Column John de Waard: kent u dat, mevrouw, meneer??
Gepubliceerd: 11 augustus 2023
Kent u dat mevrouw, meneer, u koopt een nieuwe fiets
Want autorijden in het weekend wordt te duur
’t Is een gezond en wijs besluit
Dus zondag ’s ochtends rijdt u uit
Om te genieten van de zon en de natuur
Dat is in jaren niet gebeurd
U ruikt hoe heerlijk alles geurt
Daar komt een brommer aangescheurd
Die jullie haast de weg afsleurt
Dan zou je toch wel even graag heel beschaafd willen zeggen….
Herkent u de tekst van dit liedje? Het is de ‘Beschaafde Tango’ van Robert Long. Als u wilt weten hoe dat gaat, verwijs ik u graag naar Youtube. Zo te vinden, prachtig lied. Past helemaal in deze tijd.
Het gaat mij echter even om het gevoel dat het lied – en met name het refrein dan uiteraard – weergeeft. Dat komt me zo bekend voor…
Stel je hebt een leaseauto, voor vijf jaar, maar er komt een coronaperiode tussen. De afspraken lopen terug of gaan digitaal en je denkt: zou dat jaarlijkse kilometeraantal niet wat naar beneden kunnen worden bijgesteld? Dan stuur je – heel beschaafd – een e-mail naar de zogenaamde afdeling driver care. Geen idee waarom ze dat zo noemen, want het gaat nu juist om het no driver care. En je stuurt een e-mail, want ander contact is nauwelijks mogelijk. Liefst willen ze helemaal geen contact. Ze willen alleen een contract.
Nou heb ik geen moeite met het sturen van een e-mail, maar dan wil ik wel graag – al dan niet digitaal of beschaafd – een antwoord. De eerste keer dat ik het vroeg haalde het eigenlijk weinig uit. Ik kreeg wel een antwoord, na weken wachten, maar dat zette geen zoden aan de dijk: tienduizend kilometer minder rijden per jaar voor ongeveer 15 euro per maand minder… Andersom redenerend (20.000 kilometer rijden voor 30 euro) werkt daar dan weer niet. Laat maar dan. Toen dachten we trouwens nog dat corona zo voorbij zou zijn, dus misschien wat geduld hebben? Edoch…
De tijd verloopt en ook na corona trekken de afspraken niet echt aan, althans, niet dat je ervoor op pad moet met de auto. Waar ik uiteraard bij het afsluiten van het contract wel op en mee had gerekend. Vervolgens wilde ik het nog eens proberen om wat te regelen. Als je waarschijnlijk niet veel verder komt dan amper de helft van het aantal afgesproken kilometers na die vijf jaar (75.000 versus 150.000) zou het toch wel logisch zijn dat ergens nog wat coulance valt te betrachten? Tenslotte is die auto dankzij mij straks ook meer waard, aan het eind van de looptijd (waarom heet het eigenlijk looptijd, je rijdt toch?).
Dan maar een tweede, nog steeds uiterst beschaafde poging – inmiddels 2,5 jaar, een coronacrisis en veel minder afspraken en kilometers verder – om daar eens het gesprek over aan te gaan. Uiteraard ook weer digitaal via de driver care afdeling. Deze poging is echt volslagen vergeefs. Niets dan oorverdovende (digitale) stilte. Geen pukkel. Ook niet digitaal. Niet erg beschaafd.
Het fenomeen sluit wel helemaal aan bij de trend dat het vooral gaat om binnen harken. En iets minder over de klant bedienen. Wat nou klant? Ik ken geen klant. Nee dat klopt, er is een fraai digitaal schild opgetrokken tussen de klant en de geldverdieners.
Kijk maar naar de extreme winsten van een aantal banken die deze dagen bekend zijn geworden. Nu ben ik geen communist, verre van dat. Amper een socialist zelfs. Maar je hoeft niet asociaal te zijn wanneer je geen socialist bent. Een beetje eenzijdig is het echter allemaal wel. Dat je dan een afdeling hebt die je driver care, of customer care of welke andere care dan ook durft te noemen, is ronduit stuitend. En helemaal niet beschaafd.
Dus, om verder te gaan met het refrein van de Beschaafde Tango van Robert Long…
Hey vuile…
(Foto Andrea Rijtema, DreDesign.nl)