Column Cindy Schrikkema-Stofberg: MeToo of niet?
Gepubliceerd: 28 juli 2023
Een heel gevoelig onderwerp ik weet het maar toch ga ik mijn mening hierover verkondigen ondanks dat ik ongetwijfeld mensen tegen de schenen schop. Laat ik beginnen met het feit dat ik niemand wil kwetsen. Naar het hele “MeToo” verhaal zit ik toch telkens met grote verbazing te kijken en te luisteren. Want waar hebben we het eigenlijk over?
Natuurlijk als er ergens sprake is van aanranding, verkrachting, ongewenste zaken of kinderen, jonge tieners ten opzichte van volwassen of mensen met gezag dan is dat fout. Helemaal mee eens, dat kan niet door de beugel. Maar..
Een man of vrouw (het kan toch echt twee kanten op) die zich “omhoog n**kt” zoals we het vroeger zeiden, is in mijn ogen toch echt een kwestie van keuze. Je wil die promotie zo graag dat jij bereid bent om daarvoor seksuele handelingen te doen. Je kunt er ook voor kiezen om die promotie niet te nemen of ergens anders te gaan werken. Is het sjiek? Nee natuurlijk niet, maar kom op zeg. Je kiest er zelf voor of je wel of niet met die voorwaarden eens bent. Die dame die de regisseur een blowjob moest geven om die filmjob te krijgen, sorry schatje maar het is je eigen keuze. Als jij dan besluit om dit met open mond toe te treden dan heb jij geen recht om achteraf te klagen over een bittere smaak. Je kunt ook je mond dicht houden en besluiten dat je voor zo een producer niet wil werken.
Dan heb je de groep met mensen die nu ineens last van “MeToo” hebben omdat ze in hun jeugd dingen gedaan hebben waar ze nu achteraf spijt van zouden hebben? Wie is er opgegroeid in de jaren 70-80-90 en heeft geen dingen gedaan waar je misschien spijt van hebt? Punt is dat jij op het moment dat je het deed, het helemaal prima en oké vond. Dus hoezo heb je dan een “MeToo”?
Onze kinderen groeien wat dit betreft toch wel een beetje op in een spastische wereld. Voordat je iemand wil gaan zoenen zou je al in drievoud bijna, schriftelijk moeten vastleggen dat beide partijen elkaar graag een zoen willen geven, zonder dwang en zonder valse voorwendselen. Maar nu blijkt dat je al deze papieren nog langer moet bewaren dan de boekhouding voor de belastingdienst, aangezien er op dit moment “MeToo’s” van 20-30 jaar geleden boven komen.
Mannen mogen niet meer fluiten en worden al berispt als ze een keertje te ver achterom kijken. Vrouwen mogen niet meer te sexy over straat en ik denk dan; Wie heeft dit allemaal zo verzonnen? Vinden we het dan niet meer leuk als je merkt dat een ander je leuk vind? Moeten we dan allemaal een grote zonnebril op zodat niemand meer kan zien waar je naar kijkt en staart? Is dit de oorzaak voor het feit dat we zo veel vrijgezellen hebben in Nederland? Ik hoor niets anders dan dat het verdraaid moeilijk is een leuke partner te vinden.
Seksueel grensoverschrijdend gedrag is natuurlijk not done maar eerlijk is eerlijk vrouwen kunnen er ook wat van. Je wilt niet weten hoe het soms in een vrouwengroep aan toe gaat als er een mooie man voorbijkomt. De vraag is alleen: wat is seksueel grensoverschrijdend gedrag en welke keuzes maak jij hierin?
Ik heb in mijn jeugd ook het een en ander gedaan waarvan ik nu bijna 30 jaar later denk “ai.. zou ik nu toch anders doen”. Maar hé, ik was jong en op dat moment wilde ik dat.