Column Peter van Vleuten: Scharrelstukje
Gepubliceerd: 29 juli 2022
De schrik van iedere stukjesschrijver – of liedjesmaker – is een writer’s block. Dat je op het laatste moment geen idee hebt waar het over moet gaan. Dat je met de beste wil van de wereld geen letter op papier kunt krijgen. Terwijl de deadline in je nek begint te hijgen.
Meestal leidt zo’n situatie tot een narrow escape. Hoe dichterbij de deadline, hoe meer er opeens mogelijk lijkt. Vandaar dat songwriters en columnisten het vaak een beetje laten aankomen op het moment dat er geen weg terug is. De adrenaline stijgt, de hartslag gaat omhoog en een milde paniek slaat toe. In de meeste gevallen is dat genoeg om opeens op ideeën en invallen te komen. Het schrijven zelf is meestal niet het probleem. Het grootste deel van schrijven wordt namelijk in beslag genomen door nadenken. De rest is ambacht.
Dat betekent aan de andere kant wel dat u mag aannemen dat alle schrijfsels in deze Flessenpost zuiver handwerk zijn. Op maat gemaakt, uniek in z’n soort, door mensenhanden vervaardigd. Een soort biologisch verantwoord product. En ja, daar zit weleens een vlekje aan, of de vorm is wat merkwaardig. Maar gegarandeerd zonder toevoegingen, kunstmatige kleurstoffen of anderszins. Geen massaproductie, geen kistcolumnisten of industriële smaakmakerij. Puur natuur dus. Echt en eerlijk. Soms valt het mooi uit, soms zult u het wat minder vinden. Maar dat hoort bij handwerk.
Gek eigenlijk dat we aan de ene kant als consumenten voelen voor puur en zuiver en aan de andere kant zo in overdaad kiezen voor eenvormigheid. We laten ons prikkelen door avontuurlijke reclamespots maar gaan aan de andere kant vooral voor meer-van-hetzelfde.
Waarom we in de muziek zo weinig nieuws horen (althans in de mainstream) komt doordat de platenbazen anno 2022 geen enkel risico durven nemen. Ze laten liever iets maken dat in grote lijnen lijkt op iets dat de vorige keer goed werd verkocht, dan eens iets nieuws uit te proberen. Zelfde productie, zelfde stemmen, zelfde uiterlijk.
Zo krijgen we ook via onze computers en telefoons voortdurend aanbiedingen en informatie die in de hoek zit van wat we vorige keer hebben bekeken. ‘Hoe meer we van u weten, hoe meer we ons aanbod kunnen richten op uw voorkeuren’, heet het dan. De algoritmes bepalen wat we horen, zien, weten en steeds meer ook wat we voelen.
Maar ik wil verrast worden. Dingen horen en lezen die ik nog niet wist. Me desnoods ergeren of opwinden om iets dat me niet bevalt (dat laatste wordt steeds vaker vermeden, tot op de universiteiten aan toe. Stel je voor dat men zich beledigd voelt!).
Ook stukjes als dit zullen in de toekomst verdwijnen. Net zoals de liedjes van nu grotendeels met behulp van algoritmes worden gecomponeerd, zo zult u in de toekomst columns lezen die optimaal aansluiten bij uw voorkeuren. Er zijn programma’s die de grammatica feilloos beheersen, die kunnen associëren op bepaalde thema’s, achtergrondinfo verzamelen en exact op lengte hun teksten maken. Dat zal niet lang meer duren, een kwestie van jaren.
Tot die tijd blijf ik scharrelstukjes schrijven. En denkt u af en toe: dat was wel eens beter, dit cursiefje bevalt me niet – prijs uzelf dan gelukkig. Dan zit er nog steeds een mens achter. Die zich druk heeft gemaakt over een deadline en z’n stukje vier keer heeft nagelezen op schrijf- en taalfouten. En er dan nog wel eens naast zit.