Deel

Binnentuin Huys Egmont als ‘historisch ganzenbordspel’

Reis door de tijd aan de hand van bedrukte tegels

Binnentuin Huys Egmont als ‘historisch ganzenbordspel’

Huys Egmont heeft een nieuwe trekker: een ‘echte’ reis door de tijd. Hiervoor is onlangs een pad van bedrukte tegels aangelegd. De tijdreis is niet alleen voor volwassenen leuk, ook voor kinderen is het een aanrader: Het pad is namelijk tevens een ganzenbordspel.

Naar een idee van Stichting Historisch Egmond is door de firma De Waard Bestratingen een pad door de tuin van het onlangs geopende Huys Egmont gelegd. In dit pad liggen nu 26 prachtige bedrukte tegels, waarop hoogte- en dieptepunten uit de geschiedenis van Egmond en met name het Slotkwartier staan afgebeeld. Door het pad te volgen vanaf het begin, ‘het verleden’, loopt de bezoeker door de tijd, om uiteindelijk in het heden te eindigen.

Ook voor gezinnen met kinderen is dit een erg leuke bezigheid. Op iedere tegel staat namelijk een QR-code. Als je die met een smartphone scant, hoor je het bijbehorende verhaal. Dit wordt verteld door Oel, de hofnar uit de kinderboekjes over de avonturen van Tommy en Anouk. Bovendien zit in de tijdlijn een spelelement verwerkt. Het pad is namelijk meteen een groot ganzenbordspel. Wie reist het snelst door de tijd en komt als eerste bij het eindpunt aan?

De tuin met het tegelpad zijn gratis te bezoeken. Huys Egmont is iedere dag (behalve maandag) geopend van 10.00u tot 16.00u en bevindt zich tegenover de fundamenten van het Slot op den Hoef, aan de Slotweg te Egmond aan den Hoef.

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Binnentuin Huys Egmont als ‘historisch ganzenbordspel’ Binnentuin Huys Egmont als ‘historisch ganzenbordspel’ Binnentuin Huys Egmont als ‘historisch ganzenbordspel’

Meer 'Kunst & cultuur':

PostaanZee zoekt nieuwe vrijwilligers

24 september 2021

Draaien weer volop met activiteiten

Het voormalige VVV-kantoor aan de Voorstraat 82a is de bruisende behuizing van Postaanzee. Een plek voor educatie, recreatie, creativiteit en vooral gezellig samenzijn. Heel veel mensen hebben inmiddels de weg naar Postaanzee gevonden. Er is dan ook een keur aan activiteiten, zoals spelletjes, muziek, wandelen, taalcafé voor anderstaligen, fietsen, yoga, bingo, lezingen, kaarten maken, digitaal spreekuur, kookavonden enz. Eigenlijk te veel op te noemen. Maar ook gewoon even naar binnen lopen voor een praatje met koffie en de krant behoort tot het dagelijkse beeld. Dankzij de inzet van alle vrijwilligers kan dit zo bestaan en is Postaanzee geopend van maandag tot en met vrijdag van 9.30 t/m 16.30 uur. Maar Postaanzee blijft altijd op zoek naar nieuwe mensen die activiteiten willen organiseren, gasten willen ontvangen of een klusje willen doen. Daarom nodigt Postaanzee eenieder uit die interesse heeft om een stukje vrijwilligerswerk te doen voor haar organisatie. Stap eens binnen of stuur een email voor een eerste contact. Iedereen kan een bijdrage leveren en iedereen is van harte welkom. www.postaanzee.nl

Sebastiaan Groot verzorgt workshop bij CréActief

24 september 2021

Nog enkele plaatsen beschikbaar

Op maandagmiddag 4 oktober 2021 organiseert CréActief een workshop ‘portret schilderen’ onder leiding van de Egmondse kunstschilder Sebastiaan Groot. Sebastiaan Groot (24) geniet landelijke bekendheid sinds hij in 2019 winnaar werd van het tv-programma ‘Project Rembrandt’. Inmiddels combineert hij zijn studie Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam met zijn bestaan als kunstschilder vanuit zijn atelier in Egmond. In opdracht van de gemeente Bergen schilderde hij bijvoorbeeld ook de portretten van de burgemeesters Hafkamp en Rehwinkel bij hun afscheid. Sebastiaan Groot is in Egmond aan den Hoef geboren en getogen en vanuit zijn verbondenheid met Egmond verzorgt hij nu ook graag daar deze workshop. CréActief organiseert de workshop voor de trouwe deelnemers van de diverse schilder- en tekengroepen van deze organisatie als tegenprestatie voor het langdurig stilleggen van de bijeenkomsten in de afgelopen anderhalf jaar door de Corona-maatregelen. Er zijn ook enkele plaatsen vrij voor andere belangstellende amateur-kunstschilders. De workshop is van 15.00 tot 17.00 uur in Dorpshuis De Hanswijk, Hanswijk 1, Egmond aan den Hoef. Belangstellenden kunnen zich per email voor meer informatie melden bij [email protected]

Brouwerij Egmond steunt Slotkapel met ‘eigen’ bier

17 september 2021

Pale Ale 'Jan met de Bellen'

Toen ze bij Brouwerij Egmond vernam dat de Slotkapel voor reparatie en onderhoud wel een steuntje in de rug kon gebruiken, hebben ze de koppen bij elkaar gestoken en nagedacht over steun aan hun buren van de Slotkapel.

Muzepenning gemeente Bergen voor verraste Frits David Zeiler

10 september 2021

Open Monumentendag officieel geopend in Huys Egmont

De Monumentendagen zijn vrijdagmiddag om 16.00 uur officieel geopend in het Huys Egmont. Deze opening kreeg een bijzonder karakter; Frits David Zeiler uit Bergen ontving tot zijn eigen verrassing tijdens die gelegenheid de Muzepenning van de gemeente Bergen.

Aan tafel met… Poesiealbums

17 september 2021

Vaak vol met dierbare herinneringen

Poesiealbums! Wie heeft er nog een? Op elke bladzij een versje met daarnaast een plaatje of een tekening. Een boekje vol dierbare herinneringen.

Meubilair capitulatie in ‘De Wereld’ komt uit de Prins Hendrik Stichting

10 september 2021

Overdracht meubels aan Stichting Nationaal Erfgoed Hotel de Wereld

Stichting Egmond ’40-’45 uit Egmond aan Zee is in het bezit van bijzondere meubels uit de Tweede Wereldoorlog. Deze meubels komen uit de Prins Hendrik Stichting te Egmond aan Zee en werden gebruikt bij de capitulatie onderhandelingen in Hotel de Wereld op 5 mei 1945 te Wageningen.

De geschiedenis van 60 jaar Bintangs

10 september 2021

Nieuw boek van Frank Kraaijeveld: Be Frank

In het boek beschrijft Frank, sinds een jaar of tien woonachtig in het voormalige Karmel klooster in Egmond aan den Hoef, zijn avonturen in een ruim 300 pagina's dik boek. Roerige tijden, een lange rij Bintangs-muzikanten, hoge pieken en diepe dalen. Begeleid door een prachtige verzameling van indrukwekkende foto's. In chronologische volgorde komen er vanaf 1961 t/m 2021 bizarre, hoopvolle, droevige en opwindende verhalen langs, vanaf de Indo-rock in het begin, via de hit-periode in 1970, tot het alsmaar groeiende succes in het huidige Bintangs-tijdperk. Het verleden en de toekomst rijgen zich aaneen tot een spannend lees- en kijkboek. Het boek BE FRANK wordt gelanceerd op het 60 jaar Bintangs-concert in het Muziek Fort in Beverwijk op 18 en 19 september. Verder komt er op die dag ook een gloednieuw Bintangs-album uit met de titel THESE HANDS. Het boek BE FRANK is te bestellen bij: bintangs.nl , via de webshop: hgmk.nl of via de reguliere boekhandel en de betere platenzaken!

Open Monumentendagen in aantocht

3 september 2021

Volgend weekend diverse instellingen open

Volgend weekend is het weer zo ver: de jaarlijkse Open Monumentendagen vinden plaats op 11 en 12 september. Ook in de Egmonden zullen diverse musea en instellingen hun deuren open hebben om kennis te maken met wat Egmond aan cultuur te bieden heeft.

Aan tafel met… een sterrenkundige

3 september 2021

In Huys Egmont

Ons heelal heeft nog steeds, na eeuwen van studies, vele geheimen voor ons. Maar tegelijkertijd hebben we ook ontzettend veel geleerd over wat er allemaal gebeurt in die oneindigheid waar onze planeet in zweeft. Altijd al eens meer willen weten over ons sterrenstelsel, of die daarbuiten? Kom dan aan tafel bij een sterrenkundige, die een tipje van de sluier kan optillen en graag zijn kennis deelt met anderen. Je bent van harte welkom tijdens deze Aan tafel met... op donderdag 16 september van 10.30 tot 12.00 uur bij Huys Egmont, Slotweg 46-48, 1934 CN in Egmond aan den Hoef. De toegang is gratis. Je kunt je aanmelden via www.bknw.nl/agenda. Schuif aan! Aan tafel met... geeft mensen uit het dorp de gelegenheid om hun verhaal of kennis te delen met anderen. Dit kan een interessant beroep zijn, een leuke hobby, een onderwerp dat je na aan het hart ligt of iets interessants dat je hebt (mee)gemaakt. De tafel in Huys Egmont biedt zo een podium voor interessante workshops, verrassende presentaties en boeiende verhalen. Als je zelf eens een "Aan tafel met..." wilt verzorgen kunt je je aanmelden bij de medewerkers in de bibliotheek.

Roland Stam werd met deze vijf foto’s Best Photographer

3 september 2021

In de maand augustus 5 keer de dagprijs

De Egmondse fotograaf Roland Stam is door de International Photography Leaders Group uitgeroepen tot 'best photographer of August in the Wildlife category'.  Maar liefst 5 keer won hij afgelopen maand de dagprijs. Dat was reden om hem een 'Certificate of Appreciation' te geven. Bijgaand de 5 foto's die in de prijzen vielen. 

‘De Parel’ zoekt nog meer gezichten achter het Vissersmonument

3 september 2021

Eerste oproep heeft al veel respons gegeven

De eerste oproep gaf al de nodige respons en leverde 21 'gezichten' op. Maar er zijn nog altijd 'onbekende gezichten' te achterhalen bij de namen op het Vissersmonument. Ter ere van het 100-jarig bestaan van het Egmondse Vissersmonument wil Vereniging Dorpsbelangen Egmond 'Parel' aan Zee, de namen op het monument een gezicht geven. En als het kan nog meer verhalen verzamelen van de op zee gebleven Egmondse mannen en jongens. In totaal staan er 95 namen vermeld op het Vissersmonument (zie foto). In 2013 heeft de Stichting Historisch Egmond een boek uitgegeven: De Egmondse Reeks 'Op zee gebleven', met 'het verhaal achter de namen op het Vissersmonument te Egmond aan Zee'. Na deze publicatie kwam er nog meer informatie naar voren, daarom wil de 'Parel' de verhalen nu een gezicht geven, ten minste voor zover mogelijk natuurlijk, en op 22 juni 2022 er extra aandacht geven. Bij de foto: Het Vissersmonument met de vier zijden met de 95 namen van de op zee gebleven vissers. Staat er familie van u op het Vissersmonument en heeft u nog een foto? De 'Parel' is op zoek naar familieleden die nog foto's hebben van de namen vermeld op het monument. Een portretfoto, trouwfoto of bidprentje, alles is goed. De foto's willen we graag scannen, uiteraard krijgt u de foto('s) ook weer zo terug, dus heeft u nog een foto neem dan contact op met Andrea Rijtema, telefoon: (072) 506 2806 of stuur een email met uw contactgegevens naar: [email protected] Laten we de historie van Egmond aan Zee en deze zware tijd voor de Derpers op een bijzondere manier samen gedenken op 22 juni 2022!

WOII soldaten bij Bunkermuseum Jansje Schong

27 augustus 2021

'Daar komen de schutters'

Het had een beetje weg van de Engelse serie 'Daar komen de schutters' maar het was bloedserieus bedoeld. De acht 'Canadezen' en die ene 'Duitser' zetten het beeld van 'Egmond in WOII' weer iets helderder op het netvlies.

Wil jij ook bij ‘De Hanswijckers’?

27 augustus 2021

Open lessen en audities op 9 en 16 september

Musicaltheatergroep De Hanswijckers bestaat uit jongeren in de leeftijd van 11 tot 19 jaar. Ieder seizoen spelen zij een bestaande musical. Zij repeteren elke donderdagavond in Dorpshuis Hanswijk in Egmond aan de Hoef en doen dit al meer dan 50 jaar! Ieder jaar starten ze in september met workshops om meer te leren over acteren, dansen en zingen en werken ze vanaf het najaar aan een voorstelling. Die wordt gespeeld in juni in theater de Beun in Heiloo. Ze staan open voor elkaar, werken samen, bereiden zich goed voor én ze hebben plezier! Er zijn spelers met veel ervaring, maar ook spelers die net nieuw zijn, jong en oud, klein en groot, in deze groep is iedereen anders en dat vinden ze juist heel leuk!

Aan tafel met… Peter van den Berg

27 augustus 2021

Schrijver van o.m. 'De Schilders van Egmond'

De Egmonden hebben een rijke geschiedenis. Peter J.H. van den Berg weet ontzettend veel te vertellen over de geschiedenis van de Egmonden, zoals over de familie Van Egmont, of de kunst en cultuur geschiedenis van de Egmonden. Je bent van harte welkom voor een praatje met Peter. Ontdek waarom hij een passie voor de Egmonden heeft of vraag hem het hemd van het lijf. Mocht je naderhand meer interesse hebben voor zijn boek 'De Schilders van Egmond' kom dan vooral naar Peters lezing op dinsdagavond 28 september in Huys Egmont. Wanneer Je bent van harte welkom tijdens deze Aan tafel met... op donderdag 2 september van 10.30 tot 12.00 uur bij Huys Egmont, Slotweg 46-48, 1934 CN in Egmond aan den Hoef. De toegang is gratis. Je kunt je aanmelden via www.bknw.nl/agenda. Schuif aan! Aan tafel met... Aan tafel met... geeft mensen uit het dorp de gelegenheid om hun verhaal of kennis te delen met anderen. Dit kan een interessant beroep zijn, een leuke hobby, een onderwerp dat je na aan het hart ligt of iets interessants dat je hebt (mee)gemaakt. De tafel in Huys Egmont biedt zo een podium voor interessante workshops, verrassende presentaties en boeiende verhalen. Als je zelf eens een "Aan tafel met..." wilt verzorgen kunt je je aanmelden bij de medewerkers in de bibliotheek.

Panelen met ‘Rondje van Roghman’ weer terug in Slotpark

13 augustus 2021

Alles begint weer 'normaal' te worden

Met de (her)opening van Huys Egmont zijn ook de panelen in het Slotpark weer in ere hersteld. Op die panelen staan tekeningen van hoe de slotruïne ooit was en verwerd tot een daadwerkelijke ruïne. Bovendien staat op de andere kant van de panelen een leuke speurtocht voor kinderen, die op die manier een beetje idee krijgen van hoe anders het vroeger allemaal was.

Meteen flinke aanloop in Huys Egmont

13 augustus 2021

Terras met koffie doet het goed bij toeristen

Er is nog niet eens zo heel veel te zien. Uiteraard wel de expositie over Egmond in WOII, maar er is meteen al flink aanloop bij Huys Egmont.

Column Peter van Vleuten; ik stop ermee

13 augustus 2021

Ik kan er niet meer tegen

De kogel is door de kerk. Ik zeg het met pijn in het hart, maar ik geef de muziek eraan. Ik verkoop m’n mooie handgemaakte Maton, m’n vintage Fender Stratocaster en al die andere gitaren. Alle inspirerende biografieën in de boekenkast, de collectors items in m’n platenverzameling – ze gaan de deur uit.

Hafre en Hoeve Overslot: hoe gaat het nu verder?

6 augustus 2021

'Zijn we straks rechtenloos?'

Hans van den Berg van Stichting Hafre maakt zich wat zorgen: de brief die hij onlangs heeft gekregen van de gemeente houdt in dat per 1 december Hoeve Overslot 'bezemschoon' moet worden opgeleverd. Nu is dat niet het probleem: het probleem zit in het feit dat het huurcontract, cq. de gebruikersovereenkomst dan vervalt. 'En dat is niet volgens afspraak', aldus Van den Berg.

Abdijmarkt toont gemeenschap in al haar facetten

27 augustus 2021

Zaterdag 28 augustus van 10 tot 15 uur

Na een jaar coronaverlet is er op zaterdag 28 augustus 2021 weer de traditionele Abdijmarkt. De abdijgemeenschap presenteert zich in al haar facetten samen met veel contacten en maatschappelijk bevriende relaties, belangstellenden, dorpsgenoten en vrienden van de abdij.

Ruime belangstelling voor (her)opening vernieuwd Huys Egmont

30 juli 2021

Klaar voor volgende stappen

Eindelijk was het zover, een lang gekoesterde droom ging in vervulling: Een cultuurhuis in het Slotkwartier, waarin verschillende organisaties samenwerken en elkaar versterken. Cultuurhistorie voert hier de boventoon! Op 30 juli om 12.00 uur werden de deuren officieel geopend, na de ingrijpende renovatie.

Première muziektheater ‘Het Orakel’ van Karavaan bij Lioba Klooster

30 juli 2021

Buitengewoon theater op locatie

Tijdens Karavaan Festival landt de première van het muziektheater ‘Het Orakel’ van Ekaterina Levental in het Egmondse Sint Liobaklooster op 13, 14 en 15 augustus. De voorstelling is gebaseerd op de 22 gedichten uit de bundel ‘Groet God’ van Eva Gerlach en Sasja Janssen. In ‘Het Orakel’ worden deze gecombineerd met Via Crucis, de kruisweg passie van Franz Liszt, tot een meeslepende muziektheatrale niet-alledaagse soloperformance. Het Sint Liobaklooster past mooi bij de inhoud van de voorstelling. Het klooster vormt een monastieke gemeenschap in de Benedictijner orde. Het torentje kenmerkt het klooster. De klok luidt vele keren per dag voor het gebed, voor de maaltijden of voor andere samenkomsten. Bijzonder aan deze plek is dat broeders en zusters gemengd samen leven. ‘Het Orakel’ is 13 t/m 15 aug. Meer informatie en tickets op karavaan.nl

Gezocht: Egmondse man van 95 jaar oud

30 juli 2021

Voor verhaal in de Volkskrant

Peter de Waard, columnist van ‘Flessenpost uit Egmond’ maar in het dagelijks leven journalist van de Volkskrant, is op zoek naar een 95 jarige Egmonder voor een jubileumnummer van de krant in oktober. De ‘eisen’ zijn: man – 95 jaar – Egmonder - en het liefst iemand die in de scheepvaart actief is geweest. Bijvoorbeeld- een voormalig visser of koopvaardij-matroos. Maar dat laatste is geen voorwaarde, de andere drie eisen wel. Deze Egmonder komt in een reeks van 100 portretten van mensen met een verschillende leeftijd. Ben jij deze 95 jarige Egmonder of wil jij je vader of opa of buurman of .... hiervoor opgeven? Stuur dan een mail naar:  [email protected]

‘Rode leger’ gesignaleerd op pastinaak

30 juli 2021

Opvallend verschijnsel in de maand juli

Op dit moment staat op veel plekken in de natuur pastinaak (natuurlijk ook in onze duinen), een gele schermbloem. Pastinaak komt voor op vochtige, voedselrijke, grazige grond in bermen, maar ook op dijken en in uiterwaarden. Bij ons komt die ook voor op omgewerkte grond in de duinen. Deze plant kan wel tot een meter hoog worden. Wie goed oplet, dan wel heeft opgelet, heeft op veel van deze planten rode kevers gezien, de meeste overigens paarsgewijs. Dit zijn kleine rode weekschildkevers. Zij zijn zonder twijfel de meest algemene van de weekschildkevers (of soldaatjes). Gemakkelijk te herkennen aan de dekschilden die grotendeels donkerrood zijn, maar zwart eindigen. Ze jagen op zeer kleine insecten. Veelal bladluis, maar ze voeden zich ook met nectar. Deze kevers behoren tot de grote groep van weekschildkevers. De kleine rode weekschildkever is eigenlijk een exhibitionistische kever, die veel tijd besteedt aan copulatie op duidelijk zichtbare plaatsen, zoals op schermbloemigen, met name, zoals hier, op pastinaak. Ze komen ook op wilde peen, fluitenkruid en berenklauw voor. Het diertje is sterk giftig en heeft rood-zwarte waarschuwingskleuren. Omdat ze weinig van vogels te vrezen hebben gebeurd de paring in alle openheid, met name dus bovenop schermbloemen. Deze kevers zijn ook goede onweersvoorspellers. Al uren voordat het gaat onweren verhuizen alle dieren van de bovenkant van bloemen en bladeren naar de onderkant. Wie goed kijkt op de foto met veel pastinaak ziet overal de kleine rode weekschildkevers zitten. Verder spreken de foto’s voor zich.

Bramen plukken in duin

30 juli 2021

Het mag weer vanaf 1 augustus maar waar?

Als toch iets cultuur is in onze regio is het wel het traditionele bramen plukken, zo vanaf augustus. en aangezien augustus weer voor de deur staat... Op welke plekken u bramen mag plukken is afhankelijk van het duingebied dat u bezoekt. In het Noordhollands Duinreservaat mag u in de maand augustus bramen plukken, ook buiten de wegen en de paden. Als u de aanduiding 'Niet toegankelijk' tegenkomt mag u in dat gebied geen bramen plukken. Dat geldt o.a. voor de zeereep en de infiltratiegebieden. Let op: Gaat u buiten wegen en paden, dan mag u uw hond niet meenemen (ook niet als hij kort aangelijnd is)!

Een man met een passie voor Egmond: Peter van den Berg

23 juli 2021

Veel Egmonders weten nog niet genoeg over hun eigen geschiedenis

Peter van den Berg is niet eens Egmonder, maar als je alle publicaties van zijn hand achter elkaar opnoemt gaat het bijna alleen maar over 9de geschiedenis van) Egmond. Een man met een missie...?

Feestelijke opening Huys Egmont aanstaande

23 juli 2021

Hard aan het werk om alles gereed te maken voor 30 juli

Op vrijdag 30 juli om 12.00 uur opent Huys Egmont op feestelijke wijze haar deuren. In Huys Egmont werken verschillende organisaties samen onder één dak en maken gebruik van elkaars ruimtes, spullen en vrijwilligers. Er is ruimte voor historie, educatie, cultuur en ontspanning, waardoor het voor de inwoners van Egmond een aantrekkelijke plek is. De hoofdgebruikers van het cultuurhuis zijn Stichting Historisch Egmond en Bibliotheek Kennemerwaard. De bibliotheek en Historisch Egmond zullen onder andere samen zorgen voor aantrekkelijke openingstijden en een leuke programmering, waarbij zowel jong als oud aandacht krijgen. Ook biedt het cultuurhuis ruimte aan derden om presentaties, cursussen of lezingen te organiseren. Alle inwoners kunnen gebruik maken van een kleine bibliotheekcollectie in het Huys Egmont, ook niet leden. Leden kunnen ook materialen uit andere vestigingen van Bibliotheek Kennemerwaard reserveren en ophalen in Huys Egmont. De gezamenlijke leestafel wordt een ontmoetingsplek waar inwoners onder het genot van een kopje koffie of thee de krant kunnen lezen of de actualiteit kunnen bespreken. Ook de activiteiten die de bibliotheek verder organiseert zullen in samenspraak met de inwoners voornamelijk in Huys Egmont plaatsvinden. Op de middag van de opening is er muziek van accordeonist Henk Kerssens en er wordt voorgelezen aan kinderen tot 6 jaar om 13.00 uur en 15.00 uur. Los de rebus op en maak kans op een leuke prijs! Inleveren kan tot en met zaterdag 8 augustus. Kasteel en de Heren van Egmont Nadat de officiële opening van het cultuurhuis een feit is, wordt volgend jaar een grote expositieruimte ingericht om het historische verhaal over het kasteel en de Heren van Egmont op eigentijdse manier te laten zien. Bibliotheek Kennemerwaard en Stichting Historisch Egmond nodigen je van harte uit om een kijkje te komen nemen in het nieuwe Huys Egmont, Slotweg 46-48 te Egmond aan den Hoef. Na de opening is Huys Egmont van dinsdag t/m zondag geopend van 10.00 tot 16.00 uur.

Samen Egmond (opnieuw) op de kaart zetten

23 juli 2021

Informatie over Egmond aanvullen

Hou je van fotograferen? Lijkt het jou leuk om samen met anderen een bijdrage over Egmond te leveren aan Wikipedia? Doe mee en zet Egmond op(nieuw) de kaart! Bibliotheek Kennemerwaard is op zoek naar enthousiaste mensen die de komende tijd op fotosafari door Egmond willen gaan. Op 4 augustus organiseert de bibliotheek een online bijeenkomst. Een medewerker van Wikimedia geeft dan uitleg over het registreren en uploaden van foto's naar Wikimedia Commons. Op 10 september in de bibliotheek in Huys Egmont ga je aan de slag om jouw foto's daadwerkelijk te uploaden naar Wikimedia Commons. Egmond heeft een lange en interessante geschiedenis. Maar wie op Wikipedia iets opzoekt over de Egmonden, ziet dat de informatie nog niet compleet is. Wil jij samen met ons meehelpen om de informatie over Egmond op Wikipedia aan te vullen? Meewerken aan Wikipedia kan een verrijking zijn. Je leert namelijk andere mensen kennen die ook enthousiast zijn over Wikipedia, Egmond, erfgoed of over kennisdeling. En je steekt er zoveel tijd in als je zelf wilt, tijdens een bijeenkomst of vanuit thuis. De bibliotheek wil met de deelnemers aan de slag met het maken van foto's van bezienswaardigheden in Egmond die nog niet op de kaart zijn gezet. De rode stippen die je ziet op https://wikishootme.toolforge.org moeten weg! Doe jij ook mee? De foto's die je maakt kunnen worden gebruikt om artikelen op Wikipedia te illustreren en worden rechtenvrij. Voor de bijeenkomst in Huys Egmont heb je een laptop nodig. We verzoeken je om deze zelf mee te nemen. Ben je enthousiast geworden en wil je graag een bijdrage leveren? Opgeven kan op de website via www.bknw.nl/agenda. Hier vind je ook meer informatie. Deelname is gratis. De online bijeenkomst op woensdag 4 augustus is van 19.30 tot 21.30 uur. De link om mee te doen krijg je na aanmelding toegestuurd. De workshop is op vrijdag 10 september in Huys Egmont (Slotweg 46-48, Egmond aan den Hoef) van 15.00 tot 17.15 uur.

Zomerse poëzie en muziek in de Slotkapel ‘Een luchtig Slot’

24 augustus 2021

Zondag 29 augustus om 20.00 uur

Stel je voor: op een zomerse zondagavond woorden te horen die tot de verbeelding spreken en daarbij meegevoerd te worden door sprankelende muziek…. ook deze zomer kan dat in de sfeervolle Slotkapel van Egmond aan den Hoef.

Geef je straat kleur, samen met ‘de Parel’

16 juli 2021

Meer kleur en fleur op straat

In het voorjaar plaatste de Parel aan Zee een oproep aan alle bewoners uit Egmond aan Zee. Wie een openbare bloembak wil onderhouden is, wordt door de Parel aan Zee gesponsord. Henk Zwaaij is een van de bewoners die daar wel oor naar had en onderhoudt inmiddels maar liefst twee bloembakken op de Wilhelminastraat. Zo houden we Egmond kleurig en mooi! En ook dat is een vorm van cultuur tenslotte... Fotobijschrift: Foto 1: Henk Zwaaij bij een van de twee bloembakken op de hoek Wilhelminastraat/Julianastraat, die hij heeft voorzien van nieuwe planten. Foto 2: De tweede bloembak is met hulp van de gemeente Bergen, afdeling Groenvoorziening, klaargemaakt voor beplanting. Oude aarde eruit, verse aarde erin! (fotografie: Andrea Rijtema, dredesign.nl © 2021).

Timmerdorp Egmond aan den Hoef sluit af met gezellige vrijmarkt

16 juli 2021

Eindelijk mocht het weer en alles verliep goed

De traditionele opening van de vrijmarkt van het timmerdorp op donderdagavond verliep gesmeerd. De gekozen 'burgemeester' Guus van het timmerdorp kreeg van wethouder Klaas Valkering zijn 'bouwvergunning' en daarmee was het startschot voor een gezellige vrijmarkt gegeven.

Zangles weer gestart bij PostaanZee

16 juli 2021

Zangeres Karin ten Cate heeft zanglessen hervat

Zingen staat voor plezier en ontspanning. Zing je graag of wil je het eens proberen? Karin ten Cate is donderdag 15 juli weer gestart met de groepslessen bij PostaanZee. Zingen is goed voor de ademhaling en dat is zeker in deze tijd voor iedereen belangrijk. Nu het weer mag hervat de zangeres en zangdocent de groepslessen iedere donderdag van 13.30-14.30 uur bij PostaanZee. Dit alles gebeurt in een ongedwongen sfeer, het plezier staat voorop. Zangtalent is geen voorwaarde. Karin legt de aandacht op een goede lichaamshouding en zangtechniek via simpele oefeningen zoals het bubbelen en dat is goed voor de longfunctie, vooral voor mensen die Covid hebben gehad. Ook wordt er net als vorig jaar meerstemmig gezongen. Aan de deelnemers die nog een bubbelrietje met flesje hebben wordt vriendelijk verzocht om dat mee te nemen. Voor de nieuwkomers zijn bubbelrietjes aanwezig. Bij mooi weer kunnen de lessen buiten plaatsvinden zodat het zingen zo veilig mogelijk is. De les start om 13.30 uur, inloop vanaf 13.15 uur. PostaanZee vraagt voor deelname en de koffie/thee een vrijwillige bijdrage. Je bent van harte uitgenodigd. PostaanZee bevindt zich aan de Voorstraat 82a in Egmond aan Zee tel. 0725822310

Stichting Huys Egmont ontvangt ‘sleutel naar succes’

9 juli 2021

Belangrijke eerste stap ontwikkeling Slotkwartier voltooid

Op vrijdagmiddag 9 juli ontving de nieuw opgerichte Stichting Huys Egmont de sleutel van het opgeleverde Huys Egmont uit handen van wethouder Klaas Valkering. De wethouder overhandigde de symbolische ‘sleutel naar succes’ namens de gehele gemeente Bergen. Hiermee is een belangrijke eerste stap in de ontwikkeling van het Slotkwartier voltooid. Al vele jaren bezit de gemeente Bergen een indrukwekkende rij rijksmonumentale panden, tegenover de overblijfselen van het Slot op den Hoef. Al even lang wordt gepuzzeld hoe deze panden het best benut kunnen worden en hoe de rijke historie hier weer tot leven kan worden gewekt. Zo heeft een deel van een voormalige school lang dienst gedaan als bibliotheek en mocht Stichting Historisch Egmond het andere deel van dit pand vanaf 1999 in gebruik nemen. Enkele jaren geleden besloot de gemeenteraad tot herontwikkeling van de panden en zij trok voor de noodzakelijke verbouwingen een flink bedrag uit. Gecoördineerd door herontwikkelingsexperts van BOEi maakte architectenbureau TPAHG samen met expositieontwerper Platvorm het ontwerp, waarna Akerbouw BV verantwoordelijk was voor de daadwerkelijke verbouwing. Ook aan het voormalig schoolplein is gedacht. Landschapsarchitect Copijn maakte een speels ontwerp, waarna lokale bedrijven Gebroeders de Waard Bestrating en Hovenier Peter Schouten het ontwerp tot leven wekten. Bij de gezamenlijk tot stand gekomen invulling van het pand zijn de vroegere gebruikers niet over het hoofd gezien. Stichting Historisch Egmond bedacht een plan, waarin het voormalige raadhuis van de gemeente Egmond-Binnen samen met de oude openbare school tezamen een cultuurhuis vormen: HUYS EGMONT. De verbouwing is inmiddels gereed en op vrijdag 9 juli overhandigde wethouder Klaas Valkering officieel de sleutel aan de nieuwe exploitant, Stichting Huys Egmont. In HUYS EGMONT werken straks verschillende organisaties samen onder één dak. Zij maken daarbij gebruik van elkaars ruimtes, spullen en vrijwilligers. Er komt ruimte voor historie, educatie, cultuur en ontspanning, waardoor het voor toeristen en ook voor de inwoners een aantrekkelijke plek is. De hoofdgebruikers van het cultuurhuis zijn Stichting Historisch Egmond en Bibliotheek Kennemerwaard. Het pand wordt de komende tijd verder ingericht. De twee organisaties gaan samen zorgen voor ruime openingstijden en een programmering. Ook biedt het cultuurhuis straks ruimte aan derden voor presentaties, cursussen of lezingen. Volgend jaar wordt een grote expositieruimte klaargemaakt om het historische verhaal over het kasteel en de Heren van Egmont op eigentijdse manier te laten zien.

Huys Egmont zoekt vrijwilligers

9 juli 2021

Kom langs tijdens de vrijwilligersinloop op vrijdagochtend 16 juli

HUYS EGMONT ZOEKT VRIJWILLIGERS Wil jij je inzetten voor de samenleving vanuit het mooiste gebied van de Egmonden? Ben jij die gastvrije coördinator? Vind je het leuk om regelmatig kleine activiteiten te begeleiden? Meld je dan aan als vrijwilliger van het gloednieuwe Huys Egmont of kom langs tijdens de vrijwilligersinloop op vrijdagochtend 16 juli. Binnenkort opent Huys Egmont in het historische Slotkwartier te Egmond aan den Hoef haar deuren. In dit nieuwe cultuurhuis en bezoekerscentrum gaan Bibliotheek Kennemerwaard en Stichting Historisch Egmond bezoekers ontvangen en regelmatig activiteiten organiseren. Om de dagelijkse openstelling en verschillende activiteiten mogelijk te maken zijn natuurlijk veel vrijwilligers nodig. Daarvoor doen beide organisaties een beroep op jou. Ben je enthousiast, gastvrij en bijvoorbeeld twee dagen per week inzetbaar, dan is de functie van GASTHEER/GASTVROUW (COÖRDINATOR) misschien wel iets voor jou. In die functie ben je het aanspreekpunt binnen Huys Egmont en verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Wie zich een maar paar uur per week of maand kan inzetten, kan ONDERSTEUNEND GASTHEER/GASTVROUW worden. Je ontvangt bezoekers en helpt de coördinator bij bepaalde activiteiten of openstellingen. Ook is het mogelijk om je op te geven als specifieke ACTIVITEITEN BEGELEIDER, waarbij je activiteiten van Bibliotheek Kennemerwaard of Historisch Egmond begeleidt op een vaste dag in de week. Ben je handig of heb je groene vingers? We kunnen nog enkele vrijwilligers gebruiken voor het noodzakelijke ONDERHOUD, zoals bijvoorbeeld in onze prachtige, nieuw aangelegde binnentuin. Binnenkort zal bovendien de SLOTKWARTIER VRIJWILLIGERS-POOL van start gaan. Wie het leuk vindt, kan dan niet alleen in Huys Egmont helpen, maar ook bij andere activiteiten in het Slotkwartier. Zo kun je bijvoorbeeld bezoekers ontvangen in de Slotkapel, Galerie de Kapberg of assisteren bij buitenactiviteiten, op de slotfundamenten of tijdens evenementen. Vele handen maken licht werk en vooral samen kunnen we er iets moois van maken! Heb je tijd om je in te zetten voor de samenleving en vind je het leuk om vanuit het nieuwe cultuurhuis in het Slotkwartier te werken op een práchtige plek, meld je dan vooral snel aan en ga meteen deel uitmaken van een enthousiast team van cultuurliefhebbers. Kijk voor meer informatie op www.huysegmont.nl/vacatures of neem contact op met Martijn Mulder (06-51689620 / [email protected]). Op vrijdagochtend 16 juli organiseren we een vrijwilligersinloop en zijn nieuwe vrijwilligers tussen 10.00u en 12.00u van harte welkom in Huys Egmont, Slotweg 46 in Egmond aan den Hoef.

Woensdagochtendcafé over ‘wensen’

2 juli 2021

Hartelijke boodschappen creëren

Het Woensdagochtend-café van 7 juli staat in het teken van 'wensen': een wens doen hoort bij de mens, mensen hebben wensen nodig! Samen met ritueelbegeleider Evi Velders gaan we hartelijke boodschappen creëren om onze wensen vorm te geven. We sluiten af met een gezamenlijke wens-ritueel. Graag meenemen: smartphone of camera voor foto's van het resultaat, bloemetjes, blaadjes en je wenslijst. Meedoen? Van harte welkom! Woensdag, 7 juli 2021, 10.30 uur tot 12.00 uur Dorpshuis De Schulp, Visweg 45, Egmond-Binnen Koffie,thee: 1 euro/bijdrage zaalhuur: 1 euro; de workshop is gratis! Nu de Corona-maatregelen versoepeld zijn is het niet langer nodig in het dorpshuis mondkapjes te dragen. Het opgeven vooraf is niet meer 'verplicht', het mag natuurlijk wel. Bij de ingang kunt u handdesinfectiemiddel gebruiken. De 1,5m afstand regel is nog steeds van toepassing. Bij verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest of verhoging: blijf thuis en ziek uit. Was je handen regelmatig, schud geen handen en hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.

Inschrijven Flessenpost uit Egmond
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Egmond. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug