Column Nico Knol: Effe boodschappen halen…
Gepubliceerd: 1 april 2022
Niet elke dag maar toch wel een paar keer in de week moet ook ik eraan geloven. Tassen mee, muntje voor het ‘wagentje’ en o ja, vergeet de lege flessen niet. Briefje gemaakt, want wie z’n hoofd vergeet moet z’n benen gebruiken en vort richting de een of andere grootgrutter. Het begint al wanneer ik een karretje pak: ‘O hallo pastoor – u ook hier?’ Als het iemand is die ik ken dan kijk ik na zo’n vraag altijd verbaasd om me heen en vraag dan ‘Wie?’ Er zijn er die het leuk vinden om me aan te spreken met ‘eerwaarde vader’ vaak gepaard met een grote grijns op het gezicht – zij krijgen van mij dan stantepede de volgende reactie: ‘dag m’n kind…’ en let dan vooral op de omstanders…. heerlijk!
Maar goed voordat ik de winkel in kan zijn er al een aantal minuten verstreken en dan begint de reis door de paden. Al bij de groentenafdeling beginnen de ontmoetingen op te lopen; verhaal van die, opmerking van d’ander, ‘o had u al gehoord dat….’ en even afdoen met ‘ja, ja, ja’ is er niet bij.
Voordat de vleesafdeling bereikt is zijn er al weer een stuk of drie, vier andere gesprekken gevoerd en zo gaat dat de hele winkel door. Effe boodschappen doen is er niet meer bij, één uur is niets. Onlangs stond ik even met de chef van de betreffende winkel te praten en vroeg hem of ik ergens in de ruimte een loket kon krijgen of een tafel met wat stoelen en een koffiezetapparaat.
Dankzij al die ontmoetingen in de supermarkt is het woord: Deka- of AH- of Lidl- of Jumbo- of Action-pastoraat ontstaan. Steeds weer is elke ontmoeting bijzonder en tussen de schappen door worden me de meest intense verhalen toevertrouwd. Gelukkig is het schap met bepaalde goederen niet van invloed op wat er besproken wordt. Soms worden mij dingen gezegd die eerder in de biechtstoel thuishoren. Op de een of andere manier lijkt zo’n plek met winkelend publiek ook iets veiligs te hebben. Alsof je er niet gehoord wordt als je over toch persoonlijke dingen staat te praten.
Het afrekenen kan tegenwoordig netjes en onpersoonlijk bij zo’n zelfscan. Velen maken er gebruik van. Ik niet of zo weinig mogelijk want wachten in de rij bij de kassa nodigt opnieuw uit tot afwisselende gesprekken. Lief is het dan als mensen in je karretje kijken en besluiten dat je wel ‘voor’ mag gaan. Ik maak hier geen gebruik van en geeft daartoe ook mijn reden ‘wachten is hier gratis…. en het leven jaagt maar …. hier staan we even stil…’
Dan nog even contact met degene die de afrekening verzorgt en voilà het boodschappen halen was tevens een moment om de ‘boodschappen’ van anderen te horen, soms ook een ‘goede boodschap’ te brengen – troost vaak en bemoediging ook. Zo zie je maar dat boodschappen halen puur pastoraal werk is.
Nico Knol was pastoor in Egmond en is momenteel werkzaam voor de Parochie van Onze Lieve Vrouw van de Heilige Rozenkrans in De Goorn