‘Broekakkers’ wordt tijdelijke opvang voor dertig jonge vluchtelingen (15-17 jaar)
Van 1 oktober 2023 tot uiterlijk 1 februari 2024
Gepubliceerd: 7 september 2023
Groepsaccommodatie ‘Broekakkers’ in Egmond-Binnen zal per 1 oktober worden ingezet als tijdelijk opvang voor 30 zogenaamde alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv). Deze groep zal volledig bestaan uit meisjes. Na uiterlijk 1 februari 2024 zal deze groep verhuizen naar Klein Zwitserland in Schoorl. Daarna zou Broekakkers eventueel beschikbaar kunnen komen voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen.
Snel geschikt te maken
Eigenaar Janina Swart van ‘Broekakkers’ heeft al de nodige ervaring met opvang van vluchtelingen (zoals in de periode 1996-2001) en sowieso met het huisvesten van uiteenlopende groepen: ‘Er bestond eerder contact tussen mij en de gemeente over eventuele opvang voor Oekraïeners. Dat bleef wat hangen en na een tijdje ontstond het contact met het COA die onderdak zocht voor deze jonge vluchtelingen. In dit geval dertig jonge meiden. Het idee was en is om ze onder te brengen in Klein Zwitserland, maar dat moest eerst nog geschikt gemaakt worden. De tussenoplossing werd vervolgens ‘Broekakkers’. Daar hoeven maar een paar kleine aanpassingen gedaan te worden om het geschikt te maken. Eigenlijk vond ik het wel een mooi idee; het is wel iets voor mij, deze opvang.’
Nijpend tekort aan opvangplekken
Heleen Slob (Communicatieadviseur COA): ‘Het is iedereen bekend dat er een nijpend tekort is aan geschikte opvanglocaties en dat we voortdurend op zoek zijn. Nu gaat het in dit geval specifiek om de opvang van een groep zogenaamde amv’s, jongeren die nogal eens tussen de wal en het schip dreigen te vallen. We hebben, toen we contact kregen met deze locatie – over Klein Zwitserland in Schoorl waren we al in gesprek met de gemeente – de gemeente ingelicht dat we met deze locatie in Egmond-Binnen verder zouden willen. Het gaat om alleenstaande jonge meiden in de leeftijd van 15 tot 17 jaar. Zij zijn afkomstig uit verschillende oorlogsgebieden van buiten de EU. Meer kan ik er eigenlijk niet over zeggen, omdat de samenstelling van de groep nu nog niet exact bekend is. Alleen wel dat het zal gaan om een groep met alleen maar meiden. De accommodatie (Broekakkers) is niet geschikt voor het opvangen van zowel jongens als meiden, maar wel voor de opvang van een groep jonge meiden. Het is op korte termijn beschikbaar en met heel kleine aanpassingen ook direct helemaal geschikt te maken.’
Minderjarigen begeleiden
Voor minderjarige vreemdelingen die zonder ouders in Nederland aankomen moet volgens de Nederlandse wet de voogdij worden geregeld. Amv’s hebben in Nederland recht op onderdak, onderwijs, gezondheidszorg en begeleiding. Hun verblijfstatus heeft daar geen invloed op, zo staat te lezen op Rijksoverheid.nl en op vluchtelingenwerk.nl.
Nidos vraagt bij de rechter de voogdij aan en die beslist over überhaupt voogdij en of Nidos de voogd wordt. Deze voogd is de wettelijk vertegenwoordiger voor de alleenstaande minderjarige vreemdeling, is verantwoordelijk voor hun welzijn en heeft tot taak de jongeren te beschermen. Deze jongeren mogen in ieder geval tot hun 18e jaar in Nederland blijven. Daarover zijn afspraken.
Slob: ‘Het zijn dus duidelijk gescheiden taken: het COA zorgt voor opvang, huisvesting en begeleiding. Het Nidos zorgt voor de aanstelling van die voogden die verantwoordelijk zijn voor het welzijn en de ontwikkeling naar zelfstandigheid van de jongere.’
Draagvlak
‘Als gemeente hebben we inmiddels een prijzenswaardige ervaring met de opvang van mensen die op de vlucht zijn’, aldus burgemeester Lars Voskuil. ‘Daar is in de gemeente Bergen gelukkig veel draagvlak voor. Ik hoop en verwacht dat dit met hetzelfde goede resultaat zal gaan als we eerder hebben kunnen doen met de opvang op het voormalig BSV-terrein. Wie waar precies wordt opgevangen hebben we als gemeente overigens niet zelf in de hand. Het contact met de eigenaar heeft ertoe geleid deze locatie verder te onderzoeken met dit als resultaat. In het vervolgtraject worden dan tussen COA en de eigenaar afspraken gemaakt. Uiteraard kijken we als gemeente met een goed gevoel naar dit initiatief. Het is wel aan ons om het proces goed te begeleiden, eventueel vergunningen te verlenen en te communiceren met de inwoners en eventuele andere belanghebbenden. Op de locatie komt bijvoorbeeld 24/7 begeleiding, er komt een contactpersoon/telefoonnummer voor inwoners waar ze vragen kunnen stellen, etc. De jongeren zelf krijgen straks onderwijs op een school in de regio, maar dat is nu allemaal nog wat vroeg voor details. Dat is overigens nog best een uitdaging: het gaat om verschillende leeftijden, uiteenlopende (culturele en geografische) achtergronden en verschillen in kennisniveau. Bovendien zullen ze toch eerst/ook een beetje Nederlands moeten leren om überhaupt iets van het onderwijs te kunnen volgen.’
Na de tijdelijke opvang in de ‘Broekakkers’ verhuist de groep (naar verwachting rond 1 februari 2024) naar Klein Zwitserland (Schoorl) en dan zou ‘Broekakkers’ beschikbaar kunnen komen voor opvang van Oekraïense vluchtelingen. In een later stadium wordt ook nog gekeken of het mogelijk is statushouders een onderkomen te bieden op het terrein.
Op maandag 11 september in De Schulp in Egmond-Binnen (voor de locatie Broekakkers) en op 25 september in De Beeck in Bergen (voor de locatie Klein Zwitserland) is er mogelijkheid voor inwoners om vragen te stellen, ideeën te delen en zorgen of aandachtspunten te bespreken. Beide avonden beginnen om 19 uur.
Foto 1 (Marc Eveleens): De groepsaccommodatie Broekakkers in Egmond-Binnen wordt als tijdelijke huisvesting voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen. Foto 2 (redactie): vlnr, Heleen Slob (COA), burgemeester Lars Voskuil en wethouder gemeentelijk vastgoed Yvonne Roos.
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.