Deel

Burgemeester Lars Voskuil: ‘De veiligheid van onze inwoners staat voorop.’

Geen extra gas uit de velden rond Bergen

Burgemeester Lars Voskuil: ‘De veiligheid van onze inwoners staat voorop.’

Burgemeester Lars Voskuil wordt niet gelukkig van het voornemen van het kabinet om de kleinere gasvelden te gaan exploiteren. Zoals het veld nabij Bergen.

‘Het College van Bergen heeft kennisgenomen van het feit dat het Ministerie van EZ toestemming geeft om tot 2024 een behoorlijke hoeveelheid extra gas versneld te winnen onder andere uit twee gasvelden onder de gemeente Bergen. Eind vorig jaar had het ministerie om advies gevraagd.’

‘De gemeente Bergen heeft toen een negatief advies gegeven en aangegeven dat door het versneld leegpompen aardbevingen kunnen ontstaan. (In 2001 was er bij Bergen NH een beving met een kracht van 2,7 op de schaal van Richter.) Dit is nog steeds het uitgangspunt van het college. De afgenomen beschikbaarheid van gas, doordat Rusland oorlog voert tegen Oekraïne en de gaskraan dichtdraait, en de sterk gestegen prijzen hebben dit standpunt niet veranderd.’

Burgemeester Voskuil is stellig: ‘De veiligheid van onze inwoners staat voorop. Die afweging betekent wat het college van Bergen dat er net als in Groningen geen extra gas mag worden gewonnen uit deze velden. Deze situatie sterkt ons in ons standpunt dat we onze samenleving steeds duurzamer moeten inrichten, om zo min mogelijk van gas afhankelijk te zijn, en in de ideale situatie helemaal niet meer van gas afhankelijk te zijn. Op korte termijn besluit het college of we officieel bezwaar aantekenen tegen het besluit van het ministerie.’

Meer 'Politiek':

Raad bijgepraat over formatieproces; pas na de zomer college verwacht

24 juni 2022

Na raadsakkoord eerst een raadsprogramma en profielen voor wethouders

Wie had gedacht dat er nu snel een nieuw college in Bergen zou komen, kwam bedrogen uit. Theo van Eijk kwam donderdagavond in een speciale raadszitting om ook de raadsleden die niet direct bij het formatieproces betrokken zijn bij te praten

Laatste kans om te profiteren van de inkoopactie voor zonnepanelen

24 juni 2022

Actie loopt af op 30 juni

De huidige inkoopactie voor zonnepanelen in Bergen, Castricum en Heiloo loopt tot en met 30 juni. Aanmelden voor deze actie kan dus alleen nog deze week. Een collectief van vakkundige, regionale installateurs biedt huiseigenaren de mogelijkheid om zonnepanelen te laten installeren tegen een zeer gunstige prijs. Gemeente Bergen steunt deze actie in samenwerking met het Duurzaam Bouwloket. Naast de energiebesparing, kunnen inwoners zo mee werken aan een schone en duurzame toekomst. Aanmelden voor de actie kan nog tot en met donderdag 30 juni. Kijk voor meer informatie op www.duurzaambouwloket.nl/bch-actie. Op de website van Duurzaam Bouwloket kan het webinar over zonnepanelen en de inkoopactie ook worden teruggekeken. Waarom meedoen met deze actie? Omdat het om een collectieve inkoopactie gaat, kunnen de installateurs een zeer gunstige prijs bieden. Particulieren hebben daarnaast het voordeel dat de btw kan worden teruggevraagd bij de Belastingdienst. Binnen deze actie kan dit voor deelnemers gratis worden verzorgd door een administratiekantoor. Woningeigenaren die al eerder gebruik hebben gemaakt van deze actie besparen gemiddeld zeker 900 euro per jaar aan energie. Vragen? Voor vragen over deze inkoopactie, zonne-energie of andere duurzame maatregelen kan contact worden opgenomen met Duurzaam Bouwloket, via e-mail: [email protected] of telefonisch 072-743 39 56.

Verspyckweg Bergen aan Zee weer als nieuw

17 juni 2022

Klus net voor de zomer klaar

In mei zijn de werkzaamheden aan de Verspyckweg in Bergen aan Zee afgerond. En het resultaat mag er zijn. De parkeerplaatsen zijn met grastegels ingericht. Hierdoor zakt het regenwater weg en krijgen de parkeerplaatsen een groene uitstraling. Ook is er veel groen aangeplant in de bermen en is er mooie verlichting geplaatst. De weg heeft hiermee de uitstraling gekregen die het kustdorp verdient. Extra bijzonder is dat de bewoners hebben meegedacht met het nieuwe ontwerp. Veel van de gebruikte straatmaterialen zijn zoveel mogelijk hergebruikt. Dit is niet alleen duurzaam, maar daarmee heeft de Verspyckweg zijn dorpse karakter behouden.

Formateur Theo van Eijk komt bevindingen toelichten

17 juni 2022

Donderdag 23 juni om 19 uur in De Blinkerd

Op donderdag 23 juni komt formateur Theo van Eijk langs bij de raadsleden van Bergen om zijn bevindingen met betrekking tot de formatie toe te lichten. Deze sessie is in De Blinkerd en online te volgen vanaf 19 uur.

Digitaal parkeren is behoorlijk hoofdpijndossier (vooral voor inwoners)

14 juni 2022

'Het wordt ons door de strot geduwd...'

'Wij zijn niet per se tegen een digitaal parkeersysteem. Maar dat zou gebaseerd moeten zijn op de behoeften van de verschillende doelgroepen in Egmond. En gewoon simpel moeten werken.'

Nog steeds budget beschikbaar voor energiebesparende maatregelen

10 juni 2022

Allen nog budget voor huurders

Er loopt nog een actie vanuit de gemeente Bergen waarbij inwoners subsidie kunnen aanvragen voor energiebesparende maatregelen. Deze regeling loopt nog tot 31 juli.

Betaald parkeren blijft voer voor discussie

8 juni 2022

Evaluatie 'zo spoedig mogelijk', zonder exacte datum

De zogenaamde 'uitvoeringsparagraaf' van de Nota Parkeerbeleid hield de gemoederen (weer) bezig. Uiteindelijk kwamen er diverse tekstwijzigingen en de evaluatie van deze uitvoering komt zo spoedig mogelijk, zonder dat daar een harde datum aan verbonden zit.

Avond vol wijzigingen, aanpassingen en doorschuiven

10 juni 2022

Zelfs bij hamerstukken komen nog aanpassingen

Dinsdagavond was er een ingelaste raadsvergadering om de punten die nog altijd om een beslissing vragen te kunnen afhandelen. Dat had nog wel wat voeten in de aarde voordat het zover was.

Geen extra ophaalrondes gft-afval, reiniging bakken door inwoners zelf

8 juni 2022

Totale kosten te hoog vindt meerderheid

De extra inzamelingsrondes om gft-afval op te halen zijn van de baan. Ook de reiniging van de bakken in opdracht van de gemeente zijn van de baan.

‘Ik vertrek met kunst in het hart…’

8 juni 2022

Wethouder Antoine Tromp vertrekt naar Heiloo

Het was de laatste raadsvergadering voor wethouder Antoine Tromp. En het was nog best druk in zijn eentje...

Inwoners in gesprek met raadsleden over digitaal parkeren

8 juni 2022

Maandag 13 juni om 20 uur in het Sportcafé Egmond aan Zee

Het digitaal parkeren heeft in Egmond aan Zee bij een aantal inwoners tot onrust geleid. Zoveel is wel duidelijk na een brief die een inwoner aan de raad heeft gestuurd die door ruim 600 inwoners mede is ondertekend.

Extra rondes ophalen gft-afval niet zonder slag of stoot

3 juni 2022

Ook schoonmaken kent een fors prijskaartje

De wens van het college om tegemoet te komen aan de geluiden bij inwoners om vaker de gft-bak op te halen gaat niet zonder slag of stoot door de gemeenteraad. Er hangt een prijskaartje aan en ook is de timing niet erg gelukkig.

Discussie over parkeren en parkeerbeleid gaat door

3 juni 2022

'Uitvoeringsparagraaf' toch voor behandeling naar de raad van 7 juni

Tijdens de Algemene Raadscommissie werd duidelijk dat de zogenaamde 'uitvoeringsparagraaf van de Nota Parkeerbeleid' nog behoorlijk voer voor discussie opleverde. Niet iedereen werd er enthousiast van.

Van Eijk: Bergen gaat voor ‘ultieme vorm van democratie’

2 juni 2022

Geen coalitie of oppositie, raadsakkoord vormt de basis van alles

Er komt geen 'traditionele coalitie-oppositie' in de gemeente Bergen, zo laat formateur Theo van Eijk weten.

Fietsersbond: niet te weinig parkeerplekken, maar te veel auto’s in de dorpen

3 juni 2022

Pleidooi voor meer fietsvoorzieningen en betere doorgaande fietsroutes

De Fietsersbond is teleurgesteld over de plannen die tot nu toe bestaan met betrekking tot het promoten en realiseren van doorgaande veilige fietsroutes. Met name naar Egmond aan Zee en Bergen aan Zee.

Gemeente onderzoekt mogelijkheden van inzet ‘flitsgeluidpaal’

3 juni 2022

Overleg met TNO om mee te doen aan pilot

In de strijd tegen de geluidsoverlast- met name door motoren - onderzoekt de gemeente of er een mogelijkheid bestaat mee te doen met een pilot van TNO waarbij 'flitsgeluidpalen' worden ingezet.

Samenwerking binnen sociaal domein (‘Zaffier’) in commissievergadering

27 mei 2022

En de uitvoeringsparagraaf van het Parkeerbeleid

Op 2 juni vindt een tweetal sessies plaats als Algemene Raadscommissie. In de ene wordt de uitvoeringsnota omtrent het parkeerbeleid besproken. de ander egaat vooral over een aantal gemeenschappelijke regelingen en Zaffier, de nieuwe gemeenschappelijke regeling die van 2023 zaken rondom de Participatiewet gaat afhandelen.

Bergen op zoek naar nieuwe kinderburgemeester

27 mei 2022

Interesse? Laat het weten voor 10 juni

De afgelopen jaren was Thomas Meereboer uit Bergen de kinderburgemeester van deze gemeente. dat houdt nu echter op en Bergen zoekt een nieuwe.

Ondernemers in Egmond aan Zee getoetst op toegankelijkheid

27 mei 2022

Een zilveren en een bronzen keurmerk uitgereikt

Het project ‘MKB Toegankelijke Route’ stimuleert ondernemers om toegankelijk te ondernemen en is onderdeel van het programma MKB Toegankelijk van VNO-NCW en MKB-Nederland. Tijdens de route zijn afgelopen maanden winkelgebieden in verschillende gemeenten getoetst op toegankelijkheid van locaties voor mensen met een beperking. Ook de openbare ruimte is hierin meegenomen. In Egmond aan Zee zijn in totaal 21 ondernemers getoetst op toegankelijkheid, waaronder winkels en horecalocaties. Er is 1 bronzen (Jumbo Egmond aan Zee) en 1 zilveren (Bike Shop Egmond) keurmerk behaald.

Uitvoeringsagenda Parkeerbeleid naar de gemeenteraad voor oordeel

20 mei 2022

Alle vormen van mobiliteit moeten de ruimte krijgen

Het college heeft onlangs besloten om de uitvoeringsagenda parkeerbeleid ter vaststelling aan de raad aan te bieden.

Dynamisch kustbeheer in commissie

20 mei 2022

... en de handhaving van de basiskustlijn

Tijdens de komende raadsinformatieavond op 24 mei staat onder meer de behandeling van het dynamisch kustbeheer en de handhaving van de basiskustlijn op de agenda.

Extra rondes gft-inzameling in het voor- en najaar

17 mei 2022

Extra kosten naar schatting 75.000 euro

Het college van Bergen stelt aan de gemeenteraad voor om vier extra inzamelrondes voor de gft-container in te voeren: twee in het voorjaar en twee in het najaar.

Parkeerterrein bij sportpark Hogedijk als transferium

20 mei 2022

Proef om de topdrukte in de zomer op te vangen

De gemeente heeft het plan opgevat om - in ieder geval tijdelijk - een transferium in te richten aan de Hogedijk in Egmond aan den Hoef.

Veel meer plastic ingezameld sinds PMD-container

13 mei 2022

Minder restafval betekent straks minder kosten

Sinds de komst van de container voor plastic, metaal en drinkpakken (PMD) in januari, is de hoeveelheid ingezameld PMD-afval spectaculair toegenomen.

Wethouder Erik Bekkering: ‘Het waren drie mooie, maar intensieve jaren’

13 mei 2022

Maar nu tijd voor andere zaken

Wethouder Erik Bekkering gaat niet verder als wethouder in een eventuele nieuwe coalitie waar KIES Lokaal - waar hij nu voor heeft gezeten - in komt.

Energietoeslag aanvragen? Het kan nu!

16 mei 2022

Eenmalige toeslag voor de laagste inkomens

Energietoeslag kan worden aangevraagd De energieprijzen stijgen. Dat betekent dat u veel meer moet betalen voor gas en elektra. De gemeente geeft daarom één keer een energietoeslag aan mensen met een laag inkomen. De hoogte van het bedrag is maximaal € 800 netto per huishouden. Veel mensen met een laag inkomen, die bij de gemeente bekend zijn, hebben de toeslag reeds uitgekeerd gekregen. Wanneer komt u in aanmerking voor de toeslag? De toeslag is bedoeld voor mensen met een laag inkomen. De inkomensgrens is 120% van het sociaal minimum. Hoeveel dat is, is afhankelijk van uw situatie. Kijk op www.bergen-nh.nl/energietoeslag voor de precieze voorwaarden. Hoe vraagt u de toeslag aan? Inwoners die (bijzondere) bijstand ontvangen of een minimaregeling, hebben de toeslag automatisch gekregen. Zij hebben hierover een brief ontvangen. Heeft u geen brief ontvangen en denkt u ook recht te hebben? Vraag de toeslag dan aan via: www.bergen-nh.nl/energietoeslag. Heeft u hulp nodig bij de aanvraag? Neem dan contact op via 072 888 00 00.

Toch nog Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) voor startende ondernemers

13 mei 2022

Na veel overleg en discussie nu toch een regeling

Ondernemers die midden in de coronaperiode zijn gestart met hun onderneming, hadden geen recht op TVL aanvragen. Daar is nu toch verandering in gekomen. In samenspraak met KHN heeft het kabinet onlangs besloten om toch ruimte te maken voor deze groep ondernemers. Voor wie? Ondernemers die zijn ingeschreven bij de KVK vanaf 1 juli 2020 t/m 30 juni 2021 en voldoen aan de overige voorwaarden komen in aanmerking voor ‘TVL Q4 2021 Startende ondernemingen’. Ondernemers die zijn ingeschreven bij de KVK vanaf 1 juli 2020 tot en met 30 september 2021 en voldoen aan de overige voorwaarden, komen in aanmerking voor ‘TVL Q1 2022 Startende ondernemingen’. Wanneer aanvragen? Wanneer de startersregeling opengaat is nu nog niet duidelijk. We houden je op de hoogte. Houd onze nieuwsbrieven, site en socials in de gaten. TIP: Meld je aan voor de update van rvo. Let op: In tegenstelling tot de andere TVL-subsidies wordt deze subsidie belast met omzetbelasting. Voorwaarden De belangrijkste voorwaarden op een rij: De subsidie wordt gebaseerd op het omzetverlies, het percentage vaste lasten dat bij de SBI-code van de hoofdactiviteit hoort en een subsidiepercentage. De TVL voor startende ondernemers wordt tegelijk voor twee kwartalen geopend: het vierde kwartaal (Q4) van 2021 en het eerste kwartaal (Q1) van 2022. Je bedrijf moet minimaal € 1500 vaste lasten hebben per kwartaal. Dit wordt berekend met de omzet en het percentage vaste lasten dat bij de SBI-code hoort. Het omzetverlies in Q4 2021 was 20% of hoger, in vergelijking met Q3 2021. Het omzetverlies in Q1 2022 was 30% of hoger, in vergelijking met Q3 2021. Ondernemers die zich na 30 juni 2021 en voor 1 oktober 2021 hebben ingeschreven bij KVK, kunnen de TVL voor starters alleen voor Q1 2022 aanvragen. Voor deze groep ondernemers worden de eerste drie maanden ná inschrijving als referentiekwartaal aangehouden. Het maximum subsidiebedrag per kwartaal is € 100.000.

Mogelijk aanpassingen aan parkeerbeleid in het verschiet?

5 mei 2022

Eind mei hopelijk meer duidelijkheid

De boze brief van meer dan 600 Egmonders over het nieuwe systeem voor digitaal parkeren is de gemeente uiteraard niet ontgaan. Eind mei verwacht ze meer te kunnen zeggen over eventuele aanpassingen aan het parkeerbeleid.

Alexandra Otto (D66) benoemd als waarnemend voorzitter gemeenteraad

29 april 2022

Peter van Huissteden benoemd als tweede waarnemend voorzitter

Naast een hele reeks andere benoemingen, waaronder de burgercommissieleden, werden donderdagavond ook de eerste waarnemend en tweede waarnemend voorzitter van de gemeenteraad gekozen.

Nieuwe woningen? Maar hoe dan?

29 april 2022

Doorstroming, minder tweede huizen, splitsen van woningen en bewonen recreatiewoningen

D66 Bergen ziet het aantrekken van jonge gezinnen als absolute noodzaak voor het vitaal houden van onze kernen. De teleurstelling is daarom groot dat woningbouwprojecten nu stil liggen.

Lintjesregen daalt ook neer in de Egmonden

26 april 2022

In totaal zeventien lintjes en een jeugdlintje; zes lintjes kwamen in de Egmonden

Burgemeester Lars Voskuil feliciteerde op dinsdag 26 april 2022 maar liefst 15 inwoners van de gemeente Bergen omdat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd hen te benoemen tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. Daarnaast mocht kinderburgemeester Thomas Meereboer het eerste Jeugdlintje van de gemeente Bergen uitreiken aan een jonge inwoonster. De uitreiking vond plaats in hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee. Door omstandigheden werden twee inwoners al eerder onderscheiden. Op 24 april werd een inwoner van Bergen benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en op 25 april een inwoner van Camperduin tot lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Inwoners gezocht voor klimaatpanel

29 april 2022

Tijd voor nieuwe stappen

De gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo zoeken voor een gezamenlijk inwonerspanel Klimaat nieuwe leden. Het klimaatpanel bestaat inmiddels ruim een jaar en na de periode van voornamelijk digitaal overleg door de coronatijd, is het tijd voor een nieuwe stap. Uitbreiding van de groep is dan ook gewenst. Inwoners worden via het inwonerspanel gevraagd om hun kennis te delen en hun mening te geven over conceptplannen op het thema Klimaat. Inwoners brengen kennis in die voor experts nieuw is en kennen de lokale situatie. Het doel is om zo tot beter beleid en besluiten te komen. Op deze manier kan zo goed mogelijk invulling worden gegeven aan de uitvoering van de opdrachten zoals omschreven in het basisambitieniveau van het programma Klimaat van de gemeente Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo. Het panel bestaat uit inwoners van alle vier de gemeenten. Iedereen kan zich aanmelden. Om een zo divers mogelijke groep leden te krijgen, worden nieuw aangemelde leden getoetst op de volgende criteria:  Iedere gemeente is vertegenwoordigd met minimaal 4 en maximaal 15 leden.  Gevarieerde leeftijdsgroepen (18-30, 30-50, en 50+) Er wordt een wachtlijst bijgehouden indien het inwonerspanel het maximale aantal deelnemers heeft bereikt. Nieuwe leden nemen deel tot half december en kunnen zich vervolgens aanmelden voor een volgend jaar. Het inwonerspanel komt in principe vijf keer per jaar samen. Dit gebeurt online of in het gemeentehuis van Heiloo of Castricum omdat dit de meest centrale locaties zijn binnen de vier gemeenten. Er wordt bij voorkeur vergaderd op de dinsdagavonden om 20.00 uur. Aanmelden Inwoners die meer willen weten of zich aan willen melden, kunnen een mail sturen naar [email protected] Zet daarin uw naam, leeftijd en uw woonplaats.

Invoering digitaal parkeren blijft bron van ergernis bij inwoners

29 april 2022

Bespreking ervan wordt echter opgeschoven naar presidium-overleg

Tijdens de eerste 'echte' vergadering in de nieuwe raadssamenstelling kwam een ingezonden brief aan de orde over (de frustraties rond de invoering van) het digitaal parkeersysteem in met name Egmond aan Zee. Ondertekend door maar liefst meer dan 600 boze inwoners uit die kern.

Voorlopig streep door bouwplannen Delversduin

22 april 2022

Rechtbank Haarlem gaat niet akkoord met stikstofberekeningen

Zelfs wanneer Gedeputeerde Staten akkoord gaan met je berekeningen over stikstofuitstoot en -compensatie blijkt het toch nog anders te kunnen uitpakken. Dat bleek uit de uitspraak van de Rechtbank Noord-Holland in een zaak die omwonenden van het Plan Delversduin aanspanden. Volgens de rechtbank moet er meer worden gedaan aan stikstofuitstoot beperkende maatregelen.

Inschrijven Flessenpost uit Egmond
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Egmond. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug