Column Wills: Als de kinderen groot zijn ga ik scheiden

Column Wills: Als de kinderen groot zijn ga ik scheiden

Beste Wills: had ik jouw columns 12 jaar geleden maar gelezen, dan was ik nooit met hem getrouwd. Je kunt iemand niet veranderen. Nu wil ik het leven van onze kinderen niet overhoop gooien en ze ook niet maar de helft van de tijd zien en we hebben een fijn huis.. Mijn plan is nog tien jaar bij elkaar te blijven tot de kinderen oud genoeg zijn. Mijn man weet nergens van. Als ik het vertel wordt het vast minder gezellig voor iedereen, Wills?

Beste Getrouwd: Hoe dan ook een lastig parket. Tien jaar lang ‘doen alsof’, en de scheiding voor je houden is moeilijker dan je denkt. Dan ben je wel een hele goede actrice. Al in therapie geweest?
Weleens overwogen dat hij hetzelfde denkt. Veel relaties bereiken een punt waarop partners zich realiseren dat ze bij elkaar blijven voor de kinderen, maar het niet tot een scheiding komt. Liggen daar de wortels van je boosheid en frustratie: ‘Was ik maar nooit met hem getrouwd’?

Waarom dit voor jezelf houden? Hij verdient een stem in zijn eigen toekomst en de beslissing bij elkaar te blijven voor de kinderen komt aan beide ouders toe. Er zijn opties om uit elkaar te gaan zonder te scheiden en samen te wonen zonder romantisch betrokken te zijn.

Óf nu uit elkaar óf samen werken aan kameraadschap óf jullie huwelijk een serieuze opknapbeurt geven. Ook tegenover jullie kinderen is het niet eerlijk om ze op te voeden in een leugen over hun gezin. Dr Phil: ‘Children are far better off being from a broken home than in one’. Hoe dan ook, wees aardig voor elkaar. Er zijn mensen die het voor elkaar krijgen vriendschappelijke exen en co-ouders te zijn. Helaas minder dan het aantal mensen dat dénkt dat te kunnen.

Ik zie hier een romcom: ouders willen uit elkaar, maar niet weg bij de kinderen en het huis. Ze spreken af (hun geheim) bij elkaar te blijven tot de jongste achttien is. Bevrijd van de gedachte voor het leven als partners aan elkaar gebonden te zijn, is er weer oog voor elkaars goede eigenschappen. In de laatste scène, na de diploma-uitreiking, kijken ze terug op hun gezamenlijke prestatie en verbinden ze zich opnieuw met elkaar.

Met in de hoofdrol Emma Watson.


Over Wills
Wills is werkzaam vanuit Bergen, Amsterdam, Texel en Heiloo als EFT therapeut, systeemtherapeut, trainer provocatieve coaching en mediator. Wil je over jullie vriendschap praten of relatietherapie? Kijk op mijn website www.beter-samen.nl wat ik voor jou of jullie kan betekenen.


Lees hier eerder gepubliceerde columns van Wills:
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-ik-wil-niet-alleen-blijven-maar-ook-niet-meer-daten/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-stel-nu-dat-hij-een-half-open-relatie-wil/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-plotseling-geghost-door-hartsvriendin/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-hij-eet-alles-met-ketchup/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-moeders-aardappelsalade-is-niet-meer-wat-het-was/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-hij-laat-me-aan-mijn-lot-over/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-omgaan-met-zo-ben-ik-nu-eenmaal/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-die-ene-heel-speciale/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-ik-zorgen-en-hij-lekker-fietsen-dacht-het-niet/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-kanker-en-vreemdgaan/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-met-pasen-alle-eieren-in-een-mandje/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-smartphones-bepalen-tegenwoordig-de-sfeer-maar-dat-vind-ik-moeilijk-om-aan-te-zien/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-wie-bedenkt-dat-allemaal/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-schaamte-over-alweer-mislukken-relatie/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-ik-heb-adhd-en-mijn-vrouw-is-een-control-freak/