Column Martin Noordeloos: Dilemma
'Wie is er daarna aan de beurt om verjaagd of vernietigd te worden'?
Gepubliceerd: 23 augustus 2024
In het nieuws las ik: “Zweden schiet bijna 500 bruine beren af tijdens jaarlijkse jacht”. Zonder te kijken naar de redenen van dit afschot geeft alleen deze titel al stof tot nadenken. Het eerste wat in mij opkomt is toch een gevoel van afkeer. Het geeft een beetje hetzelfde gevoel als velen hebben met betrekking tot de jacht op wilde zwijnen in Nederland. Het kan toch niet zo zijn dat wij, als een geciviliseerde maatschappij, het doden van zulke mooie beesten echt goed kunnen keuren? Net zo goed als we het niet goed keuren om leeuwen, tijgers, olifanten en andere dieren dood te schieten, te vangen of in te handelen. We hebben, om dit te voorkomen, allemaal nationale en internationale wetten en afspraken gemaakt. Uiteraard houden we ons ook allemaal aan deze regels. Of niet?
Toch denken de meeste van ons ineens anders als wij vinden of denken dat de aanwezigheid van deze beesten onze maatschappij bedreigd. Sinds kort is de wolf, na een afwezigheid van 150 jaar, in ons land teruggekeerd. En daar hebben we het, misschien logisch, moeilijk mee. We voelen ons niet veilig met zijn aanwezigheid. Vraag is of dit wel terecht is. Ook de wolf is een door internationale wetgeving beschermd dier. Dit hebben we in meerderheid met zijn allen besloten. Maar toen dit werd bekokstoofd hadden we de wolf al tot ver buiten West-Europa teruggedrongen. De dichtstbijzijnde bevolking die toen eventueel nog last zou kunnen hebben van dit prachtige dier waren de Polen. Dus toch een beetje een ver-van-mijn-bedshow.
Ineens worden we hier weer geconfronteerd met een gevaarlijk beest waarover in de loop der eeuwen allerlei verhalen de ronde zijn gegaan. Zijn het alleen maar verhalen, is het waarheid of zit het hier ergens tussen in? Iedereen heeft hier wel een idee over. In de pers lees ik dat de wolf vooral schapen zou aanvallen. Maar ook lees ik dat wolven leven van wild zoals herten, wilde zwijnen, ratten en bevers. Het vee in onze weide is dan wel weer een heel makkelijke prooi en waarom zou je moeilijk doen als de supermarkt open is. Normaal zou een wolf als hij een prooi heeft gevangen het hierbij laten maar ook hoor je dat er in sommige gevallen heel wat schapen zouden zijn gedood. Nu wil het dat je een schadevergoeding krijgt als een schaap wordt gedood door een wolf. Als schapen worden gedood door honden dan ontvang je geen vergoeding.
Wolven zijn in principe hele schuwe dieren en gaan mensen uit de weg. We hebben ze eeuwenlang bejaagd en als ik er één was zou ik mensen ook uit de weg gaan. Maar wat als je als wolf geen kant meer op kan…? Ik las op internet dat er tussen 2002 en 2020 volgens onderzoekers 26 dodelijke aanvallen over de hele wereld zijn geweest. Daarvan waren er 14 te wijten aan hondsdolheid.
De wolf lijkt zich definitief in Nederland te hebben gevestigd en hebben per roedel een leefruimte nodig van 200 km². Op de Veluwe zou dus plaats zijn voor 6 roedels. Hele erg talrijk zullen ze dus niet worden. Zijn wolven nu echt zo schadelijk en gevaarlijk ten opzichte van andere beesten? Is een wolf gevaarlijker dan een wild zwijn die bijvoorbeeld zijn jongen verdedigt? Hebben we eerst nog tijd nodig om wolven naast ons te dulden en te kijken wat de beste ‘verdediging’ is tegen deze dieren? Allemaal vragen die ik niet kan beantwoorden maar waar we wel over na zouden moeten denken.
Gelukkig hoeven we ons hier in Egmond nog niet druk te maken over deze vraagstukken. Of toch wel? We hebben hier toch de vos? Die levert ons toch ook economische schade op? Als hij je kippen komt bezoeken ben je echt niet blij. Moet de vos daarom uit de Egmonden verdwijnen? En waar houdt dit vervolgens op? Wie is er daarna aan de beurt om verjaagd of vernietigd te worden?
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.