Column Wills: Het rad van fortuin draait op volle toeren

Column Wills: Het rad van fortuin draait op volle toeren
Beste Wills: ik voel me de eenzaamste mens op aarde. Ieder jaar rond deze tijd kijk ik graag naar romantische films, zoals ‘Love Actually’. Gisteren betrapte ik mezelf op cynische gedachten.’ Leugens en bedrog. Dat is het’. Wat ben ik, die zo van romantiek hield, hard geworden het afgelopen jaar nadat mijn relatie onverwachts eindigde en ik na een lichte TIA (tijdelijk?) niet meer kan werken. Ik zit opgesloten in boosheid om hoe het gegaan is, niet afgewezen willen worden en angst om altijd alleen te blijven. Help me uit deze kooi te komen, Wills?
Beste Eenzaam: De kooi staat open met het deurtje naar binnen en je kunt er op ieder moment uit. Deze feestdagen maken alles dubbel zo verdrietig als je ongewild alleen bent en dat deel je met nogal wat anderen, getuige het aantal vragen deze maand over buitengesloten voelen en gemis. Eenzaamheid is een schrijnende pijn die zich afhankelijk van het moment en de dag als een marteling kan manifesteren. Meer dan naar je luisteren en je begrijpen kan ik je nu niet geven en hoop dat het een beetje helpt.
Hoe je zo hard geworden bent? Uit angst en zelfbescherming, net als kinderen die zich achter de bank verstoppen als ze bang zijn? In romcoms á la ‘Love Actually’ gelden andere wetten en worden mensen beloond voor hun moed om kwetsbaar te zijn en risico’s te nemen. Zij krijgen een kasteel en een prins (Hugh Grant!) en wat krijgen wij als we ons met hart en ziel overgeven aan de liefde? Een trap na.
Logisch dat je voorzichtig bent, net als die anderen die hopen, zoeken, verdriet hebben en vrede proberen te vinden met hun situatie. Al zoekende vergeten ze dat je nog altijd een sterk wapen tegen eenzaamheid in handen hebt; aardige gesprekjes beginnen bij kluisjes in het zwembad, het ophalen van de post in de hal, in de pauze van de voorstelling. Met een willekeurige vreemde, die net zo min als jij gevrijwaard is van somberheid of zelfs wanhoop. Een korte, sympathieke ontmoeting die een donkere dag wat lichter te maakt.
Wie weet. Het rad van fortuin draait, je kunt alleen blijven. Maar in ditzelfde chaotische universum, volgens deze logica, kan het dan niet net zo goed anders gaan?

Tot in het nieuwe jaar.


Over Wills
Wills is werkzaam vanuit Bergen, Amsterdam en Heiloo als EFT therapeut, systeemtherapeut, trainer provocatieve coaching en mediator. Wil je over jullie vriendschap praten of relatietherapie? Kijk op mijn website www.beter-samen.nl wat ik voor jou of jullie kan betekenen.


Lees hier eerder gepubliceerde columns van Wills:
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-vrolijk-kerstfeest/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-mijn-vrouw-is-verslaafd-aan-haar-mobieltje/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-alweer-geen-sinterklaascadeau/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-heel-verliefd-maar-passen-wij-wel-bij-elkaar/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-kan-ik-beter-alleen-blijven/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-mijn-man-is-depressief-en-ik-nu-ook/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-vertel-eens-wat-leuks/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-durf-te-vragen/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-mijn-vrouw-wordt-steeds-asocialer/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-samenwonen-in-zijn-huis/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-ik-ben-rijk-en-zij-niet/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-ruzie-tijdens-familievakantie/