Column Sico de Moel: Een harde les ….
Gepubliceerd: 3 mei 2024
Ik werd vorige week dinsdag wakker en zag tot mijn schrik dat het ’s nachts gevroren had. Voor normale filerijders die even moeten krabben is dit geen probleem, maar voor wijngaardeniers is een paar uur nachtvorst eind april een ramp.
Maart was dit jaar een extreem warme maand. Door het zachte voorjaar waren de eerste ogen op de wijnranken al flink uitgelopen. De mooie frisgroene scheuten zijn dan extreem kwetsbaar voor nachtvorst.
De collega-wijngaardeniers die ik ken, knepen ‘m het hele voorjaar al. Op 20 april 2017 verwoeste een late nachtvorst een groot deel van de oogst. Soms tot wel 70-80 procent. Zelf dacht ik dat het bij ons wel los zou lopen. In mijn naïviteit beweerde ik altijd dat late nachtvorst, in april of mei, in Noord-Holland door de zachte zeewind vrijwel nooit voor zou komen.
Vorig jaar was de laatste nachtvorst op 11 maart. Dit jaar zelfs op 7 februari. Tot vorige week. Ervaren wijnbouwers hebben een nachtvorst alarm, vuurpotten klaarstaan of zelfs een beregeningsinstallatie om hun kwetsbare wijnranken te beschermen. Ik sliep gewoon door.
Nu gaat het vooral om de vroeg uitlopende scheuten. De jonge blaadjes zijn kwetsbaar, bevriezen en sterven af. De scheuten die nog in de knop zitten en die later uitlopen zijn beter beschermd. We zien bij ons bijvoorbeeld dat de muscaris als eerste uitloopt. Voor deze druif kan ik de oogstprognose dit jaar halveren. De souvignier gris daarentegen loopt later uit en heeft daardoor veel minder schade.
Op dit moment dus even geen frisgroene blaadjes meer aan onze wijnranken. Een harde les.
Sico de Moel is gastronomisch wijngaardenier en initiatiefnemer van Domein Bergen aan de Bergerweg. Wijndomein Bergen is een 100% ledenwijngaard. Uniek in Nederland. De 4 duurzame wijngaarden worden omzoomd door een gastronomische voedselbos. Voor meer informatie zie https://www.domeinbergen.nl/