Column Gerard Zonneveld: Kees en Co en Piet
Gepubliceerd: 31 december 2021
We gaan terug naar een vrijdagavond in oktober 1981. Na een avondje zaalvoetbal kijken in de sporthal heb ik een lekke band. Met mijn fiets in de hand spring ik achterop bij mijn vriend Co en beloof dat ik hem eeuwig dankbaar zal zijn.
Een dag later. Zaterdagavond. Mijn broer Piet maakt mij wakker omdat hij gehoord heeft dat Co die avond een ongeluk heeft gehad. Een auto heeft hem al fietsend van achter aangereden. Het is op dat moment, voor ons, onduidelijk hoe het met Co gaat. De berichten waren niet positief maar welke waarde daar aan te hechten? Maar hopen dat het mee valt ….
Een dag later. Zondagochtend. We gaan met een aantal jongens zaalvoetballen in het Dorpshuis. Co hoort daar ook bij. Stilletjes hoop ik dat hij er ‘gewoon’ is. In welke staat dan ook. Bij het binnen komen van de kleedkamer is het duidelijk dat het mis is. Het is goed mis. Co is overleden. Ongeloof maakt meester van me. Van ons allemaal. Het kan toch niet waar zijn? Maar de feiten liegen niet. Het is zo. We trekken toch onze schoenen aan en gaan zaalvoetballen. In een soort van trans. Het voelt raar maar is ook een lekkere uitlaatklep. We hebben een oneven aantal want Co is er niet. Iedereen doet zijn best maar de vonken spatten niet van het spel af die ochtend. Lekker belangrijk allemaal.
Een paar dagen later. Condoleren bij de familie thuis. Met kilo’s lood in mijn schoenen ga ik er heen. Wat moet je doen? Wat moet je zeggen? Co is er ook. Zijn vader, tante, broers en zus staan in de huiskamer in een halve kring. Het intense verdriet bij hen zal ik nooit meer vergeten.
Een paar dagen later. Co wordt gecremeerd in Schagen. Iedereen van het voetbalteam gaat er heen. Ik rij met Kees Baaij mee. Hoewel zijn auto al meer dan vol zat wordt er ‘ruimte’ voor mij gemaakt. Samen met Kees junior zit ik op de voorstoel. Op de achterbank zitten er minimaal 4 misschien wel 5. Er wordt weinig tot niets gezegd tijden de rit. Jongens die normaal gesproken wel hun mondje kunnen roeren zijn stil gevallen. Diep onder de indruk. De weg naar Schagen kan mij niet lang genoeg duren. Daar gaat het onvermijdelijke namelijk gebeuren. Chauffeur Kees is ook stil voor zijn doen, stelt ons op het gemak en houdt een oogje in het zeil.
Tijdens de herdenkingsdienst wordt er een liedje van Rob de Nijs gedraaid. Rob de Nijs? Houdt Co daarvan? Zal wel. Na nog wat woorden weer Rob de Nijs. De aap zou later uit de mouw komen. Het vriendinnetje waar Co zo verliefd en trots op was mocht van de familie de muziek uitzoeken. Nog steeds als ik die nummers hoor ben ik weer veertig jaar terug in de tijd. In het crematorium. Bij Cootje.
Geschreven naar aanleiding van het overlijden van:
Kees Baaij * 8 februari 1937 + 22 december 2021
En ter nagedachtenis aan:
Piet *17 april 1959 + 16 februari 1983
Co *augustus 1965 + oktober 1981