweekend van 6 en 7 juli gratis te bezoeken.

Waar komen de namen Vredeskerkje en Russenduin vandaan?

28 juni 2024

Doe mee met de IVN-avondwandeling en kom erachter

Op woensdagavond 3 juli 2024 start een duinwandeling vanaf het IVN-gebouw Parnassia in het Parnassiapark in Bergen aan Zee. Bereikbaar vanaf de Zeeweg vanuit Bergen, na de rotende de 1e weg links de Pauline weg in. Na 80 m links en meteen daarna rechts, langs de gekleurde molensteen, schuin naar beneden het park in lopen. Als er na 40 m water ligt in de bocht, net achter de slagboom, dan naar rechts een klein paadje in. Na 30 meter bent u er. De route gaat langs enkele karakteristieke gebouwen in Bergen aan Zee en door de duinen zuidelijk van het dorp. We vertellen iets over de historie van Bergen aan Zee, het beheer van de duinen en de unieke natuur in het grensgebied kalkarm-kalkrijke duinen. Aanvang 19:30 uur. Deze wandeling duurt ongeveer twee uur, is bedoeld voor volwassenen en is niet geschikt voor mindervalide wandelaars. De kosten zijn € 3,00 p.p. Een duinkaart is verplicht. Te verkrijgen bij de automaat in Bergen aan Zee of via http://www.pwn.nl/duinkaart. Wij verwachten maximaal 15 volwassen. Stevig schoeisel en weersbestendige kleding wordt aanbevolen. Info en aanmelden: Hans Stapel, [email protected] Aanmelden tot uiterlijk één uur van te voren. Zie ook www.ivn.nl/nkl en facebook@ivnnoordkennemerland.

Zomeravondconcerten in de Oud-Katholieke Kerk

28 juni 2024

Maandag 1 juli om 20.30 uur: Wybe Kooijmans

De organisatie van de Zomeravondconcerten is er weer in geslaagd om bekende en minder bekende musici aan te trekken om op alle maandagen in de maanden juli en augustus een orgelconcert te verzorgen. De concerten worden gegeven in de oud-katholieke Sinte Agneskerk aan de Voorstraat in Egmond aan Zee. Toegang gratis, collecte na afloop. Aanvang concerten 20.30 uur.

Laatste keer kijken bij restauratie Overslot

12 juli 2024

Op woensdag 17 juli van 15.30 tot 17.30 uur

Er zijn weer de nodige restauratiewerkzaamheden verricht. Voor de laatste keer organiseert de gemeente Bergen een kijkje achter de schermen bij Hoeve Overslot en Slotweg 44. Komt u ook een kijkje nemen op woensdag 17 juli van 15.30 – 17.30 uur? U wordt rondgeleid door de panden en ziet de restauratie-inspanningen uit eerste hand. Uiteraard is er ook de gelegenheid om vragen te stellen aan aannemer Pronk en medewerkers van de gemeente Bergen. Ontvangst is bij Huys Egmont.

Eindeloze inspiratie door Noord-Hollandse landschappen

21 juni 2024

Landschappen centraal in expositie van Paul Groen

Noord-Hollandse landschappen zijn voor de een doodgewoon, maar voor de ander een bron van pure kunst. In de nieuwe tentoonstelling genaamd 'Eindeloze Inspiratie' van Paul Groen staan deze landschappen centraal. De kunstwerken zijn tot eind september te bekijken in de hal van het kantoor van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier in Heerhugowaard. Paul Groen uit Alkmaar heeft een schildersbedrijf, maar in zijn vrije tijd is hij kunstschilder. Zijn grootste inspiratiebron is het Noord-Hollandse landschap. Tijdens wandel- en fietstochten samen met zijn hond doet Paul Groen veel inspiratie op voor nieuwe kunstwerken. Tijdens deze tochten laat hij de omgeving op zich inwerken, waarna hij de impressie die hij heeft opgedaan vertaalt op het doek. Vooral in de ochtend als de lucht geleidelijk overgaat in het landschap en er amper een horizon te zien is, krijgt hij inspiratie voor de mooiste werken. Zestien schilderijen zijn nu op deze tentoonstelling te bewonderen. Wisseltentoonstellingen Om de paar maanden wisselen tentoonstellingen elkaar af op het hoofdkantoor van HHNK in Heerhugowaard. Geregeld biedt het hoogheemraadschap een podium aan kunstenaars en fotografen om hun werk te exposeren rond het thema ‘Water’. 'Eindeloze Inspiratie' is vanaf 17 juni tot en met 27 september 2024 te bezoeken tijdens kantooruren in de hal van het kantoor van het hoogheemraadschap, Stationsplein 136, 1703 WC Heerhugowaard. Entree is gratis. Het bezoek is te combineren met een bezoek aan de museale ruimte 'Waterschat', waar bezoekers via een gratis audiotour prachtige verhalen kunnen horen over de geschiedenis van het waterschap.

Negen muzikale zomeravonden in St. Agneskerk op komst

21 juni 2024

Op maandag 1 juli starten de Zomeravondconcerten

De organisatie van de Zomeravondconcerten is er weer in geslaagd om bekende en minder bekende musici aan te trekken om op alle maandagen in de maanden juli en augustus een orgelconcert te verzorgen. De concerten worden gegeven in de oud-katholieke Sinte Agneskerk aan de Voorstraat in Egmond aan Zee. Toegang gratis, collecte na afloop. Aanvang concerten 20.30 uur.

Gospel meezingavond met de Sea Singers

21 juni 2024

Op woensdag 26 juni van 19.30 tot 20.45 uur

Tijdens de braderie houden de Sea Singers een gospel instuif in Oud-Katholieke kerk aan de Voorstraat. Op woensdag 26 juni kunt u van 19.30 tot 20.45 uur mee zingen en swingen. Gospels aan de zee is gratis toegankelijk.

IVN-wandeling op de Westert en de Bleek

21 juni 2024

Wandeling door kenmerkend nollen-landschap

Op woensdag 26 juni zwerft een aantal IVN-gidsen tussen 19.00-21.00 uur weer met u door het PWN-duingebied. De Bleek en de Westert behoren tot de oude duinen en zijn eeuwenlang door de mens in gebruik geweest. Voor landbouw, het weiden van vee, het bleken van linnen en voor de bollenteelt. Dat heeft geleid tot het kenmerkende open ‘nollen’ landschap.

Lees hier de AANGEPASTE INDELING voor de Egmondse Visserijdag

14 juni 2024

Op zaterdag 15 juni zijn er wat aanpassingen

De organisatie van de Visserijdag heeft op vrijdagavond 14 juni het programma iets aangepast. Zij schrijven: Door de heftige wind, hebben we de Visserijdag iets anders ingedeeld op zaterdag. Zowel de ambachten als de kinderactiviteiten zijn in het Maritiem Centrum vanaf 10 uur. Het Pomppleinpodium is gewoon vanaf 13.30 uur geopend. Kijk voor het meest actuele programma op:

Gratis sportplezier tijdens inzamelingsdag bij zwembad Hoornse Vaart en Outdoorpark Alkmaar

14 juni 2024

Alkmaar Sport bestaat 10 jaar

Alkmaar Sport bestaat 10 jaar en dat viert het sportbedrijf groots op zondag 16 juni met een spectaculaire inzamelingsdag. Sportcomplex Hoornse Vaart en Outdoorpark Alkmaar openen hun deuren van 13.00 tot 16.00 uur voor een dag vol gratis sportplezier. Het wordt een onvergetelijke dag, boordevol mogelijkheden om deel te nemen aan gratis clinics (inschrijven noodzakelijk), een duik te nemen in het golfslagbad, het buitenbad en het instructiebad, uitdagende obstakels te trotseren bij Outdoorpark Alkmaar, of jezelf te laten gaan op de opblaasbare luchtkastelen en stormbanen. Een kleine bijdrage voor de kinderafdeling van Noordwestziekenhuisgroep in ruil voor een dag vol plezier waar geen kosten aan verbonden zijn wordt enorm gewaardeerd. Meer informatie over de inzamelingsdag is te vinden via www.alkmaarsport.nl/actie-juni. Gratis toegang en clinics bij zwembad Hoornse Vaart en Outdoorpark Alkmaar Laat jezelf onderdompelen in een scala aan activiteiten op de prachtige sportlocaties. Van avontuurlijk klimmen en klauteren over de nieuwste obstakels bij Outdoorpark Alkmaar tot deelname aan sportieve clinics zoals synchroonzwemmen (DAW), waterpolo (DAW), duiken (OSV ORCA), ouder- en kindzwemmen, tafeltennis (Ping Pong Alkmaar), turnen (Saturna), FloatFit, Aquakickboksen, Aquajump, Swim & Fun (DAW), judo (Beentjes Judo), schermen (Holland Schermen), drakenbootvaren (United Dragons) en salsa dansen (Sizzling Salsa). De clinics worden verzorgd door lokale sport- en beweegaanbieders en verenigingen uit Alkmaar. Inschrijven voor de clinics kan via de website. Het belooft een dag vol plezier en beweging te worden, waar zowel kinderen, volwassenen als senioren volop kunnen genieten. Bovendien is er gratis recreatief zwemmen in het golfslagbad, buitenbad en instructiebad van zwembad Hoornse Vaart, een unieke kans om met vrienden en familie te genieten van een ontspannen dag in het water. Doneer jij ook voor de Kinderafdeling van Noordwest Ziekenhuisgroep? Tijdens deze feestelijke dag hebben we ook een nobel doel voor ogen. We roepen onze bezoekers op om een vrijwillige donatie te doen voor de Kinderafdeling van Noordwest Ziekenhuisgroep. Een kleine bijdrage in ruil voor een dag vol plezier waar geen kosten aan verbonden zijn wordt enorm gewaardeerd. Doneren kan via de donatiebox bij zwembad Hoornse Vaart of via www.alkmaarsport.nl/10jaar.

Museum BroekerVeiling viert 50 jaar met nieuwe expositie: Leve de Sloot

7 juni 2024

De Sloot: meer dan water alleen

Met trots kondigt Museum BroekerVeiling de opening van haar nieuwste expositie, Leve de Sloot, aan. De officiële openingshandeling werd donderdag 6 juni verricht door Burgemeester Maarten Poorter en Hoogheemraad Klazien Hartog. Deze bijzondere gelegenheid viel samen met een belangrijke mijlpaal: precies op deze dag viert het museum haar 50-jarig bestaan. De Sloot: Meer dan Water Alleen De sloot is een vertrouwd gezicht in ons landschap. We rijden er langs, fietsen eroverheen, vissen erin en wachten in de winter op ijs om erop te kunnen schaatsen. Hoewel sloten tegenwoordig vaak als vanzelfsprekend worden beschouwd, was hun rol in het waterrijke Langedijk ooit van cruciaal belang. Jarenlang waren de watergangen de levensaders voor tuinders, die ze gebruikten om hun eilandakkers te bereiken en hun geoogste groenten naar de veiling te brengen. Sloten dienden niet alleen voor transport, maar ook als plaats voor dagelijkse bezigheden zoals het wassen van kleren. Veranderende Tijden, Verwaterde Relaties Met de komst van welvaart en riolering verschoof het vervoer naar de weg, en de rol van de sloot werd gemarginaliseerd. Onze relatie met deze waterwegen verwaterde. Echter, in een tijd waarin duurzaamheid en milieubewustzijn steeds belangrijker worden, is het nu meer dan ooit noodzakelijk om opnieuw aandacht te schenken aan deze vergeten vriend. Leve de Sloot: Een Nieuwe Blik De expositie Leve de Sloot biedt bezoekers een verrassende en inspirerende kijk op wat de ogenschijnlijk doodnormale sloot te bieden heeft. Museum BroekerVeiling nodigt iedereen uit om te ontdekken hoe we de sloot kunnen helpen en hoe belangrijk het is om deze opnieuw te omarmen. De expositie laat zien dat we, door ons bewust te worden van het leven in en rond de sloot, een belangrijke stap zetten in de richting van een duurzamer en milieuvriendelijker bestaan. Onderwaterfotografie van Willem Kolvoort Gefascineerd door de onderwaterwereld maakte Willem Kolvoort (1937) op 18-jarige leeftijd zijn eerste snorkelduik in de Waddenzee. Hij groeide uit tot een bekende onderwaterfotograaf en legde wereldwijd het onderwaterleven vast. Hoewel tropisch water mooi is, heeft Nederlands zoetwater volgens Willem een mystieke kwaliteit. "Onder de waterspiegel verandert de wereld," zegt hij. Kolvoort publiceerde onder andere de fotoboeken 'Waterlicht' en 'Onderwater in Nederland'. Diverse foto’s die te zien zijn in deze tentoonstelling zijn afkomstig uit zijn rijke oeuvre. De expositie is tot stand gekomen met medewerking van Gemeente Dijk en Waard, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, El Kombi, Stichting Veldzorg Oosterdel en Smartland Landscape architecture. Een Dubbel Feest De opening van Leve de Sloot is extra bijzonder omdat deze plaatsvond op de dag dat Museum BroekerVeiling haar 50-jarig jubileum viert. Het museum, dat al een halve eeuw de geschiedenis en cultuur van de regio levendig houdt, ziet deze mijlpaal als een perfect moment om vooruit te kijken en nieuwe aandacht te vragen voor onze natuurlijke omgeving. Bezoek de Expositie Leve de Sloot is vanaf vandaag te bezoeken in Museum BroekerVeiling. Laat je verrassen door de verborgen schatten van de sloot en ontdek hoe jij kunt bijdragen aan het behoud van deze belangrijke waterwegen. Leve de sloot!

Open kloosterdag in de Abdij van Egmond

7 juni 2024

Zondag 9 Juni van 13:30 - 17:30

De broeders van de Sint Adelbertabdij nodigen u uit voor de Open Kloosterdag. Op zondag 9 juni 2024 van 13.30-16.30 uur openen wij onze deuren. U kunt een kijkje nemen in de abdijkerk, de kapittelzaal, buurkerk. Ook worden de abdijtuinen worden opgesteld. Aanrader voor een ieder die belangstelling heeft voor het Abdijleven en de geschiedenis hiervan in Egmond-Binnen! In Benedictushof zijn de winkel en horeca eveneens geopend voor abdijproducten of een kop thee! Er zijn rondleidingen om: 14.00, 14.30 en 15.00 uur.

Aan tafel met…. Christine van Kennemer Wonen

7 juni 2024

Bij PostaanZee

Donderdag 13 juni komt Christine van Kennemer wonen vertellen over de Torenduinzaal. Kennemer wonen wil daar een ontmoetingsruimte van maken. Ze gaan graag in gesprek met iedereen om uitleg te geven. Aanvang 13.30 uur bij Postaanzee

Egmonder Jos Apeldoorn exposeert tijdens Kunstroute Zijpe

7 juni 2024

Houtwerk van Egmondse kunstenaar zeer geliefd

Nog tot en met 16 juni 2024 vindt de 26ste editie van Kunstroute Zijpe plaats op het strand van de gemeente Schagen (Kop van Noord-Holland). Het is opnieuw een verrassende editie geworden!

Expositie van Max Hofer en Nelleke Hulsen

7 juni 2024

Kunst in textiel en op papier

Op 15, 16, 22 en 23 juni exposeren Max Hofer en Nelleke Hulsen in 'Het Zomerhuis' aan de Brededijk 3 Egmond aan den Hoef. Dat is net achter de boerderij bij de Hoevervaart, net buiten het dorp.

Zet maar vast in de agenda: de Hoever Veiling is op 9 november!

7 juni 2024

Je kunt er maar op tijd bij zijn...

De organisatie van de Hoever Veiling zal gedacht hebben: we kunnen het maar beter zo snel mogelijk bekend maken, want er komen tegenwoordig zoveel activiteiten voorbij. Er moet echt wel een plekje worden gezocht in de agenda's van heel druk bezet Egmond.

Herdenking op vrijdag 14 juni voorafgaand aan de Egmondse Visserijdag op zaterdag 15 juni

7 juni 2024

Herdenking van alle offers die Egmond aan Zee heeft moeten doen tijdens de visserij

De Egmondse Visserijdag staat uiteraard bekend als een dag vol feest en nautisch vertier, maar diezelfde visserij heeft ook de nodige offers van het dorp gevraagd. Daarom is er de vrijdagavond voorafgaand aan al het spektakel een herdenking.

Zwangere garnalen, platte vissen, knippende krabben en vooral veel plezier

14 juni 2024

Korren is een echte beleving voor jong en oud

Zondag 16 juni gaat IVN weer korren in Bergen aan Zee. Korren gebeurt met een groot net dat door de IVN gids in zee wordt geplaatst en door de deelnemers vanaf de vloedlijn enkele honderden meters door de branding wordt getrokken. Na het binnenhalen kijken we met spanning naar de vangst. In deze tijd van het jaar dragen veel garnalen eitjes. Visjes spartelen, krabbetjes kruipen en garnalen glibberen alle kanten uit. Dat vraagt om nadere bestudering. En de IVN-gidsen geven hierbij enthousiast uitleg. Al snel kijken we een platvisje diep in de ogen en kunnen we garnalen in de hand houden. We kunnen ons verwonderen over de slimheid van een zeepok die vastzit op een zwaardschede. De pok sluit zich bij eb om uitdroging en predatie te voorkomen. Komt het water op, dan gaat hij open en steekt zijn zes paar dunne lange pootjes uit om daarmee plankton te vangen. Elke vangst is weer anders en roept andere verhalen op. Zeesterren, zee-anemonen, haringen,…….… Is dit visje nu een haring of een sprot? Wie weet wat we zondag gaan vangen. Er is altijd veel plezier. Een excursie met een grote “belevingsfactor”. Om 10 uur wordt er gestart vanuit het IVN gebouw "Parnassia". Het duurt ongeveer 1,5-2 uur en kost 3,00 euro per volwassene (kinderen zijn gratis). Na afloop is er gelegenheid tot limonade/koffie/thee tegen een geringe vergoeding en het bekijken van de vele interessante zaken in Parnassia. Parnassia is te bereiken vanaf Bergen, de eerste rotonde in Bergen aan Zee rechtdoor, eerste weg links en de bordjes “IVN Parnassia” volgen. In verband met de nog steeds hoge waterstand in het park is deze ingang (hoek Paulineweg/Parkweg) de enige als je droge voeten wilt houden.

Expositie en open tuin Peter Lassooy in Egmond-Binnen

7 juni 2024

Bij slecht weer zijn alleen de tuin en het atelier geopend

Op 15 en 16 juni* houdt Peter Lassooy een overzichts- en expositie in zijn eigen heemtuin, de Wielenmaker, de inspiratiebron voor zijn natuurfoto's en aquarellen. Die tuin bevindt zich op de Sint Adelbertusweg aan de westkant (de duinkant) van Egmond-Binnen. De tuin heeft een oppervlakte van 1400m2 en bestaat uit een moestuin, een border met éénjarigen, tweejarigen en vaste planten. De border gaat over in een natuurlijke tuin met bloemrijk gras, een stinzenbosje, een duinbeek met natuurvriendelijke oever en een patio met rozen. De tuin wordt ecologisch beheerd. Als u door de tuin wandelt ontmoet u de foto's en aquarellen van Lassooy. De werken zijn te koop en de prijzen vindt u in het atelier. Lassooy is ook de bedenker van het Egmonds abdijbier Sancti Adalberti. U kunt dat drinken op een van de terrasjes in de tuin. * Bij slecht weer gaat de expositie niet door, de tuin en het atelier zijn wel geopend. Gratis toegang. Geen toiletmogelijkheid.

Terug