Column Joke Kolkman: Wat heeft een ei met Pasen te maken?
Gepubliceerd: 7 april 2023
Het is de woensdagmiddag voor Palmzondag en in “de Wal” zijn kinderen met hun ouders bezig een palmpaasstok te versieren. Allereerst komen er repen crêpepapier om het kruis heen, en daarna begint het echte versieren. De grote tafel ligt vol met plastic eieren, bloemetjes, snoepjes en nog veel meer dat je kunt rangschikken onder paasversiering. Bovenop elke stok komt natuurlijk een broodhaantje. Niet alle snoep heeft het gered tot thuis. De verleiding was te groot.
Er is heel veel te vertellen over de traditionele versiering van een palmpaasstok. Bijvoorbeeld dat je dertig rozijnen kunt rijgen die verwijzen naar de dertig zilverlingen die Judas voor zijn verraad heeft ontvangen. Een sinaasappel die verwijst naar de spons die Jezus kreeg aangereikt aan het kruis toen Hij dorst had. En natuurlijk het broodhaantje bovenop met een dubbele betekenis. Het is de haan die kraait als Petrus heeft gezegd dat hij Jezus niet kent. Maar het is ook de haan die kraait als verkondiger van de nieuwe dag. Het is ook de haan van een nieuw begin, van de opstanding.
Dit weten de kinderen allemaal niet, dat is ook helemaal niet nodig. Maar voor ons als volwassenen is het goed om te weten dat deze traditie van palmpaasstokken maken meer betekent dan een knutselmiddag eind maart, begin april.
De pastoor was uitgenodigd om vragen te beantwoorden. Dan komt een meisje met de vraag die bovenaan deze column staat: ‘Wat heeft een ei met Pasen te maken?’ Een eenvoudige vraag, maar probeer maar eens in kindertaal een kort antwoord te bedenken. Toch kwamen we er samen wel uit, dat meisje en ik. Want als je naar een ei kijkt, ziet het eruit alsof het dood is. Helemaal dicht, eigenlijk lijkt het op een grote steen. Maar als er dan een barstje in komt, dan komt er een kuikentje uit: nieuw leven. Wat dood lijkt, is toch een nieuw begin. Net zoals met een zaadje dat je in de grond stopt: het lijkt dood, maar op een goed moment komen er groene sprietjes boven. Een nieuw begin. En dat is wat we met Pasen vieren. Zij begreep het. De pastoor dacht er nog lang over na.
Het hele verhaal over Jezus’ lijden en sterven én over zijn opstanding heb ik niet aan het meisje verteld. Dat is ook veel te ingewikkeld voor zo’n drukke middag. Maar volgens mij hebben we wel de kern van de Paasboodschap te pakken gehad. Mensen lopen soms vast in hun eigen onmogelijkheden. Gesprekken lopen soms vast in onbegrip of onwil om tot elkaar te komen. Goede bedoelingen verwaaien in de tijd. Dan worden we getroost door de overtuiging dat we altijd in Gods Naam opnieuw kunnen beginnen. Er is nieuw leven mogelijk. We ontvangen steeds nieuwe kansen.
Oh ja, één vraag werd er niet gesteld aan de pastoor; Wat moeten we met onze palmpaasstokken doen? Dat wisten de kinderen al. De één bracht de stok naar haar oma en opa, de ander naar Oekraïense kinderen en weer een ander deelde het snoep met broertjes en zusjes. Zolang onze kinderen weet hebben van delen met elkaar, komt het wel goed. Alle hoop voor ‘de kinderen van tegenwoordig’.
Joke Kolkman is pastoor van de Oud-Katholieke Parochie van Egmond