Column Wills: Ik wil niet alleen blijven maar ook niet (meer) daten

Column Wills: Ik wil niet alleen blijven maar ook niet (meer) daten

Beste Wills: ik ben een redelijk aantrekkelijke, niet rokende dierenliefhebster en zoek een een-op-een relatie. Datingsites, sport, activiteiten, hobby’s, alles geprobeerd om nieuwe mensen te leren kennen. Veel herkenning in het onlangs verschenen hilarische boek: “Daten voor gevorderden”, van schrijfster en actrice Willy van der Griendt; vol verrassingen en teleurstellingen. Ik wil niet wéér op datingsites en ook niet wéér op vrijdagavond, met de poes op de bank, sushi eten. Niet meer daten en alleen blijven of in de vuurlinie gaan staan en …evengoed alleen blijven, Wills?

Damned if you do, damned if you don’t: stop met dingen doen die je ongelukkig maken zonder de hoop op te geven. Je kunt veel tijd en moeite steken in datingapps (of niet) of groepsactiviteiten (of niet) en dan iemand ontmoeten op een demonstratie, in een afkickkliniek of bij het wandelen met de hond. Zomaar, ergens, op een dag.

Ik ga je niet voorliegen. Sommige mensen eindigen alleen en misschien jij ook. Waar het om gaat, is om voor jezelf een rijk en goed leven op te bouwen, of je nu een partner hebt of niet, want het hebben van een partner is niet de eeuwigdurende sleutel tot geluk. Als je de keuze had tussen single zijn of terug bij de onstabiele lullo die je whatever (…). Single? De helft van de mails die ik krijg is van mensen die zich gevangen voelen in gecompliceerde relaties. En zelfs iemand die gelukkig is met een partner kan door een ongeval of een ziekte alleen eindigen.

Als we niet een goed leven creëren, ongeacht relatiestatus, maken we het onszelf moeilijk – en gemakkelijker voor slechte mensen om ons uit te buiten of te misbruiken. Die macht wil je niemand geven.

Praktische tips: vraag vrienden of ze destructieve patronen of zelf ondermijnend gedrag bij je hebben opgemerkt en zo ja, ga in therapie. Als je op de apps blijft, investeer minder tijd en energie voordat je iemand in levenden lijve ontmoet. Kan niet / hoor niets meer, in de prullenbak. Een alternatief is om het aantal plaatsen uit te breiden waar je in persoon verschijnt. Breder is beter voor dat doel en dan zie je van alles wat je op papier niet zou hebben herkend.

Of schrijf een hilarisch boek en wordt beroemd en succesvol. Weer een probleem erbij.

www.beter-samen.nl Relatietherapie Amsterdam, Bergen, Texel.