Column Rob van der Veen: Dodenherdenking op de Dam
Gepubliceerd: 12 mei 2023
‘In ons operationeel centrum kijken we uit over de Dam. Vanuit daar worden onze collega’s tijdens dodenherdenking aangestuurd, toegangspassen gecheckt en ongeveer 20.000 toeschouwers in positie gebracht. Ook de agenten op de Dam hebben veel taken. Veel van hen gaan undercover in het publiek en creëren anti-inrijd constructies, zodat niemand met een busje de Dam op kan rijden.
Soms weten we dat iemand iets van plan is, dan houden we die persoon nauwlettend in de gaten. Op het moment dat diegene een actie wil maken, snoeren we hem letterlijk de mond. We kunnen hier gelukkig achter komen door vele tips die we binnenkrijgen. Mede door deze redenen zijn die twee minuten ieder jaar weer zo spannend!
Gedurende de twee minuten stilte is er allesbehalve rust voor mij. We zijn extra scherp, controleren mensen en kijken of er iets vervelends kan gebeuren. De Dam is op een tekening in rasters verdeeld, je kan op deze manier collega’s aansturen binnen bijvoorbeeld H1 of A3. Je omschrijft iemands uiterlijk en onze collega’s in burger of op de post houden hem extra in de gaten. Ik sta in ieder geval niet in stilte naar een vlag te staren.
Dit moment is voor mij ieder jaar weer zo belangrijk. Als het voorbij is, is er zo ontzettend veel opluchting. We weten dan pas dat het weer goed is gegaan. Hierdoor was de herdenking tijdens corona onbegrijpelijk bizar. Ik hoefde voor het eerst niets te doen. Toch heb ik op een lege Dam gestaan en geluisterd naar de stilte.
Na 44 jaar in dienst te zijn van de politie, worden 4 en 5 mei mijn laatste werkdagen. Ik heb daar bewust voor gekozen, het was zo’n eer om dit werk te mogen doen. Vorige week heb ik afscheid genomen van verschillende mensen en toen had ik echt het idee dat mijn verkering uit was gegaan. Het is ook niet raar, ik heb twee derde van mijn leven aan dit werk besteed.’
Rob van der Veen (66) was woordvoerder van politie eenheid Amsterdam
Foto: Wouter Zaalberg