Deel

Cardfest komt eraan: Zuiderduin vormt even het Walhalla voor kaartspelliefhebbers

Voor 8,95 euro kun je ook aanwezig zijn

Cardfest komt eraan: Zuiderduin vormt even het Walhalla voor kaartspelliefhebbers

Op Eerste Paasdag vindt in Hotel Zuiderduin een heel bijzonder evenement plaats: Cardfest, de eerste grote Trading Card Game (TCG) beurs in Noord-Holland. Deze beurs is speciaal georganiseerd voor liefhebbers van populaire kaartspellen zoals Pokémon, Magic-The-Gathering, Yu-Gi-Oh en One Piece.

Ontstaan uit passie en noodzaak
Cardfest is bedacht door de lokale jonge ondernemers Riff (16, Egmond aan den Hoef) en Mano (16, Heiloo). Twee jeugdvrienden die elkaar al vanaf de lagere school kennen. Beiden deelden een frustratie: de afwezigheid van TCG-beurzen in hun regio. ‘Het was voor ons altijd lastig om naar een TCG beurs te gaan. We waren toen nog erg jong en mochten van onze ouders niet zomaar met het OV naar de andere kant van het land. Er moest altijd veel geregeld worden’, herinnert Riff zich. Corona werd een enorme boost voor juist die online game markt en dus ook voor alles wat daarmee samenhangt. ‘Genoeg om de interesse van het idee van een beurs verder aan te wakkeren’, aldus Riff. ‘Alle reden dus om de ideeën verder uit te werken en een grote TCG beurs te organiseren.’

Een evenement voor elke TCG-liefhebber
Het begon met een idee om in Hotel Zuiderduin een van de kleinere zalen te vullen. Riff: ‘Dat werd natuurlijk niet meteen de grootste zaal toen we in oktober 2023 startten. Maar het groeide snel en we kwamen tot de conclusie dat we er eigenlijk nog een zaal extra bij nodig hadden. Het bleef echter maar groeien en nu is het dan de Zuiderduin-zaal geworden, de grootste die beschikbaar is. Dat geeft ook meteen de potentie van het evenement wel aan. Deze beurs doet internationaal meteen serieus mee.’
Met meer dan 50 standhouders en meer dan 100 standtafels biedt Cardfest een uitgebreide ervaring voor de echte TCG-fans. Naast de handel en ruilhandel in populaire kaarten zoals Pokémon en Magic-The-Gathering, zal er ook aandacht zijn voor nieuwere series zoals One Piece Cards. Voor de afwisseling is ook een megagrote stand met exclusieve Funko’s.

Cardfest trekt ook de aandacht van bekende figuren in de online wereld. Zo zullen YouTuber Pokemonkel van Monkeloidtv en Instagrammer FunkoVader aanwezig zijn, wat extra reuring en zichtbaarheid aan het evenement toevoegt.

De Toekomst: Cardfest en Collect-a-Con
De ambitie van de organisatoren reikt verder dan Cardfest alleen. Riff heeft samen met zijn vader Peter Philippo onlangs Collect-a-Con overgenomen, de grootste beurs van Nederland voor ‘geek collectibles’ (zeg maar de meest uiteenlopende verzamelobjecten voor de echt fanatieke verzamelaars). Riff: ‘Dan hebben we het over strips (comics) en alles wat daar aan hangt, zoals poppetjes van action heroes en allerlei andere verzamelobjecten die aan de stripfiguren zijn gekoppeld. We konden die beurs overnemen doordat de organisatie ervan zich meer kan en ook gaat richten op de zakelijke evenementen. Zij deden deze beurs er een aantal jaar bij, maar het is inmiddels niet meer hun kernactiviteit. Deze stap belooft in de toekomst nog meer spannende evenementen voor de TCG-gemeenschap. Volgend jaar willen we graag die beurzen combineren, maar eerst deze beurs maar eens tot een succes maken.’

Informatie en kaartverkoop op www.cardfest.nl

Foto: TCG-Beurs komt naar Zuiderduin dankzij twee jonge ondernemers. Een ervan is Riff Philippo uit Egmond aan den Hoef.

Meer 'Agenda':

Sjeu de Binders seizoen 2024 van start

17 mei 2024

Iedere woensdag weer spelen in Egmond-Binnen

Op woensdagavond 22 mei vindt de eerste jeux de boules avond van de Sjeu de Binders op het Kerkplein van Egmond-Binnen plaats. Vanaf 19.30 uur is iedereen welkom om op ontspannen wijze een partijtje jeux de boules te spelen bij de inmiddels 24 jaar bestaande Sjeu de Binders vereniging.

Ode aan 200 jaar KNRM op donderdag 23 mei

17 mei 2024

10-tallen (internationale) reddingboten varen van IJmuiden naar Amsterdam

Op donderdag 23 mei varen tientallen reddingboten vanaf 12.00 uur in een speciale intocht samen van IJmuiden naar Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Speciaal voor de 200e verjaardag van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) brengen tientallen historische, moderne én internationale reddingboten een ode aan 200 jaar vrijwillige redders op het water. Naast de reddingboten van de KNRM varen reddingboten van zusterorganisaties uit het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Duitsland mee naar Amsterdam. Alle reddingboten zijn zaterdag 25 mei toegankelijk voor het publiek via Het Scheepvaartmuseum. Onder begeleiding van de Politie en Port of Amsterdam varen de reddingboten in linie richting Amsterdam, een indrukwekkend schouwspel.De intocht begint om 12.00 uur in IJmuiden met het schutten in de Kleine Zeesluis. Omstreeks 15.00 uur komt de intocht aan bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.

The Wall in Muziekcafé Soigné

17 mei 2024

Voor de liefhebbers van pop & rock

The Wall is een vijfkoppige band uit Alkmaar en omstreken. Bezetting; Zangeres en ukelele, slaggitarist en zanger, sologitarist en zanger, percussionist en bassist en backing vocals. Daarbij verpakken ze onder andere good oldies in een nieuwe jas.

Open Dag bij Techniek voor Kinderen De Egmonden

10 mei 2024

Een kijkje achter de (technische) schermen van succesformule

Zaterdag 11 mei 2024 van 10:00 tot 16:00 uur is er in de voormalige Boswaid-school in Egmond aan den Hoef een Open Dag, georganiseerd door de groep vrijwilligers die Techniek voor Kinderen (TvK) in de Egmonden vormgeven en begeleiden.

The SeaSide StringerS – Easy Listening in muziekcafé Soigné

10 mei 2024

Op zondag 12 mei van 16.00 tot 18.00 uur

The SeaSide StringerS is een 6-persoons pop/rock hobbyband rond singersongwriter/gitarist Gert-Paul (GP) van der Horst uit Heiloo. Al vele jaren lang bestaat de basisband naast GP uit drummer Tom Min, bassist Sander Endel en toetsenist Fletcher Bouwman. Ooit vormden zij rond de eeuwwisseling als Die Band de begeleiders van het roemruchte Dat Koor uit Heiloo.

Een excursie vol activiteit en verwondering

17 mei 2024

Korren in Bergen aan Zee

Zondag 19 mei gaat IVN weer korren in Bergen aan Zee. Korren gebeurt met een groot net dat door de IVN gids in zee wordt geplaatst en door de deelnemers vanaf de vloedlijn enkele honderden meters door de branding wordt getrokken. Na het binnenhalen kijken we met spanning naar de vangst. In deze tijd van het jaar dragen veel garnalen eitjes. Visjes spartelen, krabbetjes kruipen en garnalen glibberen alle kanten uit. Dat vraagt om nadere bestudering. En de IVN-gidsen geven hierbij enthousiast uitleg. Al snel kijken we een platvisje diep in de ogen en kunnen we garnalen in de hand houden. We kunnen ons verwonderen over de slimheid van een zeepok die vastzit op een zwaardschede. De pok sluit zich bij eb om uitdroging en predatie te voorkomen. Komt het water op, dan gaat hij open en steekt zijn zes paar dunne lange pootjes uit om daarmee plankton te vangen. Elke vangst is weer anders en roept andere verhalen op. Zeesterren, zee-anemonen, haringen,…….… Is dit visje nu een haring of een sprot? Wie weet wat we zondag gaan vangen. Er is altijd veel plezier. Een excursie met een grote “belevingsfactor”. Om 10 uur wordt er gestart vanuit het IVN gebouw "Parnassia". Het duurt ongeveer 1,5-2 uur en kost 3,00 euro per volwassene (kinderen zijn gratis). Na afloop is er gelegenheid tot limonade/koffie/thee tegen een geringe vergoeding en het bekijken van de vele interessante zaken in Parnassia. Parnassia is te bereiken vanaf Bergen, de eerste rotonde in Bergen aan Zee rechtdoor, eerste weg links en de bordjes “IVN Parnassia” volgen. Kijk ook op www.ivn.nl/nkl of facebook @ivnnoordkennemerland

Aan tafel met… Peter J. H. van den Berg over Cornelis Hellingwerff

10 mei 2024

Woensdag 22 mei van 10.30 tot 12.00 uur in de Schulp te Egmond-Binnen

Aan tafel met... Peter J. H. van den Berg over Cornelis Hellingwerff De Egmonden hebben een rijke geschiedenis. Egmonder Peter J.H. van den Berg weet er ontzettend veel van. Peter vertelt tijdens deze ‘Aan tafel met…’ in De Schulp over Cornelis Hellingwerff. Deze amateurhistoricus (1796-1857) werd geboren en begraven in Egmond-Binnen en deed tijdens zijn leven veel onderzoek naar de Egmondse geschiedenis. Zijn publicaties en kaarten zijn nog altijd van grote waarde. Een verborgen handschrift, biedt een unieke kijk op de geschiedenis van Egmond. Cornelis Hellingwerff liet het achter in de archieven van de Universiteit van Leiden. Peter van den Berg laat je tijdens deze ‘Aan tafel met…’ kennismaken met deze unieke geschiedenis! Wanneer Je bent van harte welkom tijdens deze Aan tafel met… op woensdag 22 mei van 10.30 tot 12.00 uur in De Schulp, Visweg 45 Egmond-Binnen. De toegang is gratis. Aanmelden is niet nodig. Schuif aan! Aan tafel met… Aan tafel met… geeft mensen uit het dorp de gelegenheid om hun verhaal of kennis te delen met anderen. Dit kan een interessant beroep zijn, een leuke hobby, een onderwerp dat je na aan het hart ligt of iets interessants dat je hebt (mee)gemaakt. De tafel in De Schulp biedt zo een podium voor interessante workshops, verrassende presentaties en boeiende verhalen. Als je zelf eens een “Aan tafel met…” wilt verzorgen kunt je je aanmelden bij de medewerker van de bibliotheek.

Lezing Ivo Smits bij VVAO Noord-Holland Noord

10 mei 2024

Vrijdagavond 17 mei

Vrijdagavond 17 mei is in Alkmaar alweer de vierde lezing van VVAO Noord-Holland Noord vanuit het jaarthema 2024 ‘Over de grens: Vrouwen in andere culturen’. De lezing wordt gegeven Ivo Smits, hoogleraar Letteren en Cultuur van Japan aan de universiteit van Leiden. Naast literatuur houdt hij zich bezig met Japanse film. In de lezing komt de rol van de Japanse vrouw in verleden en heden aan de orde. Interesse? Mail voor meer informatie en aanmelding [email protected] De VVAO is een vereniging van vrouwen met een HBO- of academische opleiding, die op een ontspannen manier netwerken, elkaar inspireren of empoweren. De afdeling Noord-Holland Noord bestrijkt het gebied boven het Noordzeekanaal. Meer informatie over de VVAO op de website vvao.nl

Atlantikwall erfgoed herontdekt tijdens Bunkerdag op 25 mei

17 mei 2024

Bunkers in Egmond, Alkmaar en Bergen op zaterdag 25 mei gezamenlijk open

Vaak onopvallend verborgen in het landschap, ligt de Nederlandse kust nog vol met bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Op zaterdag 25 mei 2024 is het Bunkerdag. Tussen 10.00 en 17.00 uur gaan van Zeeland tot en met de Waddeneilanden de bunkers van de Atlantikwall voor één dag open voor publiek. De betonnen kolossen zijn vaak beperkt toegankelijk. Soms verzonken in het zand of overgenomen door de natuur, vertellen zij nog altijd het verhaal van de Duitse bezetting. Bunkermuseum Jansje Schong in Egmond aan Zee vertelt meer over de lokale oorlogsgeschiedenis. In Alkmaar is de Telefoonbunker R616 geopend en in Bergen nemen bezoekers een kijkje op het voormalig vliegveld bij Museum Vliegveld Bergen. Uniek dit jaar is de eerste openstelling van het Bunkercomplex aan de Hoeverweg. Het complex, in de oorlog gebouwd als zuidelijke verdediging van vliegveld Bergen was nooit eerder te bezoeken. Maar met de inzet van vrijwilligers is deze nu eenmalig toegankelijk voor publiek! Atlantikwall De Europese kust veranderde tijdens de Duitse bezetting letterlijk in een vesting. Nazi-Duitsland legde in de Tweede Wereldoorlog een ruim 5000 kilometer lange verdedigingslinie aan: de Atlantikwall. Talloze bunkers, tankwallen en loopgraven, gebouwd op strategische plekken, zijn daarvan nog altijd de stille getuigen. De aanleg van de Atlantikwall had zeer ingrijpende gevolgen voor bewoners in de kustregio's. Vele bewoners waren gedwongen te evacueren voor de aanleg van Atlantikwall. Huizen en goederen werden in beslag genomen en op bevel van de bezettende macht werden ruim 170 gebouwen in Egmond gesloopt. Tussen 1940 en 1945 was Alkmaar voor de Duitse bezetter een belangrijke plek in Noord-Holland. De stad was een knooppunt van telefoonlijnen en diende als tweedelijns verdediging, voor het geval er een geallieerde landing plaats zou vinden aan de kust. Bunkerdag in Egmond, Bergen en Alkmaar In de duinen bij Boulevard Noord in Egmond aan Zee is in een voormalig Duitse munitiebunker Bunkermuseum Jansje Schong open voor publiek. Hier maak je kennis met het oorlogsverleden van Egmond aan Zee en hoor je waarom het museum naar Jansje Schong is vernoemd. Speciaal voor Bunkerdag wordt er een extra woonbunker geopend waar aandacht is voor het leven van de Egmondse bewoners tijdens de oorlog. In Bergen kunnen bezoekers het museum over voormalig vliegveld Bergen bezoeken. Het militaire vliegveld is in 1939 gebouwd voor de naderende oorlog. Na de overname door de Duitsers werd er door de Wehrmacht een groot aantal lichte bunkers gebouwd. Het museum bevindt zich in een bunker die voor communicatie door de Luftwaffe is gebruikt. Diverse objecten en vertellen uitgebreid het verhaal van vliegveld Bergen. Onderdeel van de verdediging van vliegveld Bergen was het bunkercomplex aan de Hoeverweg. Dit jaar zijn vijf van de dertien overgebleven bunkers voor het eerst te bezoeken voor publiek. Het complex wordt tijdens Bunkerdag bewoond door een groen re-enactors, die zullen uitbeelden hoe het leven in oorlogstijd eruit heeft gezien. In een van de bunkers is ook een kleine foto-expositie te zien. In Alkmaar gaat telefoonbunker R616 open tijdens Bunkerdag. Binnen konden zes soldaten verblijven. Vrijwilligers van het Bunkermuseum Alkmaar vertellen er meer over. Rond deze bunker zullen twee voertuigen geëxposeerd worden van de Collection '39-45 uit Winkel. Deze collectie betreft een GMC vrachtwagen en een Willys jeep. Bunkerdag landelijk Om stil te staan bij de ingrijpende gevolgen van de Atlantikwall zijn er naast de bunkerbezichtigingen door het hele land verschillende activiteiten voor jong en oud. Tijdens wandelingen en rondleidingen worden de verhalen van de wijk en haar inwoners nieuw leven ingeblazen. Acteurs tonen hoe het leven er in en rond de bunkers aan toe ging. Historische voertuigen vervoeren de bezoekers tussen de verschillende bunkerlocaties. Filmvertoningen met historisch beeld brengen ons terug naar voorbije tijden. Speciaal voor kinderen is er een opdrachtenboekje om meer te leren over dit stukje geschiedenis van ons land. Bekijk de website voor de locaties van de activiteiten. Kijk op www.bunkerdag.nl voor het hele programma. Tickets zijn op de dag zelf verkrijgbaar bij de verschillende bunkerlocaties.

Het programma van de Egmondse Visserijdag is bekend

3 mei 2024

Veel activiteiten voor het hele gezin

Lekker vis eten, leuke activiteiten voor het hele gezin, muziek en het podium op het Pompplein is weer terug. Op vrijdag 14 juni is de herdenkingsdienst en op zaterdag 15 juni organiseren we de Egmondse Visserijdag. 

Hoever Dorpsdiner: ‘langs het tuinpad van Onze Vader…’

3 mei 2024

Feestweekend werpt steeds meer zijn schaduw vooruit

Het Hoever Dorpsdiner vormt inmiddels al weer een paar jaar de afsluiting op de zaterdag van het Hoever Dorpsfeest. Dit jaar zal dat gaan plaatsvinden - om met Wim Sonneveld te spreken - 'langs het tuinpad van mijn vader'. In dit geval 'het tuinpad van Onze Vader', namelijk bij de Slotkapel.

Open dag bij Techniek voor Kinderen ‘de Egmonden’

3 mei 2024

Wat wordt de toekomst van dit succesvolle (en belangrijke) initiatief?

Zaterdag 11 mei 2024 van 10:00 tot 16:00 uur is er in de voormalige Boswaidschool in Egmond aan den Hoef een Open Dag, georganiseerd door de groep vrijwilligers die Techniek voor Kinderen in de Egmonden vormgeven en begeleiden.

Wimmenumer Molen bestaat 250 jaar

3 mei 2024

Te bezoeken op 11 en 12 mei tijdens de Nationale Molendagen

Op zaterdag 11 en zondag 12 mei 2024 is het weer Nationale Molendag, het grootste molenfeest van Nederland. Honderden wind- en watermolens in heel Nederland openen hun deuren om bezoek te ontvangen. Ga op pad en kijk je ogen uit.

Vier de vrijheid tijdens de Alkmaarse Bevrijdingsviering

3 mei 2024

Bands staan te trappelen om te beginnen

De eerste kartonnen onderdelen zijn inmiddels aan elkaar getaped, de bands staan te trappelen en het terrein van de Gasfabriek aan de Helderseweg ligt er picobello bij: de Alkmaarse Bevrijdingsviering van dit jaar belooft een heel bijzondere te worden. Iedereen is uitgenodigd om tussen 12:00 uur en 19:00 uur het kartonnen kunstwerk op te komen tuigen, te dansen op het muzikale programma, in gesprek te gaan met de Veteranen en te genieten van al het lekkers dat door de foodtrucks wordt verzorgd. Levensgroot kartonnen kunstwerk Beginnen bij de basis en dan dóór: zo bouwen we samen een vrije stad. In de aanloop naar Bevrijdingsdag op 5 mei doen we dat letterlijk. Tientallen vrijwilligers bouwen deze week onder de bezielende leiding van het team van wereldberoemd kunstenaar Olivier Grossetête van niets - nou ja, van karton, tape en zoveel mogelijk mankracht - drie levensgrote iconische Alkmaars gevels na. Na een week hard werken worden de verschillende kartonnen onderdelen naar het terrein van de Gasfabriek verplaatst, waar het kunstwerk ter plekke in elkaar gezet zal worden. Vijftien meter breed en elf meter hoog: daar zijn wel wat handjes voor nodig! Iedereen vanaf negen jaar is daarom uitgenodigd om te komen helpen om de kartonnen gevels van het Huis met de Kogel, de statige witte gevel op de Mient en het Raadhuis van Grootschermer in de lucht te hijsen! Feest bij de Gasfabriek Het optuigen van dit spektakelstuk en community art-project zal worden omlijst met een feestelijk programma dat in het teken staat van vrijheid. Rond 13:30 uur ontsteken burgemeester Anja Schouten en kinderburgermeester Malaika Mughal Uribe het bevrijdingsvuur, dat al lopend uit Wageningen opgehaald is. Amnesty Alkmaar en Stichting Veteranen Alkmaar zullen aanwezig zijn om in gesprek te gaan met bezoekers, op het podium vind je vijf fantastische live acts, er is afsluitend een dansact in het kartonnen bouwwerk en er zijn percussie- en graffiti workshops. Kinderen kunnen hun kunsten vertonen op de mini-stormbaan of meedoen aan het nu al legendarische camouflage broek-hangen. Ook aan de innerlijke mens is gedacht. Aan de bar van Ten Westen kun je een drankje halen en er zijn foodtrucks aanwezig om wat lekkers bij te scoren. Afbouw op 6 mei Op 6 mei moet het kunstwerk ook weer afgebouwd worden en ook daarvoor zijn vrijwilligers nodig. De ervaring leert dat het afbouwen minstens zo spectaculair is als het opbouwen. Vanaf 13:00 uur maken we met vele handen licht werk en maken we van het stukje beschermd stadsgezicht van Alkmaar weer wat het ooit was: een berg karton. We zien je graag op 6 mei! Meer informatie vind je op 5meialkmaar.nl

Expositie Abdij van Egmond in oorlogstijd ’40 – ‘45

3 mei 2024

Fragmenten uit het dagboek van een broeder

De monniken van de Abdij van Egmond hebben gedurende de Tweede Wereldoorlog roerende tijden beleefd. Een deel van hen is geëvacueerd, de Abdij (toen nog Priorij) zelf is tijdelijk gevorderd geweest door de Duitsers. De achterblijvende monniken hebben in Egmond-Binnen onderdak verleend aan Italianen en moesten uiteindelijk zelf ook vluchten. Vanuit aangrijpende verhalen uit het persoonlijke dagboek van een broeder wordt nu voor het eerst het verhaal uit de oorlogstijd verteld en met foto’s getoond.

Wereldwinkel Bergen bestaat 35 jaar

3 mei 2024

Fairtrade en duurzaamheid centraal tijdens bijzonder jubileum op 11 en 12 mei

Ter gelegenheid van haar 35-jarig bestaan organiseert de wereldwinkel Bergen in samenwerking met Cinebergen, Roots Market en de gemeente Bergen NH een Fairtrade Festival op 11 en 12 mei. Het thema van het festival is fairtrade en duurzaamheid. Op 12 mei zal er rondom de Ruïnekerk een kleurrijke markt zijn, met bijzondere deelnemers en inspirerende producten. Er zijn biologische bloembollen, divers handwerk, ontwerpers & designers, schminken voor kinderen, een imker, vintage en nog veel meer leuke standhouders. Ook de Herenboeren Duinstreek zijn op de markt aanwezig. De toegang tot de markt is gratis. Er zijn activiteiten voor kinderen en workshops waar u iets kunt leren. Vanaf 13.00 uur zijn op het podium verschillende optredens, met Braziliaanse samba en Senegalese percussie. Als onderdeel van het Fairtrade Festival worden op zaterdag 11 mei bij Filmtheater Cinebergen in de Zwarte schuur aandacht voor de thema’s goede bodem en kernenergie 10:45 uur: Onder het Maaiveld (met inleiding door Herenboeren Duinstreek) Hoe gaan we verstandiger om met de natuur om ons heen en met onze bodem? Deze film laat zien wat er in het groot moet gebeuren door zich te concentreren op de wereld om ons heen en die direct onder onze voeten. Terwijl je met je handen in de grond zit kom je tot nieuwe inzichten en met de geur van verse aarde in je neus begin je te beseffen dat er onder je voeten misschien nog wel meer tuin is dan daarboven. Sterker nog: zonder dat wemelende leven onder het maaiveld zou het bovengrondse leven helemaal niet bestaan. O.a. gefilmd bij Herenboeren Duinstreek Bergen. 13:30 uur Nuclear Now (met nagesprek met Jelle Oving, nuclear engineer NRG/Pallas) Daar de opwarming van de aarde door fossiele brandstoffen gestaag aanhoudt, wordt het tijd voor de mensheid om de confrontatie aan te gaan met de immer voortdurende kernangst en alle misinformatie die er nog steeds hangt rondom deze in feite schoonste, veiligste en snelste energiebron. Dat is althans de strekking van het betoog van regisseur Oliver Stone. Met uitzonderlijke toegang tot de nucleaire industrie in Frankrijk, Rusland en de Verenigde Staten onderzoekt hij de mogelijkheden van kernenergie. Is kernenergie onmisbaar voor ons voortbestaan en is het dé kans om de onvermijdelijke klimaatverandering te stoppen? Kaartverkoop Filmtheater Cinebergen: www.cinebergen.nl Wereldwinkelbergen: Jan Apotheker, 0624990725

Muziek met bezieling door het Eva Cassidy Tribute Trio

3 mei 2024

Zondag 5 mei van 16 tot 18 uur in Muziekcafé Soigné

Op zondagmiddag 5 mei komt het Eva Cassidy Tribute Trio van 16.00 tot 18.00 uur spelen in muziekcafé Soigné. Het Eva Cassidy Tribute Trio speeld op eigen wijze en met veel bezieling de muziek die vertolkt werd door Eva Cassidy. De drie gepassioneerde muzikanten van het trio zijn Madeleine Den Nijs (zang), Martin van Zijl (akoestisch gitaar) en Robin de Lang (fretloze basgitaar). Deze drie talenten met elkaar zorgen voor een magische mix van mooie melodieuze klanken, en zijn een genot om naar te luisteren.

Dodenherdenking 2024 in de Egmonden

26 april 2024

Het programma voor zaterdag 4 mei

Het 4 mei comité de Egmonden vraagt ons om het onderstaande te publiceren.

Moeders zwemmen op Moederdag gratis in De Beeck

26 april 2024

Inclusief gratis moeder- en kind zeemeerminzwemmen

Zwembad De Beeck pakt uit op Moederdag! Op zondag 12 mei hebben alle moeders gratis toegang tot De Beeck. Daarnaast organiseert het Bergense bad gratis ouder- en kind zeemeerminzwemmen voor moeders en hun zoon of dochter. Beide baden zijn geopend er ligt gezellig speelmateriaal in het bad. Op Moederdag zwemmen alle moeders gratis in de zwembaden van De Beeck. Het bad is op zondag geopend van 09.00 tot 15.00 uur. In zowel het 25-meterbad als het doelgroepenbad ligt gezellig speelmateriaal waarmee naar hartenlust gespeeld kan worden. Gratis moeder- en kind zeemeerminzwemmen Zeemeerminzwemmen is voor zowel jongens als meiden een magische ervaring. Regelmatig krijgt De Beeck van ouders de vraag of zij ook niet eens een staart kunnen proberen en mee kunnen zwemmen tijdens de zeemeerminlessen. Op Moederdag laat De Beeck deze wens in vervulling gaan. In sessies van een half uur kunnen moeders met hun kind heerlijk als zeemeermin bewegen door het water. Er zijn kleurrijke staarten beschikbaar in zowel in kindermaten als voor de moeders. Na het aantrekken van de staart is iedereen vrij hoe te bewegen door het water. In het bad liggen verschillende materialen als zeewier en ringen en ook staan er poortjes onder water om als een echte zeemeermin of zeemeerman doorheen te zwemmen. Natuurlijk is er een instructeur aanwezig voor tips en adviezen. Praktische informatie Moeders zijn zondag 12 mei de hele dag gratis welkom bij De Beeck. Interesse in een zeemeerminsessie? Reserveer dan tijdig jullie staarten via de kassa van het zwembad, op 072 3034012. Er zijn staarten voor zowel moeder als kind beschikbaar om 11.00 uur, 11.30 uur, 13.00 en 13.30 uur. Voor kinderen die met hun moeder mee willen zwemmen is een B-diploma verplicht. Meer informatie is te vinden op www.debeeck.nl/moederdag.

Bevrijdingsvuur-estafette Wageningen-Egmond 2024

26 april 2024

Indrukwekkend vertrek vanuit Wageningen en aankomst in Egmond aan Zee

Ook dit jaar zal ‘Team Egmond’ het bevrijdingsvuur vanuit Wageningen naar de Egmonden brengen. ‘Team Egmond’ bestaat uit negen atleten en vijf begeleiders (chaufeurs, kaartlezers en fietsers) allen afkomstig uit de drie Egmonden. Nadat het team, verdeeld in de drie kernen, de herdenking op zaterdag 4 Mei heeft bijgewoond, vertrekken zij met twee negen-persoons busjes naar Wageningen. Daar wordt ’s nachts om twaalf uur na de diverse plechtigheden bij Hotel de Wereld het bevrijdingsvuur ontstoken, waarna de ploegen van start gaan. De startvolgorde wordt bepaald door het totaal te lopen kilometers, de ploegen die het verst moeten mogen als eerste van start. ‘Team Egmond’ heeft zo’n 135 kilometer te overbruggen en zal starten om 01:10 uur. In Wageningen zal ook burgemeester Lars Voskuil aanwezig zijn om de ploeg te zien starten en aan te moedigen. De lopers lopen in estafettevorm steeds één kilometer en de route gaat o.a. via Veenendaal, Amersfoort, langs paleis Soestdijk, Hilversum en vervolgens langs Weesp, Driemond en Diemen, door Amsterdam langs de Watergraafsmeer naar het Centraal Station, vandaar naar Amsterdam West, met de pont naar Zaandam, waarna de laatste kilometers gaan via Nauerna, Assendelft, Heemskerk, Castricum en Bakkum naar de Egmonden. De geschatte aankomsttijden in de Egmonden zullen zijn: bij het monument aan de Abdijlaan in Egmond Binnen om 13:30 à 13:45 uur, in Egmond aan den Hoef bij de r.k. kerk aan de Herenweg om 14:00 à 14:15 uur en bij het monument in Egmond aan Zee om 14:15 à 14:30 uur. Bij de monumenten zal het bevrijdingsvuur ontstoken worden door één van de atleten, in Egmond aan Zee zal dat samen zijn met burgemeester Lars Voskuil samen met de kinderburgemeester. Het Team hoopt op veel belangstelling bij de ontvangst in de drie Egmonden.

Koningsdag 2024 in de Egmonden

19 april 2024

Waar is wanneer wat te doen?

Wat is er in Egmond te doen op Koningsdag? Onderstaand een overzicht:

Rommelmarkt in Huize Agnes

19 april 2024

Op zaterdag 20 april van 13.30 tot 16.00 uur

Huize Agnes nodigt u uit op deze gezellige dag tussen 13.30 uur en 16.00 uur. Wees vrij om een heerlijke wafel te bestellen, te snuffelen tussen de hebbedingetjes, de creahoek met o.a. heel veel mooie kaarten voor € 0.50 en kom een kansje wagen bij de loterij! Dit alles voor kleine prijsjes, wat weer ten goede komt aan onze bewoners.

Slotkapel als tempel voor tuinliefhebbers

19 april 2024

Vrijdag 19 en zaterdag 20 april te bezichtigen voor het publiek

Voor als u nog niet helemaal weet wat u gaat doen de komende dagen: ga eens langs in de Slotkapel in Egmond aan den Hoef. Het is werkelijk een groot feest van bloeiende narcissen. De een nog bijzonderder dan de ander. Een ware tempel voor tuinliefhebbers.

Buren ontmoeten buren: Derde editie Week van de Buurttafel

19 april 2024

Nextdoor roept buren op elkaar ook in 2024 aan tafel te ontmoeten

Wat denk je ervan om samen met je buren aan tafel aan te schuiven? Nextdoor, het buurtplatform dat buren met elkaar verbindt, roept alle buren in Nederland op om tussen 15 en 23 juni samen aan tafel te gaan tijdens de Week van de Buurttafel. Het idee? Een prettige sfeer tussen buurtgenoten creëren en elkaar beter leren kennen. Zo wordt het makkelijker om elkaar te vinden voor hulp, informatie of gewoon wat gezelligheid. Vanaf vandaag kunnen Nederlandse buren hun Buurttafel aanmelden via https://go.nextdoor.com/buurttafel2024. Na twee succesvolle eerdere edities in 2022 en 2023, waarbij in totaal ongeveer 15.000 buren in Nederland samenkwamen om met elkaar te eten en drinken, is het dit jaar tijd voor de derde editie van de Week van de Buurttafel. Wat eerder opviel? Of de Buurttafel nu groot of klein was; elke Buurttafel zorgt voor verbinding in de buurt. En wie wenst er nou niet een fijne buurt met goede buurtcontacten om in te wonen? "Tijdens de Week van de Buurttafel opende ik mijn tuin voor mijn buren, waar we genoten van traditionele Syrische en Libanese gerechten. Er was volop gelegenheid om een stukje van mijn eigen achtergrond te delen en anderen te leren kennen. Uiteindelijk voelde het alsof we elkaar al jarenlang kenden. Het was een groot succes! Deze activiteit vormde het begin van iets groters. We blijven buurttafels organiseren," aldus Tony, de organisator van de buurttafel in de Spanburgstraat in Almere. Oranjegevoel tijdens Week van de Buurttafel 2024 De Week van de Buurttafel valt dit jaar samen met het EK voetbal. Op zondag 16 juni om 15.00 uur speelt het Nederlands elftal tegen Polen, en op vrijdag 21 juni om 21.00 uur tegen Frankrijk. Een perfecte gelegenheid om samen met je buurtgenoten het Nederlands elftal aan te moedigen, onder het genot van een hapje en een drankje. "Voor de derde keer op een rij organiseren we de Week van de Buurttafel: een jaarlijks terugkerend initiatief van Nextdoor, bedoeld om een vriendelijkere wereld te creëren, waarin iedereen een buurt heeft om op te bouwen. En dat is belangrijk, want uit ons jaarlijks buurtonderzoek werd duidelijk dat maar liefst 65% van de Nederlanders een prettige omgang met buurtgenoten erg belangrijk vindt. Eten verbindt mensen, en is een relatief eenvoudig middel om ze bij elkaar te brengen", aldus Geert Mol, Country Manager van Nextdoor Nederland. Buurttafel organiseren? Wil jij een Buurttafel organiseren? Dat kan! Of het nu een buurtbarbecue, diner, high tea, lunch, picknick, borrel of koffie met gebak is: iedere Buurttafel is waardevol. Ga naar https://go.nextdoor.com/buurttafel2024 en meld jouw Buurttafel aan. Hulp nodig bij de organisatie? Nextdoor biedt een toolkit aan die het allemaal wat makkelijker maakt. Deze toolkit bevat onder andere flyers, posters en voorbeelden voor een planning en begroting.

Viering Bevrijdingsdag Alkmaar verhuist van Cultuurpark de Hout naar de Gasfabriek

26 april 2024

Broedende lepelaars zorgen voor nieuwe locatie op zondag 5 mei

Het is een bijzonder gezicht: de lepelaars die onlangs zijn neergestreken in Cultuurpark de Hout. Van de enthousiaste vogelaars die de lepelaars aantrekken, ondervinden de vogels vooralsnog weinig last. Maar een bevrijdingsfeest in hun nieuwe achtertuin? Dat is toch te veel feest voor de dieren. Daarom verhuist de viering van Bevrijdingsdag dit jaar van Cultuurpark de Hout naar het terrein van de Gasfabriek aan de Helderseweg. Bouw daar mee aan het kartonnen kunstwerk, kom kijken naar het feestelijke programma op het podium en geniet op het terras met drankje van de bar en wat lekkers van de foodtrucks.

PlogArt in Het Kruithuisje te Alkmaar

26 april 2024

De verkoopopbrengst, is voor Stichting Veldwerk Nepal

Tussen het zwerfafval dat Lioba en Fred van Atelier Lifre uit Heiloo opruimen zit ook rommel die zij gebruiken om kunstwerken van te maken.

Opheffingsuitverkoop bij PostaanZee Boekenmarkt

19 april 2024

Na april 2025 definitief gesloten

De geliefde boekenmarkt van PostaanZee sluit april 2025 definitief haar deuren voor boekenliefhebbers. Vanaf mei organiseert PostaanZee op iedere eerste en derde vrijdag van de maand een speciale opheffingsuitverkoop. De boekenmarkt, ontstaan door een overvloedige aanvoer van boeken, biedt een schat aan kunst-, studie-, kook- en geschiedenisboeken. Voor de liefhebbers is dit de kans om die lang gezochte 'pareltjes' te vinden. Ook de boeken over Egmond zijn afgeprijsd. Onze vrijwilligers staan klaar om te helpen bij het zoeken naar jouw gewenste boek. Met de koop van boeken steun je de activiteiten van PostaanZee. Vanaf nu kunnen alleen nog recente leesboeken worden ingeleverd om onze eigen minibieb fris en aantrekkelijk te houden voor alle bezoekers. Ondertussen blijft de oud papier club verheugd met zolderopruimingen. De eerstvolgende opheffingsuitverkopen vinden plaats op vrijdag 3 mei en vrijdag 17 mei van 13.30 tot 16.00 uur in het achterste gedeelte van het voormalige postkantoor aan de Voorstraat 82. Mis deze laatste kans niet! Tot ziens op de boekenmarkt! Voor meer informatie: Postaanzee Voorstraat 82a Egmond aan Zee

Muziekcafé Soigné vormt zondag 21 april podium voor ‘Hurryman’

19 april 2024

Alias voor singer/songwriter Rob van der Plas

Op zondagmiddag 21 april komt singer/songwriter Rob van der Plas alias Hurryman van 16.00 tot 18.00 uur in muziekcafé Soigné spelen. Hurryman is liedjesschrijver Rob van der Plas en hij draait al even mee. Begin jaren '80 trok hij met The Spivs volle zalen, een band die vooral 'wereldberoemd' in Noord Holland was. De band viel uit elkaar, waarna hij met de gitarist King's Cross oprichtte, dat na een optreden in de Melkweg uit elkaar viel. Rob besloot alleen door te gaan. Solo onder de naam Hurryman, brengt hij eerst een cassette (1993) en vervolgens een cd (Collection 1996) uit. Deze werden beide zeer goed ontvangen en de cd werd een week lang gedraaid door Henk Westbroek. Hurryman wordt een band en treed een aantal jaren lokaal op. De interesse in popbandjes blijkt begin 2000 beperkt en na een tijdje wordt het weer stil. Tot hij in 2010 Sooi van der Laan ontmoet. Met deze ex zangeres van de zweeds Amerikaanse band The Miscellaneous, richt hij Hurrymania op. Al snel werd dit een acoustisch trio en later een duo. Opvallend door de mooie, donkere songs met sterke Scandinavisch invloeden. Er verschijnt een mini-cd en later een album, dat pas na het uiteenvallen van het duo uitkomt en dus in stilte verdwijnt.... En nu? Hurryman doet wat hij het liefste doet, liedjes zingen vanuit zijn ziel. Ooit bestempeld als acoustische Anti-folk, gaan de meeste songs over verlies en verlangen. Maar bij Hurryman gloort er altijd hoop, de depressie trekt voorbij, de melodieën blijven hangen. Natuurlijk zijn er invloeden, denk aan Lennon, Bowie, Madrugada, Neil Young, Television, Magazine, The Only Ones, Beatles, Daniel Lanois en al die bekende en onbekende muzikanten.Gelukkig wel. Waar zou ik zijn zonder ze? Dank! Www.hurrymanmusic.nl bandcamp: hurryman.bandcamp.com Kortom: liefhebbers van mooie akoestisch begeleide liedjes komen op 21 april van 16.00 tot 18.00 uur aan hun trekken in muziekcafé Soigné aan de Adelbertusweg 31 te Egmond-Binnen. De entree is gratis, in de pauze gaat de pet rond voor een vrijwillige bijdrage. Reserveren is vanwege het beperkt aantal zitplaatsen noodzakelijk op [email protected].

Concert in Ruïnekerk na de Dodenherdenking op 4 mei

26 april 2024

Gedichten, teksten en muziek

Het is inmiddels een mooie traditie: na afloop van de dodenherdenking op zaterdag 4 mei organiseert het Vaduz Vocaal Ensemble een concert om 21.00 uur in de Ruïnekerk in Bergen. U bent van harte welkom te komen luisteren naar een programma met gedichten en teksten die het thema van de dodenherdenking raken. Verder zal er instrumentale en vocale muziek van onder andere H. Purcell, E. Elgar, E. Smyth en J.S. Bach uitgevoerd worden. Tezamen zal dit een stemmig geheel vormen aan het einde van de dag. Welkom en teksten: Hetty Hafkamp. Het Vaduz Vocaal Ensemble o.l.v. Ellen Verburgt, Erna Sommer en Renate Smit, viool; Joost Honselaar, altviool; Irene van den Heuvel, cello Entree: gratis Een vrijwillige bijdrage na afloop van het concert voor de Ruïnekerk is zeer welkom. De kerk gaat om 20.30 uur open (reserveren is niet mogelijk)

IVN wandeling rondom de Westert en de Bleek

19 april 2024

Woensdag 24 april

Op woensdag 24 april gaan IVN-gidsen van 19.00-21.00 uur weer op pad door het PWN-duingebied. De Bleek en de Westert behoren tot de oude duinen en zijn eeuwenlang door de mens in gebruik geweest voor landbouw, het weiden van vee, het bleken van linnen en voor de bollenteelt. Dat heeft geleid tot het kenmerkende open ‘nollen’ landschap. Door juist beheer houdt PWN deze waardevolle restanten van de oude duinen in stand. De gidsen vertellen u van alles over de cultuurhistorie, landschap en beheer, flora en fauna. Er kunnen maximaal 12 mensen mee, die zelf voor een duinkaart dienen te zorgen. Aanmelden is noodzakelijk via mail: [email protected] . Er wordt een bijdrage gevraagd van 3 euro p/p. Door de aanwezigheid van teken wordt dicht schoeisel en bedekkende kleding aanbevolen. Vertrek: 19.00 uur, parkeerterrein PWN, Oude Schulpweg, Egmond-Binnen (naast restaurant Nieuw Westert).

Dreumesochtend en Sportspektakel in de meivakantie

26 april 2024

Vanaf maandag 6 mei

Tijdens de meivakantie organiseren de Buurtsportcoaches van Holland Sport in de gemeente Bergen een Dreumesochtend en Sportspektakel. Op maandag 6 mei kunnen de allerkleinsten zich uitleven in sportcentrum De Blinkerd in Schoorl tijdens de dreumesochtend. In de middag staat de sporthal klaar voor basisschool kinderen die deel kunnen nemen aan het Sportspektakel. De toegang voor alle sportactiviteiten bedraagt € 2,50 per kind, aanmelden kan via de website www.sportenbewegeninbergen.nl Dreumesochtend (1 t/m 4 jaar) 0 jarigen zijn gratis Samen met uw (klein)kind kunt u 1,5 uur lang klimmen, klauteren, springen, rennen en samen plezier maken. Elk kind mag zijn/haar loopfiets meenemen want er wordt een begeleid fietsparcours uitgezet. Ook is er een hoek waar de allerkleinsten kunnen rondkruipen en spelen. De Dreumesochtend is van 10.00 tot 11.30 uur. Sportspektakels (4 t/m 12 jaar) Tijdens het Sportspektakel wordt de sporthal omgetoverd tot een waar kinderparadijs. Kinderen uit de gemeente Bergen kunnen zich uitleven op luchtkussens, een stormbaan én er zijn veel leuke spelmaterialen. Kinderen kunnen zich bij binnenkomst aanmelden voor een clinic, zij kunnen kiezen uit diverse leuke sportclinics, zoals dans, schaken en gymnastiek. Het Sportspektakel is van 12.30 tot 15.00 uur. Meer informatie Aanmelden voor de Dreumesochtend en het Sportspektakel kan via de website: www.sportenbewegeninbergen.nl. De entree bedraagt € 2,50 per kind. Dit is inclusief deelname aan de clinics (vanaf 6 jaar). Voor BSO's en groepen gelden aangepaste tarieven, hierover kan contact opgenomen worden met Elles Kraakman, [email protected]

Kraam huren voor het Hoever Dorpsfeest 2024? Wees er snel bij!

12 april 2024

Het belooft weer een waar spektakel te worden

De zondag van het Hoever Dorpsfeest staat zoals traditioneel in het teken van de jaarmarkt. Daarvoor zijn nog kramen te huur, maar wees er wel snel bij, want voor je het weet vis je achter het net. En als je iets niet wilt is het wel die ene zondag in juni (de 9e in dit geval) achter het net vissen.

Feestelijke meivakantie bij zwembad Hoornse Vaart

26 april 2024

Van zaterdag 27 april tot en met zondag 12 mei

Van zaterdag 27 april tot en met zondag 12 mei staat de meivakantie weer voor de deur. Zwembad Hoornse Vaart pakt uit met extra ruime openingstijden voor recreatieve zwemmers, een gevarieerd aquafitnessprogramma, elke dag gratis animatie, elke middag een 15-meter lange stormbaan in het 50-meterbad en is het buitenbad geopend. Tot slot organiseert zwembad Hoornse Vaart extra zwemlessen en een snelcursus voor diploma B en C in de vakantie. Meer informatie over de meivakantie is te vinden via www.hoornsevaart.nl/meivakantie. Buitenbad geopend, elke dag gratis animatie en stormbaan Kinderen die van klimmen, klauteren en glijden houden kunnen hun geluk niet op, want er ligt elke middag de 15 meter lange stormbaan in het 50-meterbad. Daarnaast is er elke dag gratis animatie en is het buitenbad met supersnelle glijbaan geopend. Iedereen kan in de middag gezellig meedoen met de leukste spelletjes in het water waarbij er mooie prijzen te verdienen zijn. Het animatieteam staat garant voor heel veel plezier! Banenzwemmen en Aquafitness Gedurende de meivakantie is het 50-meterbad geopend voor banenzwemmers die hun conditie op peil willen houden. In het weekend is het banenzwemmen mogelijk vanaf 09.00 uur. Daarnaast is er een uitgebreid aquafitness programma samengesteld. Vakantie zwemlessen en snelcursus B en C Op verschillende dagen in de meivakantie kunnen kinderen deelnemen aan de vakantie zwemlessen zwembad Hoornse Vaart in Alkmaar. Op deze dagen zullen er lessen aangeboden worden voor verschillende niveaus. Iedereen – ook kinderen die geen zwemles volgen bij Alkmaar Sport – is van harte welkom om deel te nemen aan de extra zwemlessen. Meer informatie over de extra zwemlessen is te vinden via www.hoornsevaart.nl/vakantie-zwemlessen. Tevens organiseert zwembad Hoornse Vaart een snelcursus voor het B- en C-diploma. In zwembad De Hout is het mogelijk om het B-diploma binnen 3 dagen en het C-diploma binnen 5 dagen te halen. Meer informatie over de snelcursus is te vinden via www.hoornsevaart.nl/snelcursus.

Korren geeft veel plezier voor iedereen

19 april 2024

Rond de zee is altijd iets te beleven...

Zondag 21 april gaat IVN weer korren in Bergen aan Zee. Bij korren trek je een groot net door de zee vanaf de vloedlijn, enkele honderden meters door de branding.

Terug