Deel

Column Wills: ik wil mijn vader terug!

Column Wills: ik wil mijn vader terug!

Beste Wills: Ik wil mijn vader terug. Veertien jaar geleden zijn mijn ouders gescheiden: van de een op de andere dag was hij weg en binnen een jaar was hij hertrouwd.

Met zijn nieuwe vrouw heb ik kennis gemaakt en ze was in het begin ook aardig, maar daarna verwaterde het contact tussen mij en mijn vader, omdat zij meer naar haar eigen familie trekt. Ondertussen ben ik getrouwd en wonen we net als mijn vader en moeder in Heiloo. Op de trouwerij zijn ze wel geweest, maar daarna moest het initiatief steeds van onze kant komen.

Een half jaar geleden is onze zoon geboren en tot nu toe zijn ze twee keer samen langs geweest en hij een paar keer alleen. Volgens mijn moeder is het beter als ik zijn vrouw direct benader, maar ik wil geen ruzie veroorzaken. Sowieso wil ik niks doen waar ik later spijt van ga krijgen. Heb jij suggesties?

Beste Gedumpte Dochter: Je begrijpt dat het niet alleen in jouw vermogen ligt dit probleem te fixen, maar ik neem m’n petje (i.c. de om m’n hoofd geknoopte shawls) voor je af dat je het probeert. Met open vizier een opening zoeken na een langdurige verwijdering is geen ruzie zoeken, maar een heldhaftige daad.

Als je je vader een e-mail schrijft kun je precies zeggen wat je wilt en je niet van de wijs laten brengen door de soms verwarrende dynamiek van een gesprek. Ook kun je het concept rustig nalezen en wijzigen voor verzending, om er zeker van te zijn dat het klopt en aardig is en (hopelijk) een positieve reactie teweegbrengt. Op papier heb je zwart op wit wat je hebt gezegd en ook je vader kan de mail bewaren en herlezen. Hou het kort en stuur het mailtje zowel aan je vader als aan zijn vrouw. Zoiets?

“Lieve Pap en Brigitte,
De afgelopen jaren hebben we elkaar mondjesmaat gezien. Boet en ik willen hiermee laten weten dat we graag meer contact met jullie willen, vooral nu we Felix hebben. Met hem willen we een frisse start maken en de best mogelijke relatie opbouwen met alle opa’s en oma’s, voor ons allemaal. Als er iets is wat wij (anders) kunnen doen om hieraan bij te dragen, vertel het ons alsjeblieft. Vooralsnog koersen we op goede tijden samen. Op zondagochtend wandelen we vaak in het Maalwater. Hebben jullie zin om daar volgende week ook te komen? Wij brengen de koffie mee als het goed weer is.”

Sluit vooral een foto bij van jullie hartenklopje! Hoe dit afloopt? Weet ik niet, que serááá, serááá. Maar aan jou heeft het niet gelegen.

www.beter-samen.nl

 


Lees hier eerder gepubliceerde verhalen van Wills:
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-vriendin-vader-zoon/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-vriendschap-en-vaccinatie/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-affaire-en-schuldgevoel/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-mijn-man-zorgt-niet-voor-mij/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-ik-geef-mijn-ex-teveel-ruimte/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-vroeger-is-nou-niet/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-asjeblieft-zeg/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-vooral-niet-over-de-babynaam-beginnen/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-vriend-met-ex-vriendin/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-vriendinnen-op-vakantie/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-zorgen-om-mijn-ex/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-reality-check/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-gescheiden-en-ongelukkig/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-sexting/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-eigen-kracht-rules/
https://flessenpostuitegmond.nl/column-wills-spirituele-ontwaking/

Meer 'Lifestyle':

Column Wills: open huwelijk

15 oktober 2021

Beste Wills: Mijn man (43) en ik (39) kennen elkaar zeven jaar en zijn drie jaar geleden getrouwd. Sindsdien gaat het bergafwaarts. De aap kwam uit de mouw toen we over scheiden spraken; mijn man wil bij mij blijven, en óók met andere vrouwen naar bed. Ik kan me geen leven zonder hem voorstellen, dus hebben we nu een open relatie. Ik heb een paar seksuele contacten met mannen gehad, met wisselend succes. Diep in mijn hart ben ik liever monogaam, maar als ik om me heen kijk naar andere relaties vraag ik me af of monogamie een achterhaald begrip is. We lopen allemaal de kans om van meerdere mensen (tegelijk) te houden gedurende ons lange leven, met als gevolg scheidingen (seriële monogamie), geheime affaires, betaalde seks en porno. Of gewoon eerlijk een open relatie, zoals wij nu hebben. Wat zeg jij hierover, Wills? Beste Liefst Monogaam: Voor elk wat wils, zeg ik. Monogamie, meerdere liefdes tegelijk of na elkaar gezien onze lange levens, voor mij heeft iedereen gelijk. Ook als je vindt dat het niemand wat aangaat wat je samen afspreekt. Kijk anders eens nieuwsgierig mee naar Anne+ op Netflix. Dan zie je hoe het er aan toegaat in hip hedendaags Amsterdam, in de wereld van twintigers -homo, lesbisch, binair of alles er tussen in zit- die polyamoureuze relaties hebben. Waar het goed fout gaat met monogamie is als één van beiden, in het geheim, de afspraken overschrijdt, in de verwachting de relatie zo in stand te kunnen houden. Wishful thinking: geheimen veranderen de dynamiek en energie die naar buiten gericht is, verzwakt de primaire relatie. Door te kiezen voor de extra’s buiten de relatie, verandert de status quo binnen de relatie en andersom, tenzij de keuzes onderdeel gemaakt worden van de relatie zelf. Dus: praat erover met elkaar. Wees moedig, zeg wat je wilt, zie onder ogen wat je voelt en deel dat. Het is vanuit deze intimiteit dat relationele wensen en verlokkingen buitenshuis een plek kunnen krijgen. Open relaties kunnen geweldig zijn. Of vreselijk. Als je man gelukkig is, en jij ook, en zijn contacten en die van jou ook, dan is dat geweldig, Maar als jij of je man na het openen van jullie huwelijk dat niet zijn, dan moet het huwelijk weer gesloten worden, of jullie gaan uit elkaar, want niemand zou tegen zijn/haar zin akkoord moeten gaan uit angst voor verlies. Zou je willen dat hij helemaal voor jou gaat? Geef dat toe, alsjeblieft. Vraag het hem. Accepteer het als het niet zo is want trouw is niets waard als je het moet eisen. Geef hem dan zijn vrijheid terug: ‘Dááag’. Je hebt zelf al gemerkt dat je man niet de laatste en enige man op aarde is. www.beter-samen.nl.

Geniet van een nieuw jaargetijde

15 oktober 2021

Elk jaargetijde heeft zo zijn charmes

De tijd van broeierige zomeravonden, bbq’s met vrienden, de deur die lekker open staat en ’s avonds eten in de tuin, glipt langzaam door onze vingers weg.

Egmonden weer wat mobieler

8 oktober 2021

Weer zicht op een sociaal leven

Inwoners van de Egmonden kunnen via het Sociaal Teamgebruik maken van een Duofiets, MAXMobiel of een Scootmobiel voor vervoer van deur tot deur. Het Sociaal Team Egmond zet vervoer in van deur tot deur. Vanaf 11 oktober kunt u op werkdagen van 9 tot 10.30 uur(minimaal 1 dag van te voren) reserveren voor deze vervoersmiddelen via telefoonnummer:06-83329632 of stuur een mail naar [email protected] De duofiets is een variant op een tandem, waarbij de beide personen naast elkaar zitten. Een van beide personen is de bestuurder. De duofiets is een comfortabele elektrisch ondersteunde fiets. Zin om naar buiten te gaan, maar kunt u dit niet meer op een “normale”fiets, probeer dan eens een rit met de duofiets. Voor 5 euro per dagdeel kunt u de duofiets lenen. De MAXMobiel is een sociale service in de Egmonden voor inwoners die geen korte afstanden meer kunnen lopen. Mobiliteit is voor inwoners met een loopbeperking het grote probleem. Een veel gehoorde opmerking bij het Sociaal Team Egmond is: “ Je doet in huis de dingen die je nog zelf aan kan, maar verder houdt het op”. Dé oplossing voor vervoer op de korte afstand is de MAXMobiel. Voor één euro rijden de vrijwillige chauffeurs u naar de supermarkt of om een ijsje te halen of om naar uw buurvrouw verderop in de straat te gaan. Naar de huisarts of naar de fysiotherapeut 500 m. verderop? Het kan weer. Het koor afgezegd, nooit meer naar de kaartclub? Ook dat kan weer. Een kopje koffie gaan drinken of gewoon ergens op een bankje een poosje over de zee turen? Alles kan dankzij de MAXMobiel. Een club enthousiaste vrijwilliger-chauffeurs rijden u met plezier naar uw bestemming. Zij hebben geduld, tijd en ook aandacht voor uw verhaal. De scootmobiel kunt u na advies van de huisarts of fysiotherapeut reserveren. Voordat u kunt gaan rijden, geeft een vrijwilliger u uitleg over het gebruik van de scootmobiel. Wij vragen een vrijwillige bijdrage voor het gebruik van de scootmobiel.

Een ‘survivaltocht’ voor oude auto’s; geld voor goede doel

8 oktober 2021

Egmonder Abe Wittebrood maakt deel uit van organisatieteam 'Zware Hufters'

Volgend jaar februari is het weer zover: dan wordt de CCCE verreden. Velen zal het niets zeggen, maar het gaat om een soort survivaltocht voor oude auto's. het team 'Zware Hufters' organiseert dit evenement voor de echte liefhebbers; onder hen zit Abe wittebrood uit Egmond aan den Hoef.

Kiten voor Hartstichting levert ruim half miljoen euro op

1 oktober 2021

Zo'n 450 kitesurfers 'vliegen' van Hoek van Holland naar Den Helder

Het was een fraai gezicht om die - uiteindelijk 450 - kitesurfers voorbij te zien komen. Met z'n allen waren ze donderdagmorgen in alle vroegte (6.30 uur) gestart in Hoek van Holland, op weg naar Den Helder.

Op naar de herfstvakantie

24 september 2021

Op weg naar de nieuwe vrijheid?

De zomervakantie is amper achter de rug, maar er zijn al genoeg mensen die uitkijken naar de herfstvakantie. Zeker nu er weer wat meer mogelijk is geworden, zij het nog steeds onder voorwaarden. Dat biedt toch weer ruimte. Niet voor iedereen misschien, maar toch...

Herfst brengt zeker ook leuke dingen met zich mee

1 oktober 2021

Al was het alleen al dat je weer lekker kunt slapen

Herfst: het is het seizoen dat voor de meeste mensen bekend staat als de tijd waarin T-shirts weer worden ingeruild voor truien, de dagen kort zijn en de gordijnen vroeg worden dichtgetrokken. In de woonkamer hangen kleren te drogen over een stoel, kletsnat van het fietsen door de regen, en buiten hoor je de wind door de bomen waaien. Je bent blij dat je binnen bent, want buiten is het koud en donker. Toch brengt de herfst ook leuke dingen met zich mee.

Tevreden over eerste half jaar Hospice Egmond

1 oktober 2021

Initiatiefnemer Hospice Egmond kijkt tevreden terug

Jessica Zwart-Neeter, initiatiefnemer van Hospice Egmond, tegenwoordig ook secretaris van het bestuur, blikt in de Nieuwsbrief van het hospice van september 2021 trots en tevreden terug op het eerste half jaar van het hospice. Het hospice bood onderdak aan 15 gasten, waarvan er 12 uit de Egmonden, Heiloo, Castricum en Bergen kwamen. Maar bovendien kreeg ze alleen maar positieve en dankbare reacties van de gasten en hun naasten. ‘We zijn er – met dank aan alle ondersteuners en vrijwilligers – in geslaagd een veilige en rustige kleinschalige voorziening voor de Egmonden en directe omgeving te realiseren’ aldus Jessica. Tegelijk signaleert ze een maatschappelijk probleem. ‘Het hospice krijgt nl veel verzoeken uit de veel wijdere omgeving. Er zijn dus bij ons voldoende bedden voor de Egmonden en omgeving, maar er zijn te weinig hospice-bedden totaal voor de behoefte in Nederland’. Het bestuur beraadt zich op de situatie; Hospice Egmond bevindt zich nog in de opstartfase en signaleert nu een probleem dat de eigen woonomgeving te boven gaat.

Maak kennis met Studiekring 50+

24 september 2021

Blijf bij de tijd!

Op zoek naar een leuke uitdaging? Leden van een studiekring blijven bij de tijd! Als 50-plusser nog breed actief willen blijven, of na of naast een actieve baan nieuwe mensen willen ontmoeten? Geestelijk zo actief mogelijk willen blijven? Dan is een studiekring misschien iets voor u.

Voor de oplettende wandelaar

1 oktober 2021

De kardinaalsmuts

De oplettende wandelaars en fietsers zien in deze tijd een groene struik met menierode “doosvruchten”. En met een beetje geluk zien ze in de doosvruchten oranje zaadmantels met daarin weer witte zaden. Een mooi kleurenpalet van de kardinaalsmuts. Deze plant is een onbehaarde heester met vierkante takken, die of glad of met enkele wratjes bezet zijn. De menierode vrucht valt door de kleur zeer sterk op bij vogels. Ook als de vrucht is opengesprongen, lokken de oranjekleurige zaadmantels de vogels, die dan het vlezige deel opeten en het eigenlijke zaad verspreiden. Behalve de naam kardinaalsmuts, die op vele plaatsen in gebruik is en slaat op de vorm van de vrucht, is ook de naam papenmuts vrij veel in gebruik (dit slaat natuurlijk op hetzelfde). In het Duits wordt de plant onder meer Pfaffenmütze genoemd. Daarnaast hebben diverse dialecten in Nederland hun eigen benamingen, bijv. wilde koffiebonen in Limburg en pennenholt in Twente, omdat de schoenpennen ervan gemaakt worden. Alle delen van deze plant zijn overigens giftig. Het eten van de mooi gekleurde vruchten kan leiden tot de volgende vergiftigingen: misselijkheid, stuipen, stoornissen van de bloedsomloop, lever- en nierbeschadiging, hartritmestoornissen, bloederige diarree en (bij het eten van meer dan 35 vruchten) overlijden. De kardinaalsmuts komt in geheel Europa voor. In Egmond in ieder geval aan de duinzoom. Enkele niet te missen voorbeelden, op dit moment met de menierode vruchten: Nachtegalenpad, rechtsaf de Bollenrand in (langs achterkant huis Jaap de Waard (Joet) en vervolgens ongeveer 100m verder diverse struiken aan de linkerkant. Nachtegalenpad, rechtsaf pad naar de huisjes diverse struiken aan de rechterkant (onder meer achter bankje WM9). Vanaf de Egmonderstraatweg de van Oldenborghweg in, na ongeveer 100m aan de rechterkant. Aan de rechterkant van de Van Oldenborghweg ongeveer 50m voor de afslag naar links de Tijdverdrijfslaan op. Op de foto’s is de kardinaalsmuts in diverse stadia te zien.

Gebrek aan zelfvertrouwen kun je verhelpen

17 september 2021

Iedereen heeft kwaliteiten

Een gebrek aan zelfvertrouwen is een veelvoorkomend probleem. Wat is zelfvertrouwen, wat is de oorzaak van een gebrek aan zelfvertrouwen, maar vooral: wat kun je zelf doen om meer zelfvertrouwen te krijgen?

Zet je straat in de bloemen, samen met de Parel!

10 september 2021

Zo houden we Egmond kleurig en mooi!

In het voorjaar plaatste de Parel aan Zee een oproep aan alle bewoners uit Egmond aan Zee. Wie een openbare bloembak wil onderhouden, wordt door de Parel aan Zee gesponsord. Een aantal bewoners heeft hier gehoor aan gegeven, zo ook mevrouw Struving aan de Karel Doormanlaan. Al jaren onderhoudt zij de openbare bloembak in haar straat, waar niet alleen zijzelf maar ook de bewoners van Zorgcentrum Agnes van genieten wanneer zij langs de bloembak lopen tijdens hun dagelijkse wandelingetje. Dankzij de heren van de groenvoorziening van de gemeente Bergen is de bak, die aan vervanging toe was, neergezet waardoor ook deze straat weer mooi is opgefleurd! Fotobijschrift: Foto 1: Mevrouw Struving bij haar bloembak, die helemaal naar eigen smaak is ingericht. (fotografie: Andrea Rijtema, dredesign.nl © 2021).

Blij van de herfst, tijd voor jezelf

3 september 2021

Juist niet somber!

Ok, het is nog niet echt herfst, eigenlijk is oktober meer de herfstmaand, maar volgens meteorologen is de herfst wel degelijk begonnen. Wat voor veel mensen een periode is van wat meer somberheid, is voor anderen juist een periode om van te genieten. Daar is ook alle reden voor.

Het lijkt nog ver weg, maar de herfstdip is al in beeld

27 augustus 2021

Kun je de dip nog voorkomen?

De dagen worden korter en het weer somberder; naar verwachting krijgt een op de tien Nederlanders de komende maanden last van de zogenaamde herfstdip. Is er een manier om deze seizoensgebonden dip te voorkomen? En wat kun je het best doen als je toch in zo'n neerslachtige periode terechtkomt?

Eten kopen is niet voor iedereen vanzelfsprekend

27 augustus 2021

Inzamelingsactie voor de allerarmsten

Voor heel veel mensen is het gewoon om eten te kunnen kopen. Helaas ziet Kledingbank Egmond maar al te vaak het tegenovergestelde.

Chinese gezondheidsoefeningen helpen je in balans te komen

20 augustus 2021

Voor iedere leeftijd toegankelijk

Tai Chi Chuan en Qigong zijn Chinese gezondheidsoefeningen om lichamelijk, geestelijk en emotioneel in balans te komen. Door zijn rustige en zachte bewegingen is het voor iedereen en iedere leeftijd toegankelijk, aangezien iedereen het op eigen niveau kan beoefenen. Het is een veilige manier om de conditie te verbeteren en om de grenzen van uw lichaam te verkennen en te verleggen. Daarnaast is het gewoon leuk en hebben we samen ook veel plezier. Kom gerust een keer gratis mee doen om het zelf te ervaren. Waar : Torenduin, Zeeweg 89, 1931 VK Egmond aan Zee Wanneer : Donderdag 9 september t/m 23 december 2021 Tijdstip : 9.30 – 10.30 uur en van 11.00 – 12.00 uur Voor informatie en aanmelden kunt u bellen naar tel.nr. 072-5065204 Kijk voor meer informatie op onze website www.welzijnbergen.nl

Parkeren op de stoep

20 augustus 2021

Gevaarlijk situatie voor de overige verkeersdeelnemers

Vorige week was het even strandweer. Iedereen trok, begrijpelijkerwijs, massaal naar het strand. En als er dan geen parkeerplaats meer beschikbaar is zet je de auto ‘gewoon’ op de stoep. Zo ook op de ‘ring’ Egmond en dat op een plek waar kinderwagens, rollators, bolderkarren en rolstoelen langs moeten. Auto’s en bus 165 razen er ook nog eens voorbij. Handhaving deelde een boete van € 100,- per auto uit. Helemaal terecht, maar daar was het probleem voor de eigenlijke gebruikers van het trottoir niet mee opgelost …..

Muizwemmen wordt onderdeel van diplomazwemmen

20 augustus 2021

Alkmaar Sport introduceert nieuwe zwemdiplomalijn

Alkmaar Sport gaat vanaf september haar eigen diploma’s uitgeven voor het zwem-ABC. De nieuwe zwemdiplomalijn dient ter vervanging van de diploma’s die door het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ worden uitgeven. Het doel van de nieuwe diplomastructuur is om de kwaliteit van de zwemlessen te verhogen, om flexibel in te springen op actuele trends of behoeftes en om de zwemlessen leuker te maken waardoor kinderen worden gestimuleerd om het gehele zwemlestraject te doorlopen. Kinderen zijn namelijk pas echt veilig in het water als zij over het complete zwem-ABC beschikken. Verhoogde controle tijdens afzwemmen Door de verbeterde structuur slaat Alkmaar Sport een nieuwe weg in. Hielko Bollen, Teamleider bij de Alkmaarse zwemaccommodaties verheugt zich op het nieuwe zwemlesseizoen bij Sportcomplex Hoornse Vaart en Zwembad De Hout: ‘’Wij zijn een innovatief sportbedrijf en streven altijd naar het hoogste niveau. Zwemles is een ontzettend belangrijk onderdeel in de ontwikkeling van een kind en wij willen het zwemlestraject voortdurend verbeteren. Zo wordt met ingang van het nieuwe seizoen de controle op de kwaliteit tijdens het afzwemmen substantieel verhoogd naar 2 x per jaar door een erkend en gecertificeerd bedrijf. Voorheen was de controle 1 x in de 2 jaar.’’ Inspelen op de trends Doordat Alkmaar Sport diploma’s zelf gaat uitgeven voor het zwem-ABC, zijn zij instaat om flexibel in te springen op trends of behoeftes die op dat moment spelen. Bollen vervolgt zijn verhaal: ‘’Je ziet dat de afgelopen jaren flink wat mensen in de problemen zijn gekomen in een mui. Doordat wij de overstap hebben gemaakt, kunnen wij zelf onderwerpen toevoegen aan de lesstof en de examennormering. Zo wordt vanaf januari 2022 muizwemmen een vast onderdeel van het diplomazwemmen om kinderen nog zwemveiliger te maken.’’ Bollen benadrukt dat zwemlesouders zich geen zorgen hoeven te maken over eventuele vragen wat betreft de kwaliteit van de nieuwe diploma’s: ‘’De nieuwe zwemdiploma’s voldoen volledig aan de eisen van de BREZ (Bepalingen, Richtlijnen en Examenprogramma’s Zwem-ABC) normering. Daarnaast wordt en werd de veiligheid nog steeds door Alkmaar Sport geborgd middels het toezichtplan waar zwemles een onderdeel van is. Het toezichtplan wordt tevens door de Provincie/RUD en het keurmerk Veilig en Schoon gecontroleerd’’. Meer informatie over de nieuwe zwemdiploma’s vindt u op www.hoornsevaart.nl.

En dan is de vakantie weer voorbij

20 augustus 2021

Hoe kom je weer een beetje op gang?

Na deze week is het voor de Regio Noord, waar wij in de Egmonden ook onder vallen, weer voorbij met de schoolvakanties. Voor veel ouders is dat ook weer het sein om de dagelijkse routine op te pakken. Hoe kom je weer een beetje in je ritme?

Moeite met los komen van je werk?

13 augustus 2021

Een week vakantie is niet genoeg

Volgens psychologen is één week vakantie niet voldoende. Wil je echt tot rust komen, dan heb je minimaal acht dagen nodig om bij te komen en niet met je werk bezig te zijn. Na de achtste dag kun je alles pas loslaten en de stress van je afschudden. Zeker in een tijd waarin we, zoals nu, 'voortdurend bereikbaar moeten zijn'.

Wie is er eigenlijk niet op zoek naar rust?

6 augustus 2021

Maar er spelen blijkbaar teveel randverschijnselen

Lukt het je niet om innerlijke rust te vinden? Zelfs nu je elke avond trouw rozenkwarts op je nachtkastje legt en regelmatig braaf in de downward dog staat? Een aantal zaken kan de oorzaak zijn van de verstoring.

Alsnog prijs voor (bijna) winnende Peace Poster

30 juli 2021

Toch nog diner voor twee voor Fee

Ze was eerst heel blij, toen zeer teleurgesteld en vervolgens weer heel blij. Fee Visser was een van de schoolkinderen van De Kiem die vorig jaar prijs had gewonnen bij het bedenken van een mooie Peace Poster.

Vakantie is niet per se een oplossing voor relatieproblemen

30 juli 2021

Hooggespannen verwachtingen zetten de zaak meteen onder druk

Dat relaties juist tijdens vakanties vaak stuklopen, komt volgens relatiedeskundigen doordat problemen die er al waren dan worden uitvergroot. De vakantie is een vergrootglas op je relatie. Is die goed, dan is het heerlijk, maar als je onbewust uit elkaar bent gegroeid, dan merk je dat gelijk.

Kamperen, wie wil dat nou niet?

23 juli 2021

Nou, ik ken er wel een paar

Met een wc-rol onder je arm de camping over, op een gasstelletje koken voor de tent en slapen op een luchtbed. Voor de één een nachtmerrie, voor de ander gaat er niets boven kamperen.

Makkelijker slapen met een boek in je vakantiekoffer

16 juli 2021

Zes minuten lezen vermindert stress met tweederde

Niets zo heerlijk als op het strand – of op je ligstoel naast het zwembad – even helemaal weg te dromen bij een steengoed boek. Of het nu in Nederland is of in het buitenland, genieten van een goed boek kun je overal.

Oppassen met oversteken: zebrarups gesignaleerd

9 juli 2021

Zebrarupsen gedijen prima in deze omgeving

Misschien was het u ook al opgevallen, maar in ieder geval ontging het onze IVN-gids Ruud de Raadt niet: de zebrarupsen gedijen als een tierelier in de Noordlob. Hele kluwen zijn er te zien op het Duinkruiskruid (ondersoort van Sint Jabobskruiskruid). Het is een fraai gezicht zo, die opvallend geelzwart gestreepte rupsen.

Hoe overleef je de kermis?

9 juli 2021

De kermis komt, even losgaan mag. Maar daarna?

Het is weer zo ver. De Hoever kermis staat voor de deur. Voor veel mensen een moment om ‘los’ te gaan met net iets minder gezond eten en drinken. Nu is het verstandig om na te denken over waarom je dan helemaal los wil gaan. Waarom heb je het gevoel dat je dat nu wel kan doen terwijl je je normaal aan een gezond eetpatroon houdt. Ben je vaak te streng voor jezelf? Zie je dit als goed excuus om alles maar even los te laten? Doe je het omdat je omgeving dit ook doet? Vaak gaat dit gepaard met de ‘alles of niets’ mentaliteit. De: ‘ik heb al een suikerspin op en patat gegeten als avondeten, het is nu toch al verpest/ik mag nu genieten want het is kermis/ik ben zo zielig want ik hou me altijd aan m’n gezonde eetschema, dus ga ik nu ook churros halen met witte chocolade saus en doe ik nog wat wijntjes toe in de kroeg’…. Deze overcompensatie zorgt later echter voor een rotgevoel wat weer een grotere kans geeft op een negatieve vicieuze cirkel. Oftewel, morgen doe je het weer, je voelt je nog rotter, je gooit al je principes overboord, het gevoel stapelt op tot je na de kermis spijt hebt van de keuzes die je hebt gemaakt, zonder dat je er van hebt genoten.

Inwijding Joke Kolkman in OK Kerk st Agnes

2 juli 2021

Een nieuw hoofdstuk is begonnen

Afgelopen zondag, 27 juni, heeft de bisschop van Haarlem, Mgr. Dirk Jan Schoon, Joke Kolkman geïnstalleerd als pastoor van de Oud-Katholieke Parochie van de Heilige Agnes in Egmond aan Zee. Pastoor Joke Kolkman is de opvolger van pastoor Rudolf Scheltinga, die op 1 juni pastoor in Amersfoort werd. Joke Kolkman is negen jaar geleden priester gewijd door de aartsbisschop van Utrecht, Mgr. Joris Vercammen. Zij begon haar werkzaamheden in de Oud-Katholieke Kerk in de parochie Arnhem. Daarvoor was zij werkzaam in de PKN. Joke Kolkman is gehuwd en moeder van een volwassen dochter en zoon, die zijn niet meeverhuisd naar Egmond aan Zee. Zij studeren elders. Door de geldende maatregelen rond Covid-19 en de verplichte afstand van 1,5 meter was het niet mogelijk dat veel parochianen bij haar installatie aanwezig waren, daarom werd de dienst via RTV80 uitgezonden. Maar tijdens deze dienst mocht er weer worden gezongen. Mede door de aanwezigheid van het bijna volledige koor en het zingen van bekende liederen werd het een feestelijke vaiering. Na afloop van de dienst kon er, terwijl men op de plaats bleef zitten, koffie worden gedronken. Joke Kolkman wacht veel werk, waarbij het contact met de parochianen een belangrijke plaats zal innemen.

Lepelaars in de polder langs Vennewatersweg

2 juli 2021

Water genoeg, dus is er ook eten genoeg...

Deze week trof de familie Tuin uit Heiloo twee lepelaars aan in de polder langs de Vennewatersweg. Dat is nu ook weer geen alledaagse kost, dus die wilden we u niet onthouden.

Terug naar kantoor? Word je daar blij van?

2 juli 2021

Voor de een 'n zegen, voor de ander de hel

Het gaat er toch echt weer van komen: we mogen weer naar kantoor. In ieder geval, nu mag het weer en wat het straks wordt zien we wel. Maar was het thuiswerken dan zo slecht of vervelend?

Depressiegevoelens in de zomer?

2 juli 2021

Onderschat het niet, je bent niet de enige!

Je zou het misschien niet verwachten, maar depressieve gevoelens in de zomer komen vaker voor dan je denkt. Die negatieve gevoelens kunnen met verschillende dingen te maken hebben. Een mogelijkheid is dat je dag-nachtritme ontregeld raakt doordat het zo lang licht is. De somberheid zou hier een gevolg van kunnen zijn. Een ander probleem kan zijn dat sombere gevoelens meer opvallen in de zomer.

Alle hens aan dek in de polder

21 juni 2021

Niet alleen de huizen, maar ook gewassen ondervinden schade

Na de enorme hoosbuien van afgelopen vrijdag is het dagen later nog altijd alle hens aan dek. Bijvoorbeeld in de polder bij het Zomerdijkje en bij Het Maalwater. Daar staat niet alleen het huis van de familie Groot 'tot de enkels' in het water, maar ook de landerijen nabij het gemaal (Maalwater) staan helemaal blank. Aan de zuidkant van Het Maalwater liggen echter bollenvelden. Afgelopen dagen was men daar met man en macht bezig om greppels te graven, dijkjes aan te leggen en ervoor te zorgen dat het water in ieder geval van het land af kan. Staan de gewassen te lang in het water dan rotten ze onder je ogen weg en kun je de oogst wel afschrijven.

Gaan we (weer) een extreme zomer tegemoet?

25 juni 2021

Of een zomer vol extremen...?

Wetenschappers van onder meer weeronline.nl voorspellen dat zomer 2021 warm en droog wordt. Als deze zomervoorspelling voor 2021 uitkomt, wordt dit al weer de derde warme zomer op rij. Vooral in de maanden juni en augustus moeten we in Nederland rekening houden met veel zon, warm weer en weinig regen. Niet alles komt altijd meteen uit...

Zonnewende: wat betekent dat eigenlijk?

25 juni 2021

Tijd waarop de zon het krachtigst is

Op het noordelijk halfrond ervaren we de langste dag van het jaar en de officiële start van de zomer. Het is het moment om de overvloed van de natuur te vieren en alles wat voor ons klaarligt. Onder het licht van de stralende zon worden we geroepen om ons naar buiten toe uit te drukken en om de ongelofelijke offers te ontvangen die het Universum ons toezendt. De zomerzonnewende wordt gezien als een tijd waarop de zon op zijn sterkst en krachtigst is. Het is een tijd waarin we de zonne-energie eigen kunnen maken en kunnen gebruiken om ons lichaam, geest en ziel nieuw leven in te blazen. Een uitgelezen moment om de plannen die je tijdens de lente-equinox hebt bedacht te onderzoeken en te ontwikkelen. Zijn je ideeën levensvatbaar of niet? De komende dagen werkt de wet van aantrekkingskracht sterker dan ooit. Grijp de kansen die het universum naar je toestuurt en je zult beloond worden met mooie resultaten. Stop wel alleen energie in de plannen die je voeden. Kreeft is een kardinaal sterrenbeeld en versterkt je drang om dingen te doen en actie te ondernemen. Maar omdat dit teken ook in verbinding staat met de maan en emoties, heeft dit alleen uitwerking op acties waar je met hart en ziel achter staat.

Inschrijven Flessenpost uit Egmond
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Egmond. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug