Column Ruud de Raadt: Het blauwe goud
Gepubliceerd: 19 augustus 2022
We hebben al een tijd zwart goud, waarvan uiteindelijk onze heilige koe leeft. We hebben in het voorjaar (officieel vanaf de tweede donderdag in april) het witte goud, dat met gekookte aardappelen, ei en ham de inwendige mens verwent. Asperges dus. En alsook het rode goud (saffraan) en het groene goud (algen). Met de huidige droogteperiodes gaan al geruchten dat water blauw goud is.
In augustus mag het weer, bramen plukken. Voor de notoire plukkers het blauwe goud. Al in het voorjaar wordt er gefilosofeerd of het een goed bramenjaar wordt. Blijft meestal bij hersenspinsels, want er zijn zoveel factoren, die een rol spelen. Vorig jaar, weten de kenners, was het een zeer overvloedig jaar. Dit jaar ging/gaat de mare door de dorpen, dat het niks was/is.
Dus goed of niet goed, evengoed de duinen in. Er is altijd wel wat te zien of te horen en als je wat meer oog (of oor) voor de natuur hebt, is “het in duin zijn” al een intensere belevenis. Zo ook deze dinsdagochtend. De buren (Linda en Marcel) en ik hadden de fietsen bij het parkeerterrein van de Kaap gezet, liepen de trap op en wandelden via het daar aanwezige pad en enkele duinkammen weer naar het noorden. Onderweg ogen en oren open. Op de heenweg zagen we een konijnenburcht, hetgeen mij deed besluiten het verhaal van de opkomst en ondergang (althans bijna) van ons konijn te vertellen (omstreeks het jaar 1280 vanuit Zuid-Europa naar het noorden gebracht).
Waar we begonnen met zoeken was het best goed, een paar hellingen met mooie blauwe dauwbramen, zoals de officiële benaming luidt van onze duinbraam. Een uur lang werden we begeleid door het geluid van een sperwer, of misschien een jonge sperwer, die maar bleef roepen waar het eten bleef. Ook een grote bonte specht liet van zich horen. Ook gezien: de Sint Jansvlinder, bitterkruidbremraap (een plant die parasiteert op echt bitterkruid), wilde kamperfoelie, wilde asperge, een rode libel, zandblauwtje, sprinkhaan en nog vele andere planten en beestjes.
De bodem in de emmer was gelegd en zou met volle zoekertjes verder worden gevuld. We hadden afgesproken om op het verste punt te beginnen en dan langzaam terug te lopen. Na de eerste mooie helling gingen we dus weer richting het zuiden. Ik heb Linda en Marcel nog even een vleermuizenbunker laten zien. Het werd echter al gauw warmer en warmer en om een uur of twaalf besloten we huiswaarts te keren. We hadden toch ook al vrij veel gevonden en van goede kwaliteit. Marcel, de buurman, spotte nog een vos, die ons ook spotte, dus nog een leuk intermezzo.
En daarna volgde thuis weer hetzelfde jaarlijkse ritueel. De mooie bramen uitzoeken voor jam en de rest in de sappan voor de bramennat (in de vriezer voor de winter). Lekker door de yoghurt, over de gele vla of over het vanille-ijs. Of gewoon een glaasje bramennat. Augustus is nog niet voorbij.
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.