Column Vincent Schotvanger: De winkel van Pietje Spar
Gepubliceerd: 8 november 2024
Daar zag ik hem staan: een mooie gele houten klomp en dan ook nog in een hele grote maat. Wie hem daar had neergezet, Joost mag het weten.
Ik was op weg naar Alkmaar, zag die klomp staan en kreeg gelijk een leuk idee. Mijn zes kleinkinderen wil ik laten plaats nemen in die klomp en dan op de foto zetten. Ik heb twee zonen en elk heeft drie kinderen. Mijn zoon Laurens heeft twee zonen en een dochter en Rogier heeft drie zonen.
Mijn vader, Piet Schotvanger, had samen met mijn moeder, de kruidenierswinkel op ’t Woud, het buurtschap tussen Bergen en Egmond aan de Hoef. Het was de Sparwinkel van Pietje Spar en bekend in de hele omgeving.
Vroeger begon mijn vader te venten met een transportfiets, met boven op de bagagedrager voor, een hele grote gevlochten vierkante mand.
Daarna kwam Bruno het paard. Later maakten paard en wagen plaats voor een levensmiddelen wagen op drie wielen en de motor op het voorwiel. Het stuur zat boven op de motor gemonteerd. Het stuur kon je omklappen zodat je het voorwiel kon omdraaien om achteruit te rijden.
Mijn vader zat op een grote kist achter het stuur en die kist zat vol met flessen frisdrank zoals beugel flessen Gazeuse, groene dikke flessen Riedel met witte schroefdop. Ook kleine groene flesjes Joy en de limonadesiroop van Siebrand.
Boven op de kar een imperiaal van hout en achter aan de kar vastgemaakt een grote bak om de Esso gasflessen mee te nemen. Al met al een hoop lawaai in de cabine van gerammel en motor geluid en het trillen van de metalen wagen. Mijn vader had er niet echt last van, hij was toch wat doof.
Achter de cabine was de aparte ruimte met schuifdeur waarin stellingen met de levensmiddelen stonden. Op de foto zie je nog geen imperiaal op dak en achterop de wagen nog geen grote brede bagage drager voor de gas flessen. Dat kwam later omdat de wagen pas geleverd was (zie foto 4).
Op zondag reed mijn vader de wagen voor de winkeldeur en dan ging er een stoel in, uit de voorkamer, waarop mijn moeder ging zitten om mee te gaan met mijn vader, naar de kerk in Egmond aan den Hoef.
Op de maandag bracht hij de boodschappen met zijn Berini bromfiets, waar hij een grote rieten mand achterop had staan, in de Egmondermeer naar de ver gelegen boerderijen. Daar vandaan naar de firma Boom in Alkmaar om voorraad te halen voor de winkel, zoals borstels, bezems enz.
Dinsdags ging hij venten met de winkelwagen op ’t Woud tot over de kluft, de laatste klanten waren dan de familie Veld en Tromp.
Op woensdag ventte hij in de Egmondermeer, de Hoeverweg en daar als laatste klant de familie Zut.
Donderdag en vrijdag ventte hij in Egmond aan de Hoef. En als laatste van de rit, twee klanten in de Pieter Schotsmanstraat in Egmond aan Zee.
Thuis deed mijn moeder, samen met onze hulp, het huishouden. Wij waren thuis met zes kinderen en allemaal moesten we helpen met allerlei klussen. Er was genoeg te doen.
In de winkel was veel te koop. Levensmiddelen, vee geneesmiddelen, koe touwen, laarzen, strekels, carboleum, petroleum, teer, flessen Esso gas, klompsloffen, klompkrammen en dan de klompen.
Vooral in de zomer was er veel aanloop van klanten. Naast ons Camping Oase, Camping de Woudhoeve aan de Driehuizerweg en de Gak huisjes in het duin aan de overkant. Het was druk in de winkel maar ook gezellig. Over de periode dat ik thuis op ’t Woud woonde kan ik nog veel meer vertellen over hoe het was om daar te wonen.
In de expositie over de Herenweg heb ik ’t Woud gemist, sowieso mijn vaders winkel en ook de winkel van Antoon Hof.
Maar nu ga ik terug naar het begin van mijn verhaal over de grote klomp, mijn vader had elke week een spreuk onder aan de voorpagina van het Contact met de Egmonden. Deze spreuk, “Loop langer op klompen van Schotvanger” zal bij velen nog bekend in de oren klinken. Vele hebben op klompen gelopen die bij ons gekocht zijn.
Aan die tijd van toen denk ik met een warm gevoel terug. Hard werkende ouders, gezelligheid en altijd contact met vele mensen.
Foto’s: Aangeleverd. Foto 2: De kleinkinderen in de grote klomp. Afbeelding 6: Een greep uit de Schotvanger advertenties uit 1966.
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.