Column van IkWik: Haast dient meestal om minuten te sparen nadat uren verspild zijn
Gepubliceerd: 14 juli 2023
‘Eile mit Weile’, zegt een Duits gezegde. Vrij vertaald: haast u langzaam. Maar dat gaat in de huidige tijd bijkans niet meer op. We dienen van alles op de hoogte te zijn, proberen tijd naar onze hand te zetten en nemen niet eens de tijd om het vervoermiddel effectief te parkeren. We steken naar voren, even later weer naar achteren, dan nogmaals naar voren en wederom naar achteren en vergeten de tijd die tussen onze handen doorglipt. Die tijd had je ook op een andere manier kunnen benutten. En daardoor komen we niet meer op tijd.
Diekstra schreef een column onder de titel: ‘de ontdekking van de langzaamheid.’ Hij vond in mij een volger, die de tijd neemt om zijn geschreven woorden tot mij te nemen. En om daar een eigen draai aan te gaan geven. Diekstra is wetenschappelijk onderlegd en ik doe het maar met mijn boerenverstand. Geen onderbouwing dus van de feiten, dat maakt deze column niet minder interessant. Je moet nu eenmaal zien om te gaan met het volgende: Franklin, de man aan wie deze woorden te wijten zijn stelt het volgende: ‘we moeten niet op de tijd passen, we moeten zorgen dat de tijd past.’
En zowaar, het lukt Diekstra zijn auto in een keer te parkeren. Ook de conclusie liegt er niet om. Onze huidige leefstijl is dat we voor veel dingen niet een passende hoeveelheid tijd nemen. Met andere woorden, wij zijn hier mensen van de klok, terwijl elders in de wereld tijd een grote rol speelt. Door rustig aan te gaan doen en komt het vandaag niet voor elkaar is er in ieder geval nog een morgen. Wanneer dat niet lukt schuif je het gewoon door naar overmorgen, desnoods naar de dag daarna. Of je besluit om je polshorloge niet te gaan dragen, de tijd op je mobieltje te vergeten en te luisteren naar je eigen biologische klokje van gehoorzaamheid.
We doen nu eenmaal teveel dingen te snel tegelijk, niet langzaam en aandachtig genoeg. We staan ’s morgens te snel op, eten te snel, drinken te snel, rijden te snel naar ons werk, denken te snel, lezen te snel, spreken te snel en genieten te snel. We weten wel dat het woord ’te’ vaak de boosdoener is. Behalve bij tevreden.
We blijven vooral bezig: er is ook altijd zoveel te doen, er komt zoveel op ons af en niet in de laatste plaats dat ook de wereld zo snel verandert. Haast is veelal geboden, waar ook de reclame op inspeelt. Voor een nieuw soort van ontbijt, de jongeling nog wat langer in bed blijft liggen, de vader zich ergert maar er wel voor zorgt dat zoonlief zijn maag heeft gevuld. Met een rotgang op zijn fiets naar school racet, waar de conciërge op het punt staat om de deur te gaan sluiten.
‘Haast dient meestal om minuten te sparen, nadat uren verspild zijn.’ Herken je jezelf in deze woorden? Ben je van plan om hier iets aan te gaan doen? Neem je een besluit voordat je uitgaat? Neem dan de tijd om te gaan genieten!