Column netwerkleider Marco: Hier krijgen ex-criminele jongeren wel een kans
Gepubliceerd: 19 april 2024
“Yo Mar, kom je wiet knippen?” Die vraag kreeg ik als jonge jongen. Mijn opa werkte bij de politie en ik wilde mijn ouders niet teleurstellen. Ik heb toen ‘nee’ gezegd, maar ik weet dat die keuze niet voor iedereen zo makkelijk is. Ik had genoeg te verliezen als ik de criminaliteit in zou gaan, maar dat geldt niet voor iedereen.
Jaren later ging ik mijn opa achterna. Ik werkte bij de wijkpolitie als jeugdcoördinator en was veel in contact met de jongeren uit de buurt. Hadden ze weer wat geflikt? Dan kwamen ze bij mij op bureau. Het ging dan van jongeren die betrokken waren bij een overval tot jongeren die werkten in wapen- en drugshandel.
Als ik met ze in gesprek ging, overheerste bij mij een gevoel van medelijden. Bijna alle jongeren die ik sprak, waren gewoon pechvogels. De omgeving waarin je opgroeit, die vormt je. Zij hebben vaak geen ouders met een goed betaalde baan, die je af en toe een zakcentje geven of een goed netwerk voor je hebben. Als ik ze dan voor de zoveelste keer met een straf naar huis moest sturen, voelde dat zo machteloos.
Op een dag besloot ik dat ik meer wilde doen dan alleen straffen uitdelen. Die jongeren hebben juist een toekomstperspectief nodig. Een beter aanbod dan de criminaliteit. Daarom heb ik Heilige Boontjes opgericht. Een koffietent waar ex-criminele jongeren leren te werken en waar we ze helpen met re-integreren.
“Wat is nou écht je droom?”, vroeg ik aan een van de werkende jongeren hier. Hij vertelde dat hij altijd al soldaat wilde worden, maar dat hem dat toch nooit meer zou lukken door zijn strafblad. Met een brief van mij en een gesprek met de kapitein, stonden ze ervoor open om hem aan te nemen. Hij is beroepsmilitair geworden en dat is hij tot op de dag van vandaag nog steeds. Laatst kwam hij hier even langs. In zijn uniform stapte hij op me af en gaf me netjes een hand. Ik moest op dat moment terugdenken aan hoe hij in eerste instantie bij ons binnenkwam. Om hem nu zo te zien, maakte me echt heel erg trots.
Niet iedereen begrijpt waarom ik hier zoveel tijd insteek. Zo zei een collega ooit: “Hoeveel kansen ga je die jongen nog geven?” De jongen die ik toen probeerde te helpen, was pas 18 jaar. Met het idee dat hij nog zeker 60 jaar zou leven, kon ik hem gewoon niet opgeven. Diezelfde jongen is uiteindelijk gaan werken en zelfs weer terug naar school gegaan. Daar doe ik het voor.
Zolang ik de jongeren hier kan blijven helpen, doe ik dat. Het zijn gewoon mensen, net als jij en ik. Niet onze vijand en wij ook niet die van hen. Hier, bij Heilige Boontjes, zijn we echt een familie. En iedere dag dat ik hier rondloop ben ik weer zo trots op ze. Ik ben ooit bij de politie gegaan om me in te zetten voor de samenleving. En dit is hoe ik dat doe.
Marco is Netwerkleider Divers Vakmanschap. Wat houdt dat in? Een intern netwerk binnen de politie met als doel kennis en kunde over culturen, religies, leefstijlen, genderidentiteiten en seksuele gerichtheid, te delen. Dat is in het kort waar het Netwerk Divers Vakmanschap (NDV) van de politie voor staat. Met in totaal zo’n 1000 aangesloten collega’s heeft het NDV kennis over meer dan 166 culturen, religies en leefstijlen. Kennis en kunde die de politie inzet bij het politiewerk.