Bij de ovenschotel van deze week past een lekker biertje
Maar welke kies je dan?
Gepubliceerd: 19 april 2024
Er zijn talloze soorten en smaken te vinden in de wereld van speciaalbier. Het smaakpalet van speciaalbieren reikt een stuk verder dan het smaakpalet van wijn. Door de verschillende varianten van ingrediënten hop, mout, gist en zelfs water zijn er enorm veel smaakcombinaties mogelijk. Ook verschillende methoden in het brouwproces zorgen voor diverse mogelijke smaakcombinaties. Toch wordt wijn nog altijd vaker bewust gecombineerd met eten, terwijl de mogelijkheden van bier-spijs combinaties nog veel groter zijn.
Er zijn een aantal basisprincipes die belangrijk zijn om bier te kunnen combineren met eten en tot de juiste bier-spijs combinaties te komen. Allereerst de belangrijkste regel: het gerecht is de basis, het bier wordt daarmee gecombineerd. De reden hiervoor is dat er in het ruime smakenpalet van bier, bepaalde smaken zijn die de smaak van het gerecht kunnen verminderen. Denk hierbij aan een zeer bitter bier bij een zoet gerecht. Hierdoor is het zaak om het gerecht als basis te nemen en daarbij een bier te kiezen dat de smaken versterkt/ondersteund. Dit brengt ons ook bij de tweede regel: combineer zware bieren met zware gerechten, en lichte bieren met lichte gerechten. Om te voorkomen dat het bier de smaken van het gerecht in de weg zitten, of dat het bier een te lichte smaak heeft voor het gerecht, is het zaak om lichte bieren (met een lichtere smaak en een lager alcoholpercentage) te combineren met lichte bieren en idem dito voor zware bieren en zware gerechten. De derde kernregel voor het combineren van bier en eten is: gebruik de ABC-methode om de smaken van het bier te matchen aan de smaken van het gerecht. Het speciaalbier moet passen bij een van de letters A,B of C. A, accent, zorgt voor een bier dat dezelfde hoofdsmaak heeft als het gerecht. Bij een zoet gerecht wordt dan bijvoorbeeld een zoet bier gekozen. B, brug, zorgt voor een speciaalbier dat aanvullend of versterkend werkt. Heeft het gerecht tonen van banaan, dan kan je kiezen voor een weizen. (dit bier heeft ook tonen van banaan) C, contrast, is een tegenstellige smaak die een extra dimensie geeft aan het bier. Dit is de lastigste van de drie, aangezien een tegenstellige smaak kan zorgen dat de smaak van het gerecht verminderd wordt. Kernregel: proef altijd of het bier het gerecht versterkt. Omdat er binnen de soorten speciaalbier zoveel soorten smaken mogelijk zijn is het altijd zaak om te proeven of de bieren het gerecht daadwerkelijk versterken.
Voor een hoofdgerecht zijn diverse bieren mogelijk, afhankelijk van de smaken bij het hoofdgerecht. Voor vleesgerechten als die van deze week zijn amber, dubbel, quadrupel of een kruidige tripel perfecte combinaties. In het bijzonder zijn kruidige bieren zoals een bock lekker bij wildgerechten.
Voor visgerechten zijn witbieren, weizen bieren, saison bieren, licht bittere IPA bieren en fruitige tripels het lekkerst als bier-spijs combinaties. Voor vegetarische hoofdgerechten geldt: een kruidig gerecht is lekker met een bock, amber, saison of tripel. Een fruitig/fris gerecht is lekker met een witbier, weizen, frisse IPA of frisse blond.
Proost!
Bron: biervaneigenbodem.nl