Column Ineke de Boer-Melker: De kledingbank is een plek voor iedereen
Gepubliceerd: 24 februari 2023
Bij Kledingbank Noord-Holland Noord werken vrijwilligers van allerlei nationaliteiten. Bijvoorbeeld uit Syrië, Turkije, Eritrea en Rusland. Ik wil u graag kennis laten maken met Bashier (46) en Majid (55). Beiden uit Irak. Toen zij werden geboren was er nog geen officieel geboorteregister, waar baby’s werden aangegeven. Het zou dus niet helemaal nauwkeurig kunnen zijn. Verjaardagen werden niet gevierd, maar tegenwoordig wel.
Bashier komt uit Dikar, Zuid-Irak. Hij heeft daar gestudeerd aan de universiteit en werkte op een middelbare school als leraar aardrijkskunde en topografie. Hij heeft daar drie jaar les gegeven en moest daarna vluchten voor het geweld van Isis. Via ter Apel, Rotterdam en Schagen (van 2009- 2015) is hij in Castricum terecht gekomen. Daar woont hij nu met zijn vrouw en twee dochters die in Nederland zijn geboren in 2010 en 2012. Hij heeft drie broers en drie zussen. Zijn ouders zijn nu 85 en 73 en worden in Irak verzorgd door een inwonende broer en schoonzus.
Majid komt uit Mosul, Noord-Irak, waar hij vier jaar aan de Amerikaanse Universiteit voor mechanisch ingenieur studeerde. Hij heeft 25 jaar ervaring met zijn eigen bedrijf als projectleider in de bouw. In 2011 is hij via de Amerikaanse ambassade gevlucht voor Isis en woont nu met zijn vrouw in Heiloo. Zijn ouders zijn 15 jaar geleden overleden en hij heeft een zus en zwager. Via het vrijwilligers informatiepunt Heiloo is hij twee jaar geleden als vrijwilliger bij kledingbank nhn begonnen. Ook zijn vrouw Hadya is inmiddels ons team komen versterken. Het bevalt ze heel goed. Vooral het contact met de andere vrijwilligers spreekt hen aan. Nederlands leren is hun prioriteit, wat inmiddels heeft geresulteerd in Majids naturalisering op 15 februari jl.. Ik had de eer om bij deze ceremonie aanwezig te zijn. Wat een bijzondere ervaring!
Bashier lijdt helaas aan de ziekte van Crohn en heeft een hernia, waardoor hij geen vaste werkgever heeft. Hij kan goed koken, wat verder in deze column duidelijk wordt. Via Majid is hij bij onze kledingbank gekomen, waar hij graag iedereen helpt. Er zijn nog acht mannelijke collega’s vrijwilliger bij ons. De meeste collega’s zijn minima, net als onze klanten. Dus weten we als geen ander wat er speelt onder, op, of net boven de armoedegrens.
Wat algemene informatie over hun Irak en de bewoners en gebruiken, uit de mond van Bashier en Majid opgeschreven: Irak is verdeeld in drie bevolkingsgroepen: Arabisch, Koerdisch en Turkmeens. Er zijn vijf religies: moslims (de grootste groep), christenen, jodendom, yazidis, en sabianen.
Bashier en Majid zijn beiden moslim, eten geen varkensvlees, drinken geen alcohol en houden de Ramadan in ere. Hun vrouwen zijn niet gesluierd maar dragen wel een hoofddoek. De kinderen eten sommige snoepjes niet, omdat daar gelatine inzit, wat afkomstig is van varkens.
Families in Irak bestaan uit stammen, die weer verschillende afsplitsingen hebben. De familieband is in Irak enorm belangrijk. In Nederland gaan wij vroeg of laat het huis uit, waardoor de ouders achter blijven. In Irak blijft er volgens traditie altijd een kind bij de ouders, en zorgt voor hen. Verder staat vrijgevigheid en gastvrijheid hoog in het vaandel. In de dorpen laat men de deur gewoon open, ook als er niemand thuis is. Zo kunnen gasten (ook vreemden) gewoon binnen komen. En, o verrassing, er wordt nooit iets gestolen. Gasten en toeristen kunnen logeren bij de bewoners, zonder afspraak en zonder betaling….
In 2021 is paus Franciscus op bezoek geweest in Ur, de geboorteplaats van Abraham, en heeft het beroemde Al Zaqura bezocht. Hij is de eerste paus die Irak kon bezoeken.
In Irak staat Nederland bekend om de water/dijkenbouw. Een belangrijke dijk in het noorden is gebouwd door een Nederlands bedrijf. Ook het bedrijf “new Holland” is daar bekend door het leveren van landbouwwerktuigen. Aardappelen en Friese koeien uit Nederland zijn erg geliefd.
Het kerstdiner op de kledingbank werd mede door de Irakese gerechten, gemaakt door Bashier en Majid, een bijzondere ervaring. Iedereen heeft er volop van genoten. Ze maakten o.a. Kebab, wat bestaat uit schapenvlees, ui, zout en tomaten.
De Irakese keuken bestaat voornamelijk uit vlees zoals schaap, lam, kip en rund. Maar ook vis wordt veel gegeten. Alles met rijst en groenten. Het lievelingsgerecht van Majid is Pacha, een traditioneel gerecht, wat bestaat uit buik, poten en kop van een schaap. Bashier maakt graag gerechten op de barbecue, vaak met vis. En Dolma, bananenbladeren gevuld met verschillende groenten.
Het bevalt ze goed in Nederland. Ze vinden het een mooi land, met vriendelijke mensen, die hen meteen geaccepteerd hebben. Op de kledingbank zijn ze zeer gewaardeerde medewerkers, die ook vaak als tolk fungeren. Met hun humor en grappen houden ze, samen met ons, de sfeer ontspannen.
Majid staat vaak achter de kassa en Bashier is overal inzetbaar. Wij zijn blij met hun inzet en hopen dat ze nog lang bij ons blijven.
Foto 1: Ineke
Foto 2: Bashier
Foto 3: Majid
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.