Column Peter de Waard: Beverly Hills aan den Hoef
Gepubliceerd: 17 mei 2024
Nu de Egmonders niet naar Beverly Hills kunnen, komt Beverly Hills naar Egmond. Tenminste in het uitbreidingsplan Overduin – waar nog altijd iemand een klap op moet geven – is de helft voor de vrije sector.
Gezien de unieke locatie aan de voet van de duinen moeten dat miljonairswoningen worden voor de nationale en internationale jetset: Beverly Hills aan den Hoef. Daar is al een voorschot op genomen. Van de zeven woningen uit Egmond aan den Hoef die deze week op Funda stonden, was er maar één onder de vijf ton. De prijs van de rest varieerde van acht ton tot 2,2 miljoen euro.
Er is woningnood. Het parool is bouwen, bouwen en bouwen. Het nieuwe kabinet schreeuwt het van de daken. Elke millimeter grond is een potentieel bouwterrein. Natuur doet er niet meer toe. En Egmond speelt daar als paladijn van de gemeente Bergen op in.
Projectontwikkelaars wrijven zich in de handen. Bij Overduin is dat het bouwfonds BPD – de projectontwikkelaar van de Rabobank – die haast wil maken met Overduin voordat een gele rugstreeppad op de bouwlocatie opduikt. De laatste stukjes Egmond aan den Hoef maken plaats voor stenen en asfalt.
Als Egmond aan den Hoef zo voortvarend doorgaat met bouwen, is er in de toekomst niets meer te bebouwen. Het is een wonder dat dit allemaal in amper een generatie gebeurt.
Bij mijn geboorte in 1955 was Egmond aan den Hoef een heel overzichtelijk landelijk dorpje. Er waren vijftien straten. De meeste daarvan bestonden al honderd jaar of langer. De Prinses Marijkelaan was er nog niet, laat staan Slot 1 en 2 en Plan Mosselaan. Hanswijk bestond uit tuintjes. Er reden nog paarden met wagens langs mijn geboortehuis, onder meer die van de schillenboer. Behalve gehinnik klonk in mijn wieg slechts het geluid van vogels en een zeldzame auto. Vliegtuigen waren er alleen boven de Haarlemmermeer te horen. Er was elk jaar maar drie dagen lawaai op straat. Met de kermis.
Nu telt het dorp 55 straten. Het is een kleine stad zonder bruine kroeg. Er is in een generatie meer veranderd dan in de vijf eeuwen daarvoor. Wie ergens rond 1960 zou zijn overleden en door Petrus even de hemelpoort zou zijn uitgestuurd om zijn aardse bestaan te herontdekken, zal in Egmond aan den Hoef hopeloos verdwalen in onbekende straten en nieuwbouwwijken waar de huizen allemaal op elkaar lijken. Vrijwel alle winkels van toen zijn verdwenen. De katholieke kerk, waar niemand meer komt, is misschien nog een baken. Maar voor hoe lang? En ’t Rode Hert wordt sowieso gesloopt.
Het aantal huizen moet in amper één generatie zijn vervijf- zo niet vertienvoudigd, hoewel er geen exacte cijfers van zijn. Er zijn er nu, aldus de gemeente, 2800. Toen waren dat er een paar honderd. In Nederland zelf steeg het aantal woningen sinds 1960 met 170 procent van 3 miljoen naar 8,1 miljoen, terwijl het aantal inwoners ‘slechts’ met 55 procent steeg van 11,4 naar 18 miljoen. Nederlanders wonen met steeds minder mensen in één huis.
Daardoor is er een tekort van 1 miljoen. Nu staan er tegelijkertijd 400 duizend om de een of andere reden leeg. Daarnaast zijn er in dit land nog 500 duizend tweede woningen van Nederlanders of buitenlanders. Als die 400 duizend lege woningen worden aangepast en benut en de tweede woningen worden onteigend, is de huizencrisis opgelost. Maar daar praat niemand over.
Overduin moet komen. Ik ben benieuwd hoeveel Hoevers daar zullen mogen wonen, maar vrees dat het vooral een pleisterplaats wordt voor mensen van buiten met een dikke portemonnee. Voor de hillbillies zijn er 54 sociale huurwoningen.
Als ergens rond 2030 de woningnood nog nijpender is, zullen de resterende duinen ook wel worden afgegraven om plaats te maken voor woningen en wegen. Het nieuwe kabinet zal er geen stokje voor steken. De Egmondse kernen zijn dan een aangesloten kluit huizen met een soort zuidelijke Hondsbossche Zeewering die ons tegen de stijgende zeespiegel beschermt. Voor wat natuur moeten er jaarlijks door de huizenbezitters of verhuurders tegels worden gewipt.
Als Petrus de huidige generatie in 2100 terugzet op aarde, zal die spijtig vaststellen dat er een janboel van is gemaakt. Als ik mij meld bij de hemelpoort, dien ik meteen een verzoek in niet aan deze excursie te hoeven deelnemen.