Column Peter de Waard: Wordt Zeevogels door Petrus in de richting van de hel of de hemel gedirigeerd?
Gepubliceerd: 30 juni 2023
Zaterdag 24 juni was er op Sportpark Hogedijk de seizoensafsluiting voor vrijwilligers, sponsoren, Club van 100 leden en donateurs van Zeevogels. Op verzoek van de organisatie sprak Peter de Waard de aanwezigen toe met de volgende woorden.
Voetbalparochianen, leden van de Zeevogels-familie
Welkom op deze plechtige afscheidsdienst waarbij wordt stilgestaan bij de overleden vogels. Volgende week is in het Zuiderduin gelegenheid om met herriemuziek het leven te vieren van de 92-jarige Vogels die op zo tragische wijze zijn overleden. Maar dit requiem is een bloedserieuze zaak. Wie zo nodig wil lachen, kan zich beter naar de bestuurskamer begeven waar op video archiefbeelden zijn te zien van het fameuze zaterdagteam.
Gelukkig is in het fusieproces bij de meesten het lachen vergaan. En de chef terreindienst is stokdoof, zodat mijn betoog hem zeker zal ontgaan.
Misschien mist u de kist en het wijwater. Maar de overledene is al in familiekring ten grave gedragen. Zoals bekend betekent dit dat alleen de familie Ranzijn aan de rand van het graf stond en met een ongebruikt strandschepje wat aarde in de diepe kuil heeft geworpen. Buitenstaanders waren niet welkom, ondanks de poging van de gebroeders Walta om in een herderlijk schrijven de Ranzijnen op andere gedachten te brengen.
Zij moeten het ook doen met deze herdenkingsdienst. Ik moet mij meteen excuseren. Ik ben als voorganger slechts de 39ste keus. 38 hadden afgezegd. De pastoor en de bisschop wilden niet. Zeevogels is katholiek geboren. De erfzonde werd in 1931 weggespoeld in de doopvont. Maar de club is in de jaren zestig van zijn geloof gevallen en door de duivel bezeten geraakt. Omdat er in de kantine noch in de kleedkamers een kruisbeeld is te vinden, zoals na hemels onderzoek is vastgesteld, haakten de geestelijken af. Weliswaar is van de kant van het bestuur nog een concessie gedaan aan de kerk door de belofte de nieuwe velden kruislings neer te leggen. Maar dat kon de bisschop van Haarlem niet vermurwen.
Leden van Zeevogels geloven niet in het eeuwige feest van het hiernamaals waar de club elk jaar kampioen wordt. Ze geloven dat de wereldlijke afgod Rob Hersche ze misschien naar de tweede klasse brengt. Ze geloven dat een jongen van Klijbroek volgend seizoen de verlosser kan zijn.
Omdat de geestelijkheid verstek liet gaan, hebben we nog een prominente voorganger getracht te zoeken in het voetbalepiscopaat.
Maar Van Gaal, de broertjes De Boer, Peter Bosz, Jan Boskamp en de Alkmaarse deken Pascal Jansen gaven allemaal niet thuis, hoewel ze niets te doen hebben. Ronald Koeman viel na drie nederlagen af, omdat hij ongeschikt is gebleken voor Egmondse clubs.
Uiteraard was Johan ‘te gek voor woorden’ Derksen eerste keus. Er is serieus gecommuniceerd met Grolloo, want ook hij doet op dit moment niets behalve met een hond wandelen.
‘Hoeveel levert het op’, vroeg Derksen al geagiteerd na een belletje van Monica Zonneveld.
‘2000 euro kunnen we bieden. Maar het is een goed doel. Het afscheid van een armlastige amateurclub die zijn laatste adem heeft uitgeblazen …Dus…daarom dachten we…………’
‘Hoe heet die club?’
‘Zeevogels………….uit Egmond aan den Hoef.’
‘Nooit van gehoord. Ik ken IJsselmeervogels, Watervogels, Meervogels. 20 duizend euro voor die schnabbel en een limousine met chauffeur. Dat ben ik wel waard. En dan moeten jullie ook mijn band The Clarks nemen voor het feest.’
Dat werd te gortig. Zelfs de opmerking dat er dichtbij een kaarsenmakerij was, kon de snor niet verleiden tot een forse korting. Nadat Arie Koopman als 38ste afzegde, vroeg Monica of ik het wilde doen. Tenslotte ben ik gratis beschikbaar.
Nu heb ik als misdienaar de gregoriaanse dienst nog meegemaakt, zodat ik mijn tekst in het Latijn wilde opstellen. Maar omdat het aantal gymnasiasten in deze zaal even beperkt is als het aantal gelovigen, doen we dat niet.
Over de overledene niets dan goeds. Hij heeft het de afgelopen 92 jaar niet gemakkelijk gehad.. Maar in dit geval zit een heilig- of zaligverklaring er niet in.
Of Zeevogels door Petrus in de richting van de hel of de hemel wordt gedirigeerd durf ik niet eens te zeggen. Ik hoop dat de aanwezigen hier na afloop vele onzevaders en weesgegroetjes zullen bidden om de apostel gunstig te stemmen. Want een gemakkelijke beslissing zal het niet worden.
Er zijn nogal wat zonden weg te wassen. Dagelijkse zonden maar ook doodzonden. Dat Zeevogels van zijn geloof is gevallen is nog daar aan toe. Maar dat de pastores die als geestelijk begeleider deze vereniging hebben bijgestaan in de moeilijke pubertijd zich vanaf de jaren zestig niet meer met de opstelling mochten bemoeien, kan absoluut niet. Dat is pure godsverloochening.
God neemt het Zeevogels ook kwalijk dat de aimabele voormalig voorzitter Piet Ranzijn jarenlang ongestraft in de dugout zijn sigaren kon roken. Dat hij daarmee de trainer, verzorger en reserves in de stank zette is tot daaraan toe.
Erger was dat hij nooit een asbak bij zich had. Hierdoor was het nodig dat Zeevogels een onderhoudsploeg voor de maandag moest organiseren – niet om lege patatbakjes en koffiekartonnetjes op te ruimen maar om peuken te rapen.
Piet Ranzijn was de langstzittende voorzitter in de Zeevogels-geschiedenis. Een echte feodaal, die het liefst in petit comité de zaken regelde. Zo haalde hij een keer een nieuw bestuurslid erbij vlak voor de jaarvergadering in ‘t Rode Hert. Toenmalig Zeevogels-ster Piet Hof wees hem fijntjes op de reglementen die bepaalden dat er bij een vacature vier weken voor de vergadering een kandidaatstelling moest worden gedaan. Het bestuur met onder meer Jan en Cor de Raadt haalde zijn schouders op, maar Piet Hof bleef doorzeuren. Op een gegeven moment schoot Jan de Raadt uit zijn slof: ‘Jij klootzak, je moet je mond houden. Anders sodemieter ik je persoonlijk uit de zaal.’
En dan is er het gevloek op het veld. Apostel Thomas die de hemelse boekhouding doet, telde 131 duizend gvd’s langs de lijn en in het veld. Meer dan duizend per seizoen….
En verder is er de zonde van het grote verraad. Tien jaar geleden beloofde Zeevogels zich neer te leggen bij het besluit van de gemeente voor de toewijzing van het nieuwe complex. Maar toen de keuze viel op de Lange Plas, zei Zeevogels van niets te weten en kraaide drie keer de haan op de Hoever kerk.
Er vervolgens is er een lange lijst met kruimeldiefstallen. Barbedienden en krokettenbakkers die ten onrechte dachten dat vrijwilligerswerk het onbetaald nuttigen van een bitterbal, plak leverworst of koffie met koek rechtvaardigden. God de Zoon probeerde dat nog te vergoelijken, maar God de Vader vond in al zijn wijsheid en alwetendheid dat deze kleine misdaad grotere misdaden zou uitlokken. Coulance zou ertoe leiden dat het echtpaar Zonneveld er dan met tien vaten bier vandoor zouden kunnen gaan. En dreigde zelfs even een schisma in de heilige Drieëenheid, maar God de Zoon accepteerde uiteindelijk de nederlaag zoals Zeevogels 1 die tegen VSV.
Gelukkig is er ook nog enig goeds te melden over de 91-jarige die Petrus soms even doet twijfelen. Wie herinnert zich niet Nico Imming, Vossie, die zich zoveel jaren belangeloos inzette voor de vereniging met de onsterfelijke opmerking: ‘Weg de bal. Naar voren…’ Wie dat het verste lukte, was verzekerd van een basisplaats in zijn team. Er zijn andere apostelen geweest. Jan Ligthart, de eeuwige lijnentrekker, die zoveel witte kalk verstouwde dat het leek of het in Egmond in mei nog sneeuwde. En Willem Notenboom, nog altijd actief. En vergeten we Herman Imming, Jaap Burger en meester Neijens niet.
En Zeevogels is een voorbeeld van inclusiviteit en diversiteit geweest. Het was een van de allereerste verenigingen met een dames- en meisjesafdeling. En de enige hooligan die Zeevogels ooit heeft gehad was een vrouw: Tiny Twisk die soms door haar eigen man in bedwang moest worden gehouden.
Nieuwkomers werden altijd in de armen gesloten. Toen Kees de Waal hier in Egmond kwam wonen, kreeg hij meteen een plek in het eerste elftal terwijl er in het zesde een opvallend goede in Egmond geboren back rondliep.
Kees Baaij, Jan van den Berg en Ton Kuppers konden als buitenstaanders de macht in het bestuur grijpen. Derpers als Arie Koopman en Cor Peperkamp werden al met alle égards ontvangen. En Zeevogels was zijn tijd ook vooruit met een buitenlandse trainer, de beroemde Ilias. Die liet de spelers op de training zichzelf vijftig keer opdrukken. Toen Menno Mors en Kees de Waal klaagden dat ze er vieze handen van kregen, nam hij de keer daarop twee paar Heugaveldt-tapijttegels mee.
En wie herinnert zich niet de legende Piet Ligthart, de giraffe. Toen ik een keer met de veteranen meedeed zei hij voor het fluitsignaal: ‘Koppen mag je niet doen. Dat is mijn recht.’ Piet kopte alle ballen recht omhoog. Volgens mij heeft hij een keer met een bal een Starfighter uit de lucht gekopt die vervolgens in het Alkmaardermeer neerstortte. Toen ik hem een keer een artikel gaf dat bij elke kopbal twee hersencellen afsterven, verscheurde hij ter plekke het stuk en vervloekte meteen de krant die het had opgenomen.
In zijn tijd in het eerste blesseerde hij een keer zijn knie bij een kopduel. Hij verging van de pijn. Maar het enige wat Piet zei: ‘Dat gaat centjes kosten.’ Piet heeft in zijn voetbalbestaan net zo veel geleden als Christus aan het kruis.
En nu het slotgebed
Mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa. Zeevogels is er niet meer. Zelf had ik als beste stuurman aan de wal het anders gedaan: het tenue van Adelbert (tenslotte de Egmondse vlag), de naam van Egmondia en het veld van Zeevogels. Die andere twee complexen zou ik meteen hebben omgeploegd. Nog een beetje onvrede – waar is de gezelligste kantine, het best gemaaide gras en de succesvolste scores – en we beginnen over een seizoen aan een fusie-ontvlechtig en de herrijzenis van Zeevogels 2.0.
Zeevogels is dood, lang leve Zeevogels.
Oh ja….bij de deur staat een collectebus voor de voetbalballingen die nu op zondagmiddag met hun ziel onder hun arm lopen…