Column Gerard Köhler: het geheim van lijn 410 (deel 7)
Gastschrijver is deze keer Fred Krop: Halte Karmel
Gepubliceerd: 24 februari 2023
Om te beginnen, strikt genomen klopt de naam van deze halte niet. Een Karmel is een kloostergemeenschap van Karmelieten of Karmelitessen. Deze kloosterorde uit de 13e eeuw is genoemd naar de berg Karmel in Israel waar eens de profeet Elia in een grot woonde.
Echter, de zusters Karmelitessen die hier vanaf 1931 woonden zijn in 1997 vertrokken. Er is dus sprake van een voormalige Karmel. Vanaf de halte ziet u de RK begraafplaats. Daarachter ligt het kloostergebouw waar, ja dat is waar, op de gevel de naam Karmel staat. Het gebouw is een ontwerp van architect Cornelis van Moorsel. Hij was net als zijn leermeester Kropholler aanhanger van het traditionalisme in de architectuur. Echter in dit klooster zijn, met name in de indeling ook z.g. functionalistische elementen te onderscheiden, mede ingegeven door de eisen van de strenge kloosterregels.
Het gebouw is een rijksmonument. De plaatselijke huisartsenpraktijk is er nu gevestigd en het omvat een aantal appartementen.
Voor de zusters zou een bushalte op deze plek niet nodig zijn geweest. Ze mochten in beginsel de deur niet uit. Het waren slotzusters en ze zaten letterlijk achter slot en grendel. De deur naar de buitenwereld was op slot en alleen moeder overste had een sleutel. Voor de noodzakelijke contacten met de buitenwereld zorgden de drie buitenzusters, genoemd naar de drie aartsengelen Gabriël, Michaël en Rafaël. Oudere dorpsbewoners zullen zich hen nog herinneren.
Iets naar het noorden ligt nog een deel van een tankval, onderdeel van de Atlantikwall uit de 2e wereldoorlog. Een informatiebord geeft u nader informatie over dit veldje met betonblokken.
Aan de overkant van de Herenweg, iets naar het zuiden ziet u de Tiggellaan. Nu vormt die straat de grens van de wijk Slot 1 uit de zeventiger jaren van de 20e eeuw. Tot 1859 vormde hij ook de grens tussen de gemeenten Egmond-Binnen en Wimmenum. Over die gemeente Wimmenum en zijn gedwongen fusie met Egmond-Binnen valt ook het nodige te vertellen, maar dat hoort meer bij de haltes Driehuizerweg of ’t Woud. Overigens, Egmond aan den Hoef behoorde altijd tot de gemeente Egmond-Binnen.
De Tiggellaan is al eeuwen oud en genoemd naar de “Tichels” die zich hier bevonden. Dat waren kleiputten waaruit mogelijk de klei kwam voor de stenen waarmee het Slot van de Heren van Egmond was gebouwd. Het woord “Tichel” is via via af te leiden uit het latijnse Tegula, dakpan of tegel.
Nagenoeg in het verlengde van de Tiggellaan ten westen van de Herenweg loopt het Nachtegalenpad. Volg dit een paar honderd meter indien u uitgestapt bent om te gaan wandelen in de voormalige duinen van Six, tegenwoordig onderdeel van het PWN duinreservaat.