Column Wills: de date van mijn dochter is bijna 30 jaar ouder!

Column Wills: de date van mijn dochter is bijna 30 jaar ouder!

Beste Wills: de date van mijn dochter is midden vijftig en zij begin 20. Denkt hij dat hij zomaar misbruik kan maken van- in mijn ogen- een jong en vatbaar meisje? Zij loopt stage bij een internationaal handelsbedrijf waar hij een leidinggevende functie heeft. ‘Wat een engerd’, zei ik toen ze vertelde dat een oudere man op het werk achter haar aanzat. Wist ik veel dat ze al met hem aan het daten was. Hoe ga ik om met dit belachelijke leeftijdsverschil en mijn weerzin tegen deze man, Wills?

Beste Weerzin: ik zou me zorgen maken als jij je geen zorgen zou maken. Zeg dat ‘engerd’ eruit flapte, omdat zíj had het over ‘achterna zitten’, en seksueel getint gedrag is niet oké op de werkvloer. Je kon niet weten dat ze al aan het daten was.

Begin twintigers zijn aan het ontdekken. Hij is een date, geen levenspartner en het kan haar op een bepaalde manier goed doen. Misschien is zij een ‘oude ziel’ en hij onvolwassen maar dit kan ook op veel manieren fout gaan. Je geeft om haar, dus op haar initiatief, ontmoet hem. Om zijn goede kanten te leren kennen, te begrijpen wat zij in hem ziet én hoe haar haar behandelt. Stel vragen en deel je twijfels over verschil in levenservaring, hiërarchische verhoudingen en liefdesrelaties op het werk.

Onderschat niet hoe lastig het kan zijn voor de (véél) oudere partner om te gaan met oordelen en twijfels van vrienden of familie. Een kritisch, openhartig onderzoek tussen betrokkenen is geen belediging, het is verdiend. Hét moment voor de oudere partner eerlijk te kunnen zijn over verschil in sociale status en economische afhankelijkheid. Machtsmisbruik bestaat en als daar geen sprake van is wil je graag serieus ingaan op vragen van degenen die houden van de persoon waar jij zegt ook van te houden. Dunkt me.

Richtlijn bij een groot verschil in leeftijd of ervaring is Dan Savage’s “the Campsite Rule”: Niet liegen, geen grote beloftes maken en geen ziektes doorgeven. Idealiter laten partners bij het beëindigen van de relatie elkaar (’s kampvuur) beter achter dan bij aanvang. De gouden regel voor álle relaties.

NB: Je weet niet hoelang je blijft, dus stel verbeteringen en reparaties niet te lang uit.


Over Wills
Wills is werkzaam vanuit Bergen, Amsterdam en Heiloo als EFT therapeut, systeemtherapeut, trainer provocatieve coaching en mediator. Wil je over jullie vriendschap praten of relatietherapie? Kijk op mijn website www.beter-samen.nl wat ik voor jou of jullie kan betekenen.


Lees hier eerder gepubliceerde columns van Wills:
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-het-rad-van-fortuin-draait-op-volle-toeren/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-vrolijk-kerstfeest/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-mijn-vrouw-is-verslaafd-aan-haar-mobieltje/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-alweer-geen-sinterklaascadeau/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-heel-verliefd-maar-passen-wij-wel-bij-elkaar/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-kan-ik-beter-alleen-blijven/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-mijn-man-is-depressief-en-ik-nu-ook/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-vertel-eens-wat-leuks/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-durf-te-vragen/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-mijn-vrouw-wordt-steeds-asocialer/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-samenwonen-in-zijn-huis/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-ik-ben-rijk-en-zij-niet/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-ruzie-tijdens-familievakantie/