Column Dirk Blij: Zelf toevoegen
Gepubliceerd: 2 augustus 2024
Koken is voor veel mensen een noodzakelijke bezigheid terwijl anderen niets liever doen. Voor die laatste groep kan het niet uitgebreid genoeg, die mensen hebben kasten vol kruiden en planken vol kookboeken. Ze struinen winkels en markten af voor de meest uiteenlopende ingrediënten zodat ze maaltijden kunnen serveren die het verst afstaan van boerenkool met worst, waar overigens niet veel mee mis is, behalve allicht voor vegetariërs.
Het is vooral de eerste groep waar de supermarkt het zogenaamde totaalpakket voor heeft geïntroduceerd. Vaak niet al te ingewikkelde gerechten worden geleverd in een plastic doos, waar dan alle benodigdheden, die normaal gesproken ook los in de supermarkt verkrijgbaar zijn, voor het gemak, en dus tegen een hogere prijs, al in zijn verzameld. Het recept erbij en klaar is kees. In vrijwel alle gevallen moeten er overigens nog wel één of twee ingrediënten worden toegevoegd, maar dat staat dan duidelijk vermeld op de verpakking.
Maar soms wekt dat verbazing. Mijn oog viel op een doos met daarin de samengestelde benodigdheden voor Penne met Ricotta en Rucola. Dat stond tenminste dik gedrukt op de verpakking, dat was zogezegd de naam van het gerecht. Ik was dan ook wel verbaasd over de zelf toe te voegen en dus niet in de verpakking aanwezige onderdelen, namelijk: 300 gram penne (of pasta naar keuze), 250 gram ricotta en 85 gram rucola. Wacht even, penne, ricotta en rucola? Wat zit er dan wel in die doos? Door het transparante deel van de verpakking schemerden een grote ui en een blikje iets, ik vermoed tomatensaus, maar helemaal zeker weet ik dat niet. Toch wel sympathiek dat pasta naar keuze ook mag, maar dan slaat de naam van het gerecht weer nergens op.
Dit gaat wel ver, dacht ik. Zo kun je alles wel verkopen. Een krant met als kop op de voorpagina: zelf toevoegen: nieuws en persfoto’s. Of je koopt een kaartje voor de Keukenhof waarop staat zelf toevoegen: tienmiljoen bloembollen. Het lijkt mij volksverlakkerij. Stel dat ik u aan het begin van deze column had laten weten dat u zelf punten, komma’s en spaties had moeten toevoegen, en ik slechts een hele lange aaneengesloten sliert letters had geproduceerd, weliswaar in dezelfde volgorde, maar leestekenloos. Ik wed dat u het niet tot deze zinnen had weten uit te lezen. Ik wed zelfs, dat u er niet eens aan was begonnen. Als we de bezoekers van een museum… of, laten we het dichter bij huis houden, galerie de Kapberg… bij hun bezoek zouden vragen zelf kunst toe te voegen, zou dat slechts voor een enkeling een uitgelezen kans zijn om ook eens hun werk te exposeren, maar de meeste mensen zouden raar opkijken. Ik zou me tenminste bekocht voelen, als ik in een museum tot de ontdekking kom, dat ik zelf de door mij verwachte kunst had moeten toevoegen.
En dan kan ik mij voorstellen, dat als je in de winkel met je neus kijkt, en zo’n pakket ziet staan en denkt: ha, lekker, penne met ricotta en rucola, en dat je dan thuis komt met een ui en een blikje tomatensaus, dat je je dan behoorlijk bekocht voelt. Is dat het lekkere van Albert Heijn?
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.