Column IkWik: Reuring

Column IkWik: Reuring

Met Bergen als middelpunt, met een tijdelijk gemeentehuis in Alkmaar. En daar rondom bevinden zich de nodige dorpen, welke in het verleden borg konden staan voor een eigen gemeente. Waar burgers direct konden aankloppen, waar iedereen zo’n beetje iedereen wel kende, de slager en de bakker garant stonden voor het vlees en het brood, de groenteboer een vanzelfsprekendheid was en de levensmiddelen bij de kruidenier nog met de hand uit de schappen werden gehaald. Maar de tijden veranderden, er kwamen zelfbedieningswinkels welke door supermarkten werden vervangen en elk zichzelf respecterend dorp zich opmaakte om in de vaart der volkeren mee te gaan.

Winkels veranderden van eigenaar of moesten sluiten omdat er geen opvolgers meer waren. En ook het straatbeeld veranderde in de loop der tijd. Toeristen zochten de kuststreek op en ook de gemeente Bergen ontkwam er niet aan om zich over die verschillende dorpen te gaan ontfermen. Schoorl, Groet, Bergen aan Zee en ook de Egmonden kwamen onder de hoede van de gemeente Bergen. Maar wat de Egmonden zo uniek maakt is simpelweg als volgt te omschrijven: je hebt Hoevers, Binders en Derpers. En al die verschillende locaties verschillen ook nog eens van elkaar, hebben toch ook iets gemeenschappelijk. Kerken.

Maar wat het zo bijzonder maakt is dat al die mensen die daar wonen ook nog eens verschillen van elkaar. Dat in het verleden nog weleens een vechtpartij ontstond wanneer elders een kermis was. Want iedereen wist eenvoudig weg wel of het autochtonen dan wel allochtonen waren. En wat hadden die daar dan te zoeken? Wel vaak iets gemeenschappelijk, wat te denken van de alcoholische versnaperingen? En waar Egmond aan Zee een boulevard heeft te bieden, komt Bergen aan Zee daar wat bekaaid van af. Het schitterende uitzicht dat je in Egmond geboden wordt, de Vuurtoren als lichtend voorbeeld, kom daar maar eens om. En niet te vergeten de plaatselijke fotograaf, welke met zijn beelden regelmatig in de krant naar voren komt. Over promotie gesproken!

Ja, ze timmeren in Egmond geregeld aan de weg. Welke weg? De Hoever Weg! Hoevers, Binders en Derpers houden er ook nog verschillende religies op na. Geen idee of Hervormden in de Hoef zijn te vinden, Oud katholieken zich in het Derp ophouden en dan tenslotte nog Egmond Binnen waar de Abdij binnen die grenzen ligt. Een retraite ruimte in de aanbieding heeft maar ook beschikt over een bron. Welke water doet wellen en garant is komen te staan voor een eigen Abdij bier: Sancti Adelberti, wat meer is dan wat geestrijk vocht. Dat dit vocht de verschillende religieuze glazen zal weten te vullen, zal niet onbelangrijk zijn in het aankomende weekend. Proost dus op je eigen dorp en zet wat mij betreft: Egmond op z’n Kop!