Bij de varkensstoof heb je de keuze voor rode of witte wijn
Afhankelijk van de bereidingswijze
Gepubliceerd: 20 december 2024
Welke wijn bij varkensvlees? Die vraag is niet één, twee, drie beantwoord. Want geen vleessoort zo veelzijdig als het vlees van een varken. Varkenshaas, spareribs, beenham, buikspek, rollade, schnitzel varkenskotelet… Zo kunnen we nog wel even doorgaan. Maar welke wijn schenk je nou bij welk stukje varkensvlees? De vuistregel is rode wijn bij rood vlees en witte wijn bij wit vlees. Varkensvlees zit daar tussenin, dat betekent dat je kunt gaan voor een rode of een witte wijn of een volle rosé.
De bereiding is leidend. Gebakken, geroosterd of gewokt varkensvlees vraagt om een frisse wijn met voldoende beet om de vetten in het vlees aan te kunnen. Denk in het rood aan een Spätburgunder of een Beaujolais. In het wit is een Riesling een perfecte begeleider en de roséliefhebber kan genieten van een vol exemplaar. Gebraden varkensvlees vraagt om rijpe en zachte wijnen, die passen bij de structuur van het zachte vlees. Een houtgerijpte Chardonnay of Chenin Blanc is dan heerlijk. In het rood zijn Merlot en Shiraz aanraders.
Hoe dan ook: smakelijk eten. En drinken.
Bron: wijnvoordeel.nl