Column John de Waard: Moderne lijdensweg die bij Pasen hoort
Gepubliceerd: 29 maart 2024
Je zult maar onder de veertien jaar zijn en in de Amerikaanse staat Florida wonen. Nou, niks zonnigs meer aan die staat voor een jongere, want de gouverneur van dienst aldaar, Ron DeSantis (ooit concurrent presidentskandidaat van Donald Trump), heeft een wet uitgevaardigd die kinderen onder de veertien jaar per 1 januari 2025 verbiedt een account te hebben op sociale media.
Het is zelfs nog erger: kinderen van 14 en 15 jaar moeten straks in Florida expliciet en aantoonbaar toestemming hebben van de ouders om een account te mogen hebben.
Je hoort het die Amerikaanse ‘over the top’ tieners al zeggen (nou zeggen, in dat land wordt alleen maar naar elkaar geschreeuwd): OMG! WTF!? It’s my life! Are you kidding me? Who is that old guy, that DeSantis? He looks like a dinosaur! Trouwens, Nederlandse tieners zeggen (en schreeuwen) precies hetzelfde. Want wij Nederlanders zijn nu eenmaal goed in onze talen…
Wees eerlijk, je leven houdt toch helemaal op als je niet meer op die ‘oneindig scrolbare’ sociale media mag? Zo noemen ze de platforms als Facebook, Instagram en TikTok om er maar een paar te noemen. Geen vrienden meer, geen enkel contact meer met de buitenwereld: kortom, je bestaat niet.
Nu wil ik geen pleidooi houden om aanhanger van de Republikeinse partij te worden, verre van dat zelfs, maar de achterliggende gedachte spreekt mij in dit geval wel aan eerlijk gezegd. De aanleiding is namelijk dat jonge kinderen nogal eens te maken hebben met mentale problemen, juist door die sociale media. Alles is immers perfect, prachtig, uitgekiend, afgemeten en bijzonder aantrekkelijk. En anders maak je het zo. Je krijgt al snel het gevoel dat je eigenlijk een ongelooflijke loser bent wanneer dat bij jou niet het geval is.
En elke tiener denkt natuurlijk dat hij of zij de slechtst denkbare ouders ever heeft die er werkelijk helemaal niets van begrijpen, dat die f***ing leraren altijd jou moeten hebben, dat school niets anders dan een grote f***ing bron van tijdverspilling is, en het ergste: dat je vrienden/vriendinnen ongeveer alles mogen en hebben wat jij niet mag of hebt, etc.
Dat er nauwelijks iets reëels is aan al die berichten op sociale media dringt (dan nog) niet tot ze door. Dat bedenken ze pas als ze op de bank liggen bij de psychiater of aankloppen bij jeugdzorg. Als ze het al bedenken.
Nu gaat het in dit geval om een specifieke staat in de Verenigde Staten, maar zou het niet een idee zijn om daar eens over na te denken? Ook in Nederland speelt dit probleem namelijk. Meerdere onderzoeken hebben al uitgewezen dat de druk van sociale media immens groot is en dat vooral jongeren zich laten ‘opfokken’ door alles wat ze zien bij anderen. Alles is altijd beter bij een ander en daar moet je natuurlijk wel tegenop kunnen. Overigens, dat laatste geldt ook voor volwassenen. Niet dat ertegenop kunnen, maar wel dat alles bij de buren beter is.
Een tijdje leven zonder sociale media zou daarom helemaal niet zo erg zijn. Beetje naar buiten gaan, kijken of er nog leeftijdgenoten zijn met hetzelfde ‘probleem’. En misschien beetje fysiek actief worden? Dat kan namelijk ook niet echt kwaad zo blijkt uit allerlei onderzoeken naar overgewicht bij jongeren (en ouderen).
Eigenlijk een beetje ‘terug naar normaal’, zoals het ‘vroeghu’ was. Weet u trouwens wanneer er voor het eerst sprake was van sociale media? Friendster in 2002 werd de eerste echte vorm van sociale media zoals we dat nu kennen, met de eerste 1 miljoen profielen, gevolgd in 2003 door MySpace en LinkedIn. Facebook én Hyves kwamen in 2004. In tijd van ongeveer 20 jaar zijn we dus in staat geweest om een serieuze app-nek en rsi-duimen te ontwikkelen, depressief van ons eigen gedrag (maar vooral van dat van de buren) te worden en binnenkort meer tijd in de digitale wereld te verblijven dan langs de lijn op een sportveld. Laat staan binnen die lijnen… De gemiddelde schermtijd (op een mobiele telefoon) voor jongeren ligt tegenwoordig al ergens boven de 5 uur per dag! Daar zit het televisie kijken of achter de computer zitten om wat voor school te doen (toch?) nog niet eens bij…
Ik zou zeggen, laten we eens een poging wagen om een tijdje (verplicht) zonder sociale media te leven. Uiteraard verplicht, want we zitten in Nederland. Daar is immers alles verplicht. Anders was het wel verboden…
Dus wat doen we, zullen tegelijk met de vastenperiode een periode van digitale geheelonthouding invoeren (is maar 40 dagen)? Dat past mooi bij de (moderne) lijdensweg die nu eenmaal bij Pasen hoort. En dan wordt meneer pastoor ook niet meer gestoord door allerlei piepjes en geluidjes tijdens het prevelen van de gebeden tijdens de veertien staties van de kruisweg… Maar die kende u toch al.
Fijne Paasdagen.
John de Waard