Column Martin Noordeloos: de kleine wereld
Gepubliceerd: 9 augustus 2024
Na een wandeling is het goed toeven in de tuin. Even de benen omhoog en in de zon op je gemak nagenieten met een lekkere bak koffie. Dan komt zo’n vervelend insect je rust verstoren: om je hoofd zoemend en daarna ook nog de brutaliteit om je te pesten door juist bij jou op je been te komen zitten. Je kunt hem dan wel schieten. Dat is dan ook precies wat ik soms doe! Ik probeer eerst even op mijn gemak mijn bakkie koffie leeg te drinken, maar gun me daar nauwelijks de tijd voor. Die rondvliegende beestjes hebben mijn aandacht gezocht en kunnen die dan ook krijgen. Ik duik al snel de insectenwereld in en schiet wat plaatjes.
De bloemetjes en de bijtjes
In deze tijd van het jaar bloeien veel planten en kunnen we, zonder dat we daar veel voor hoeven te doen, genieten van de bloemen in de tuin of op het balkon. Niet alleen wij hebben oog voor al dat moois, maar ook die kleine zoemers vinden bloemen geweldig. Sterker, bloemen en insecten kunnen vaak niet zonder elkaar. De planten lokken insecten met de kleurrijke bloemen waarin ze nectar, een zoete stof, aanmaken die dient als voedsel voor die beestjes. Deze laatsten pikken bij het verzamelen van de nectar stuifmeel op die vervolgens weer op de volgende bloem wordt achtergelaten. Daardoor, via een ingewikkeld proces, worden zaden aangemaakt en dat stelt de plant in staat zich voort te planten. Afijn, we hebben allemaal het verhaal van de bloemetjes en de bijtjes wel eens gehoord.
Hommels zijn verre van agressief
Niet alleen die bloemen zijn mooi. Bekijk ook de bezoekers maar eens goed en je zult verstelt staan van de schoonheid van die lastpakken. Boven de planten zie je al snel hommels voorbij komen. Er zijn veel verschillende soorten waarmee ik je niet zal vermoeien, maar hommels herken je aan hun harige lijf, de kleurbanden op hun lichaam en hun forse voorkomen. Hommels zijn niet bepaald schuw en vliegen niet zo snel weg wanneer je er met je hand rustig naar toe gaat. Maar pas wel op. Hommels zijn verre van agressief, maar als ze zich echt bedreigd voelen kunnen ze, net als bijen, wel steken.
Zweefvliegen
Een andere groep die de bloemen graag bezoekt zijn de zweefvliegen. Deze zie je in groten getale rondvliegen en ook zij zijn verzot op al het lekkers dat de bloem biedt. Als je goed kijkt dan zie je vaak het stuifmeel aan de pootjes hangen en soms is het hele lijf ermee bedekt. Die zweefvliegen komen in allerlei vormen voor. Er zijn in Nederland meer dan driehonderd verschillende soorten. Het zijn beestjes met korte voelsprieten, ze zijn best nieuwsgierig en hangen soms als een drone stil in de lucht boven een plant of soms zelfs pal voor je neus. Je ziet ze in heel veel verschillende kleuren, grootten en patronen. Die zweefvliegen hebben de meest wonderlijke Nederlandse namen zoals pendelzweefvlieg, pyjamazweefvlieg, langlijfzweefvlieg, driehoekzweefvlieg en ga zo maar door. Ik zou die namen maar meteen weer vergeten.
Vleesvliegen
Dan kom je in de tuin ook nog de meest ongenode gasten tegen die hun kroost, als ze de kans krijgen, graag op laten groeien in je groene bak. Ik heb het natuurlijk over de vleesvliegen. Die zorgen ervoor dat je de bak nog nauwelijks durft te openen omdat anders de maden er uit kruipen. Maar toch zijn ook die vleesvliegen helemaal niet zo lelijk als de beestjes waaruit ze zich hebben ontwikkeld. Er bestaan in Nederland minstens tachtig soorten waaronder de veel voorkomende dambordvliegen en groene vleesvliegen. Ze hebben vaak prachtig mooie rode ogen en een mooie tekening en kleur. Als je deze dieren uitvergroot en daardoor meer zichtbaar maakt dan pas kun je echt zien dat ook de kleinste en voor ons vaak enge beestjes er op hun manier prachtig uitzien en dat deze miniwereld het bekijken meer dan waard is.
Martin Noordeloos
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.