Column Gerard Köhler: het geheim van lijn 410, halte Beatrixlaan (deel 8)
Opnieuw een gastbijdrage van collega-chauffeur Fred Krop
Gepubliceerd: 3 maart 2023
Wie hier in- of uitstapt heeft of had waarschijnlijk iets te zoeken in de naoorlogse uitbreiding van Egmond aan den Hoef. Hier hebben naast Beatrix al haar Oranje-zusjes, haar vader en haar oudste zoon een laan gekregen. Het begin van die Beatrixlaan heeft nou niet echt de uitstraling van wat je een laan zou noemen. Iets verderop wordt het wat beter maar voor de hele wijk geldt dat het eerder straten dan lanen zijn.
Komend van Bergen is deze halte ook de snelste toegang tot het Slotpark. In het Slotpark vind je de Slotkapel en, omringd door de Slotgracht, de fundamenten van wat ooit het grootste kasteel van Holland was. Hier woonden de heren van Egmond. In de woonwijk Slot 2, voorbij het park zijn de straten, pardon de lanen, vernoemd naar de edelvrouwen rondom die heren.
Je kunt om de Slotgracht heen wandelen. Tijdens de wandeling passeer je informatieborden die je van alles vertellen over het slot en zijn bewoners. Aan de zuidkant bevindt zich de toegangsbrug naar de fundamenten. Als je over die fundamenten wandelt ervaar je de afmetingen en de indeling van het kasteel. Tegenover de brug staat bezoekerscentrum Huys Egmont. Daar kunnen de vrijwilligers van Stichting Historisch Egmond je alles vertellen over het kasteel, haar bewoners en de rijke geschiedenis van de Egmonden.
Je bent nu in het “Slotkwartier”, een van de hoofdpijn-dossiers van de gemeente Bergen en tot 2001 ook al van de voormalige gemeente Egmond. Maar daarover meer bij de volgende halte.
Nu even terug naar waar u uitstapte. Naar het westen kijkt u over (voormalige) bollenvelden, tot aan de duinvoet. Daar loopt het Delverspad. Samen met het Nachtegalenpad vormt het een fiets/wandelroute buitenom het dorp, van en naar Egmond aan Zee.
Op de voorgrond staat langs de Herenweg nog een originele bollenschuur uit ca 1930, “Beekvliet”. Veel bollen worden hier niet meer geteeld; het gebied is nu wandel- en hondenuitlaat gebied, in afwachting van woningbouw. Bouwfonds gaat hier binnenkort 162 woningen realiseren; het plan Delversduin. Daar is een lange periode van plannen, rapporten, structuurvisies, bezwaren, stilstand en nog eens bezwaren aan vooraf gegaan.
Van 2000 to 2005 stond op het zuidelijke deel een AZC. Het was vanaf de start daarvan de opzet van de gemeentelijke bestuurders om er vervolgens woningbouw te plegen. Dat leek toen logisch. Inmiddels zullen weinig mensen nog durven voorstellen om op zo’n unieke landschappelijke locatie een woonwijk te zetten. Om de binnenduinrand niet geheel aan het zicht te ontrekken hebben de ontwerpers rekening gehouden met “zichtlijnen” zodat je straks bijvoorbeeld vanaf het kerkplein nog de duinen kunt waarnemen. Hoe dan ook, door veel Egmondse woningzoekers wordt uitgekeken naar de dag van inschrijving voor een woning in Delversduin.
Naar het zuidwesten zie je de “molen van Berkhout”, een korenmolen uit 1899 die al jaren geleden gestopt is met malen. Lange tijd (vanaf 1962) was het de “koffiemolen” waar het heerlijk zitten was op het terras tijdens mooie dagen. Intussen raakte hij in verval. In 1977 moesten de wieken worden verwijderd. De molen is in 2017 gerestaureerd. Echter de wieken zijn niet meer teruggekomen. En ook de koffie behoort, na een korte terugkeer definitief tot het verleden. Rondom de molen staan recreatiebungalows.
We zijn uitgekeken, tijd voor een volgende stop van Lijn 410.
Fred Krop
Foto: Een deel van het het Slotkwartier, waaronder Hoeve Overslot, gezien vanuit het Slotpark. Vanaf halte Beatrixlaan wandel je er binnen enkele minuten naar toe.
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.