Bijzondere oliebollen bak je met een bijzondere vulling
Bijvoorbeeld een scheutje drank...
Gepubliceerd: 27 december 2024
Rond Oud & Nieuw vliegen de oliebollen, appelflappen en krentenbollen je om de oren. Wil je eens andere oliebollen maken? Maak dan eens overheerlijke oliebollen met een vleugje drank. In dit recept kun je zien hoe je heerlijke oliebollen met een vulling van vier verschillende soorten drank kunt maken: Flugel, Baileys, Limoncello en Glühwein. Helemaal passend dus bij winterse omstandigheden. Of die er zijn of niet, deze bollen smaken heerlijk! Ook gewoon bij een kop koffie.
Benodigdheden (voor 20 bollen ongeveer):
500 gram bloem;
2 eetlepels witte basterdsuiker;
7 gram gedroogde gist;
Mespuntje zout;
300 gram cakemix;
50 gram ongezouten roomboter;
500 milliliter melk;
1 ei;
200 milliliter water;
200 milliliter drank naar keuze (bijvoorbeeld: Flugel, Glühwein, Limoncello, Baileys).
Wat ook wel handig is om te hebben is een spuitzak met een gekarteld spuitmondje.
Bereiding:
Verwarm de melk totdat deze lauwwarm is. Roer de basterdsuiker en gist door de lauwwarme melk heen. Laat het mengsel ongeveer 10 minuten staan. Let op! Schrik niet als de gist gaat borrelen, dit hoort zo.
Doe de bloem en zout in een kom en mix deze ingrediënten door elkaar heen. Roer daarna het ei erdoorheen. Giet het melk-mengsel al roerend bij de kom van het bloem-mengsel in. Blijf mixen totdat je een glad beslag hebt. Dek de kom af met een vochtige theedoek.
Laat het beslag 40 minuten op een warme plaats rijzen (20 – 25 graden).
Doe de zonnebloemolie in de grote pan en verhit dit op het vuur tot 180 graden. Schep met een ijslepel een bol uit het beslag en dip de lepel daarna in de olie. Bak ongeveer 5 oliebollen tegelijkertijd. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte tussen de bollen zit.
Bak de oliebollen in ongeveer 6 minuten goudbruin. Keer de oliebollen na 3 minuten om als ze dat niet zelf doen. Leg de oliebollen op een met keukenpapier beklede zeef. Door dit te doen, blijft er zo min mogelijk vet aan de bollen zitten.
Leg de oliebollen daarna op een plaat of in een schaal. Herhaal bovenstaande stappen totdat het beslag op is. Laat de oliebollen volledig afkoelen.
Het maken van de vulling:
Doe de cakemix in een kom. Weeg het water en soort drank af en doe dit erbij in de kom. Mix dit goed drie minuten op een hoge snelheid door elkaar, totdat het een stevige crème is geworden.
Snijd de oliebollen door de helft. Bevestig het spuitmondje aan de spuitzak. Vul de spuitzak met de crème. Spuit een mooie laag tussen de oliebollen. Plaats de twee helften weer op elkaar.
Eet smakelijk!
Bron: baktotaal.nl