Column Wills: Heel verliefd, maar passen wij wel bij elkaar?

Column Wills: Heel verliefd, maar passen wij wel bij elkaar?

Beste Wills: sinds 2 maanden zijn we heel verliefd op elkaar. Naast raakvlakken (kennen elkaar van de sportclub), zijn we ook zo anders. Zij kijkt het liefst horror-series, ik hou van gamen. Ik eet veganistisch en drink niet, zij eet alles en drinkt behoorlijk. Zij is impulsief, ik overdenk alles -tig keer en zo kan ik even doorgaan. Tot nu toe vinden we onze verschillen verfrissend en intrigerend, maar is de optelsom toch een indicatie dat we niet bij elkaar passen, Wills?

Beste Anders: Instinctief zoeken we een partner die een deel van ons heeft dat wij ‘missen’. Alsof dat wat het diepst in ons verborgen zit, alleen dankzij een ontmoeting met tegenpolen tot leven kan komen (Carl Jung). Het is onmogelijk een wiskundige formule te geven voor wanneer je té verschillend bent om gelukkig te worden. Relaties ontstaan niet rationeel en je weet vaak zelf niet wie of wat goed bij je past behalve een evenwicht in wat je zoekt in iemand en haal je dat uit deze persoon.

De problemen beginnen als een van jullie zou willen dat de ander anders was, of dat jezelf anders was. Of gelooft dat door te werken aan de verschillen het anders zal worden. Of zelfs menen dat het jouw taak is de ander of jezelf te veranderen, iets bij te brengen of overtuigen, verlichten, corrigeren, stilletjes verwachten, of luidkeels te eisen, afwijzen en denken dat er iets mis is wanneer je iets alleen onderneemt. Of als je je plotseling erg opgelucht voelt als je iemand ontmoet die ook liever een boek leest en vegetarisch is.

Het zijn niet de verschillen an sich, maar het wel of niet gehoord of gezien worden door de ander, wat ondraaglijk wordt. We hoeven het niet eens te zijn met elkaar, als er maar geluisterd wordt. Over en weer begrip voor en acceptatie van de strekking en legitimiteit van elkaars visie. “Ik begrijp je, zeg er eens meer over”, is de meest romantische tekst uit ons bestaan en kan meer relaties redden dan het vieren alle jubilea of jaren therapiesessies bij elkaar.

Geniet van jullie verliefdheid!

www.beter-samen.nl Amsterdam, Texel, Bergen