Column Wills: irritaties op vakantie

Column Wills: irritaties op vakantie

Beste Wills: ben net terug van onze eerste vakantie samen. Het was leuk en ook spannend. Hij kon nogal onaardig (geïrriteerd?) zijn. Had commentaar op mijn rommelige haar, waarom ik iedere dag wil zwemmen en toen hij een selfie van ons maakte, zag hij dat ik enigszins scheef sta. Of ik wilde douchen vóór we gingen slapen toen we last kregen van muggen. Ik zwem iedere dag! Ik heb daar niet zo een twee drie een antwoord op. Ben ik overgevoelig?

Beste Muggenfluisteraar: Degene die vertrekt is niet degene die arriveert. Wat denk je, heb je eerdere waarschuwingen genegeerd of is hij zich onder druk van deze reis zo gaan gedragen?

Vervelende opmerkingen kun je rustig en duidelijk op het moment dat je je realiseert wat er gebeurt, pareren met een vraag: ‘Bedoel je te zeggen dat ik muggen aantrek omdat ik niet gedoucht heb?’ Je zegt wat je hebt gehoord en je vraagt of het zo bedoeld is. Als je te lang wacht ben je vaak de exacte woorden vergeten.

Heb je, nu jullie weer terug zijn, nog last van wat hij gezegd heeft, leg dat aan hem voor: ‘Ik moet denken aan wat je tegen me gezegd hebt op vakantie. (Voorbeeld 1) is zoiets en ook (voorbeeld 2). Ik heb dat zo opgevat (jouw interpretatie). Heb je dat ook zo bedoeld?’

Toegegeven, het is niet makkelijk om met steken onder water om te gaan, omdat er zoveel ruimte is voor de ander om de intentie te ontkennen. De keuze om óf het te laten lopen óf voor jezelf op te komen ligt iedere keer bij jou. Onzeker maken kan zelfs opzet zijn, maar daar is meer context voor nodig.

Voor wat het waard is: 24 uur per dag, dag in dag uit met elkaar doorbrengen is niet voor iedereen geschikt. Je kunt een hele goede relatie hebben zonder gezamenlijke vakanties. Met elkaar op vakantie zonder goede relatie kan alle kanten op. Geldt ook voor beste vrienden.

PS Muggen houden niet van lavendel, citroengras, rozemarijn, munt en kattenkruid.

Beter-samen.nl Amsterdam, Heiloo, Texel.