Column Kim Klaver: Wokeness, Palestijnen, Israël, protesten, songfestival
Gepubliceerd: 17 mei 2024
De kans is best groot dat je als ouders in deze turbulente tijden andere meningen hebt dan je (volwassen) kinderen. Dat jouw politieke overtuiging anders is. Dat je merkt dat je de opvattingen van je kinderen over allerlei onderwerpen niet deelt. Dit als ongemakkelijk ervaart of zelfs extreem vindt. Ik noem de beestjes even bij de naam: wokeness, Palestijnen, Israël, protesten, songfestival. En het lijkt dan ook wel alsof al die onderwerpen met elkaar te maken hebben. Voor je het weet voer je een verhitte discussie.
Het kan natuurlijk ook zijn dat jouw kinderen jouw overtuigingen ouderwets vinden. Of extreem. Hoe je er ook in zit, het is complex. Het lijkt wel een beetje op de covid-tijd, je zou om minder ruzie krijgen.
Ik merkte het zelf deze week. Ik kreeg een aanvaring met mijn dochter omdat ik het niet eens was dat ze was gaan kijken bij de protesten op haar faculteit van de UvA. Daar waar de ME keihard bezig was met wapenstokken en daar waar personen met bedekte gezichten de boel sloopten. Ik merkte dat ik niet eens luisterde naar wat ze te zeggen had, maar dat ik me uit bezorgdheid om haar veiligheid nogal extreem uitte tegen de groep onherkenbare demonstranten. Die in mijn ogen de bedoelingen van anderen vertroebelden. Ook was ik gefrustreerd over mijn eigen onmacht. Ik kon deze kwesties immers niet oplossen. Het eind van het liedje was een avond met getouwtrek, onbegrip en geladenheid.
De ochtend erna bleek dat ze een heldere mening had, goed onderbouwd en dat ze zich heel goed had geïnformeerd. Ze wist het stukken beter dan ik. En ja, die protesten waren inderdaad ook niet haar cup of tea, maar dat moest ze zelf eerst ontdekken. Ik voelde me knap stom. Een heuse wake-up call.
Ik dacht even terug aan het weekend ervoor. Waarin ik met een vriend heel veel heb gepraat over al die ingewikkelde kwesties. Zijn mening was vaak tegengesteld aan de mijne. Ik ben milder, hij harder. We hebben andere achtergronden. En toch konden we elkaar vinden in die gesprekken. Hoe dat lukte? We kozen denk ik allebei voor dat wat we deelden. We vonden de gemene deler in de menselijke maat, het openen van onze geesten en in het nemen van afstand. Je hoeft niet altijd in harde bewoordingen te spreken om te laten weten hoe je ergens in staat. Je hoeft er ook niet altijd direct op te reageren als iemand zich wel hard uit. En ook: een algoritme is wat mij betreft meer dan genoeg voor onze online levens. Laten we in real-life blijven luisteren naar onze gevoelens en die van onze kinderen. En dan bij voorkeur die van het hart en niet die van de onderbuik.