Blauwtong geconstateerd in Egmond
Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit meldt 1 geval
Gepubliceerd: 2 augustus 2024
Je hoort en leest er regelmatig over; blauwtong. Onlangs is in onze regio het eerste geval geconstateerd. Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is er in Egmond-Binnen een schaap PCR positief getest. Door bloedonderzoek bevestigd dus.
Het is overigens niet voor het eerst dat in Egmond blauwtong wordt geconstateerd. In het jaar 2023 waren er in Egmond aan den Hoef 6 meldingen en in Egmond-Binnen 1.
Wat is blauwtong?
Blauwtong is een dierziekte die wordt veroorzaakt door het blauwtongvirus (BTV). Het virus komt onder meer voor bij:
Schapen, geiten en runderen – kameelachtigen, zoals kamelen, dromedarissen, lama’s en alpaca’s – hertachtigen, zoals herten, elanden en rendieren – muskusherten – dwergherten – giraffen en okapi’s.
Ook andere herkauwers kunnen besmet worden. De besmettingen komen door de beet van kleine muggen (knutten) die besmet zijn met het virus.
Kunnen mensen blauwtong krijgen?
Blauwtong is geen zoönose en kan niet overgaan van dier op mens.
Blauwtong in Nederland
Sinds september 2023 zijn er besmettingen met het blauwtongvirus vastgesteld. De laatste keer dat dit virus in Nederland voorkwam was in 2009.
Als het om klinisch positieve meldingen gaat, dan hebben we het over direct zichtbare symptomen van een dierziekte. De ziekte wordt dan gemeld zonder dat er bloedonderzoek naar is gedaan.
Meldplicht blauwtong
Er geldt een meldplicht voor blauwtong. Veehouders of dierenartsen moeten het melden als ze vermoeden dat hun dieren mogelijk blauwtong hebben.
Hoe kan ik blauwtong bij dieren herkennen?
Alleen bij dieren die erg ziek zijn kleurt de tong blauw. Andere symptomen van blauwtong zijn: hoge koorts – veel speeksel aanmaken, kwijlen – zwelling van de kop, ook van tong en lippen – pijn en ontsteking van de kroonrand bij de hoeven – niet meer eten – veel liggen – kreupel lopen – met een bolle rug staan om de pijn in de poten te verlichten.
Als gevolg van deze symptomen kunnen dieren overlijden. Vooral schapen hebben veel last van de ziekte. Infecties bij andere dieren zoals runderen en geiten verlopen vaak met minder ernstige verschijnselen. Besmette runderen hebben vaak wel veel virus in het bloed en het virus blijft ook langer in het bloed. Daardoor is er meer risico dat runderen het virus verspreiden.
Bron tekst en afbeeldingen: https://www.nvwa.nl/onderwerpen/blauwtong
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.