Column John de Waard: het is stil aan de overkant
Gepubliceerd: 27 mei 2022
Natuurlijk, haastige spoed is zelden goed, maar het is nu toch wel een tijdlang erg stil als het gaat om de formatie van een coalitie in Bergen.
Nu is Bergen niet de enige die worstelt met een ‘nieuwe regering’ maar na ruim twee maanden praten zou je toch mogen verwachten dat er wat naar buiten zou kunnen komen. Op zijn minst dan toch waarom het allemaal zo moeizaam gaat.
In Nederland duurt het formeren overigens steeds langer, zo blijkt uit onderzoek van de NOS. Voor zover dat onderzoek kon nagaan is inmiddels in circa 130 gemeenten (van de circa 350) bekend welke partijen deelnemen in de nieuw te vormen colleges en welke wethouders de gemeenten gaan besturen. Ter vergelijking: in 2018 waren dat er op hetzelfde moment al 233. Vier jaar daarvoor waren medio mei alle gemeenten op twaalf na al klaar.
Het wordt dus een steeds moeizamer proces van onderhandelen en uitruilen van punten uit het verkiezingsprogramma die (misschien niet) per se binnengehaald moeten worden.
De versnippering van het politieke landschap zal daar zeker een bijdrage aan leveren. Maar in Bergen is het toch niet zo versnipperd? Er zijn niet ineens vier partijen bij gekomen; er zijn alleen twee lokale partijen opgegaan in een nieuwe derde. Per saldo dus zelfs een partij minder.
Bovendien: zo ingewikkeld waren de standpunten van de partijen in hun programma’s nu ook weer niet. En zoveel verschilden de meesten ook niet eerlijk gezegd. Er zouden in theorie nog nooit zoveel huizen gebouwd worden als in de komende periode en het klimaat- en de energietransitie zorgen ook niet bepaald voor een enorme schifting. In grote lijnen zijn de partijen het daarover ook wel eens. Misschien wil de een iets sneller dan de ander, maar…
Een aantal onderwerpen dat niet langer kan wachten wordt inmiddels al in de gemeenteraad besproken: raadsbreed overleg, zoals ook al was aangekondigd. Zoals de uitvoering van het parkeerbeleid. Maar een aantal onderwerpen is nog ‘onder de hamer’. Ofwel bij de Raad van Staten ofwel bij de formatiegesprekken blijkbaar.
Er was voor en vlak na de verkiezingen overal te beluisteren dat het allemaal anders zou moeten, opener, transparanter, meer in samenspraak met de burgers. Dan zou het om te beginnen al kunnen helpen wanneer af en toe iets naar buiten wordt gebracht over de stand van zaken.
Verwachtingsmanagement is heel belangrijk heb ik geleerd…
John de Waard