Column Ruud de Raadt: Wie is de mol?
Gepubliceerd: 29 december 2023
Opeens waren ze er aan de overkant van de straat. Molshopen, en dat een paar dagen na het begin van de meteorologische winter. Vreemd, die zie je toch meestal in de lente. Aldus begon ik deze keer naar het antwoord te speuren. In de dagen die volgden, kwamen er trouwens steeds meer molshopen en sommige al aanwezige begonnen aardig uit te dijen.
Allereerst is de mol (Talpa Europaea) een zoogdier. Hij leeft hoofdzakelijk onder de grond en is donkergrijs tot zwart getint. De mol komt uit de familie der mollen (Talpidae). Als je de Latijnse naam Talpidae ziet, gaat er natuurlijk gelijk nog een lichtje branden, namelijk John de Mol met zijn bedrijf Talpa.
De mol houdt geen winterslaap (John ook niet), dus is het hele jaar actief (John ook). Hij gaat in de winter wel wat dieper de grond in (John niet, die sluit alleen zijn ogen en weet verder van niets). Dat verklaart dus niet echt iets van de molshopen. Wellicht was er sprake van wat hogere temperaturen, waardoor de mol meer bij de oppervlakte kwam. In ieder geval komt hij in de lente wel weer meer omhoog en begint de gangen erg snel te graven (John houdt daar weer niet van om in zijn bedrijf naar misstanden te graven) is er meer overlast, althans als je er last van hebt. Maar toch kunnen de hopen het hele jaar zichtbaar worden.
De mol is een aanhanger van de 24-uurseconomie, want hij graaft dag en nacht door. Hij moet dan wel veel wormen tegenkomen, want hij heeft de helft van zijn eigen gewicht aan eten nodig om fit te blijven. Dan is natuurlijk de volgende vraag, hoeveel weegt een mol, want we willen natuurlijk weten hoeveel wormen hij per dag moet eten. Rekenkundig dus, gewicht mol gedeeld door twee gedeeld door gemiddeld gewicht worm. Een mol weegt tussen 70 en 140 gram en wordt maximaal ongeveer 15 cm lang. Met staart 18 tot 19 cm. Een regenworm weegt ongeveer een gram, dus een mol die veelal regenwormen eet, eet er dan 35 tot 70 per dag. En in een vierkante meter van een gezonde bodem zit 150-350 gram aan wormen, dus uiteindelijk kunnen de graafbewegingen van de mol redelijk beperkt blijven. Wormen gaan overigens in de winter ook dieper de grond in, net als de mol. De mol heb ik niet gezien, wel kraaien en eksters, die zeer geïnteresseerd waren in de molshopen, net als af en toe een geduldig wachtende kat. Of die meer succes hadden, is mij niet bekend. Inmiddels zijn de molshopen weer bijna weg en er zijn geen nieuwe bijgekomen, dus is de mol weer dieper de grond in en wacht vol hoop op de lente. Ook dat kun je dan met een beetje goeie wil molshoop noemen.
Zoals bekend is de mol van het televisieprogramma ‘Wie is de mol?’ op dit beestje gebaseerd. Deze persoon beweegt zich ook het liefst ongezien door de krochten van het programma heen. Gezien het succes van dit programma, is men ook al gaan nadenken over een medische variant van dit programma, dat dan ‘Wie is de paracetamol?’ moet gaan heten. De rest moet dan met placebo’s doen.
En tot slot nog een lekker sullig mopje, dat Fred de W op tripjes in zijn beste Engels vaak vertelde: How can you see when a mol is home? ……………………………………….. Then his bicycle is standing outside the door.